The horse and his boy door C.S. Lewis

Beoordeling 5.7
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vmbo | 2392 woorden
  • 1 augustus 2006
  • 49 keer beoordeeld
  • Cijfer 5.7
  • 49 keer beoordeeld

Boek
Vertaald als
Het paard en de jongen
Auteur
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
1954
Pagina's
192
Oorspronkelijke taal
Engels

Boekcover The horse and his boy
Shadow
The horse and his boy door C.S. Lewis
Shadow
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
Boek verslag:
De kronieken van Narnia,
Het paard en de jongen (engelse titel: the horse and his boy)

Schrijver: C.S. Lewis

Uitgever: Callenbach

Samenvatting:
Het verhaal speelt zich af in Narnia, calormen en het gebied er tussen in. Het speelt zich af in de Middeleeuwen (voor de buskruid) De hoofdpersonen in het boek zijn: Shasta, brie, aravis en winne. (winne en brie zijn paarden)

Shasta is een jongen die in een bootje is aan gespoeld, En daarna door een visser is geadopteerd, en woont in een klein dorpje in calormen. Hij leerde van zijn vader het vak als visser, maar hij vond het eigenlijk maar niks. Toen shasta een jaar of 14 was kwam er een voorname man in zijn dorp op een mooi paard, hij was maar geïnteresseerd in een ding: een slaaf, en shasta leek hem geschikt, na een hevige discussie gaat de visser met de koop akkoord, voor een prijs van 13 zilver stukken.
Shasta vind het natuurlijk niet leuk, en begint hard op te denken ondertussen dat hij naar de stal loopt, en toen hij dar was begon hij zich af te vragen of die man aardig voor hem zou zijn,

Toen begon het paart op eens te praten en zei: hij is wel aardig voor mij, maar paarden zijn duur en hij is nooit aardig voor slaven geweest.

Toen bedachten ze samen een vlucht plan naar narnia waar het paard oorspronkelijk vandaan kwam. Het paard hete Briehie-hinnik-brinnik-hoehie-ha maar afgekort brie, hij wist wel ongeveer de weg naar narnia want dat was volgens hem gewoon “het noorden”. Met slimme truckjes misleiden de voorname man om een grote voorsprong te krijgen.
Shasta kon niet paard rijden en is vaak gevallen, maar brie leert het hem wel. Na dagen gereden te hebben, komen ze leeuwen tegen, ze vluchten zo snel ze kunnen. Na dat ze gevlucht waren voor de leeuwen kwamen ze aravis met haar pratende paard winne tegen die ook op de vlucht waren omdat aravis niet wou trouwen, en ze reisde samen verder.
Ze moeste door een grote stad met de naam tashbaan om bij de woestijn te komen die naar narnia leidde, in tashbaan werd shasta aan gezien voor een prins met de naam corin, hij hoorde plannen die hij eigenlijk niet mocht horen. Hij kon ontsnappen met hulp van de echte prins corin.

Aravis kwam een vriendin tegen die al getrouwd was met een rijke man, ze woonde zelf in een kasteel en had veel bedienden. Aravis werd schuil gehouden bij haar omdat veel mensen naar haar uit keken hier in de grote stad. Die vriendin wist hoe aravisa kon ontsnappen uit tashbaan, het idee was om de kleine poort te gebruiken voor de koning en andere voorname mannen, om snel de stad in en uit te kunnen.
Het idee faalde en ze moesten zich verstoppen in een klein vertrek in de muur, daar kwamen mannen binnen en begonnen te overleggen, geheime dingen als het beraad voor een oorlog, aravis met haar vriendin mochten dit eigenlijk niet horen maar ze zaten goed verstopt. De prins van tashbaan wou een oorlog tegen het achterland beginnen, maar zijn vader vond het een slecht idee, de vader gaf zijn zoon zen zin en kreeg 250 paarden en ruiters mee. Ze gingen weg en aravis kon alsnog vluchten door de poort.


De paarden waren al door slaven buiten de stad gebracht en shasta was daar ook al, en ze konden verder met zen vieren. Aravis vertelde alles en ze besloten snel weg te gaan om het achterland (dicht bij narnia) te waarschuwen. Ze reden zo snel ze konden door de woestijn, het duurde dagen en nachten voor ze er eindelijk waren. Steeds keken ze achterom om te kijken of ze al gevolgd werden. Toen zagen ze een zand wolk achter hun maar het was wind stil, het waren de 250 paarden met ruiters.
Snel pakte ze hun spullen en vluchtte verder en ze kwamen weer een leeuw tegen die ze op joeg in de goede richting, de leeuw verwonde aravis en rende weg. Ze waren aangekomen bij een kluizenaar. Hij zei dat shasta recht door moest lopen om bij de koning van het achterland te komen. Hij liep recht uit en kwam bij de koning, hij zag hem eerst aan voor corin, maar shasta legde het snel uit. Hij kreeg een ander paard en ze vluchten naar het kasteel, shasta raakte onder weg de rest kwijt. En hoorde de vijand komen.

