The Great Ponds door Elechi Amadi

Beoordeling 6.1
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vmbo | 679 woorden
  • 31 juli 2006
  • 98 keer beoordeeld
  • Cijfer 6.1
  • 98 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
1969
Pagina's
192
Oorspronkelijke taal
Engels

Boekcover The Great Ponds
Shadow
The Great Ponds door Elechi Amadi
Shadow
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
In het Oosten van Nigeria is een dorpje Chiolu genaamd. In dat dorp wonen mensen die zichzelf de Erekwi Clan noemen. Hun baas heet:Eze Diali.
Vlak bij hun dorp, in het bos, zijn vijvers met vis. die vijvers zijn heel belangrijk voor hun omdat ze daarvan moeten leven. dat is hun eten.
Ook in het Oosten van Nigeria staat nog een dorpje, Aliakoro genaamd. De baas daarvan heet:Eze Okehi. Op een dag kwam de Erekwi clan erachter dat de Aliakoro de ‘’pond with fish’’ wouden stelen. Maar dat ging niet zomaar want die vijvers met vis behoren tot de Erekwi. Voor de zekerheid zijn er toen 7 mensen naar de vijvers gegaan, om ze te bewaken.
Omdat er ook mensen van de vijand kwamen, werd er gevochten.

2ontsnapten en 2 werden gevangen en mee genomen naar Chiolu. Toen de volgende dagen kwamen er 3 mensen het dorp Chiolu in gerend. Ze zeiden: Geef ons de gevangenen terug! Eze Diali zei toen: Breng jullie baas hier, en wij kunnen onderhandelen.
Toen zijn de 2 mannen weer weggegaan en kwamen zijn een paar uur later terug met een groep van hun volk en hun baas. Toen zijn de 2 ‘’bazen’’ van de groep in onderhandeling. 10 dagen later was er een soort ruzie tussen de 2 stammen. Alaikoro had versterking gekregen van een nabij liggend dorpje: Isiali genaamd.
Ondertussen waren er andere mensen van de Alaikoro stam naar het dropje gegaan van de Erekwi, en hadden toen de jongste vrouw van Olumba ontvoerd, Oda, ook hadden ze Chisa de dochter van Eze Diali plus nog 2 andere vrouwen ontvoerd.
Omdat er verscheidende mannen gedood waren in het gevecht en 4 vrouwen waren ontvoerd, was de stemming in het dorp Chiolu niet erg vrolijk. Een paar dagen later waren er 3 mannen naar Aliakoro en toen zei Olumba: Geef ons de vrouwen terug. Alleen toen zei de baas van Aliakoro, ik zou ze graag terug geven, maar ze zijn hier niet, ze zijn bij Elendu. Elendu is een Gevechts man uit het andere dorpje Isiali.
Toen de 3 mannen weer weg waren raakt de baas van aliakoro zo in paniek dat hij naar een vriend van hem ging. en hij vroeg wat hij kon doen. het best was om een offer aan ali (hun ‘God’) te brengen en bidden dat het goed zal komen. Toen hij dat gedaan had was hij direkt daarna vertrokken naar Elendu om de 4 vrouwen te steunen, maar tot grootste ergernis toe zei Elendu: Ik heb 2 van de 4 vrouwen al verkocht.
Een paar dagen later, kwamen de 3 mannen van Chiolu aan, omdat de baas van Aliakoro hen alles al verteld had gingen ze een ‘’deal’’ sluiten, die deal was:

Ieder ruilen Elendu krijgt 1 van zijn mannen weer terug die gevangen was genomen in hun eerste gevecht, in ruil voor de overige 2 vrouwen.
Omdat ze allemaal eens waren dat dit niet zo langer kon, gingen alle ‘’leiders’’ van de stammen met elkaar praten.
En zij denken dat dit allemaal komt door een God.
Dan besluit Olumba om in een boom te klimmen er er iets uit te halen om dat, dat zou helpen tegen de goden, maar hij valt en raakt gewond.
Dan verder ontstaat er nog een ziekte epedimie in het dorpje Chiolu, veel mensen gaan er aan dood en er zijn ook heel veel ziek.
weken later zijn opeens de 2 vrouwen weer terug die, verder terug in het verhaal, verkocht waren. de reden dat ze terug zijn gekomen is omdat hun ‘kopers’ zijn gestorven.
Dan lijkt het verhaal ook goed af te lopen, alleen dan op een avond als Olumba buiten is wordt hij aangevallen door Wago (the leopard killer).
Die volgende dag gaat het nieuws rond,
en daarbij zegt Eze Diali: We hebben de vijvers verloren, alleen Olumba is nog niet dood.
1 vraagt, hoezo hebben we de vijvers verloren. daar tegen zegt hij: We kunnen toch niet leven van een vijver waarin iemand zich heeft laten verdrinken….
Later bleek dat Wago zichzelf daarin had verdronken. Zo was het probleem opgelost want niemand zou ooit meer kunnen vissen in een rivier waarin iemand zichzelf had verdronken.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "The Great Ponds door Elechi Amadi"