The Da Vinci code door Dan Brown

Beoordeling 6.9
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas havo | 1467 woorden
  • 10 augustus 2006
  • 23 keer beoordeeld
  • Cijfer 6.9
  • 23 keer beoordeeld

Boek
Vertaald als
De Da Vinci code
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Methode
Eerste uitgave
2003
Pagina's
489
Oorspronkelijke taal
Engels
Verfilmd als
Prijzen

Boekcover The Da Vinci code
Shadow
The Da Vinci code door Dan Brown
Shadow
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
Titel: De Da Vinci code
Auteur: Dan Brown

Korte motivatie boekkeuze:
Ik heb voor het boek de da vinci code gekozen omdat, ik er veel positieve verhalen over gehoord heb. Mijn zus en mijn moeder hadden het boek eerst al gelezen en waren er zeer positief over. Ik lees eigenlijk niet vaak boeken, maar aan de da vinci code ben ik zelf begonnen, en niet in opdracht van school. Het waren niet alleen mijn moeder en mij zus die mij hebben aangezet tot het lezen van de da vinci code. Ook op de radio en op de televisie hoorde en zag ik veel positieve verhalen over het boek. Dus het boek was erg populair.
Ook heb ik voor het boek gekozen omdat het leven van da vinci mij wel interesseert, Zijn schilderingen en wetenschappelijke ontwerpen spreken mij erg aan. Door dit boek te lezen dacht ik daar meer over te weten te komen, en dat is mij ook gelukt.


Korte samenvatting van de inhoud:
Dit boek begint met Jacques Sauniere dood op de grond van het Louvre en in een heel rare houding. Op de grond staat de naam van Robert Langdon. Hij wordt verhoord door Hoofdinspecteur Fache als Sophie Neveu binnen komt en zij hem helpt ontsnappen.
Zij is de kleindochter van Sauniere en samen gaan ze op onderzoek uit. Ze ontdekken dat Sauniere bij een gemeenschap hoorde (de Priorij van Sion) en dat hij een geheim had. De andere drie mensen van het genootschap die het geheim wisten zijn ook dood, dus probeert Sauniere het geheim door te geven aan zijn kleindochter. Het is een speurtocht, en Langdon en Neveu worden gezocht, naast de politie ook nog door een ander genootschap, de Opus Dei, die hetgene waar ze naar opzoek zijn wil vernietigen. Ze kloppen aan bij een vriend van Langdon zodat hij kan helpen zoeken. Alleen wil hij het geheim (geschriften van vroeger over Jezus en Maria en dat ze een relatie hadden) openbaar maken. Uiteindelijk vinden ze het na lang zoeken en houden ze het geheim. Ook vind Sophie haar echte oma en broertje terug waarvan ze dacht dat ze overleden waren, maar dat was een leugen om haar te beschermen, zij is namelijk een afstammeling van Jezus en Maria van Magdelena.

Eerste persoonlijke reactie:
Ik vond het boek erg interessant om lezen, omdat er veel aandacht werd besteed aan onder andere de details. Als een boek erg diep ingaat op gebeurtenissen en ze erg gedetailleerd beschrijft vind ik dit erg mooi. Dit wil natuurlijk niet zeggen dat ik alle boeken mooi vind die erg gedetailleerd gebeurtenissen beschrijven. Het boek was ook erg nieuwsgierig makend. Dit kwam vooral omdat de gebeurtenissen erg mooi geschreven staan. Ook de wijze hoe alle gebeurtenissen samenhangen, spreekt mij wel aan. Het boek was constant spannend en het was daardoor erg moeilijk om te stoppen met lezen. Het boek was ook erg geloofwaardig. Je komt veel beschrijvingen van kerken en gebouwen tegen die je dan zelf herkend als je er geweest bent. Ook krijg je veel informatie over het louvre en over de stad Parijs. Er zijn veel verschillende momenten in het boek. Momenten van verdriet maar ook momenten van blijdschap. Ik vond het ook erg mooi hoe het gevoel dan de personages werd beschreven in die momenten van blijdschap en verdriet. Zo kom je veel te weten over de innerlijke kanten van de personages.

Ervaringsverslag:
De Da Vinci code gaat over het kraken van de code en die verwijst steeds naar de werken van Da Vinci. “Op dat ogenblik zag Langdon een zwakke paarse glinstering op de plaat van plexiglas voor de Mona Lisa. Hij pakte Sophies pols en bewoog het licht langzaam omhoog naar het schilderij zelf. Ze verstijfde allebei. Op het glas lichtten zes woorden op, die in het paars over het gezicht van de Mona Lisa waren gekrabbeld.” (blz. 119) “Je had een kostbaar schild gekozen, zei hij. Madonna in de grot antwoordde ze. Maar dat had ik niet gekozen, dat had mijn opa gedaan. Hij had iets voor me achtergelaten achter het schilderij.” (blz. 130)

Mening titel: Ik vind het wel een goede titel omdat het veel over het boek verteld zoals het onderwerp: geschiedenis, kunst (en religie). Toen ik het boek nog niet had gelezen maakte de titel mij toch wel een beetje nieuwsgierig.

