The Maze Runner door James Dashner

Beoordeling 6.5
Foto van een scholier
Boekcover The Maze Runner
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas havo | 1220 woorden
  • 15 maart 2015
  • 91 keer beoordeeld
Cijfer 6.5
91 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
2009
Pagina's
375
Oorspronkelijke taal
Engels

Boekcover The Maze Runner
Shadow

If you ain't scared, you ain't human.

When Thomas wakes up in the lift, the only thing he can remember is his name. He's surrounded by strangers -- boys whose memories are also gone.

Nice to meet ya, shank. Welcome to the glade.

Outside the towering stone walls that surround the Glade is a limitless, ever-changing maze. It's the only way out -…

If you ain't scared, you ain't human.

When Thomas wakes up in the lift, the only thing he can remember is his name. He's surrounded by strangers -- boys whose memori…

If you ain't scared, you ain't human.

When Thomas wakes up in the lift, the only thing he can remember is his name. He's surrounded by strangers -- boys whose memories are also gone.

Nice to meet ya, shank. Welcome to the glade.

Outside the towering stone walls that surround the Glade is a limitless, ever-changing maze. It's the only way out -- and no one's ever made it through alive.

Everything is going to change.

Then a girl arrives. The first girl ever. And the message she delivers is terrifying.

Remember. Survive. Run.

The Maze Runner door James Dashner
Shadow
ADVERTENTIE
Twijfel je nog over jouw studiekeuze?

Of heb je hulp nodig bij het inschrijven? Bezoek dan onze Extra Open Avond op 7 juni. Kom een kijkje nemen en voel hoe het is om te studeren bij Hogeschool Inholland. Wij staan voor je klaar! 

Meld je aan!

Titelverklaring.

De titel is zelfverklarend. Het gaat over Thomas die al rennend zijn weg uit het doolhof probeert te zoeken

Welk perspectief wordt er gebruikt? Ik-perspectief, hij/zij-perspectief of een alwetende verteller.

Alwetende verteller

Wie zijn de belangrijkste personages en wat weet je van ze? Wie is de hoofdpersoon?

Thomas.

 Deze jongen van zestien jaar oud wordt in een lift vervoerd naar een wereld waar hij geen idee van heeft. Thomas heeft geen herinnering aan zijn leven voordat hij in de lift werd gevonden. Hij komt terecht in ‘The Glade’, waar ongeveer vijftig jongens tussen de twaalf en achttien jaar al twee jaar leven. Elke maand komt er een nieuwe jongen bij via de lift, evenals benodigde spullen zoals eten.Thomas is de hoofdpersonage van het verhaal, hij is de laatste jongen die aankomt in de Glade. Eenmaal aangekomen in de Glade herinnerd Thomas zich helemaal niks, alleen zijn eigen naam. Thomas is een dappere, slimme en loyale jongen te zijn. Thomas maakt tijdens zijn verblijf in de Glade veel vrienden maar ook vijanden.

Alby

Alby is de leider van de groep. Hij heeft een kort lontje maar heeft wel de meeste ervaring van de groep, dit omdat hij de eerste was die aankwam in de Glade. Als Alby wordt gestoken door een Griever ondergaat hij de Changing. Hij raakt er van overtuigd dat ze niet moeten proberen te ontsnappen en probeert de ontsnappings plannen zelfs te sabotereren door de kaarten de verbranden. Alby sterft tijdens een ontsnappings poging door zichzelf op te offeren voor de groep door op een Griever te springen.

Newt

Newt is vernoemd naar Sir Isaac Newton, hij is erg lang, heeft een gespierd lichaam en heeft lang blond haar. Hij is de tweede leider van de groep. Newt is erg direct en sarcastisch. Thomas en Newt werken veel samen om tot een plan te komen om te ontsnappen.

Chuck

Chuck is een mollig jongetje die Thomas begeleid op zijn eerste dag in de Glade. Chuck is de jongste van de groep. Hij is praatzaam, naief en ondaks dat hij soms erg irritant kan zijn worden Thomas en hij goede vrienden, ze zien elkaar een beetje als broertjes. Thomas beloofde aan Chuck dat hij zou zorgen dat hij veilig thuis zou komen echter beschermd Chuck Thomas door Thomas aan de kant te douwen, hierdoor wordt Chuck geraakt door het mes en sterft hij.

Minho

Minho is een van de eerste die arriveerde in de Glade. Minoh is de leider van de Runners, een zeer belangrijke taak. Hij is een sterke maar soms ook botte leider. Thomas en hem kunnen elkaar in het begin niet uitstaan, maar als ze beide opgesloten raken in het labyrint worden ze goede vrienden.

