The lord of the rings: The return of the king door J.R.R. Tolkien

Beoordeling 5
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • aso | 698 woorden
  • 24 april 2007
  • 10 keer beoordeeld
  • Cijfer 5
  • 10 keer beoordeeld

Boek
Vertaald als
In de ban van de ring: De terugkeer van de koning
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
1955
Pagina's
432
Oorspronkelijke taal
Engels
Verfilmd als

Boekcover The lord of the rings: The return of the king
Shadow

THE THIRD VOLUME IN J. R. R. TOLKIEN'S EPIC ADVENTURE THE LORD OF THE RINGS.

THE THIRD VOLUME IN J. R. R. TOLKIEN'S EPIC ADVENTURE THE LORD OF THE RINGS.

THE THIRD VOLUME IN J. R. R. TOLKIEN'S EPIC ADVENTURE THE LORD OF THE RINGS.

The lord of the rings: The return of the king door J.R.R. Tolkien
Shadow
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
Samenvatting
Pepijn en Gandalf racen naar Minas Tirith om de stadhouder Denethor op de hoogte te brengen en om Gondor in de komende oorlog bij te staan. Na een tijdje komt Faramir, zoon van Denethor terug uit Ithilien en verteld dat Frodo nog leeft en richting Morguldal is gegaan. Sam redt Frodo uit Cirith Ungol. Aragorn, Gimli en Legolas rijden richting Dunharg om de paden der doden te betreden. Ze krijgen daar hulp voor van enkele Dolers. Ze gaan langs de paden en bij Erech verzamelen ze een spookleger, bestaande uit de geesten van verraders, en rijden naar de zuidelijke kustlanden van Gondor om de Zwarte vloot te verslaan. Dat lukt en ze nemen de schepen over en varen naar Minas Tirith, om mee te helpen in het beleg. Merijn gaat met koning Theoden mee, wordt zijn schildknaap. In de oorlog mag hij echter niet meevechten, desondanks wil hij wel. Eowyn, het nichtje van de koning neemt hem mee, terwijl ze zich voordoet als een gewone Ruiter. Ze rijden naar Minas Tirith. In Minas Tirith zelf wordt de oorlog voorbereid en Faramir rijdt naar Osgiliath. Na een poosje komt Faramir dodelijk gewond terug en hij wordt gered door de uitval van de ridders van Dol Amroth. De stad is nu omsingeld en het 2e leger gaat richting Anorien om de Rohirrim tegen te houden. De poort wordt verwoest en de leider van de ringgeesten rijdt naar binnen. Hij wordt daar tegen gehouden door Gandalf maar vertrekt weer nadat hij Gandalfs staf heeft gebroken. Het leger van Rohan omzeilt het leger in Anorien. Dit komt doordat zij om het woud van de Pukelmannen heen trekken en hierdoor komen ze net op tijd bij de stad aan. Bij het kraaien van de haan vallen de Rohirrim (Ruiters van Rohan) de vijand aan. Plots zijn de mensen aan de winnende hand, maar dan betreed de leider van de Ringgeesten het slagveld. Koning Theoden wordt door de Ringgeest vermoord, maar die wordt op zijn beurt gedood door Eowyn en Merijn.
Na een tijdje ziet het er nog steeds niet zo best uit totdat Aragorn en zijn (spook)leger van de Zuidelijke kustlanden zich er mee gaat bemoeien. Ze winnen en de slag is voorbij. Denethor heeft zich echter laten verleiden door Sauron, door in een van de drie laatste Palantír te zien. Hij zag alleen dingen die Sauron hem toestond om te zien, waardoor hij geen lust meer had om te vechten. Daarom pleegde hij zelfmoord.

Op advies van Aragorn vertrekt er een leger uit Minas Tirith om de aandacht van Sauron af te leiden. Sauron zou moeten vermoeden dat Aragorn of een ander machtige persoon de ring zou hebben en zo hopen ze dat Frodo een grotere kans krijgt. Ze gaan richting de Zwarte poort en worden daar opgewacht door een minstens 10 keer zo sterk leger. Niet best. Net als het er hopeloos uitziet gebeurt er iets.
Sam en Frodo reizen langzaam door Mordor. Uiteindelijk komen ze bij de Vuurberg aan maar Frodo wil de ring niet vernietigen. Gollem doet nog een poging om de ring terug te krijgen en wint een gevecht van Frodo. Door dit gevecht valt Gollem samen met de Ring in de lava.
Aan de poort doden alle vijanden zichzelf of slaan ze op de vlucht. De ring is vernietigd en daarmee ook Sauron evenals diens macht.
Aragorn wordt koning van Gondor en trouwt met Arwen, zijn geliefde, de dochter van Elrond. Faramir en Eowyn trouwen. De Hobbits gaan terug naar de Gouw via Rivendel waar ze Bilbo bezoeken. Dan gaan ze terug naar de Gouw en zuiveren de Gouw van Orcs van Saruman. Aan Frodo’s oude huis komen ze Saruman en zijn dienaar Grima tegen. Saruman zegt echter iets beledigends tegen Grima, die hem uit wraak neersteekt. Grima wordt op zijn beurt dan weer neergeschoten door de Hobbits. Frodo leeft nog enkele jaren gelukkig, hoewel hij last heeft van zijn wonde, toegebracht door de Heksenkoning. Sam trouwt en krijgt meerdere kinderen. Maar Frodo voelt dat zijn tijd is gekomen. Hij vertrekt, na Sam zijn boek te hebben gegeven, naar de Grijze Havens, alwaar hij met Bilbo, Gandalf en andere elfen naar de Onsterfelijke Landen…

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "The lord of the rings: The return of the king door J.R.R. Tolkien"