Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

The kite runner door Khaled Hosseini

Beoordeling 4.5
Foto van een scholier
Boekcover The kite runner
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 2e klas vwo | 635 woorden
  • 15 februari 2009
  • 19 keer beoordeeld
Cijfer 4.5
19 keer beoordeeld

Boekcover The kite runner
Shadow

Amir en Hassan zijn gevoed door dezelfde min en groeien samen op in Kabul. Ondanks het grote klassenverschil zijn de vrienden onafscheidelijk.

Bij de jaarlijkse vliegerwedstrijd in Kabul is Amir de vliegeraar, degene die het touw van de vlieger in handen heeft. Hassan is zijn hulpje, de vliegervanger. 'Voor jou doe ik alles!' roept Hassan hem toe voordat h…

Amir en Hassan zijn gevoed door dezelfde min en groeien samen op in Kabul. Ondanks het grote klassenverschil zijn de vrienden onafscheidelijk.

Bij de jaarlijkse vliegerwedstrij…

Amir en Hassan zijn gevoed door dezelfde min en groeien samen op in Kabul. Ondanks het grote klassenverschil zijn de vrienden onafscheidelijk.

Bij de jaarlijkse vliegerwedstrijd in Kabul is Amir de vliegeraar, degene die het touw van de vlieger in handen heeft. Hassan is zijn hulpje, de vliegervanger. 'Voor jou doe ik alles!' roept Hassan hem toe voordat hij wegrent om de vallende vlieger uit de lucht op te vangen. Die grenzeloze loyaliteit is niet wederzijds. Wanneer er iets vreselijks gebeurt met Hassan verraadt hij zijn trouwe metgezel.

Na de Russische inval vluchten Amir en zijn vader naar de Verenigde Staten. Amir bouwt er een nieuw bestaan op, maar hij slaagt er niet in Hassan te vergeten. De ontdekking van een schokkend familiegeheim voert hem uiteindelijk terug naar Afghanistan, dat inmiddels door de Taliban is bezet. Daar wordt Amir geconfronteerd met spoken uit zijn verleden.

The kite runner door Khaled Hosseini
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Samenvatting
Het verhaal gaat over een Afghaanse jongen, Amir. Amir woont samen met zijn vader Baba, Ali en Hassan. Baba is een gerespecteerde zakenman. Amir en Hassan zijn hele goede vrienden. Amir houd van verhalen schrijven en hij schrijft ze op in een boek wat hij van Rahim Khan, een goede vriend van Baba heeft gekregen. Hij leest deze vaak voor aan Hassan. maar Baba is het daar niet altijd mee eens hij heeft liever dat hij voetbalt. Hassan komt altijd op voor Amir, terwijl dit andersom niet altijd het geval is. Ook een keer toen Hassan voor Amir de laatste vlieger ging halen en verkracht werd, terwijl Amir niks deed. Dit is het eindde van hun vriendschap. Baba beschouwt Hassan als ze eigen zoon, zo laat hij zijn hazenlip weghalen. Door dat allemaal word Amir jaloers en zet een valstrik op waardoor het lijkt alsof Hassan een gouden horloge en geld heeft gestolen. Uit schaamte besluit Ali te vertrekken. Kort daarna vallen de Sovjets binnen en Baba besluit te vluchten naar Amerika. Amir en Baba bouwen daar een bestaan op. Jaren velopen als als hij door Rahim Khan opgebeld word, vertelt deze hem dat Hassan zijn halbroer was en waarom Baba altijd zo goed voor hem heeft gezorgd. En er is nog maar een manier om het goed te maken

Mening:
In het begin moet je even lezen om erin te komen, maar als je er eenmaal in het verhaal zit, leest het echt als een trein. Het is ook heel interessant om te lezen over Afghanistan voordat er oorlog was en toen het nog een monarchie was, terwijl wij het nu vanuit een heel ander perspectief zien. Want als ik het woord Afghanistan hoor dan denk ik echt niet aan vliegerwedstrijden of zo, maar dan denk ik over bommen en 2001 (wat ook in het verhaal is verwerkt). Dan pas besef je je dat het een land is waar heel gewone mensen wonen die vreselijke dingen meemaken. Het beschrijft goed de periode hoe het daar was. Je bedenkt je bijvoorbeeld ook helemaal niet dat daar ook invallen zijn geweest van de Sovjets die daar het land hebben geterroriseerd. Die spelen toch een belangrijke factor in het verhaal en in de geschiedenis van Afghanistan. Je begrijpt meer over de geschiedenis van Afghanistan en wat mensen meemaken, eerst als koninkrijk, dan onder de Sovjets en dan onder Taliban. Het verhaal vind ik ook goed omdat het een bijzondere vriendschap beschrijft tussen twee halfbroers die niet weten dat ze halfbroers zijn en ook de jaloezie tussen hen. Het laat ook goed de verschillen tussen arm en rijk zien. Dat wordt goed in het verhaal duidelijk gemaakt. Want omdat de moeder van Hassan een Hazaar is, wordt Hassan de bediende van zijn halfbroer en vader. Het boek eindigt dat Amir een vlieger feestje geeft voor Sohrab en dat deze de laatste vlieger neerhaalt en dat Amir achter die vlieger aanrent zoals Hassan ooit voor hem heeft gedaan,en daarvoor een grote prijs voor heeft moeten betalen. Dit laatste stukje betekent dat Amir ze schuld af betaald door dit te doen .Ik vind het verhaal ook echt goed en realistisch geschreven, het was niet zo dat alles perfect was maar ze maakten zelf ook fouten en hadden twijfels. Dit is echt het enige boek wat ik heb gelezen met een echt goed verhaal. Overigens kan je de schrijver Khaled Hosseini zelf ook terug vinden in het boek bijvoorbeeld: Khaled Hosseini is ook geboren in Kabul ,Hij is ook naar de V.S. geëmigreerd in 1980 net als Amir, Hij wou ook altijd schrijver worden en Hij heeft dezelfde dingen meegemaakt met de inval van de Sovjets. Verder vind ik dit echt een boek wat je moet hebben gelezen, zowel om meer te weten over Afghanistan, als om het goede verhaal.


REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "The kite runner door Khaled Hosseini"