The joy luck club door Amy Tan

Beoordeling 7.1
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 5e klas vwo | 1076 woorden
  • 20 juli 2006
  • 36 keer beoordeeld
  • Cijfer 7.1
  • 36 keer beoordeeld

Boek
Vertaald als
De vreugde- en gelukclub
Auteur
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
1989
Pagina's
288
Oorspronkelijke taal
Engels

Boekcover The joy luck club
Shadow
The joy luck club door Amy Tan
Shadow
ADVERTENTIE
Studententijd zomerspecial

Heb jij de Zomerspecial van Studententijd de podcast al geluisterd? Joes, Steie, Dienke en Pleun nemen je mee in hun zomer vol festivals, vakanties en liefde. En kijken ook alvast vooruit naar de introductietijd van het nieuwe collegejaar. Luister lekker mee vanaf je strandbedje, de camping of onderweg. 

Luister nu!
Beknopte samenvatting en analyse

Vier Chinese vrouwen hebben in hun jeugd verschillende problemen gehad, die ze op de Chinese manier oplossen. Als de vrouwen ouder worden, verhuizen ze allemaal naar Amerika. Daar krijgen ze allemaal een dochter. Al deze dochters krijgen ook verschillende problemen. De problemen willen ze oplossen op de Amerikaanse manier, want ze willen zich afzetten van hun moeders, die in de ogen van de kinderen hopeloos ouderwets zijn. Maar hoe ouder de dochters worden hoe meer respect ze krijgen voor hun moeders.

Personages

De hoofdpersonen uit het boek zijn de vier moeders met hun dochters.


Moeders Dochters
Suyuan Woo Jing-mei “June” Woo
An-mei Hsu Rose Hsu Jordan
Lindo Jong Waverly Jong
Ying-ying St. Clair Lena St. Clair

Suyuan Woo is in het begin van het boek net een paar weken dood. Haar dochter vertelt haar verhaal voor haar, van wat zij kan herinneren. Uit de verhalen van haar dochter blijkt dat Suyuan nog twee kinderen heeft gekregen die ze heeft moeten achterlaten in China. Haar dochter Jing-mei gaat daarom naar China toe om haar lang verloren zusjes te vinden. Daar vindt ze haar zusjes ook. Ze komt er dan achter dat ze echt chinees is, iets wat ze een hele lange tijd heeft ontkend. Ze vond dat ze Amerikaans was, ook al zag ze eruit als een chinees.

An-mei Hsu groeit op bij haar oom en tante, totdat haar moeder haar komt halen. Haar moeder blijkt de vierde vrouw te zijn van een rijke man. Ze wordt slecht behandeld door de andere vrouwen van haar man. Op een dag moet ze zelfs haar zoon afstaan aan de tweede vrouw van haar man, omdat deze geen kinderen kan krijgen. De moeder van An-mei wordt hier zo depressief van dat ze zelfmoord pleegt. Rose is haar dochter, ze staat op het punt om te scheiden, maar zij luistert naar iedereen, waardoor ze niet haar eigen mening kan vormen. Haar moeder vertelt haar dat ze te weinig hout in haar heeft, zodat ze met alle winden meewaait.


De moeder van Lindo Jong vertelt haar dat ze heel veel op haar lijkt. Dit vindt ze heel fijn om te horen, maar als ze dit ook vertelt aan haar dochter Waverly, haat Waverly dit. Zij vindt dat haar moeder en zij te veel van elkaar verschillen. Waverly vindt haar moeder heel vreemd als ze klein is. Ze wil heel graag leren schaken, maar als ze dat vraagt aan haar moeder, vindt ze dat niet goed. Maar als ze later net doet alsof ze niet meer wil leren schaken, dan moedigt aan moeder haar aan om te gaan schaken en zelfs om mee te doen aan wedstrijden als blijkt dat Waverly talent heeft. Waverly wil dit heel graag, maar ze haat het dat haar moeder commentaar geeft als ze wedstrijden spelt. Dit zegt ze ook tegen haar moeder, mar als deze hiermee ophoudt, dan vindt Waverly het niet leuk meer en dan stopt ze met schaken.

