ADVERTENTIE
Ben jij op zoek naar een studie die je meer biedt dan standaard hoorcolleges en werkgroepen?

Verdiep je dan eens in een universitaire studie bij Defensie! Een studie waar je meer leert dan studeert. Samen met Defensie beantwoorden we de meestgestelde vragen over studeren bij Defensie. 

Check het artikel!

Verwachting

Waarom ik voor dit boek heb gekozen
Ik heb gekozen voor De Hongerspelen omdat ik er advertenties over had gezien in tijdschriften. Het boek zag er op de afbeelding heel leuk uit! Ook las ik in een tijdschrift een recensie van het boek. De Hongerspelen leek me gelijk erg boeiend, ik was daarom al van plan om het boek te gaan lezen, ik wilde hem bij de bibliotheek gaan halen. Toen ik het boek op de lijst zag staan wist ik ook direct dat ik dit boek zou gaan lezen. 
Wat ik verwachtte van het boek
Ik wist al een beetje waar het over ging doordat ik de recensie had gelezen. Ik las daar ook dat heel veel mensen De Hongerspelen een goed boek vonden en daardoor verwachtte ik een goed boek. Ook had ik op internet al informatie over het boek opgezocht en gelezen. Ik dacht wel dat het een vrij moeilijk boek zou zijn en dat ik sommige stukken twee keer zou moeten lezen om het te begrijpen. Ik houd van fantasyverhalen dus ik dacht dat ik dit boek wel leuk zou vinden om te lezen. Het verhaal leek me een goede verdeling tussen fantasy en reality hebben. De achterkant van het boek maakte me erg nieuwsgierig, er staat: “Wees gewaarschuwd: dit boek neemt je leven compleet over!” Dat leek me heel spannend, en het leek me onwaarschijnlijk dat verliezen een zekere dood betekende. 


Of mijn verwachtingen zijn uitgekomen
Ja, deze verwachting is grotendeels uitgekomen. De Hongerspelen is inderdaad een goed boek. Het is spannend, boeiend, mooi, meeslepend en ook zielig. Nu snap ik waarom veel mensen het een goed boek vinden! De Hongerspelen is alleen helemaal geen moeilijk boek, je leest het zo weg. Nadat ik het boek had gelezen snapte ik helemaal wat de achterkant betekende en ik vind dat het heel goed bedacht is! Het geeft niet té veel weg en maakt je erg nieuwsgierig. Hoe onwaarschijnlijk het verliezen en de zekere dood ook klonk, het is helemaal waar! En inderdaad, De Hongerspelen heeft mijn leven overgenomen! Op de momenten dat ik het boek las was ik telkens weer aan het nadenken over hoe het nou zou gaan aflopen en toen ik het boek uit had zat ik maar te denken hoe het in deel twee zou gaan. Je kan er niets aan doen, je blijft maar malen over hoe het kan gaan!

Samenvatting
Het begin:
In het land Panem worden elk jaar De Hongerspelen gehouden, een wedstrijd waar kinderen tussen 12 en 18 elkaar moeten vermoorden om te overleven.
Katnisss’ zusje wordt getrokken en Katnisss biedt zich aan om in haar plaats naar De Hongerspelen te gaan, samen met Peeta, de mannelijke kandidaat van district 12.
Als Katnisss moet verschijnen voor de Spelmakers, een soort auditie, krijgt ze het cijfer 11 (op een schaal van 1 tot 12) voor haar ‘talent’ boogschieten en haar kans om te overleven.
De belangrijkste gebeurtenissen:
Katnisss komt in de arena, tikt bij de Hoorn Des Overvloeds een rugzak op de kop en komt al snel in waternood.

Ze overleeft, en sluit daarna een pact met de kleine Rue, maar helaas wordt Rue vermoord door een andere jongen als ze samen de voedselvoorraad van de Beroepstributen opblazen.
Als er nog vijf spelers in het spel zijn wordt er omgeroepen dat er dit jaar twee winnaars zijn, mits ze uit hetzelfde district komen.
Katnisss denkt gelijk aan Peeta, die zwaargewond aan de andere kant van de arena ligt en ze riskeert haar leven om een medicijn voor hem te halen.
Er ontstaat een liefdesverhaal tussen Peeta en Katnisss, maar helaas voor Peeta  is het geen ware liefde van beide kanten…
De aflooop:
Peeta en Katnisss komen in het laatste gevecht met Cato, en dat winnen ze, maar dan komt de mededeling dat er tóch maar één winnaar kan zijn.
Katnisss bedenkt om tegelijk twee giftige bessen door te slikken, dan heeft het Capitool helemaal geen winnaar en zal het Capitool voor schut staan voor het hele land.
Het Capitool houdt ze net op tijd tegen en er wordt verkondigd dat er tóch twee winnaars kunnen zijn, maar het Capitool kan hun stunt niet erg waarderen...

