The Da Vinci code door Dan Brown

Beoordeling 5.7
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 1237 woorden
  • 15 mei 2007
  • 9 keer beoordeeld
  • Cijfer 5.7
  • 9 keer beoordeeld

Boek
Vertaald als
De Da Vinci code
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
2003
Pagina's
489
Oorspronkelijke taal
Engels
Verfilmd als
Prijzen

Boekcover The Da Vinci code
Shadow
The Da Vinci code door Dan Brown
Shadow
ADVERTENTIE
Studententijd zomerspecial

Heb jij de Zomerspecial van Studententijd de podcast al geluisterd? Joes, Steie, Dienke en Pleun nemen je mee in hun zomer vol festivals, vakanties en liefde. En kijken ook alvast vooruit naar de introductietijd van het nieuwe collegejaar. Luister lekker mee vanaf je strandbedje, de camping of onderweg. 

Luister nu!
Het verhaal
Om het in grote lijnen te vertellen, gaat het verhaal over de oorlog tussen Opus Dei en het geheime genootschap “De Priorij Van Sion”. Robert Langdon raakt verzeild in deze vete doordat hij een afspraak had met de één van de beschermers van het genootschap: Jacques Saunière. J.S. werd vermoord met een schot in de buik door de ‘engel’ Silas. Maar ondanks de schotwond, was hij niet meteen dood en wou hij laten tonen wie hem had vermoord en waarom. Door codes en symbolen te schrijven en te krassen in z’n eigen lichaam, kwam men aan Robert Langdons deur. Je zou denken, aangezien hij professor in Symboliek is, dat ze daarvoor zijn hulp nodig hadden. Daar ben je verkeerd. Hij is namelijk de nummer één verdachte in de moord omdat de conservator net voor zijn dood Langdons naam op de grond geschreven had. Inspecteur Fache (alias De Stier) is er zeker van dat Langdon de schuldige is. Want als je weet dat je gaat sterven wil je toch laten weten wie je vermoord heeft.
Op Saunières lichaam stond een pentagram (= teken van een vrouwelijke godin) en lag zijn lichaam in de vorm van de vitruviaanse man (= ‘Vitruvian Man’, ook zichtbaar op de Italiaanse euro’s). “Oh Draconian Devil, Oh Lame Saint!” was een anagram geschreven op de grond, naast het lijk. Als men de letters verplaatste kreeg men de naam : Leonardo Da Vinci – The Mona Lisa. Alles wees dus naar Da Vinci en zijn kunstwerken. Hier leert hij ook Sophie Neveu kennen. Zij is een Frans agente, gespecialisseerd in cryptologie, maar eveneens de kleindochter van Saunière. De inspecteur wou Langdon niet laten gaan. Maar aangezien dat Sophie er zeker van was dat Langdon onschuldig was, hielp ze hem ontsnappen. Ze hadden een zendertje in Robert Langdons jaszak gestoken om zeker te zijn dat hij niet zou ontsnappen. Dit zendertje lieten ze verdwijnen om zo van alle agenten af te zijn. Toen ze naar de Mona Lisa gingen kijken, vonden ze de Franse Lelie, een eigendom van Saunière, maar eveneens het symbool voor de Priorij Van Sion. Met behulp van meerdere hints en codes, werden ze van kunstwerk naar kunstwerk gestuurd. Maar de Opus Dei zit hen op de hielen, evenals de agenten.

