Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

The Hobbit door J.R.R. Tolkien

Beoordeling 6.2
Foto van een scholier
Boekcover The Hobbit
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas havo | 1931 woorden
  • 3 juli 2008
  • 8 keer beoordeeld
Cijfer 6.2
8 keer beoordeeld

Boekcover The Hobbit
Shadow

Smaug certainly looked fast asleep, when Bilbo peeped once more from the entrance. He was just about to step out on to the floor when he caught a sudden thin ray of red from under the drooping lid of Smaug's left eye. He was only pretending to be asleep! He was watching the tunnel entrance...

Whisked away from his comfortable, unambitious life in his hobbit-hol…

Smaug certainly looked fast asleep, when Bilbo peeped once more from the entrance. He was just about to step out on to the floor when he caught a sudden thin ray of red from under …

Smaug certainly looked fast asleep, when Bilbo peeped once more from the entrance. He was just about to step out on to the floor when he caught a sudden thin ray of red from under the drooping lid of Smaug's left eye. He was only pretending to be asleep! He was watching the tunnel entrance...

Whisked away from his comfortable, unambitious life in his hobbit-hole in Bag End by Gandalf the wizard and a company of dwarves, Bilbo Baggins finds himself caught up in a plot to raid the treasure hoard of Smaug the Magnificent, a large and very dangerous dragon.

The Hobbit door J.R.R. Tolkien
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

Titel: The Hobbit
Auteur: J.R.R. Tolkien

Verklaar de titel van het boek
De titel is The Hobbit, en dat slaat simpelweg op Bilbo, de hoofdpersoon, die een Hobbit is. Er is er maar een Hobit waar over uitgerbreid verteld wordt. Hij is ook de belangrijkste Hobbit in het boek. De ondertitel is There and Back Again. Dat slaat op de reis die Bilbo maakt. Hij gaat vanaf zijn huis naar de berg en vanaf daar (There) gaat hij weer terug (Back again).

Waar speelt het verhaal zich af? (plaats/land)
Het verhaal speelt zich op vele plaatsen af en in verschillende landen die bij elkaar Middeaarde(Middle/earth) worden genoemd.

En ik zal proberen er een paar plaatsen te beschrijven.
Het begint in de huiskamer van Bilbo. Daar begint de reis en gaan ze naar het Wilderland.
Daarna gaan ze naar het huis van Beorn. Ze blijven daar even en dan gaan ze naar het Mirkwood waar de spinnen en de Elven wonen.
Door Elven van Mirkwood worden ze (de dwergen en Bilbo) gevangen genomen en daar blijven ze een tijd gevangen tot dat Bilbo een manier vind om te ontsnappen.
Tijdens de ontsnapping gaan ze (via tonnen over een rivier) naar Lake Town.
Vanuit daar gaan ze naar The Lonely Mountain, waar Smaug woont, het einddoel.
Er wordt vaak gedetaillieerd verteld hoe zo’n plek eruitziet.
Het huis van Bilbo bijv. wordt heel precies beschreven, wat ik zelf nu ook zal doen.
Het is een hol, en omdat het een Hobbithol is betekent dat meteen dat het een comfortabel hol is. De voordeur is groen geverfd met een grote knop in het midden.
Dan kom je in een tunnelvormige hal met vloerbedekking en een paar stoelen.
Ook is er overal plek om je hoed of jas op te hangen.
In die hal/gang zitten een paar deuren, er is geen verdieping in het huis.
De mooiste kamers waren aan de linkerkant want die hadden uitzicht over de tuin en in de verte weiden en de rivier.

In het huis waren de volgende kamers: slaapkamers, badkamers, kelders, provisiekasten (een heleboel) kleedkamers, keukens en eetkamers. Dat is het huis van Bilbo Baggins.

Wanneer speelt het verhaal zich af? (jaar/eeuw/toekomst)
In het boek wordt verteld dat het verhaal lang geleden speelt, de schrijver geeft op andere plaatsen dat iets preciezer aan: ongeveer 7000 jaar geleden. De omgeving in het verhaal doet vrij middeleeuws aan met de kastelen, helden, en ridders. De tovenarij is eigenlijk in geen enkele tijd te plaatsen, net als de vele magische wezens als draken, elven, trollen en orks.