Hij reed op zijn paard (niet brie) recht door en ontdekte dat er iemand naast hem liep, het was aslan de redder van narnia, hij vertelde wat er echt gebeurd was, en zei dat hij die leeuw was die hun achter na zat. Ze liepen het laatste stuk naar narnia. Daar vertelde hij het hele verhaal aan een egel die het weer door vertelde. Alles werd ook verteld aan de koning van narnia (koning Peter). Binnen een dag hadden ze een groot leger bij elkaar van reuzen, herten, luipaarden enz. Ze gingen vechten met de soldaten van tashbaan en shasta ging samen met corin
stiekem mee, Het gevecht duurde niet heel erg lang en ze wonnen het.
Se kwamen er achter dat shasta en prins corin een tweeling waren, dat shasta (nu troon opvolger) ontvoerd was een paar jaar naar zijn geboorte zodat hij geen koning kon worden.
De prins werd als straf in een ezel veranderd en zal alleen weer mens kunnen worden als hij op het herfst feest in de tempel zal zijn, en hij zal weer terug veranderen in een ezel als hij daar 15 km van af ging de 2e keer zal onomkeerbaar zijn. Daarom verliet hij nooit meer tashbaan.

De paarden, shasta en aravis leefden nog lang en gelukkig in narnia.

Lees ervaringen:
Onderwerp:

Ik vind het een apart onderwerp, omdat er niet heelveel boeken zijn met ze veel fictie als: pratende paarden (en andere dieren).
Ik heb meer boeken van deze schrijver gelezen, ook kronieken van narnia zoals: geheime land achter de klerenkast maar in dit boek leven de gewone mensen bijna tussen de narniërs en bij geheime land achter de klerenkast is de kleren kaste de enige weg naar narnia.

Gebeurtenissen:
Ik vind de belangrijkste gebeurtenis dat aravis hoort dat de prins met een leger het achterland wil veroveren, en dat ze dan met zen allen de koning van het achterland gaan waarschuwen met alle ongemakken en moeilijk heden. Tot het laatste gevecht. Omdat daarin meer dingen gebeuren dan in het rest van het boek (50% van het boek)

Een van de leuke gebeurtenissen vind ik die prins die de blijft haken met zijn marikolt, en in een ezel veranderd woord omdat hij zich niet over gaf.

De gebeurtenis die het meest indruk heeft gemaakt vind ik: het verhaal van aravis, dat ze niet wou trouwen en bijna zelfmoord had gepleegd. Omdat het gewoon iets is wat ik niet in zoon boek verwacht had.

Personages:
De held in dit verhaal is eigenlijk shasta, omdat hij de koning optijd kon waarschuwen voor het leger van de prins van tashbaan. Ook had hij aravis leven gered door op de leeuw toe te springen (de leeuw was aslan en ongevaarlijk voor hem, maar hij wist het niet.)

De personages zijn heel goed beschreven en ik kon ze echt voor me zien, maar dat heb ik meestal met fictie boeken omdat de beschrijvingen meestal heel groot zijn.

Shasta verandert heel erg omdat hij eerst een visser is (en verkocht als slaaf) en daarna troonopvolger van het achterland. Dat is een hele grote stap voor hem, en voor de mensen om hem heen.

Bouw van het verhaal:
Het hele verhaal hangt goed samen, ook al doen de personages allemaal andere dingen.
Met die leeuwen enz was het heel spannend omdat die leeuw hun bijna gepakt had.

Op sommige punten is het wel ingewikkeld en dan worden er in 1 bladzijde 100 feiten vertelt, maar voor de rest is het niet ingewikkeld en kan je lekker doorlezen.

Veel gebeurtenissen worden vertelt als extra persoon die er op toe ziet en vertelt wat er gebeurt, en niet speciaal door de ogen van shasta of een ander.

Taalgebruik:
Het is soms moeilijk geschreven, omdat het boek oom al weer 50 jaar oud is en vertaalf uit het engels.

Ik vind de manier van het vertellen boeiend, omdat het wel lange stukken zijn maar niet langdradig vertelt, ook heeft elk personage zen eigen manier van praten.
Eigenmening:
Ik vind het een leuk boek omdat er veel dingen in gebeuren die niet echt kunnen, maar wel een soort link hebben naar de werkelijkheid. De schrijver heeft het ook geschreven met een boodschap, met een link naar de bijbel. Want hij was zelf ook overtuigt christen.

Ook zitten er spannende stukken in, stukken die soms niet realistisch zijn en stukken waar grote verhalen worden vertelt (lijkt op de gedachte ballonnetjes manier).

Ik vind het jammer dat ze niet de originele titel hebben gebruikt, want nu is het “het paard en de jongen”, en letterlijk vertaalt uit het engels is het “het paard en zijn jongen”. En die titel past veel beter bij het boek dan de Nederlandse titel.