Waar Sophie en Robert eigenlijk achter zoeken is de bron van de kerk. Het begin van het christendom. Al eeuwenlang ontkent de kerk dat Jezus getrouwd zou geweest zijn en zeker dat hij een kind zou gehad hebben! Vele evangelies werden verworpen, omdat ze het geloof zouden kunnen doen vallen hebben... Of hernieuwen! Zo hebben we het evangelie van Maria Magdalena, Dit evangelie is verworpen geweest door de concilie van de kerk (Dit concilie beslist welke evangelies er mogen vrijkomen, wat ze als ‘waarheid’ gaan vertellen, enz.) , wie de vrouw zou geweest zijn van Jezus Christus. Ook zou ze zwanger geweest zijn op het moment van de kruisiging. Maria Magdalena vluchtte weg naar Frankrijk en beviel daar van een dochter. Zo weten we dat Jezus gewild heeft dat de kerk werd voortgezet door een vrouw. Eigenlijk was Jezus de eerste feminist. Ook is dit bewezen. Als je goed kijkt naar het schilderij van Het Laatste Avondmaal die je dat Jezus en Maria elkaars spiegelbeeld zijn qua kleren. Ook, als je Jezus en Maria even verbergt, zie je de V-vorm. Deze vorm staat voor vrouwelijkheid. Als je goed nadenkt, zie je ook dat De Heilige Graal ook een V-vorm heeft. Hiermee is dus bedoeld dat de Heilige Graal eigenlijk gewoon een vrouw was! Ook op het schilderij zie je Petrus dreigend over Maria Magdalena hangen. Petrus was jaloers dat een vrouw de baas zou zijn, en niet een man. Als je dan heel goed kijkt, zie je dat Petrus haar zelfs bedreigd met een mes. Hij was gewoon stikjaloers.
Dit legt Leigh Teabing uit aan onze twee verkozen detectives. Leigh Teabing was een Engelse geschiedkunde onderzoeker die geobsedeerd was door De Heilige Graal. Hij wist alles erover. Totdat Robert L. de cryptex toont die ze gevonden hebben op hun zoektocht. Naarmate het verhaal vordert zie je achtervolgingen van de Opus Dei en de politie. Het kleine probleem is... Inspecteur Fache is zelf lid van de Opus Dei, kreeg een opdracht en was daarom zo zelfzeker dat hij Robert Langdon achter tralies zou krijgen. Tot plots tijdens de zoektocht je te zien krijgt dat onze (blijkelijke) trouwe Teabing de Leermeester is van Opus Dei. Hij was zo geobsedeerd dat hij zijn eigen vriend verraadde. Maar ze raken van Teabing af (HIJ wordt gearresteerd door de politie) en gaan voort met hun zoektocht.
Uiteindelijk komen ze te weten dat Sophie niet Saunières kleindochter was, maar zijn geheim. Zij was de laatste nakomeling van Maria Magdalena en Jezus Christus. Zij kon bewijzen dat Hij inderdaad getrouwd was en kinderen had door middel van DNA. Maar daarvoor had men de tombe van Maria Magdalena nodig. Die wordt gevonden door Robert Langdon. In de piramide van ’t Louvre. “Diep onder Roslin ligt de graal nu daar. Omringt door oude meester vindt zij rust. Waar kelk en kling steeds waken over haar. Terwijl de sterrennacht haar teder kust.”

De auteur
Dan Brown (22 juni 1964) is een Amerikaans schrijver van detective-thrillers. Zijn boeken behoren tot het genre van de Fact fiction, waarbij een fictief verhaal wordt verteld tegen een herkenbaar en realistisch decor.
Brown is in 1964 geboren in Exeter (New Hampshire). Hij groeide op op de campus van de Philips Exeter Academy, één van de meest prestigieuze kostscholen van Amerika. Zijn vader was daar leraar wiskunde. Brown studeerde Engelse literatuur en Kunstgeschiedenis aan het Amherst College (Massachusetts), waar hij in 1986 zijn diploma haalde. Daarnaast studeerde hij ook nog in het Spaanse Sevilla. Na zijn studie gaf hij - in de voetsporen van zijn vader - enige tijd Engelse les aan de Philips Exeter Academy, waar hij vroeger zelf ook onderwijs volgde.
In 1998 verschijnt zijn debuutroman Digital Fortress. Hij breekt echter internationaal door met zijn vierde roman The Da Vinci Code, die in 2004 in talrijke landen (waaronder België en Nederland) maandenlang de bestsellerlijsten aanvoerde. Het boek draait voornamelijk om pseudo-historische complottheorieën die vanaf de jaren 1980 populair werden door boeken als Het heilige bloed en de heilige graal van Michael Baigent c.s. Brown kreeg er de bijnaam "de Umberto Eco voor de gewone man" door, omdat Eco in De slinger van Foucault enigszins verwante thema's in een roman verwerkte.

Dan Brown werd door Michael Baigent beschuldigd van plagiaat en verscheen hiervoor in februari 2006 voor de Britse rechter. Michael Baigent en Richard Leigh beschuldigden Dan Brown ervan hun ideeën te hebben overgenomen uit het boek dat ze samen met coauteur Henry Lincoln schreven en dat eveneens door Random House werd uitgegeven. Zij eisten 15 miljoen euro schadevergoeding. Brown zelf heeft naar schatting ruim 300 miljoen verdiend aan zijn succesvolle boeken. Er zijn meer verwijzingen naar het boek van Baigent en Leigh. Zo gebruikt Brown in de Da Vinci Code 'Sir Leigh Teabing' als naam voor de schurk, wat een anagram is van de achternamen van de twee auteurs van het eerdere werk. Bovendien laat hij het personage Teabing mank lopen, net als Lincoln. In april 2006 werd de beschuldiging van inbreuk op de auteursrechten echter niet gegrond verklaard.
Dan Brown woont in New England en is getrouwd met Blythe Newlon (1952) die zelf kunsthistorica en schilder is. Samen voeren zij het onderzoek uit dat nodig is voor zijn boeken.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "The Da Vinci code door Dan Brown"