Wie zijn de hoofdpersonen? (namen+belangrijke gegevens)
Bilbo Baggins: is de hoofdpersoon van het verhaal hij is een Hobbit dat is een klein wezen dat kleiner is dan een dwerg (en die heeft de lengte van de helft van een volwassen man). Hobbits hebben geen baard maar haar op hun voeten en kunnen ook goed zichzelf ontrekken aan het oog maar ik wijd niet te ver uit over de hobbits.
Bilbo is net als elke andere Hobbit hij is erg gesteld op een rustig leven en houdt helemaal niet van avontuur. Hij eet graag en veel en ze vinden het leuk om rustig op hun stoepje een pijpje te roken.
Hij is in het begin van de reis erg schuw en heeft heimwee naar zijn hol.
Maar als hij uiteindelijk steeds beter wordt in stelen vindt hij het ook steeds leuker. Hij merkt dt hij onmisbaar is en hij wordt ook steeds beter bevriend met de Dwergen. Hij wordt zekerder van zichzelf.

Gandalf (the gray)is de tweede hoofdpersoon.
Hij is een tovenaar en hij is bijna altijd op reis en hij helpt ook Bilbo op reis.
Hij staat bekend om de verhalen over draken die hij altijd verteld en om het vuurwerk dat hij afstak, hij heeft een baard punthoed staf en een grijze mantel.
Gandalf is een wijze man en Bilbo is helemaal radeloos als hij niet meer met hun mee reist. Maar de Dwergen geloofden Gandalf toen hij zei dat Bilbo heel handig zou zijn en dat ze hem, Gandalf, niet meer nodig hadden toen de dwergen zeiden dat ze liever hem dan Bilbo hebben als helper.


De derde persoon is Thorin Oakenshield son of Thrain son of Thror King under the mountain, in het geheel, maar wordt gewoon aangeduid als Thorin of Thorin Oakenshield. Hij is de baas van de dwergen want hij is de kleinzoon van de vroegere koning van de Dwergen.
Thorin is ook de oudste en de dwergen hebben veel respect voor hem.
Hij is erg koppig en hij wil heel graag weer zelf regeren onder de Berg.
Thorin wil dat de schatten weer tot de rechtmatige eigenaren toebehoren, zij dus, en niet aan Smaug(draak). Als aan het eind de mensen van Lake Town komen om een deel van de schatten te eisen, is hij koppiger dan ooit. en geeft hij ze niks.

De dwergen volgen hem en helpen hem dus ook.
De andere personen zijn de dwergen: Fili, Kili, Oin, Gloin, Ori, Nori, Dori, Bifur, Bofur, Bombur, Balin en Dwalin. Deze zijn allemaal ongeveer hetzelfde. Bombur is de dikste en Fili en Kili zijn de jongsten. Oin en Gloin kunnen het beste vuur maken en Balin is de oudste, op Thorin na.

Verder heb je nog Beorn, hij kan in een beer veranderen, en hij woont met een heleboel dieren in een huis dichtbij het Mirkwood.
Hij is een oude kennis van Gandalf en laat de Dwergen in zijn huis logeren.
Hij eet alleen maar honing en andere zelfgemaakte dingen wat hij eet geen vlees (van z'n eigen dieren die zijn als kinderen voor hem).

Welk gedeelte van het verhaal is het mooiste en waarom?
Het gedeelte met Gollum in de grot met de raadsels vind ik mooi.

This thing all things devours;
Birds, beasts, trees, flowers;
Gnaws iron, bites steel;
Grinds hard stones to meal;

Slays kings, ruins town,
And beats high mountain down.
(Het antwoord was tijd)

Ik vond het mooi want dat was het spannendste stuk omdat Bilbo bijna niks kon zien terwijl Gollum alles zag en een soort van macht over hem had. Gollem begint een soort spelletje te spelen met Bilbo. Bilbo kan de weg naar buiten winnen of Gollem mag Bilbo's leven hebben. Bilbo zat dus in een moeilijke situatie. (dat was ook het eerste wat ik ooit van het verhaal heb gehoord toen mijn moeder mij dat deel voorlas/navertelde toen ik 7 jaar oud was)

Geef een samenvatting van het verhaal
In een keurig net hol onder de grond, in de Balingshoek van Onderheuvel in Hobbitstee, woont Bilbo Balings in de gouw.
Bilbo is een Hobbit, en een Hobbit is een soort kleine dwerg zonder baard en minder grof gebouwd met krullend haar, een dikke buik, veel honger en een goed gehoor.
Ze dragen ook kleding met felle kleuren. Deze Hobbit stamt af van een familie van avonturiers, de Toeks, en een rijke, deftige familie, de Balingsen.
Op een dag komt er een tovenaar, Gandalf, langs die vraagt of hij zin heeft om mee op avontuur te gaan. Bilbo, die net zoals bijna alle Hobbits niets voelt voor avonturen (dan missen ze het eten:), zegt nee.
De tovenaar blijft echter aandringen en Bilbo vlucht zijn hol in, nadat hij de tovenaar eerst heeft uitgenodigd voor de thee de volgende dag (Hobbits zijn beleefde wezens).
Als Bilbo veilig in zijn hol zit, haalt de tovenaar zijn staf tevoorschijn en kerft een raar teken in de deur.

