The kite runner door Khaled Hosseini

Beoordeling 5.7
Foto van een scholier
Boekcover The kite runner
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas havo | 1531 woorden
  • 22 mei 2011
  • 6 keer beoordeeld
Cijfer 5.7
6 keer beoordeeld

Boekcover The kite runner
Shadow

Amir en Hassan zijn gevoed door dezelfde min en groeien samen op in Kabul. Ondanks het grote klassenverschil zijn de vrienden onafscheidelijk.

Bij de jaarlijkse vliegerwedstrijd in Kabul is Amir de vliegeraar, degene die het touw van de vlieger in handen heeft. Hassan is zijn hulpje, de vliegervanger. 'Voor jou doe ik alles!' roept Hassan hem toe voordat h…

Amir en Hassan zijn gevoed door dezelfde min en groeien samen op in Kabul. Ondanks het grote klassenverschil zijn de vrienden onafscheidelijk.

Bij de jaarlijkse vliegerwedstrij…

Amir en Hassan zijn gevoed door dezelfde min en groeien samen op in Kabul. Ondanks het grote klassenverschil zijn de vrienden onafscheidelijk.

Bij de jaarlijkse vliegerwedstrijd in Kabul is Amir de vliegeraar, degene die het touw van de vlieger in handen heeft. Hassan is zijn hulpje, de vliegervanger. 'Voor jou doe ik alles!' roept Hassan hem toe voordat hij wegrent om de vallende vlieger uit de lucht op te vangen. Die grenzeloze loyaliteit is niet wederzijds. Wanneer er iets vreselijks gebeurt met Hassan verraadt hij zijn trouwe metgezel.

Na de Russische inval vluchten Amir en zijn vader naar de Verenigde Staten. Amir bouwt er een nieuw bestaan op, maar hij slaagt er niet in Hassan te vergeten. De ontdekking van een schokkend familiegeheim voert hem uiteindelijk terug naar Afghanistan, dat inmiddels door de Taliban is bezet. Daar wordt Amir geconfronteerd met spoken uit zijn verleden.

The kite runner door Khaled Hosseini
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
2. Beschrijvingsopdracht

Korte motivatie van je boekkeuze

Ik heb The kite runner uitgekozen, omdat ik nog helemaal geen Engelse boeken kende. Ik hoorde dat vele van mijn klasgenoten dit boek ook kozen. Toen ik in de bibliotheek kwam las ik de flaptekst. Ik vond het boek hierdoor erg interessant worden.

Eerste persoonlijke reactie
Ik vond het verhaal erg aangrijpend. Vooral toen Hassan verkracht werd door Assef, Amir helemaal niet hielp terwijl hij alles zag. Dit vind ik erg laf omdat Hassan Amir altijd geholpen had in dit soort situaties. Ik vond het erg sympathiek toen Amir de zoon van Hassan adopteerde en hem meenam naar Amerika, voor een betere toekomst voor Sohrab. Toen Amir Sohrab niet mocht adopteren pleegde Sohrab bijna zelfmoord. Dit vond ik erg heftig.

Korte samenvatting van de inhoud
Het verhaal begint in een huis in Afghanistan. Daar woont Baba, met zijn zoon Amir. Zij hebben 2 slaven, Ali en zijn zoon Hassan. Hassan en Amir zijn allebei 12 jaar en zijn onafscheidelijk van elkaar. Dit vond het dorp niet goed omdat Hassan en Amir uit verschillende bevolkingslagen (kasten) komen. Baba had erg weinig tijd voor Amir en als ze dan iets gingen doen dan ging Hassan altijd mee. Dit vond Amir niet erg leuk, waardoor hij zich altijd voor zijn vader wilde bewijzen.


Op een dag wilde Amir naar een vliegerwedstrijd. De bedoeling was om de lijnen van elkaars vlieger af te snijden. Maar er waren ook kinderen die de neergestorte vliegers op gingen halen als soort prijs. Toen Amir de laatste vlieger liet neerstorten ging Hassan de vlieger halen. Amir rende er achteraan maar stopte halverwege het steegje. Hij zag daar Assef en zijn vrienden staan. Assef is een even oude jongen die fel tegen de vriendschap van Amir en Hassan was. Amir zag dat Hassan de vlieger had maar hem niet wilde afgeven aan Assef. Assef begon Hassan in elkaar te slaan en later verkrachtte hij Hassan. Amir had alles gezien, maar deed niks.