Personages
Hoofdpersonen
De hoofdpersonen zijn Katnisss Everdeen en Peeta Mellark.
Katnisss Everdeen
Katnisss is een meisje van 16, haar moeder is apotheekster, haar vader is omgekomen bij een mijnongeluk toen ze 12 jaar was. Ook heeft ze een zusje van 12, Prim. Ze hebben een geit en een kat, Boterbloem, waar ze niet zo veel van houdt. Katniss jaagt samen met haar beste vriend Gale illegaal elke dag in het bos om eten te verzamelen, ze zijn namelijk erg arm. Ze heeft zwart haar (dit draagt ze meestal in een vlecht), grijze ogen en een olijfkleurige huid. Katnisss is vaak erg eigenwijs, en als ze iets besluit blijft ze daar ook bij. Ze is geen slecht persoon, maar ook geen goed persoon. Ze is vooral heel erg praktisch, en ze laat zich niet met een kluitje in het riet sturen.
Citaten
“Ik kijk hoe Gale zijn mes tevoorschijn haalt en het brood snijdt. Hij zou mijn broer kunnen zijn. Steil zwart haar, olijfkleurige huid – we hebben zelfs dezelfde grijze ogen. Maar we zijn geen familie. Geen naaste in ieder geval. De meeste families die in de mijnen werken hebben deze kenmerken.”        – Katnisss, als Gale en Katnisss de 1e keer gaan jagen.
“Hij haat me. Vertrouwt  me niet, in elk geval. Ook is het alweer jaren geleden, volgens mij weet hij nog steeds hoe ik heb geprobeerd hem in een emmer te verdrinken toen Prim hem mee naar huis had genomen.”    – Katnisss over haar kat, Boterbloem
“Ik wil iets doen, hier, nu, om hen te schande te maken, om hen verantwoordelijk te stellen, om het Capitool te laten zien dat wat ze ook doen, waar ze ons ook toe dwingen, elke tribuut heeft iets wat ze niet kunnen bezitten. Dat Rue meer is dan een pion in hun spel. En ik ook.”    – Katnisss, als Rue is overleden en Katnisss haar gaat bedekken met bloemen.
Andere belangrijke personen uit het verhaal
Peeta Mellark    Hij is de mannelijke kandidaat van district 12 om naar de Spelen te gaan. Hij is al zijn hele leven verliefd op Katnisss en de zoon van de bakker.
Haymitch Abernathy    De mentor van Katnisss en Peeta, hij heeft zelf ook een keer de Hongerspelen gewonnen.
Effie Prul    De begeleidster van District 12 tijdens De Hongerspelen, ze hoopt naar een ‘beter’ district te worden gepromoveerd en ze heeft roze haar. Haar lijfspreuk: “Moge de kansen ímmer in je voordeel zijn!”
Gale Hawthrone    De beste vriend van Katnisss, samen gaan ze altijd jagen in het bos. Zijn bijnaam voor Katnisss is Catnip, dat is kattenkruid in het engels.
Aardig persoon
Ik zou graag bevriend willen zijn met Peeta, omdat hij heel erg lief is. Volgens mij let hij echt op je. Hij is ook heel aardig, zoals de keer dat hij Katnisss brood gaf toen ze uitgehongerd was. Ik denk dat hij altijd heel erg goed voor je zal zorgen, en nooit een vlieg kwaad doet. Behalve als het voor het goede doel is (jou beschermen bijvoorbeeld…). Als je hem als vriend heb, moet je jezelf gelukkig prijzen!
Onaardig persoon
Cato lijkt me juist niet aardig, hij komt over als een soort van moordend monster. Het lijkt alsof hij geen gevoelens heeft, en hij wil persé de Spelen winnen. Hij is de tribuut die als laatste overblijft, om samen met Katnisss en Peeta zijn laatste gevecht te hebben. Toch moet hij  wel ergens een klein hartje hebben, want als Clove bijna wordt vermoord door Thresh komt hij haar wel redden. Als je kijkt naar het moment dat de voorraad van de Beroeps wordt opgeblazen, Cato geeft gelijk een ander de schuld. Hij heeft zichzelf op een voetstuk staan, het zal zíjn schuld nooit zijn. Al met al lijkt hij mij vooral heel onaardig en egocentrisch.

