The great Gatsby door Francis Scott Fitzgerald

Beoordeling 7.2
Foto van een scholier
Boekcover The great Gatsby
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas havo | 1328 woorden
  • 7 juni 2019
  • 5 keer beoordeeld
Cijfer 7.2
5 keer beoordeeld

Boek
Vertaald als
De grote Gatsby
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Methode
Eerste uitgave
1925
Pagina's
192
Geschikt voor
bovenbouw havo/vwo
Punten
3 uit 5
Oorspronkelijke taal
Engels
Literaire thema's
Verfilmd als

Boekcover The great Gatsby
Shadow

Jay Gatsby is de man die alles heeft. Iedereen die iets voorstelt wordt gezien op zijn feestjes. Zijn landgoed op Long Island zindert van de jonge mensen die drinken, dansen en over de mysterieuze Gatsby praten. Want Gatsby - jong, knap en verschrikkelijk rijk - lijkt altijd een eenling tussen de menigte, kijkend en in afwachting, hoewel niemand weet waarvan. Onder de…

Jay Gatsby is de man die alles heeft. Iedereen die iets voorstelt wordt gezien op zijn feestjes. Zijn landgoed op Long Island zindert van de jonge mensen die drinken, dansen en ove…

Jay Gatsby is de man die alles heeft. Iedereen die iets voorstelt wordt gezien op zijn feestjes. Zijn landgoed op Long Island zindert van de jonge mensen die drinken, dansen en over de mysterieuze Gatsby praten. Want Gatsby - jong, knap en verschrikkelijk rijk - lijkt altijd een eenling tussen de menigte, kijkend en in afwachting, hoewel niemand weet waarvan. Onder de broeierige oppervlakte van zijn leven schuilt een geheim: een stil, onmogelijk verlangen naar Daisy Buchanan. En deze destructieve obsessie dreigt alles te vernietigen.

The great Gatsby door Francis Scott Fitzgerald
Shadow
ADVERTENTIE
Twijfel je nog over jouw studiekeuze?

Of heb je hulp nodig bij het inschrijven? Bezoek dan onze Extra Open Avond op 7 juni. Kom een kijkje nemen en voel hoe het is om te studeren bij Hogeschool Inholland. Wij staan voor je klaar! 

Meld je aan!

Inhoudsopgave

Titelbeschrijving. 

Beknopte samenvatting. 

Titelverklaring. 

Motto. 

Vertelperspectief 

Thema. 

Personages. 

Plaats in de literatuurgeschiedenis. 

Eindoordeel 

Beknopte samenvatting


The main character in the story is Nick Carraway. He is telling the story from his perspective. He graduated from New Haven, Yale, and fought in the first world war. He decided to go West and become a bondman. He lives in the West Egg and his cousin Daisy lives in the East Egg with her husband Tom Buchanan. While he rents a small house his neighbour, Jay Gatsby, has a big mansion. Daisy and Tom invite him to come for dinner. Here he meets Jordan Baker a famous golfer. He discovers during dinner that the marriage of Daisy and Tom is not a happy one, he has a mistress in New York.
The next day Nick meets the mistress of Tom, Myrtle Wilson. They go to her apartment in New York. Tom rents an apartment for her so they can do whatever they want to. Mrs Wilson invites her sister Catherine over to please Nick. Nothing happened, only that the party was drunk. Not long after he meets the mistress his mysterious neighbour invites him for one of his parties. Ms Baker is also at the party of Gatsby. Here he met Gatsby and became good friends. Jordan Baker tells Nick that Daisy and Gatsby had a relationship before the war. Gatsby was a major in the war and thought he could marry Daisy when he comes back. Unfortunately, Daisy wed Tom and Gatsby would do anything to win Daisy back. He gives the parties in the hope to see Daisy again. Gatsby is thrilled when he hears that Nick and Daisy are cousins and asks Nick to invite Daisy to his little mansion. During Daisy’s visit Gatsby walks in the mansion and the two see each other after a few decades. They feel very uncomfortable at first, but when they go to Gatsby’s mansion Gatsby and Daisy are falling in love with each other.
Not long after their reunion Gatsby tells Nick that his real name James Gatz is. He was a poor farmer boy and ran away when he was seventeen. He wanted to do something with his life and made a fortune. Tom finds out about Daisy and Gatsby and wants to expose him. Tom, Gatsby, Nick and Jordan went to New York and on the way back Daisy accidentally ran over Myrtle Wilson. Mr Wilson thinks Gatsby murdered his wife and kills Gatsby. After he murdered Gatsby he commits suicide. Nick telephoned the father of Gatsby and they arrange the funeral. Nobody comes to the funeral and Jordan breaks up with Nick, he tried to continue his life and fails, so he goes back to New York.


Titelverklaring

De titel van het boek is The Great Gatsby, dat betekent de grote Gatsby. Jay Gatsby is in Nick Carraway’s ogen een grote man, ongeveer van zijn leeftijd met een groot fortuin. Gatsby geeft ieder zomer uitbundige feesten, dat kan hij gemakkelijk betalen. Nick kijkt erg tegen zijn buurman op, ze zijn ongeveer dezelfde leeftijd alleen heeft Gatsby meer succes geboekt.

Motto

Then wear the gold hat, if that will move her;
If you can bounce high, bounce for her too,
Till she cry ‘Lover, gold-hatted, high-bouncing lover,
I must have you!’