Ying-ying St. Clair trouwt op zeer jonge leeftijd met een man die haar na een tijdje al weer verlaat voor een andere vrouw. Hiervan wordt ze heel boos en laat haar ongeboren zoontje weghalen. Omdat ze zo boos is op haar man, sluit ze zich af van de buitenwereld. Pas als ze na een aantal jaren te horen krijgt dat haar man vermoord is door zijn minnares, krijgt ze weer zin in het leven. Ze hertrouwt en krijgt een dochter: Lena. Lena krijgt ook problemen met haar man. Hij is onredelijk tegen haar, maar ze is te bang om van hem te gaan scheiden.

De moeders en kinderen kennen elkaar allemaal ook, omdat de moeders een club opgericht hebben: de joy luck club. Ze gaan dan samen spelletjes doen. De moeders proberen de kinderen op te voeden op de Chinese manier. Maar dat gaat niet zo goed omdat de kinderen in Amerika opgroeien. Ze willen niets hebben van de ideeën van hun moeders en luisteren niet naar hun moeders. Terwijl luisteren naar ouderen juist heel belangrijk is in de cultuur van de chinezen. Pas aan het eind van het boek komen alle dochters erachter dat hun moeders al die jaren gelijk hadden.

Alle moeders zijn “flat”, ze hebben nog precies dezelfde ideeën over de wereld in het begin van het boek dan in het einde. De dochters zijn “round”. In het begin van het boek willen ze allemaal niet toegeven dat ze chinees zijn. Ze willen niet zo zijn als hun moeders en voorvaderen. Maar aan het eind van het boek leren ze allemaal kennen met de kant van henzelf wat echt chinees is. Ze geven dan toe dat ze chinees zijn en begrijpen de gedachtes van hun moeders ook beter.

Tijd

Het verhaal speelt zich af in de jeugd van de moeders, in de jeugd van de kinderen en als de kinderen ongeveer 35 zijn. In het verhaal zitten een aantal flashbacks. Dan vertelt de persoon die op dat moment aan het woord is bijvoorbeeld over haar jeugd.

Ruimte

De verhalen van de moeders spelen zich voor het grootste gedeelte af in de kleine dorpjes in China. Meestal in hun geboortedorp. Alle kinderen zijn opgegroeid in Amerika en al hun verhalen spelen zich dus af in Amerika. De plaats waar alle personen opgroeiden bepaalden voor een groot gedeelte hoe hun karakter is. De moeders zijn allemaal ingetogen en rustig terwijl de kinderen onstuimiger zijn. In het boek is het zo dat de plaats waar een kind opgroeit, belangrijker zijn dan hun opvoeding. Dit blijkt uit de overeenkomsten tussen de moeders en hun moeders. En vooral de overeenkomsten in de manier van opvoeden. Ook al geven die dezelfde opvoeding, toch zijn de kinderen die in Amerika opgroeien heel anders dan de kinderen die in Amerika worden geboren.

Perspectief

Het boek is opgedeeld in vier hoofdstukken. Elk hoofdstuk bestaat weer uit vier delen, waarin of de moeder van dat gezin aan het woord is of de dochter. In het eerste hoofdstuk zijn alle moeders aan het woord, behalve Suyuan. Zij is namelijk net een paar maanden dood. In dit eerste hoofdstuk staan gebeurtenissen uit het leven van de moeders toen ze nog klein waren. In het tweede en derde hoofdstuk zijn de dochters aan het woord, waarin ze gebeurtenissen beschrijven uit hun jeugd en uit hen leven als ze ongeveer 35 jaar zijn. In het laatste hoofdstuk zijn opnieuw de moeders aan het woord en in dit hoofdstuk vertellen ze verhalen aan hun dochters.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "The joy luck club door Amy Tan"