Extra opdracht: (maak een dag boek van de hoofdpersoon)
Dag boek van shasta:

Dag 1:
Deze dag begon net als alle andere dagen, gewoon saai vissen met men vader enz. maar we hadden niet heel veel gevangen. Toen die middag waren we thuis en kwam er een rijk man in ons kleine dorpje, we gaven hem te eten en ik werd weer buiten huis gezet met een hompje brood, ik ging men vader en de rijke man afluisteren. Ze zaten aan het praten over mij, de rijke man wou mij als slaaf en bood 13 zilver stukken, ik vind dit helemaal niet leuk dat ik verkocht word.
Ik liep toen naar de paard van de rijke man en vroeg me zelf af of hij zou weten of die rijke man aardig zou zijn, toen op eens begon het paart te praten. Hij zei dat hij nooit aardig is geweest voor een slaaf.
Toe heb ik met het paard besloten om te vluchten naar narnia waar het paard vandaan kwam. Het paard was niet dom, hij had een stuk of 100 truckjes om de rijke man op een dwaal spoor te zetten. Zoals door water lopen om sporen tegen te gaan.
Ik heb die avond voor het eerst paard gereden, het was heel leuk alleen ben ik meer dan 50 keer gevallen, en het paard er maar sarcastische opmerkingen over maken zoals: hoe kan dat nou dat je pijn hebt? Die braam struik heeft toch je val gebroken? Ja hij heeft makkelijk praten nu zit ik onder de doornen.

Dag 15:
We zijn vandaag dicht bij tashbaan, we moeten daar door heen om bij narnia te komen. De staarten van de paarden zijn al geknipt (van brie en die van winne het andere pratende paard).
En toenm gingen we tashbaan binnen, het was daar heel druk, heelveel markt koop lui enzo. Gelukking zaten we hoog op de paarden en konden we boven alles uit kijken.
Toen we een hele tijd gereden hadden kwamen we soldaten tegen, ze riepen: “we hebben je eindelijk gevonden deugniet die je er bent”, en ze pakte me van men paard, ik werd naar de koning geleid en volgens mij dachten ze dat ik heel iemand anders ben, daarna werd het duidelijk, een prins met de naam corin was weg gelopen nu zagen ze mij aan voor hem, ik durf het niet te zeggen.
De koning over legde met de koningin en ze gaven me nieuwe kleren en lekker eten, en ze vonden het apart dat ik niks zei, vind je het logisch! Vreemde plaats, zogenaamd prins. Ze zaten plannen te berijden om tu vluchten uit tashbaan omdat ze daar gevangen gehouden zouden worden, maar ik heb daar niks voor gemerkt.
Daarna werd het wel leuk, een jongen van mijn leeftijd die precies op mij leek kwam via de begroeiing aan de muur naar binnen geklauterd. Het was de prins, we wisselde kleren en hij hielp mij weg uit het kasteel.
Daarna ben ik meteen uit tashbaan gegaan en naar de plaats waar ik samen met aravis verder zou gaan (een meisje waar ik samen mee reed). Ik hoorde leeuwen en ik was bang. Een grote kat hield me warm, dat was zo fijn.

Dag 20:
Het is vandaag de grote dag, we gaan vechten tegen 250 tashbaanse strijders, het leger bestond uit verwonderlijk veel verschillende soorten pratende dieren en andere wezens. De reuzen zagen er echt gevaarlijk uit, met een grote knots en laarzen ter grote van auto’s met grote ijzeren punten.
Ik reed samen met corin achter aan de strijd, op een pony. Het gevecht begon, maar ik wist niks van vechten, en ik hakte bijna het hoofd van mijn pony af, wat niet heel slim was. Het gevecht leek uren te duren, en ik viel van men pony, na een tijdje hoorde ik niks meer. Het gevecht was voor bij.
De prins van tashbaan was nog levend, en wou niet accepteren dat de koning van narnia hem niet vermoorde voor wat hij heeft gedaan. Zijn straf was in een ezel veranderd te worden. Zo grappig, de prins van tashbaan is een ezel! Alleen was het maar tijdelijk, op het tashbaans herfst feest zou hij terug veranderen ik de tempel van tashbaan, maar als hij 15 km er vandaan zou gaan dan zou hij terug veranderen in een ezel en het eeuwig blijven.
De koning van het achter dat ik en prins corin een tweeling was, dat dacht ik eerst ook maar dan zou ik ook prins moeten zijn. Maar dat was dus onlogisch omdat ik maar een vissers zoon ben. De koning bevestigde mijn vermoeden met een verhaal over een koning met een tweeling, een van de twee werd gestolen door een man die zelf koning wou worden in plaats van mij. En dat hij vluchtte met een boot, dood is gegaan en met mij was aan gespoeld. En dan zou mijn vader (waarvan ik dacht dat hij mijn vader was) mij hebben gebonden en hebben ge accepteert als zen eigen zoon.
Nu ben ik dus prins van het achterland, troon opvolger, maar ik wil helemaal geen koning worden, het leven is niet eerlijk. En nu is corin blij omdat hij niet koning hoeft te worden, prins zijn is zo veel leuker.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "The horse and his boy door C.S. Lewis"