The Da Vinci code door Dan Brown

Beoordeling 6
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas vwo | 885 woorden
  • 15 mei 2007
  • 11 keer beoordeeld
  • Cijfer 6
  • 11 keer beoordeeld

Boek
Vertaald als
De Da Vinci code
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
2003
Pagina's
489
Oorspronkelijke taal
Engels
Verfilmd als
Prijzen

Boekcover The Da Vinci code
Shadow
The Da Vinci code door Dan Brown
Shadow
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
Boekverslag Nederlands
Titel: De Da Vinci Code
Schrijver: Dan Brown
Uitgeverij: Areopagus 2004
Waarom gekozen?
Dit boek heb ik gekozen, omdat het onderwerp me heel erg aanspreekt en het boek je geen enkel moment verveelt of saai is. Dan Brown combineert het geven van veel historische informatie met een spannende realistische zoektocht naar de heilige graal.
Samenvatting
Robert Langdon wordt hoofdverdachte van de moord op Saunière, de conservator van het Louvre in Parijs. Hij is echter onschuldig en weet niet waarom Bezu Fache, het hoofd van de politie, het zo op hem gemunt heeft. Dat wordt hem duidelijker als hij bij het lijk van Saunière ziet staan: p.s. zoek Robert Langdon. Die tekst blijkt te zijn voor Sophie Neveu, de kleindochter van Saunière, die ook inziet dat Robert Langdon haar opa nooit zou hebben kunnen vermoorden.
Vlak voor zijn dood heeft Saunière aanwijzingen achter gelaten die alleen door Robert en Sophie te ontcijferen zijn.

Ze beginnen aan een zoektocht die hun ongetwijfeld naar de heilige graal zal leiden. Ze komen te weten dat Saunière grootmeester was van een geheim genootschap, de Priorij van Sion. Dit genootschap bewaakt al eeuwen lang de geheime Sangreal-documenten waarin waarschijnlijk de bewijzen staan van een stamboom van Jezus Christus en Maria Magdalena. In dit genootschap zaten verschillende beroemdheden zoals Leonardo da Vinci en Isaac Newton.
Niet alleen de politie zit achter Sophie en Robert aan maar ook de katholieke Kerk, want als dit geheim onthuld wordt, zou het hele christelijke geloof instorten. De zoektocht leidt Sophie en Robert naar Groot-Brittannië. Er wordt nog iemand betrokken bij hun zoektocht; de graal-deskundige sir Leigh Teabing. Teabing blijkt echter een bedrieger te zijn en wil koste wat het kost, het geheim van de graal openbaar maken. Hij beweert dat het genootschap de geheimen ooit had willen openbaren, maar dat Sanière en andere belangrijke leden dit ter bescherming van de kerk hebben willen voorkomen. Het wordt duidelijk dat Teabing opdracht gaf tot moord op Sanière. Sir Leigh Teabing wordt opgepakt.
Sophie en Robert gaan alleen verder en komen bij hun eindbestemming: de tempel Roslin. Alles wijst erop dat hier de heilige graal ligt, maar hoe ze ook zoeken en geheim schriften proberen op te lossen, ze vinden hem niet. Sophie Neveu ontdekt dat de beheerster van de kerk haar oma blijkt te zijn, die haar het hele verhaal verteld over de Priorij van Sion. En de waarheid van Sophie’s familie die vermoord is. Sophie Neveu behoort tot de stamboom van Jezus Christus. Robert en Sophie leren de graal te respecteren en vinden het beter om de graal met rust te laten en het geheim te behouden onder de mensen die ervan afweten.
Opdrachten
Onderwerp

Spreekt het onderwerp van het verhaal je aan of niet? Hoe komt dat?
Ja, het onderwerp van het verhaal spreekt mij aan omdat ik het interessant vind wat er allemaal over de geschiedenis van het geloof wordt verteld.
Wordt het onderwerp goed en grondig uitgewerkt of blijft het toch tamelijk oppervlakkig?
Het onderwerp wordt erg grondig uitgewerkt. Bijna elk detail wat gegeven wordt heeft weer ergens anders mee te maken.
Gebeurtenissen
Bevat het verhaal genoeg gebeurtenissen om je te blijven boeien?
Ja, het verhaal blijft je boeien. Dat komt ook doordat het over een zoektocht gaat, wat in dit geval betekent dat er steeds nieuwe informatie bijkomt, waardoor zich altijd nieuwe gebeurtenissen voordoen.

Zijn de gebeurtenissen verrassend, origineel en ongewoon of voorspelbaar en bekend?
De gebeurtenissen zijn absoluut niet voorspelbaar en bekent. Ze zijn verrassend, omdat naarmate het verhaal je steeds meer te weten komt over waar het onderwerp eigenlijk overgaat.
Personage
Is de hoofdpersoon iemand die voor je gaat leven? Hoe komt dat? Hoe levendig zijn de andere personages.
Bijna ieder persoon gaat leven, omdat de schrijver steeds spreekt vanuit een persoon.
Welke beslissingen die door de personages worden genomen, vind jij vreemd of onbegrijpelijk?
Personages die heel graag iets willen of zich ergens helemaal voor geven en daarvoor bereid zijn mensen te vermoorden.
Bouw
Bevat het verhaal tijdsprongen en terugblikken die het verhaal interessanter of juist onnodig ingewikkeld maken?
Ja, het verhaal bevat sommige terugblikken die soms erg handig kunnen zijn waardoor je andere dingen helemaal snapt.
Heeft het verhaal een slot dat goed past bij de beschreven gebeurtenissen? Vind je dit een plezierig slot? Hoe komt dat?
Het is een plezierig slot, maar het past niet helemaal bij de beschreven gebeurtenissen omdat het lijkt dat alles voor niets is geweest nadat de graal niet letterlijk wordt ontdekt. Maar dat wordt minder van toepassing, omdat je eigenlijk al te weten bent gekomen wat de graal is.
Taalgebruik
Vind je het verhaal lastig of makkelijk om te lezen? Heeft het taalgebruik hier mee te maken?
Het verhaal is over het algemeen makkelijk te lezen. Het is een boek voor volwassene maar daar was eigenlijk niets van te merken ook niet aan het taalgebruik.
Mijn oordeel
Ik vind het een zeer mooi boek en het is zeker aan te raden. Het wordt spannend vertelt en je komt veel te weten over het onderwerp. Ook speciaal vind ik de manier waarop Dan Brown schrijft. In het verhaal kom je verschillende personages tegen en bijna bij allemaal wordt er ook vanuit die persoon zelf vertelt. Zo leer je de dingen die ze doen beter begrijpen doordat je het vanuit hun standpunt hebt bekeken.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "The Da Vinci code door Dan Brown"