Havisten uit de bovenbouw gezocht! Vul deze korte vragenlijst over jouw studiekeuze in en maak kans op een Bol.com bon t.w.v. 15 euro.

Doe mee


A Zakelijke gegevens
1 De Davinci Code
2 Dan Brown
3 Uitgeverij Luitingh ~ Sijthoff B.V Amsterdam
4 429 blz.
B Inhoud

1 Wat houdt de hoofdpersoon bezig?
Professor Robert Langdon, loopt een afspraak mis met de conservator van het Louvre (Jacques Saunière). Het blijkt dat hij kort daarvoor is vermoord.
Omdat Saunière een boodschap heeft achtergelaten met:
P.S Vind Robert Langdon, (blz. 71)
Word Robert van deze moord verdacht. Langdon moet dus vluchten.
Later vind hij samen met de kleindochter van Saunière, een cryptex. De oplossing wat in de cryptex zit, leidt naar de heilige graal.


2 Personages
Er zijn verschillende personages in dit boek. De belangrijkste zijn:
Robert Langdon, cryptoloog en wordt verdacht van de moord op Saunière.
Sophie Neveu, agente bij de Franse politie, en ze is de kleindochter van Saunière.
Er zijn een paar bijrollen die toch ook wel belangrijk zijn:
Silas, een monnik die de cryptex van Robert en Sophie probeert af te pakken. Hij heeft Saunière vermoord.
Leigh Teabing, een oud collega van Robert. Hij probeert al jaren de Graal te vinden.
Het perspectief is een vertellers perspectief. Soms wisselt het , want dan is een klein stukje een Ik- perspectief.
3 Thema
Robert Langdon is een Amerikaan en hoogleraar. Hij is bezig met een nieuw boek over de heilige graal. Langdon is in Parijs om een diapresentatie te geven. Na afloop van de diapresentatie heeft Langdon een afspraak met Jacques Sauniere, de beroemde conservator van museum het Louvre in Parijs. De afspraak vindt nooit plaats omdat Sauniere kort voor de afspraak met Langdon dood en naakt word aangetroffen.
Langdon wordt als belangrijkste verdachte gezien. Reden hiervoor is dat Saunière voordat hij stierf de naam van Langdon op de vloer schreef met zijn eigen bloed. Saunière heeft behalve de naam van Langdon nog een aantal andere cryptische aanwijzingen achtergelaten vlak voor hij stierf.


Met behulp van Sophie Neveu (kleindochter van Saunière) lukt het Langdon om te vluchten voor de politie. Neveu woonde vroeger bij haar opa omdat haar ouders, oma en broertje bij een mysterieus ongeluk zijn omgekomen.
Toch wil ze haar opa’s laatste wens vervullen en samen proberen Langdon en Neveu de cryptische aanwijzingen van Sauniere op te lossen om erachter te komen welk geheim Sauniere koste wat het kost wilde doorgeven voor zijn dood.
Langdon en Neveu komen erachter dat de aanwijzingen in verband staan met het grote geheim rondom de heilige graal. Het geheim wordt bewaard door de Priorij van Sion (geheim genootschap waar Sauniere grootmeester van was). Als het geheim uitkomt zou dit het geloof in Jezus Christus in de war kunnen schoppen.
Langdon en Neveu krijgen met behulp van de cryptische aanwijzingen een cryptex van Sauniere in handen en om meer over het geheim te weten te komen moeten ze de code kraken. Ze gaan naar een oude vriend van Langdon, Teabing en met behulp van hem kunnen ze de eerste cryptex openen. Van de cryptex moeten zij weer een andere kleinere openen. Deze vinden ze na een lange omweg. Hierin staat de weg naar de heilige graal.
Ze komen uit bij de Rosslyn Chapel. Sophie Neveu herinnert zich dat ze hier toen ze heel klein was weleens met haar opa is geweest en hij toen erg moest huilen. Ze gaat naar het huis naast de Chapel en daar blijkt dat haar oma en broertje helemaal niet dood zijn maar daar wonen uit angst voor aanslagen op de Priorij van Sion. De oma van Sophie blijkt te weten waar de heilige graal is omdat zijzelf ook hoogstaand lid was/is van de Priorij van Sion. Ze legt het Langdon uit en hij begrijpt nu ook waarom Saunière een afspraak met hem wou maken. Terug in parijs gaat Langdon eerst slapen. Hij slaapt twee dagen lang, maar daarna heeft hij alle informatie in zijn hoofd kunnen ordenen en weet hij vrijwel meteen het raadsel van de Da Vinci Code op te lossen.

C Een eigen mening en Verwerkingsopdracht
Eerst heb ik een paar keer de film gezien. De film vond ik erg leuk, en elke keer als ik hem weer zie, zie ik steeds iets nieuws.
Toen kwam ik op het idee om het boek te gaan lezen. Soms vond ik het wel moeilijk. Dan las ik een bladzijde drie keer over en dan begreep ik pas wat er stond. Ik denk dat het wel goed is geweest om eerst de film te zien, anders was ik denk ik nooit aan het boek begonnen.
Er wordt erg veel van de geschiedenis van Da Vinci, en de priorij van Sion vertelt. Dit vind er erg leuk en interessant. Tussen de verhaal lijn door springt steeds een stukje van die waar gebeurde geschiedenis.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.