Thomas Parke D’Invilliers

Vertelperspectief

Het verhaal wordt beschreven door Nick Carraway, hij vertelt het verhaal vanuit de ik-perspectief. Het verhaal is een terugblik op wat hij heeft meegemaakt. De gebeurtenissen worden ook door Nick beschreven. Er zit geen alles wetende verteller in, omdat je alleen Nicks gedachten weet.

Thema

Liefde is een van de hoofdthema’s, al gaat het om Gatsby’s liefde voor Daisy. Gatsby doet er alles aan om Daisy’s liefde terug te winnen. Zo geeft hij op de zomeravonden uitbundige feesten en heeft zelfs een groot huis gebouwd. Dat heeft hij gebouwd in de hoop dat Daisy ooit bij hem komt wonen en vervolgens als een koningin in het huis kan leven.
De dood is ook een thema, omdat er een aantal karakters doodgaan. In het einde gaat zelfs Gatsby zelf dood. Het echtpaar Wilson worden ook door de schrijver niet gespaard.
Tom Buchanan heft zijn fortuin van zijn familie, maar Gatsby heeft zijn fortuin zelf opgebouwd. Gatsby heeft er wel iets voor moeten doen, maar Tom niet. Geld is daardoor ook een thema in het boek.

Personages

Nick Carraway is de hoofdpersoon. Hij zegt dat hij de eerlijkste man is maar liegt regelmatig over gebeurtenissen. Hij verhuisde, na de eerste wereldoorlog, van het Middenwesten naar Long Island om meer te weten te komen over obligatiehandel. Hij huurt een huis naast die van Jay Gatsby. Zijn nicht Daisy en haar man wonen dichtbij, zij laten hem kennis maken met Jordan Baker. Jordan is een golfster en ze krijgen een kortdurende relatie. Iedere avond vermoed hij silhouet van zijn buurman Gatsby te zien. Hij wordt uitgenodigd op een van Gatsby’s feesten en ontmoet hem daar. Via Jordan komt achter de affaire van Daisy en Gatsby te weten en zorgde ervoor dat ze elkaar weer zagen. Zo raakten ze weer verliefd. Later ontdekt Nick dat Daisy, die toen in Gatsby’s auto zit de minnares, Myrtle Wilson, heeft doodgereden.

Jay Gatsby. Gatsby werd geboren als James Gatz, een arme boeren jongen. In zijn zeventiende levensjaar rende hij van huis weg. Daar ontmoette hij Dan Cody, een kapitein. Cody nam hem mee op reis en leerde hem om zich te gedragen als een heer. Wanneer Cody doodging kon Gatsby zich voordoen als een heer, alleen hij had geen geld. De eerste wereldoorlog brak uit en hij wist zichzelf omhoog te klimmen om uiteindelijk Majoor te worden. Voor de oorlog had hij een relatie met Daisy Fay. Zij beloofde hem op hem te wachten, maar trouwde uiteindelijk met Tom Buchanan. Wanneer Gatsby hoorde dat Daisy getrouwd was met een rijke man wilde hij er alles aan doen om rijk te worden om Daisy zo terug te winnen. Hij ging illegaal alcohol verkopen en kreeg zo een fortuin bij elkaar gespaart. Hij besloot om in West Egg te wonen, zodat hij naar Daisy’s huis kon kijken. Hij gaf de grote feesten in hoop dat ze naar zijn huis kwam. Jordan, Daisy, Tom, Nick en Gatsby besloten om naar New York te gaan, waar het duidelijk wordt dat Daisy een affaire met Gatsby heeft. Terug naar huis rijdt Daisy Myrtle Wilson aan, de minnares van haar man. Tom vertelt mr. Wilson dat Gatsby haar aangereden heeft. Zo wordt hij door Wilson in zijn eigen tuin vermoord.

Dit wil je ook lezen:

Plaats in de literatuurgeschiedenis

The Great Gatsby is geschreven in 1925, die tijd wordt gekenmerkt met het modernisme, de stroming van de literatuur veranderde. Zo uitten de auteurs zich over de dagelijkse gang van zaken. Ze wilde daar verandering in. Door de Eerste wereldoorlog wilden mensen anders gaan leven. Ze wilde de oorlog niet meer. The Great Gatsby past daarbij wel in het tijdvak, omdat Gatsby zo uitbundig leefde, wat eigenlijk een sneer is naar the American Dream.

Eindoordeel

The Great Gatsby is een pittig boek, met woorden erin die we in het dagelijks Engels met een andere betekenis gebruiken. Het woord ‘gay’ is hier een mooi voorbeeld van. Oorspronkelijk betekend ‘gay’ vrolijk, maar wij gebruiken het nu als homoseksueel. Ondanks dat het boek soms pittig is, vind ik het wel een mooi boek. Ik kon de stijl wel waarderen. Het gestrande huwelijk van Tom en Daisy is zeer triest, maar je leert wel dat Daisy ook weer vrolijk wordt, oftewel niks is altijd zo erg als het lijkt. Nick Carraway daarentegen vond ik niet zo fijn personage, hij was niet echt een goed persoon, puur door het liegen. Verder vond ik het een zeer goed boek en zou ik het zeker aanraden

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "The great Gatsby door Francis Scott Fitzgerald"