Waardering
Wat vond je van het boek?
Ik vond het boek heel erg goed. Het was niet supermakkelijk om te lezen, maar ook niet moeilijk. Eigenlijk precies geschikt voor onze leeftijd! Ook is het heel indrukwekkend, er zitten een paar momenten die ik niet zo snel zal vergeten. Zoals de dood van Rue, dat is zo’n mooi stukje, een van de mooiste uit het boek. Tegelijkertijd is dat ook heel erg droevig, en het wordt extra zielig doordat Katniss zingt en die bloemen neerlegt. Op het einde moest ik wel een traantje wegpinken, je leeft zo mee met Peeta en op het moment dat hij erachter komt dat Katnisss helemaal niet verliefd op hem is voel je gewoon zijn diepe, diepe treurigheid. Je gaat helemaal meeleven met de personages en voelt hun vreugde en angst. Soms vond ik het een beetje te geweldadig, maar ik begrijp dat andere mensen dat wel weer leuk vinden.  Het boek is niet heel grappig, er zitten niet veel echte “grapjes” in, maar soms zijn er grappige momenten (toevallig zijn dat veel momenten tussen Haymitch en Katnisss…). Gelijk nadat ik De Hongerspelen uit had ben ik naar de bibliotheek gegaan en heb ik Vlammen gehuurd. Ik ben van plan Mockingjay in het engels te gaan lezen, omdat hij nog niet in het Nederlands uit is.
Wat vond je goed aan het boek?
Het boek in het algemeen vond ik goed! Er is een goede verdeling tussen de verdrietige stukken (zoals Rue’s dood, of als Peeta bijna doodgaat) en de vrolijke stukken (zoals als ze horen dat ze toch samen kunnen winnen). De spanning wordt erg goed opgebouwd, ook het einde is spannend. Je wil weten wát het Capitool gaat doen, en of Katnisss Peeta of Gale kiest! Aan het eind van een hoofdstuk is het precies zo spannend dat je de pagina wil omdraaien, ook als je eigenlijk moet gaan slapen en het al bijna elf uur is...
Wat vond je niet goed?
Als je de namen “Katnisss Everdeen”, “Peeta Mellark” en “Effie Prul” uitspreekt klinkt het wel héél erg fantasy en een beetje vreemd. Ook lijkt het einde nog niet af. Zo’n open einde is natuurlijk wel heel spannend, maar een íéts sluitender einde had wel gemogen! En sommige stukken zijn een beetje gewelddadig, en daar houd ik niet zo van. Toch zijn dat maar kleine dingetjes, De Hongerspelen is een heel goed boek!
Zou je het boek aanraden aan een klasgenoot? Waarom wel/niet?
Ik ga dit boek zeker aanraden bij een klasgenoot! Sterker nog, dat heb ik al gedaan – Nikki leest The Hunger Games nu voor Engels. Ik vind De Hongerspelen gewoon een heel leuk boek, en ik denk dat andere mensen uit de klas dat ook vinden. Ik ben een groot fan van De Hongerspelen. Het is mijn lievelingsboek op dit moment, en ik ben blij dat ik het heb gelezen voor Nederlands!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

J.

J.

een fantstisch boekverslag!

9 jaar geleden

M.

M.

Goed boekverslag!

9 jaar geleden

I.

I.

Kan iemand me vertellen tot welk Genre dit boek behoort.

9 jaar geleden

F.

F.

@it/'s

Fantasy Triller

9 jaar geleden

!.

!.

Echt goed!

9 jaar geleden

I.

I.

echt een hele goede samenvatting!!!!!!! :)

9 jaar geleden

*.

*.

goede Boekverslag :)

8 jaar geleden

J.

J.

een prachtige boekverslag. Ik kan het gebruiken voor mijn boekbespreking.

8 jaar geleden

J.

J.

Bij Peeta, staat: Hij is al zijn hele leven verliefd op Kattniss en de zoon van de bakker. Ik zou het iets anders formuleren. Zo lijkt het of hij ook verliefd is op de zoon van de bakker.

8 jaar geleden

J.

J.

Hier en daar een paar foutjes, zoals Katniss (wordt met 2 s-en geschreven) en enkele foutjes qua zinsbouw, maar het gebruik van goed omschrijvende woorden (zoals egocentrisch) maakt het heel wat beter! In het vervolg zou ik iets minder 'vage' woorden gebruiken (in het algemeen WEL GOED, ik vond het LEUK, ...) maar er zit potentieel in jouw verslagen! :D

7 jaar geleden

T.

T.

Goed verslag! Alleen Katniss schrijf je met s s'en , niet drie ;)

5 jaar geleden

A.

A.

echt een geweldig boekverslag! alleen 1 dingetje, het stukje Katniss everdeen, heb ik op scholieren.com ook ergens anders gezien. ik weet niet van wie het echt is, maar plagiaat gebruiken is niet erg origineel.

4 jaar geleden