Boekopdracht boek 2: De vliegeraar

Opdracht A: Vijf titels
1. 2 jochies en het onrecht om hen heen.De vriendschap tussen deze 2 jochies die elkaar al sinds de geboorte kennen, groeit langzamerhand uit elkaar door de verschillende machtsverhoudingen die in Afghanistan gelden. Amir en Hassan kennen elkaar door en door, trekken elke dag met elkaar op en zijn gevoed door dezelfde vrouw.

Het verschil is alleen, dat Amir een bevoordeelde positie heeft, omdat hij oorspronkelijk tot een ander bevolkingsgroep hoort dan Hassan. Hassan en zijn vader horen tot de Hazara’s, een bevolkingsgroep dat eeuwen lang is onderdrukt en daar worden ze door de bevolking uit Afghanistan nu nog op afgerekend. Hassan en zijn vader werken dan ook in dienst van de vader van Amir en wonen op Baba’s(de vader van Amir) erfgoed. Door deze verschillen groeien Amir en Hassan langzaam uit elkaar.2. De katapultDe katapult is een belangrijk voorwerp voor Hassan. Hij heeft niet zo’n luxe leven als zijn beste vriend Amir, en moet op jonge leeftijd al hard werken. Toch is zijn belangrijkste bezit zijn katapult. Hij kan ontzettend goed en gericht schieten met het ding, en dankzij de katapult redt hij zichzelf en Amir soms uit benarde situaties. Hassan draagt zijn katapult bijna altijd met zich mee.Later leert hij zijn zoontje net zo goed schieten als hij kan en in een spannende wending van een boek redt het zoontje van Hassan het leven van Amir door middel van een schot met het katapult. De katapult heeft dus een belangrijke rol in het boek.3. liefde, eer, schuld en verlossingHet verhaal bevat alle 4 de thema’s. De liefde speelt een grote rol tussen de vriendschap van Amir en Hassan en de relatie van Amir met zijn vrouw die hij in Amerika ontmoet.

Eer heeft vooral te maken met de denkwijze en opvatting+gedrag van de Afghaanse bevolking. Ze nemen de eer erg hoog in zich op. In Afghanistan heeft eer in de tijde dat het verhaal zich afspeelt een veel grotere betekenis dan in westerse landen.

Schuld en verlossing draagt Amir(de hoofdpersoon van het verhaal) met zich mee. De schuld achtervolgt zijn hele leven hoe hij Hassan heeft behandeld vroeger. Hassan nam altijd alle schuld op zich als Amir zich in de nesten had gewerkt, en Amir heeft Hassan er weinig voor teruggegeven. De intense schuld die Amir de rest van zijn leven voelt nadat hij en Hassan vooral dankzij Amir uit elkaar zijn gerukt, wil Amir zichzelf verlossen door iets wat de rest van zijn leven bepaalt en hij zo Hassan iets geeft wat Hassan hem al zijn hele jeugd gegeven heeft: Ware trouw.4. Het familiegeheim.Amir en Hassan voelen zichzelf als broers, al zijn ze dat niet. Amir heeft een andere vader dan Hassan en Amir en Hassan hadden allebei een andere moeder, de moeders van de 2 overlijden allebei Als Amir en Hassan erg jong zijn. Nadat Amir ten tijde van oorlog van de Taliban met zijn vader naar Amerika is gevlucht en Amir inmiddels in de 30 is en zijn vader door een ziekte is overleden, krijgt hij een telefoontje uit Afghanistan. Door dat telefoontje besluit hij zijn geboorteland te bezoeken om de oude schuld jegens Hassan in te lossen en wordt hij tevens geconfronteerd met een familiegeheim die tot dan toe geheim is gebleven.

5. De terugkomst.Amir komt na ruim 20 jaar weer terug naar zijn gebied waar zoveel gebeurt is in de tijd dat hij er woonde, en waar zoveel is gebeurt toen hij en zijn vader gevlucht waren. Het verleden en het heden komen samen in zijn gedachten vol met mooie goede maar ook slechte en kwade gedachten. Bij de Terugkomst komt hij er pas echt achter wat voor impact zijn gedrag in zijn jeugd heeft gehad en wat dat betekent moest hebben voor Ali en Zijn vader die niet gevlucht zijn en allebei zijn vermoord door de Talban. In dit gebied heeft Amir het moeilijk bij zijn terugkomst en is hij er des te meer van overtuigd dat hij niet terug kan keren naar zijn huidige geboorteplaats Amerika zonder zijn schuld jegens Hassan in te lossen.Opdracht B: Persoonlijke beoordeling.(vrije interpretatie uit fragment)