Door deze gebeurtenis ging het steeds slechter met de vriendschap van Amir en Hassan. Op een dag haalde Amir een gemene truc uit waardoor Hassan en zijn vader Ali van het erf moesten. Toen een paar jaar later de oorlog in Afghanistan begon, vluchtten Amir en Baba naar Amerika. Baba vond het niet leuk in Amerika maar Amir wel, want Amir vond de liefde van zijn leven. Toen Amir ging trouwen met zijn vriendin, genaamd Soraya vond de trouwerij eerder plaats door de ziekte van Baba. Hij had kanker en zou kort na de trouwerij overlijden. Amir werd opgebeld door een oude vriend van Baba, genaamd Rahim Khan. Amir wilde graag naar hem toe, omdat hij ziek was. In Afghanistan aangekomen hoorde Amir van Rahim Khan dat Hassan en zijn vrouw doodgeschoten waren. Ze hadden een kindje dat nu in een weeshuis woonde. Amir wilde het kindje graag omdat Soraya onvruchtbaar was. Bij het weeshuis aangekomen werd verteld dat Sohrab al meegenomen was door een man. Ze vertelden waar deze man was. Bij het gebouw aangekomen kwamen ze er achter dat deze man Assef was. Assef wilde een revanche van vroeger, maar wie er won mocht het kind hebben. Op het moment dat Amir aan de verliezende kant stond schoot Sohrab met zijn katapult een steen in het oog van Assef waardoor Amir won.

Toen Amir Sohrab wilde adopteren ging dat niet zoals gepland. Dit kwam omdat er geen overlijdensakte van de ouders van Sohrab was. Dit zou betekenen dat Sohrab terug naar het weeshuis zou moeten. Toen hij dit te horen kreeg wilde hij zelfmoord plegen. Ondertussen had Amir geregeld dat Sohrab toch wel mee naar Amerika kon. Toen hij dit ging zeggen trof hij Sohrab bijna dood in de badkamer aan. Maar toch overleefde Sohrab het en nu vormden ze een nieuw gezin in Amerika


3. Verdiepingsopdracht

Ben je anders over het onderwerp gaan denken?
Ik ben wel een beetje anders over het onderwerp gaan denken. Dit komt omdat ik in dit verhaal merk dat vriendschap door 1 gebeurtenis al helemaal over kan zijn. In dit verhaal kwam ik er ook achter dat een oorlog meer gevolgen heeft dan alleen doden. Er zijn een heleboel weeskinderen door de oorlog gekomen.


Beschrijf de gebeurtenis die het meeste indruk gemaakt heeft.
De gebeurtenis van de vliegerwedstrijd heeft de meeste indruk op mij gemaakt. Vooral toen Hassan in elkaar geslagen en geschopt werd, terwijl Amir niets deed. Ik begreep niet waarom hij niet voor zijn vriend opkwam. Daarna werd Hassan ook nog eens verkracht en toen vond ik het helemaal laf dat Amir niets deed. Ik begreep niet dat Amir niet voor zijn vriend opkwam.


Bespreek de personages en hun onderlinge relaties.
Baba is de vader van Amir. Baba is erg rijk en heeft dus veel aanzien in het dorp. Amir heeft hierdoor ook veel aanzien en kan zelfs naar school. Als Amir ruzie heeft komt Hassan altijd voor hem op. Hassan is een slaaf die werkt op het erf van Baba. Hij is niet de enige die op het erf werkt, ook zijn vader Ali. Op een vliegerwedstrijd zag Amir dat Hassan door Assef verkracht en in elkaar geslagen werd. Assef is een agressieve jongen die tegen de vriendschap van


Amir en Hassan is. Toen de oorlog begon vluchtte Amir naar Amerika en ontmoetten daar Soraya, die later zijn vrouw werd. Later ging Amir weer terug naar Afghanistan om de zieke Rahim Khan te ontmoeten. Hij was een goede vriend van Baba. Toen kwam hij er achter dat Sohrab in een weeshuis zat. Sohrab is de zoon van Hassan en zijn vrouw. Ook hoorde hij dat Hassan zijn broer was.