De volgende dag is Bilbo het bijna vergeten dat hij Gandalf had uitgenodigd, wanneer iemand op de deur klopt herinnert hij het.
Het blijkt echter niet Gandalf te zijn die aanklopt maar een dwerg! Er volgen er nog 11 dwergen die allemaal eten willen en, uiteindelijk, Gandalf.
De overdonderde Bilbo haalt het eten, en de dwergen beginnen hun plannen uit te leggen. De tovenaar had een teken van een inbreker op de deur gezet en de dwergen denken dan ook dat Bilbo een inbreker is.
De dwergen hebben het plan om naar de Eenzame Berg te gaan, waar een draak, Smaug genaamd (met bijbehorende schat) een paleis, lang geleden, van de dwergen had ingenomen.
Thorin, de leider van de dwergen, is de kleinzoon van de koning onder de berg.
Toen de draak kwam, verwoestte hij het paleis, maar Thorin’s vader en grootvader ontvluchtten de draak door een geheime gang. Thorin wil het paleis weer binnendringen, de schat stelen en zo mogelijk de draak doden.
Om de schat te stelen, hebben ze Bilbo nodig.
Bilbo is overtuigd en gaat dan maar mee.
Na een paar dagen is er geen enkel spoor van beschaving meer en hebben ze geen eten meer.
Die nacht zien ze een licht, en Bilbo moet het gaan onderzoeken.
Het licht blijkt een kampvuur van gevaarlijke trollen te zijn en Bilbo wordt gevangen genomen, maar valt op de grond en is daardoor half bewusteloos.
De anderen komen kijken waar hij blijft en worden 1 voor 1 gevangen genomen.
Gelukkig komt Gandalf op tijd en hij zorgt ervoor dat de trollen verstenen door het zonlicht.

In het kamp van de trollen vinden ze eten en twee legendarische elfenzwaarden en een kleine elfendolk, die Bilbo neemt en hem Sting noemt (prik in nl.).
Ze gaan weer verder en stoppen bij een dal waar elfen wonen, Rivendel. Daar krijgen ze eten in het huis van Elrond die ook de zwaarden herkent en de map waarop de geheime ingang in de eenzame berg staat helpt te ontcijferen daarna krijgen ze ook nog pony’s mee.
Terwijl ze door de bergen trekken, komen ze terecht in de ondergrondse stad van de aardmannen, waar ze de Grote Aardman doden.
Iedereen geraakt buiten, behalve Bilbo.
Die verdwaalt in de grotten (doordat hij van de rug van Balin viel) en vindt een ring.
Hij stopt hem in zijn zak, en gaat verder de gang in.
Daar ontmoet hij een raar wezen, Gollem, dat hem wil opeten.
Maar Bilbo stelt voor een raadselspel te spelen.
Als hij verliest, eet Gollem hem op, als Gollem verliest, doet Gollem wat Bilbo wil.
Ze weten alle antwoorden tot Bilbo niets meer weet, en dan maar vraagt: ‘Wat zit er in mijn zak?’ Gollem weet het niet, en Bilbo vraagt hem naar de uitgang te brengen.
Gollem ontdekt dat zijn verjaardagsgeschenk, een ring, weg is.
Kwaad gaat hij achter Bilbo aan, en Bilbo loopt weg, maar struikelt.
De ring glijdt om zijn vinger en hij merkt dat hij helemaal onzichtbaar is geworden.

Hij volgt Gollem naar de uitgang en ontsnapt.
Gelukkig vindt hij zijn vrienden (dwergen=Gandalf) snel terug, en ze gaan weer op pad.
Ze beleven onderweg nog allerlei avonturen en bereiken uiteindelijk de Eenzame Berg. Met de hulp van de mensen die in de stad Dal wonen en behulp van een dwergen en elfen leger, overwinnen ze de draak en ook het Aardmannenleger dat op het goud van de draak uit is.
Bilbo heeft uit het hol van de draak een kostbaar juweel meegenomen: de Arkensteen. Thorin wil dat juweel, maar Bilbo geeft het aan de leider van de mensen van Dal, die hun deel van de schat willen.
Thorin geeft toe en de mensen krijgen hun deel.
Bilbo krijgt een koffertje met goud en een zak met zilver en kan eindelijk terug naar huis gaan met Gandalf en de ring nog in zijn bezit, reizen ze naar Bilbo's huis in de Gouw, na nog een bezoek aan Elrond te hebben gebracht.
Dezelfde ring die middeaarde na meer dan 60 jaar in rep en roer brengt.
Maar dat is een ander verhaal.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "The Hobbit door J.R.R. Tolkien"