Het boek De Vliegeraar gaat over 2 jongens die opgroeien in Kabul. Op een dag komt er plotseling een einde aan hun bijzondere en meeslepende vriendschap. Amir en zijn vader vluchten naar de Verenigde Staten, om te proberen een nieuw bestaan op te bouwen, maar Amir slaagt er niet in Hassan te vergeten. Op een dag krijgt Amir onverwachts een telefoontje vanuit Afghanistan, waardoor hij opnieuw in Afghanistan belandt en in een huiveringwekkend avontuur wordt meegesleept in de hoop de oude schuld jegens Hassan in te lossen.Het onderwerp spreekt mij erg aan, het is een verhaal met avonturen maar vooral met veel gevoelens. Je krijgt een totaal ander beeld van de gewoontes in een land als Afghanistan, dan dat je gewend bent. Gaat het in het westen vooral om materialistische denkbeelden, in Afghanistan gaat het vooral om eer, vertrouwen en vriendschap.

Verder zijn er in het verhaal tal van wendingen en situaties die je vooraf niet voor mogelijk hield, maar toch behoudt je altijd het gevoel van werkelijkheid , en herken je meestal niet het extremisme van de situaties die daar afspelen, maar wel de gevoelens die zich bij zo’n situatie oproepen.De personages die in het verhaal voorkomen zijn(van belangrijke persoon tot minst belangrijk persoon)

Amir, Hassan, Baba, Ali, Rahim Khan, Soraya en Sohrab. Amir is de hoofdpersoon, Hassan zijn vriend, Baba de vader van Amir(en later blijkt ook van Hassan), Ali de peetvader van Hassan, Rahim Khan de beste vriend van Baba, Soraya Amir zijn vrouw en Sohrab de zoon van Hassan die erg vroeg wees wordt en die Amir en Soraya in huis nemen.

Amir is een jongen die het altijd goed heeft gehad in Afghanistan. Misschien daardoor is hij in vergelijking tot Hassan vrij egoïstisch en Amir rent liever weg voor gevaar dan dat hij terugvecht zoals Hassan dat wel doet. Amir is in zijn jeugd niet moedig al wordt hij later in Amerika wel een moedig mens als hij weer terug naar Afghanistan gaat en veel lef toont. Mede door de dwang die hij zichzelf oplegt om korte metten te maken met alle schuld gevoelens die hij voelt voor hoe hij vroeger zijn beste vriend heeft behandeld, wordt hij een moedig man en toont hij veel lef.

Ik herken mezelf ook voor een deel in het hoofdpersonage. Net zoals Amir heb ik niks te klagen thuis, heb ik lieve ouders en krijg ik veel aandacht, en op school gaat alles ook naar behoren. Mede daarom heb ik nooit echt leren vechten voor dingen zoals Hassan doet, omdat hij een veel zwaarder bestaan heeft als Amir, en dat heeft Hassan zijn karakter harder gemaakt en geleerd niet weg te rennen voor moeilijke en gevaarlijke situaties maar het met geheven hoofd tegemoet te treden.De opbouw van het boek is erg mooi en knap gedaan, je begint met een stuk dat zich afspeelt in 2001 en wat bepalend is voor bijna de hele rest van het boek. Het verhaal is in een zeer mooie stijl geschreven. Het is niet al te lastig maar het raakt je echt diep. Er zitten ook veel wendingen en veel drama in verwerkt, en dat maakt alleen maar dat je je nog meer in het verhaal gaat inleven. Het hele verhaal is geweldig omschreven, als je het verhaal leest dan voel je gewoon wat het personage voelt.Het taalgebruik is zeer goed en knap geschreven. Alles wat in het verhaal zich afspeelt is duidelijk geschreven en met een perfecte zinsopbouw. Ik heb in het 347 pagina’s tellende boek nagenoeg geen een foutje kunnen ontdekken. Dit is dus ook zeer goed gedaan door de vertaler van het boek. Verder zijn alle gebeurtenissen op zeer heldere wijze beschreven, zodat je je een goede voorstelling kon maken van hoe het er precies aan toe zou zijn gegaan.Ik vond het een fantastisch boek, verreweg het mooiste boek die ik tot nu toe heb gelezen. Een echte aanrader, Het is zeer mooi geschreven, er gebeurt 3x zoveel dan in het gemiddelde boek en de gevoelens zijn erg herkenbaar. Het boek bevat veel gevoelens en emoties en daarom maakt het ook zo’n onvergetelijk en ontroerend verhaal.

(interpretatie Isabel Allende): “Een onvergetelijk verhaal dat je nog jaren bij blijft. Het bevat alle grote thema’s van de literatuur en van het leven: liefde, eer, schuld en verlossing.”


REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.