The earth, my butt and other big round things door Carolyn Mackler

Beoordeling 8.3
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 1e klas vwo | 1529 woorden
  • 8 augustus 2006
  • 35 keer beoordeeld
  • Cijfer 8.3
  • 35 keer beoordeeld

Boek
Vertaald als
De aarde, mijn billen en andere grote ronde dingen
Auteur
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
2003
Pagina's
304
Oorspronkelijke taal
Engels

Boekcover The earth, my butt and other big round things
Shadow
The earth, my butt and other big round things door Carolyn Mackler
Shadow
ADVERTENTIE
Studententijd zomerspecial

Heb jij de Zomerspecial van Studententijd de podcast al geluisterd? Joes, Steie, Dienke en Pleun nemen je mee in hun zomer vol festivals, vakanties en liefde. En kijken ook alvast vooruit naar de introductietijd van het nieuwe collegejaar. Luister lekker mee vanaf je strandbedje, de camping of onderweg. 

Luister nu!
A)
Titel van het boek : ‘ De aarde, mijn billen en andere grote ronde dingen’
Naam van de auteur: Carolyn Mackler
Naam van de uitgeverij: Van Holkema & Warendorf
Jaar van verschijning: 2003

B)
De 15-jarige Virginia heeft last van overgewicht, daardoor voelt ze zich erg beroerd. Maar dan komt er nog bij dat ze dit jaar elke pauze alleen in de kantine moet zitten, want haar enige vriendin Shannon gaat voor een jaar in Walla Walla, Washington wonen.
Ze denkt ook dat ze in de verkeerde familie is geboren, haar zus (Anais), haar broer (Byron) en haar ouders zijn in haar ogen perfect: ze zijn slank en hebben veel vrienden, kortom alles wat zij niet heeft. Ze eet al deze problemen ‘weg’ door veel calorievolle dingen te gaan eten. En natuurlijk zijn er de graatmagere populaire meiden die haar een vetzak noemen, en nog liever dood dan net zo dik als Virginia waren. Hier kwam ze achter toen ze op de wc zat.

Toch heeft Virginia een soort relatie met Froggy Welsh IV.
Elke maandag voordat Froggy tromboneles heeft, gaan ze naar Virginia’s kamer om te zoenen en op de grond te rollen. 1x komt Virginia’s moeder thuis als zij en Froggy net ‘bezig’ zijn. Froggy verstopt zich gauw onder het bed en hoort dus het gesprek tussen Virginia en haar moeder. Het gesprek gaat over Virginia’s overgewicht en de afspraak bij de dokter daarvoor. Virginia blijft zich hiervoor schamen tegenover Froggy.
Na het bezoek aan de dokter begint Virginia wel heel erg streng te lijnen: ze eet bijna niks meer. Hier komt echter verandering in als haar vader op een avond wordt gebeld door de universiteit van haar broer Bryon. Hij heeft een meisje verkracht, hij wordt de rest van het semester geschorst en moet dus thuis komen wonen. Virginia begint weer met het vette eten trekt zich terug. Het enige menselijke contact wat ze eigenlijk nog heeft is met Shannon haar vriendin, maar dan wel via de mail.
Op school maakt ze het uit met Froggy, ze denkt dat hij haar gewoon niet wil.
Via de mail nodigt Shannon Virginia uit om met thanksgiving naar Seattle te komen om het daar te vieren. Van haar ouders mag ze alleen niet, ze willen ‘een gezellig maal met de familie’, maar hoe kan dat nou na wat Byron dat meisje heeft aangedaan? Als ze in de stad is, besluit ze om van haar eigen geld stiekem een ticket naar Seattle te kopen, ze bewaard deze goed verstopt.
Ze heeft totaal geen spijt van de aankoop en ze is blij om iets te hebben om zich op te verheugen.
Ze weet dat haar moeder hier niet blij mee is, dus ze stelt het zo lang mogelijk uit. Uiteindelijk zegt ze het 3 dagen voor vertrek, haar moeder is woedend, maar laat haar toch maar gaan omdat de ticket al betaald is.

In Seattle besluit ze samen met Shannon een piercing te laten zetten, als herinnering. Shannon laat er eentje zetten in haar tong, Virginia in haar wenkbrauw.
Virginia heeft van deze reis uiteindelijk veel geleerd: Shannon liet haar de leuke en positieve kanten van het leven zien die zij eerder niet echt ‘goed’ gezien had en eigenlijk niet kende.
De leerzame dagen met Shannon vliegen om, maar toch moet Virginia weer terug naar New York. Virginia’s moeder is ook met deze piercing totaal niet blij.
Virginia trekt hier zich niks van aan, en besluit nog iets aan haarzelf te veranderen: haar haar, die verft ze paars. Nu wordt haar moeder pas woedend op haar dochter, maar na een ruzie besluit ze toch vrede te sluiten met haar dochter en geeft toe dat ze het eigenlijk wel cool vindt wat Virginia heeft gedaan.
Na al deze uiterlijke veranderingen en de positieve invloed van Shannon, gaat ze zich beter voelen en op school gaat het veel beter. Op school maakt ze vrienden waarmee ze een internetclub begint; ze gaat met deze club een website maken. Froggy komt ook in deze club en eigenlijk hebben ze nog gevoelens voor elkaar, ze beginnen weer opnieuw en zoenen elkaar elke maandag weer.
De thuissituatie is ook verbeterd, met haar ouders, broer, en zus praat ze weer,
En Byron (haarbroer) mag weer naar de universiteit.

