The Kin door Peter Dickinson

Beoordeling 5.5
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 760 woorden
  • 14 augustus 2006
  • 2 keer beoordeeld
  • Cijfer 5.5
  • 2 keer beoordeeld

Boek
Vertaald als
Kinderen van de Maanvalk
Auteur
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
1998
Pagina's
160
Oorspronkelijke taal
Engels

Boekcover The Kin
Shadow
The Kin door Peter Dickinson
Shadow
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
Titel: Kinderen van de Maanvalk
Auteur: Peter Dickinson

Informatie over de auteur:
Biografie:
Dickinson, Peter
Geboorteplaats: Livingstone, Rhodesië
Geboortedatum: 16 December 1927
Beroep: Schrijver
Studie: geen verdere studies

Bibliografie:
- Een Dolfijn In Het Zand
- Het Talent
- De Dansende Beer
- Tulku
- Hepziba
- De Blauwe Havik

Thema:
Het thema is historische verhalen want het verhaal speelt zich zo’n 200.000 jaar geleden af.
In het warme continent Afrika. Waar er toen nog op veel plaatsen heel vruchtbare grond was.


Goed uitgewerkt?
Het boek vind ik persoonlijk goed uitgewerkt. Je merkt dat de auteur zijn huiswerk heeft
Gemaakt. Je vindt een paar realistische aspecten terug omdat de mensen van toen niet veel
Sporen achterlieten en ook natuurlijk nog veel meerfantasie aspecten want anders zou het
geen verhaal meer zijn.

Interessant:
Ik vind het onderwerp heel interessant omdat het verhaal je vertelt hoe het leven 200.000 jaar geleden was in de Afrikaanse Savanne. Het verhaal vertelt je het dagelijkse leven van deze “mensen”.

De gebeurtenissen:
De Auteur geeft het boek “De Kinderen Van De Maanvalk” genoemd omdat het over kinderen die zijn achtergelaten door de rest van de stam(de kinderen waren op expeditie). Omdat hun ouders dood zijn en er niemand voor hen kan zorgen. Zo gaan de kinderen zelf op pad onder “leiding” van Suth de oudste jongen van de kinderen. Op zoek naar de rest van de stam die hopelijk nog steeds leeft. Hun stam wordt beschermd door de Eerste(de dieren die volgens hen de hele wereld hebben gesticht) die Maanvalk heet.

Tijd:
Het verhaal speelt zich af in de Afrikaanse Savanne ongeveer 200.000 jaar geleden.


Belangrijkste gebeurtenis:
Volgens mij is er geen belangrijkste gebeurtenis omdat ieder kind zijn verhaal mag vertellen en zo allemaal hun belangrijkste momenten extra in de verf zetten.

Als je een ervaren lezer bent voel je wel dat er emotionele spanning tussen de verschillende stammen is. Ik vind dat de nadruk van het verhaal meer op emotionele spanning dan op gebeurtenissen ligt.
De meeste van de gebeurtenissen zijn spannend omdat je niet kan wachten om verder te lezen, maar hier en daar zit er ook drama in het boek. Dat komt omdat mensen die ze als familie beschouwen doodgaan.

Personages:
Suth: Een leidertype die voor niets achteruit deinst. Hij gaat door weer en door wind voor zijn vrienden. Hij neemt bijna altijd het initiatief omdat hij de oudste jongen van de stam is en er geen andere mannen zijn. Hij wordt als de vader van de jongst reizigers beschouwt.

Noli:
Bij haar kwam de Eerste altijd op bezoek. Naar haar werd altijd geluisterd. Ze werd gerespecteerd door de anderen van de stam. Volwassen kijken op haar neer want volgens hen kan de Eerste niet op bezoek komen(in dromen) bij een kind.

Ko:
Een energieke jongen die geen uitdaging uit de weg gaat. Hij is trouw aan zijn vrienden en heel sociaal. Hij legt heel makkelijk contacten met mensen die hij niet kent. Hij is ook heel behulpzaam.

Mana:
Door een misvormde onderkaak kan Mana heel slecht praten. Ze komt altijd met de beste ideeën en ze is heel slim. Om een prooi te doden weet ze direct hoe en waar ze het idee ten uitvoer zal brengen. Om drie zinnen één te maken: ze is de slimste van de vier.

Ik voelde mee met Noli. Ze was de persoon bij wie de Eerste kwam en daardoor niet erg geliefd bij de volwassenen. Toen ze wou trouwen was het nog niet eens met de man die de volwassenen wilden. Ze was toen 15 - 16 jaar.

Opbouw:
Het verhaal komt traag op gang omdat er eerst nog een inleiding komt en dan begint het verhaal met een kennismaking van de personages.

Er wordt met de tijd gespeeld omdat er terugblikken zijn. Dit wordt een niet zo gemakkelijke verhaallijn.

Het is allemaal heel onduidelijk want ik zou er gerust nog een 20 tal bladzijden kunnen bij schrijven. Dat stoort mij wel.

Taalgebruik:
De taal is niet ouderwets maar ook niet eigentijds omdat het aan het verhaal is aangepast. Op sommige momenten is de tekst moeilijk te lezen doordat de zinsbouw soms te moeilijk is.

Beoordeling:
De keuze van de titel is gepast omdat het kinderen zijn van de stam van Maanvalk. De cover van de titel is een beetje onduidelijk omdat je niet kunt zijn wie het zijn en met hoeveel ze zijn. Er zijn geen tekeningen in het boek dus daar kan ik mij niet over uitspreken.

Eindoordeel:
Ik heb het boek graag gelezen omdat het een historisch verhaal is en ik graag historische verhalen lees.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

E.

E.

bij het boek van peter dickinson (kinderen van de maanvalk) staat dat mana een scheve mond heeft maar dat is tinu

15 jaar geleden

Andere verslagen van "The Kin door Peter Dickinson"