Personages:
Robert Langdon, kunsthistoricus en hoogleraar religieuze symboliek. Een man van normaal postuur met een bos stug, zwart haar, donkere stoppelbaard, doordringende blauwe ogen, een krachtige kaaklijn en kin met kuiltje. Hij heeft aan aantal interessante boeken op zijn naam staan: De symboliek van geheime sekten, De kunst van de illuminatie, De verloren taal van de ideogrammen en hij is de schrijver van het boek over Religieuze iconologie.
Langdon is een charmante man met een gezond verstand. Dit blijkt uit zijn veronderstellingen die vaak leiden tot resultaten bij de zoektocht. Omdat hij de tijd niet heeft is er in het begin geen sprake van romantiek. Wel weet hij keer op keer Neveu te verbazen met zijn indrukwekkende taalgebruik. Pas als het verhaal wat gevorderd is, en er wat rustiger momenten aanbreken krijgt hij Sophie pas in het oog en groeit er iets.

Sophie Neveu, agente bij de Franse politie. De kleindochter van conservator Sauniere. Door een traumatische ervaring in haar jeugd, heeft zij het contact met haar opa verbroken. Wat deze ervaring inhield komt pas na drie kwart van het boek naar boven. Wel is het voor Langdon en haar van belang om te weten. Hiermee heeft Langdon namelijk meer informatie om conclusies te trekken. Ze is een gezonde vrouw met een schoonheid en echtheid die een opvallend zelfvertrouwen uitstraalde. Haar ogen zijn olijfgroen, scherpzinnig en helder.
Ze heeft veel van haar opa geleerd over symboliek en heeft een voorliefde voor cryptologie. Voordat ze Langdon persoonlijk kent is ze al erg begaan met hem. Ze neemt het voor hem op door met hem uit het Louvre te ontsnappen. Vanaf dat moment zijn ze aan elkaar verbonden en gewaagd.

Bezu Fache, hoofdinspecteur van de Franse recherche. Hij heeft het postuur van een kwade os. Zijn brede schouders steken ver naar achter en zijn kin zit constant aan zijn borst. Hij gelooft dat Robert Langdon verantwoordelijk is voor de moord op de conservator omdat deze vlak voor zijn dood de woorden ‘Vind Robert Langdon’ met een alcohol stift op de vloer heeft geschreven. Maar moet meer dan alles uit de kast halen om hem ook daadwerkelijk te pakken te krijgen.

Silas, een magere albino monnik en de werkende hand van de Leermeester. Silas heeft de moorden op de drie senechaux en op Sauniere op zijn naam staan en wil de Graal bemachtigen voor het Opus Dei.

Tijd en plaats:
Het hele verhaal speelt zich in een nacht af. Het begint om half een ’s nachts, wanneer Langdon gewekt wordt door een telefoontje uit het Louvre. De volgende dag ’s avonds eindigt het verhaal voor de meesten bij de Rosslyn Chapel in Schotland. Het mysterie is niet opgelost, maar de boeven zijn gevangen en Sophie heeft haar familie gevonden. Wanneer Langdon weer terug is in het Ritz Hotel in Parijs en hij eerst twee dagen geslapen heeft, heeft alle informatie zich in zijn hoofd kunnen ordenen en weet hij vrijwel meteen het raadsel van de Da Vinci Code op te lossen.

Het verhaal speelt zich in het heden af. Alles wijst erop dat het zo is. Handgeweren, vliegtuigen, zelfs de glazen piramide bij het Louvre die pas gebouwd is in 1989.
Het verhaal is in zoverre chronologisch verteld dat het ‘heden’ in het boek wel loopt van begin tot eind. Wel bevinden zich tekstgedeeltes en zelfs hoofdstukken die terugslaan op ‘vroeger’. Ook zitten er lange delen tekst aan geschiedenis tussendoor. Hierdoor is de tijd van het verhaal af en toe lastig te begrijpen.

Schrijfstijl:
De schrijfstijl van Dan Brown is vrij simpel. Soms zijn er zinnen die een beetje moeilijk te begrijpen zijn, maar als je dan verder leest wordt die zin vanzelf duidelijk. Ik heb niet veel moeite hoeven te doen om de tekst te kunnen begrijpen, en dat vind ik wel goed aan een boek. Een boek moet niet te moeilijk te begrijpen zijn, wat in het geval van de da vinci code ook niet zo was.

Evaluatie:
Het is een erg mooi boek. De gebeurtenissen waren erg gedetailleerd geschreven, dat is iets waar ik wel van houd. Ook stonden er delen in die werkelijk zo zijn, zoals gebouwen die beschreven werden. Sommige beschrijvingen van gebouwen en schilderijen herkende ik omdat ik er ben geweest of zo gezien heb. Ik heb ook geleerd van het boek. Er kwamen delen van geschiedenis in voor die ik nog niet kende. Het mooie aan het boek vind ik ook hoe de gebeurtenissen samenhangen. Het wekt steeds spanning op, waardoor ik moeilijk kan stoppen met lezen.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "The Da Vinci code door Dan Brown"