C)
Ik vond dit echt een heel leuk boek, ik had hem ook snel uit.
Ik vind dit boek droevig omdat Virginia zo depri was. Ik vind dit boek herkenbaar omdat een vriendin van mij ook veel snoept en redelijk depri is. Ik vind dit boek geloofwaardig omdat dit in het echt ook kan voorkomen. Ik vind dit boek voor mijn leeftijd want het is niet te kinderachtig, maar ook niet te moeilijk is geschreven. En dit boek laat me meeleven met Virginia en haar gevoelens.


D)
Verwerkingsopdracht 2: Schrijf een artikel voor de schoolkrant waarin je uitlegt wat het probleem van de hoofdpersoon is, hoe deze in de loop van het verhaal verandert en hoe het staat met het probleem aan het einde van het verhaal.

Verwerkingsopdracht 3: Schrijf een brief aan de hoofdpersoon, waarin je hem/haar uitlegt welke beslissingen je onverstandig vindt en waarom.

Verwerkingsopdracht 2

Eetproblemen

Ik heb laatst het boek ‘De aarde, mijn billen en andere grote ronde dingen’ gelezen. Ik heb een stukje geschreven over Virginia en haar (eet) problemen, hoe die veranderen, en hoe het staat met haar problemen aan het eind van het verhaal.

Virginia heeft een groot probleem: ze heeft overtollig overgewicht.
Hierdoor voelt ze zich minder dan iedereen om zich heen, bijvoorbeeld haar familieleden: die zijn slank, hebben veel vrienden en zijn slim.
Ook heeft ze meisjes op school die graatmager zijn: ‘de bri-meisjes’.
Haar moeder zit er erg mee dat haar dochter overgewicht heeft en besluit met haar naar een dokter te gaan om over een dieet te praten.
Hierna eet Virginia bijna niks meer, alleen sla en andere gezonde dingen.
Dit houdt ze een week vol, totdat ze hoort dat haar broer een meisje heeft verkracht: hij wordt de rest van het semester geschorst en moet thuis komen wonen.
Ze kan het bijna niet geloven, de broer waar ze zo tegen op keek is dus niet helemaal perfect.
Virginia doet het niet meer goed op school, op het gebied van leren en op het gebied van vrienden.
Ze eet haar depressie weg, en wordt dikker dan ooit te voren.
Dan wordt ze door haar enige vriendin Shannon (die voor een jaar in Walla Walla, Washington ging wonen), uitgenodigd op Thanksgiving in Seattle met haar te vieren. Ze weet dat dit niet mag van haar moeder, maar koopt toch stiekem een vliegticket. Ze gaat (na een ruzie met haar moeder) met Thanksgiving naar Seattle.
Ze leert veel van Shannon, en gaat het leven kleurrijker inzien.
Na de vakantie maakt ze een paar nieuwe vrienden op school, en gaat omdat ze wat te doen heeft minder eten.
Haar broer mag weer naar de universiteit, en ‘de bri-meisjes’ gaan uit elkaar.

(verwerkingsopdracht 3)

21-03-06

Beste Virginia,
Ik wil je graag vertellen welke beslissingen ik onverstandig vond, misschien kun je daar nog iets van leren.

Ik vind dat jij je onverstandige beslissingen goed hebt opgelost, toch wil ik je graag vertellen welke oplossingen ikzelf zou hebben gekozen.
Ten eerste vind ik het niet slim dat je jezelf zo volpropt met eten als er iets vervelends gebeurt is, of iets niet naar je eigen zin gaat.
Ik snap dat je een uitweg zoekt van al die ellende, maar kies dan een andere uitweg daarvoor. Bijvoorbeeld aerobics of fitness, tijdens het sporten voel je je dan wel even slapjes en moe of misselijk, maar als je doorzet en je hebt eindelijk die 10 min. gerend of gespind, dan heb je wel iets om trots op te zijn.
Wat ik wel een goede beslissing vond, is om te gaan lijnen, maar dan niet op de manier hoe jij het deed. Ik denk dat je te graag wou afvallen, en dat je daarom bijna niks ging eten. Als je honger hebt, moet je gewoon iets eten, neem bijvoorbeeld ene mandarijntje of een rijstwafel, die doen niet zoveel kwaad.

De beslissing om (bijna) niet met je grote broer te praten (toen hij een meisje had verkracht en voorlopig thuis ging wonen), vond ik ook onverstandig.
Als je met hem had gepraat, voelde je jezelf misschien opgelucht, en je broer ook.
Maar toch begrijp ik het wel, hij heeft tenslotte wel iets heel ergs gedaan, maar praten kan geen enkele kwaad.
Met wie je ook wat meer had kunnen praten, is je moeder. Zij had het er ook moeilijk mee dat je broer dit had gedaan. En je vader natuurlijk ook.
Als je meer had gepraat met je familieleden, zou iedereen elkaar meer begrijpen, en zul je zien dat ze best trots op je kunnen zijn.

Ik vond het wel stoer van je dat je gewoon een ticket voor Seattle kocht, en daar een piercing liet schieten. Je hebt van dit reisje tenslotte veel geleerd.

Maar Virginia, ik wil graag dat je onthoud dat niemand perfect is, iedereen maakt grote en kleine fouten, ook je familie en vrienden.
Ik hoop dat je van mijn brief aan jou een beetje hebt geleerd.
Groetjes,

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

M.

M.

Wauuww echt goed verslagg!

9 jaar geleden

Andere verslagen van "The earth, my butt and other big round things door Carolyn Mackler"