Welke personages hebben het meeste indruk op je gemaakt?
Amir en Hassan hebben de meeste indruk op me gemaakt. Dit komt het meeste door de fout die Amir gemaakt heeft, het niet ingrijpen toen Hassan verkracht en in elkaar geslagen werd. Die fout heeft hij weer proberen goed te maken door Sohrab te adopteren. Sohrab heeft ook veel indruk op mij gemaakt omdat hij geprobeerd heeft zelfmoord te plegen en echt geen uitweg meer zag.


Welke eigenschappen heeft de hoofdpersoon?
Amir heeft veel aanzien en gaat naar school. Hij pest soms Hassan omdat hij sommige woorden niet kent. Amir vecht nooit, omdat Hassan altijd voor hem opkomt. Maar Amir zou nooit voor Hassan opkomen. Amir kan niemand pijn doen en is erg goed in schrijven. Zijn vader geeft hem niet erg veel aandacht. Hij slooft zich dus uit voor zijn vader zodat hij trots op hem kan zijn. Hij verraadt Hassan door hem te beschuldigen van diefstal. Hij denkt veel aan zichzelf.


Verandert de hoofdpersoon in de loop van het verhaal?
Ja, Amir verandert wel degelijk. In het begin van het boek is hij 12 jaar oud. Op het eind van het boek is hij 38 jaar oud.

Ook waren eerst Amir en Hassan heel erg goed bevriend met elkaar. Maar nadat Amir Hassan verraden had veranderde dit. Maar uiteindelijk verandert Amir en doet hij goede dingen voor Hassan. Maar dan is Hassan al dood.


Wat vind je van de ideeën/kijk op de wereld van de personages?
Ik vind dat Assef en de andere dorpelingen slechte ideeën hebben. Dit komt omdat zij vinden dat mensen uit een hoge kaste niet bevriend mogen zijn met mensen uit een lage kaste. Ik vind dit slecht omdat ik vind dat iedereen met iedereen om mag gaan. Ik vind de ideeën van Amir ook slecht om Hassan en Ali van het erf te verdrijven en hem te beschuldigen van dingen die niet waar zijn.


Is het verhaal spannend/boeiend? Hoe wordt de spanning opgebouwd?
Het verhaal is niet echt heel spannend, maar er zitten wel sommige stukjes in waar de spanning wel een beetje wordt opgebouwd. Dit gebeurt namelijk bij de vliegerwedstrijd. Dan wordt het een beetje spannend gemaakt of Amir zal winnen of niet. Ook was het spannend of Sohrab zou overleven na zijn zelfmoordpoging. Maar gelukkig overleefde hij het. Het verhaal is wel boeiend genoeg zodat het niet saai wordt of dat je niet meer verder wilt lezen.



Wat vind je van de manier waarop het verhaal verteld wordt?
Ik vind het leuk dat je in het begin van het boek merkt dat het hele verhaal door iemand verteld wordt. Maar als je dan in het verhaal bent vind ik het een beetje simpel, omdat je gewoon alle gevoelens en gedachtes van de hoofdpersoon ziet. Boeken worden meestal zo verteld.


4. Evaluatie

Geef in het kort je eindoordeel over het boek.

Ik vond het vanaf het begin een erg leuk boek. Het was over het algemeen niet erg spannend, maar er zaten erg spannende gedeeltes in. Ik vond het dat er verrassende gebeurtenissen waren. Ik vond erg verrassend om te lezen dat Assef later een belangrijke man is en mensen laat vermoorden.


Geef je oordeel over het uitvoeren van bovengenoemde opdracht.
Ik had niet erg veel moeite om dit boekverslag te maken. Als ik sommige dingen uit het boek niet zo goed begreep kon mijn moeder kon helpen, omdat ze het boek ook gelezen had. Ik vind achteraf dat het een goed boekverslag geworden is, ook al keek ik er wel erg tegenop om het boek te lezen en het verslag te gaan maken.

REACTIES

J.

J.

echt flexe shit main, smoke weed everyday

12 jaar geleden

M.

M.

Lekker man , dit kom nog goed van pas ;)

12 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "The kite runner door Khaled Hosseini"