The Girl / Teresa 

Teresa is een tiener meisje die op mysterieuze wijze in de Glade terecht komt 1 dag nadat Thomas is aan gekomen.  Ze verteld iedereen dat alles gaat veranderen en dan komt ze in een coma terecht. Thomas denkt haar te herkennen maar kan haar niet plaatsen aangezien hij geen herrineringen van voor de Glade heeft. Later wordt er othuld dat zij en Thomas een telepathische link delen, ze worden steeds betere vrienden naarmate het verhaal verloopt. Teresa is de enige vrouwelijke personage in het gehele boek.

The Creators

Dit wil je ook lezen:

De creators zijn de mensen die de groep jongens in het labyrinth hebben gestopt, zij zijn de bedenkers van dit experiment. Ze worden beschreven als personen met een bleke huid en  dodelijke gezichten  die geen emoties laten zien

Plaats:

Het verhaal speelt zich af in de Glade. De Glade is een weide van een paar voetbalvelden groot, die omringd is door hoge stenen muren bedekt met klimop. Het weer is er altijd perfect, het eten is heerlijk en de jongens zijn er bezig met het in stand houden van hun samenleving.  (wordt verteld in t boek)

Wanneer is het boek voor het eerst uitgegeven?

Oktober 2009

Wat is volgens jou het thema van het boek?

Vriendschap

Vriendschap is iets wat absoluut nodig is om een veilig bestaan te leiden in de Glade. Zonder vriendschap en samenwerking is een bestaan onmogelijk omdat je gezamenlijk meer kunt dan alleen. Door een bepaalde taakverdeling te maken en iedereen te laten doen waar hij goed in is kunnen ze een zelf onderhoudende samenleving opbouwen

Dood

Ondanks de gemakken en de comfort die de Gladers hebben weten op te bouwen , is er toch een zekere sfeer van dood die om hun heen hangt door het labyrint dat hun gevangen houdt.

Thomas ontdekt in het boek de begraafpaats waar een jonge jongen licht begraven die probeerde te ontsnappen via de Box Tunnel. De muren bieden bescherming maar het labyrunth is gevaarlijk en iedereen die het betreedt heeft een grote kans om vermoordt te worden door de vele monsters die daar leven

.

Doorzettingsvermogen

Veel van de Gladers zitten al 2 jaar opgesloten in de Glade. Desondanks zijn ze nog steeds even gedreven om het labyrint op te lossen. Dit doel zorgt er voor dat er hoop blijft en de veilige samenleving kan blijven bestaan. Het lijkt misschien hopeloos maar ze blijven het proberen

  1. Maakt de schrijver gebruik van symboliek? Welke symbolen, waar staan ze voor?

Maze

Een doolhof is er voor om te verwarren, verdwalen en gedesorienteerd. Voor het grootste deel kan het doolhof worden gezien als een symbool voor het leven.

Zon

De zon is iets dat je altijd ziet als je buiten bent. Je gaat er van uit dat het er altijd is. De zon staat voor hoop en normaliteit.

voorbeeld
In other words, the sun that had shone down on these people for two years, providing heat and life to everything, was not the sun at all. Somehow, it had been fake. Everything about this place was fake. (34.11)

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Leraar worden

Alles wat je moet weten over leraar worden

voorbeeld
In other words, the sun that had shone down on these people for two years, providing heat and life to everything, was not the sun at all. Somehow, it had been fake. Everything about this place was fake. (34.11)

Wat is de vertelde tijd in het boek?

Verleden tijd

Is het een open of gesloten einde?

Open, het boek heeft ten eerste nog meerdere delen die volgen. Ten tweede  komen ze er achter dat ze een onderdeel zijn van een groot plan en dat ze nu pas door gaan naar het tweede onderdeel. En dat ze dus nog lang niet vrij zijn.

Wat vind je van het taalgebruik in het boek?

De hoofdstukken zijn vrij kort (ongeveer zes bladzijden per hoofdstuk) waardoor het makkelijk weg leest en het niet verveelt. Het is heel makkelijk en  duidelijk geschreven. De toon waarin het is geschreven past goed bij het boek. Je leeft extra mee omdat je de gedachten en emoties van de personage voelt. De zinnen zijn erg kort en de dialogen ook waardoor je erg makkelijk het  boek kunt doorkomen

Zou je het boek aanraden aan je medeleerlingen?

 één woord: fantastisch! Het verhaal was zo spannend dat ik moeite had om het boek aan de kant te leggen. Elke keer wanneer je iets voorspelbaars verwachtte gebeurde het tegenovergestelde.

Wel raad ik aan het boek in het Engels te lezen wanneer mogelijk. Ik denk dat het boek in het Nederlands wat kinderachtiger over kan komen dan het in de originele taal wordt beschreven!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "The Maze Runner door James Dashner"