Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

The kite runner door Khaled Hosseini

Beoordeling 7.7
Foto van een scholier
Boekcover The kite runner
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 5e klas aso | 590 woorden
  • 19 september 2011
  • 21 keer beoordeeld
Cijfer 7.7
21 keer beoordeeld

Boekcover The kite runner
Shadow

Amir en Hassan zijn gevoed door dezelfde min en groeien samen op in Kabul. Ondanks het grote klassenverschil zijn de vrienden onafscheidelijk.

Bij de jaarlijkse vliegerwedstrijd in Kabul is Amir de vliegeraar, degene die het touw van de vlieger in handen heeft. Hassan is zijn hulpje, de vliegervanger. 'Voor jou doe ik alles!' roept Hassan hem toe voordat h…

Amir en Hassan zijn gevoed door dezelfde min en groeien samen op in Kabul. Ondanks het grote klassenverschil zijn de vrienden onafscheidelijk.

Bij de jaarlijkse vliegerwedstrij…

Amir en Hassan zijn gevoed door dezelfde min en groeien samen op in Kabul. Ondanks het grote klassenverschil zijn de vrienden onafscheidelijk.

Bij de jaarlijkse vliegerwedstrijd in Kabul is Amir de vliegeraar, degene die het touw van de vlieger in handen heeft. Hassan is zijn hulpje, de vliegervanger. 'Voor jou doe ik alles!' roept Hassan hem toe voordat hij wegrent om de vallende vlieger uit de lucht op te vangen. Die grenzeloze loyaliteit is niet wederzijds. Wanneer er iets vreselijks gebeurt met Hassan verraadt hij zijn trouwe metgezel.

Na de Russische inval vluchten Amir en zijn vader naar de Verenigde Staten. Amir bouwt er een nieuw bestaan op, maar hij slaagt er niet in Hassan te vergeten. De ontdekking van een schokkend familiegeheim voert hem uiteindelijk terug naar Afghanistan, dat inmiddels door de Taliban is bezet. Daar wordt Amir geconfronteerd met spoken uit zijn verleden.

The kite runner door Khaled Hosseini
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Ervaringsverslag
De vliegeraar van Khaled Hosseini. Een boek dat lange tijd bovenaan stond in de literatuurlijsten en waarover de pers niets dan lovende woorden had, creëert nu eenmaal hoge verwachtingen.

Het uitgebreide aanbod qua thematiek dat in het boek voorkomt versterkte alleen maar mijn keuze voor het boek.

De eerste en meteen ook beste hoofdstukken spelen zich af in het toenmalig, vredelievend Afghanistan. Amir, de zoon van een succesvol man binnen de Afghaanse gemeenschap, heeft een dubbele relatie met Hassan.

Hassan is Amir's beste vriend en tegelijk samen met zijn vader Ali een bediende van de familie van Amir. Dit brengt vaak dubbele gevoelens bij Amir te weeg.

Deze dubbele gevoelens worden versterkt doordat Amir's vader Hassan op dezelfde manier als hem behandelt en doordat zijn vader Amir te weinig aandacht schenkt.

Wanneer er een vliegerwedstrijd plaatsvindt waarvan het winnen enorm prestigieus is, besluiten Amir en Hassan deel te nemen. Amir hoopt door het winnen van de vliegerwedstrijd de affectie van z'n vader te krijgen waar hij nood aan heeft.

Na de overwinning in de vliegerwedstrijd vindt er een gebeurtenis plaats die het leven van zowel Amir en Hassan voor goed verandert. Amir ziet Hassan seksueel misbruikt worden door zijn vijand Assef. Amir grijpt niet in uit angst voor Assef en dit is meteen ook een soort sleutelmoment in het boek. Hassan kwam altijd op voor Amir als hij in de problemen zat en dat weet Amir maar al te goed. De schuldgevoelens om wat er gebeurd is vreten aan Amir en hij kan Hassan niet meer onder ogen komen.

Amir zorgt er voor dat de bedienden van de familie verwijderd worden en start samen met zijn vader een nieuw leven op in de Verenigde-Staten om zo zijn verleden te vergeten.

Het vervolg van het verhaal gaat over hun nieuwe leven dat ze opbouwen en over hoe Amir de gebeurtenissen probeert te verwerken. Deze hoofdstukken zijn enorm langdradig en totaal in tegenstelling met het sterke begin van het boek.

Enkele gebeurtenissen zoals de dood van Amir's vader en Amir die trouwt helpen niet om de spanning terug in het verhaal te brengen. De drang om het einde van het boek te weten te komen verdwijnt helemaal en van het feit dat het boek een 'meeslepende roman' zou zijn, is niets meer te merken.

Dit is ook het moment waarop een boek bij mij normaliter de boekenkast in gaat om er vervolgens geen aandacht meer aan te schenken. Enkele hoofdstukken later wordt je doorzettingsvermogen om dan toch verder te lezen beloond.

Op vlak van taalgebruik heb ik niets op het boek aan te merken. Het boek bevat geen moeilijke zinsconstructies en is geschreven in duidelijke taal. Mijn verwachtingen lagen nochtans anders, gewaardeerde boeken zitten vaak boordevol zinnen met vreemde interpunctie en moeilijke woorden. Zinnen meerdere malen moeten herlezen om ze te begrijpen, was gelukkig niet het geval.

De verschillende personages zijn enorm goed uitgewerkt en de schrijver geeft ieder personage een bepaalde functie zodat ze allemaal tot hun recht komen. Over elk personage is reeds een subjectief beeld gevormd door Amir waardoor je bepaalde beschrijvingen met een korrel zout moet nemen.

Toch is de vliegeraar een boek dat me over de hele lijn heeft ontgoocheld, waarschijnlijk heeft het feit dat ik er hoge verwachtingen van had, wel iets mee te maken.

Hoe dan ook is de vliegeraar een boek dat me nog lang zal bij blijven, niet omwille van het sterke verhaal, maar eerder over hoe meningen over de kwaliteit van bepaalde zaken, in dit geval een boek, kunnen verschillen.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "The kite runner door Khaled Hosseini"