The Da Vinci code door Dan Brown

Beoordeling 7.1
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 2e klas vwo | 1345 woorden
  • 10 augustus 2006
  • 42 keer beoordeeld
  • Cijfer 7.1
  • 42 keer beoordeeld

Boek
Vertaald als
De Da Vinci code
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
2003
Pagina's
489
Oorspronkelijke taal
Engels
Verfilmd als
Prijzen

Boekcover The Da Vinci code
Shadow
The Da Vinci code door Dan Brown
Shadow
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
Titel: De Da Vinci code
Auteur: Dan Brown
Uitgeverij: Slijthoff
Jaar van uitgave: 2003

Keuzeverantwoording:
Dit boek is zo bekend geworden onder andere doordat er allerlei vernieuwende theorieën in staan.
Ik heb dit boek gekozen omdat het hele boek vanaf het begin tot het eind spannend is, en er nieuwe weetjes in staan.

Biografie:
Dan Brown is op 22 juni 1964 geboren in Exeter. Hij groeide op, op de campus de Philips Exeter Academy, een van de meest prestigieuze kostscholen van Amerika. Zijn vader was daar wiskundeleraar. Hij studeerde Engelse literatuur en Kunstgeschiedenis aan het Amherst College, waar hij in 1986 zijn diploma haalde. Na zijn studie gaf hij enige tijd Engelse les aan de Philips Exeter Academy, waar hij vroeger zelf ook op zat.
In 1998 verschijnt zijn debuutroman het juvenalis dilemma, in 2000 schreef hij het bernini mysterie, en 2001 de delta deceptie. Hij breekt echt internationaal door met zijn vierde roman The Da Vinci Code, dat in 2004 in heel veel landen maandenlang in de bestsellerlijsten stond.

Dan Brown woont nu in New England en is getrouwd met zijn vrouw Blythe. Samen voeren zij het onderzoek uit dat nodig is voor zijn boeken.

De belangrijkste personen in dit boek zijn:
Robert Langdon, kunsthistoricus en hoogleraar religieuze symboliek. Langdon is een charmante man en heeft een goed verstand. Dit blijkt uit dat hij vaak de raadsels oplost bij hun zoektocht. Hij is Amerikaans.

Sophie Neveu, cryptologe bij de Franse politie en de kleindochter van conservator Sauniere. Ze woonde vroeger bij haar opa doordat haar ouders, haar oma, en haar broertje bij een mysterieus auto-ongeluk om het leven zijn gekomen, maar door een traumatische ervaring, heeft zij het contact met haar opa verbroken. Ze heeft veel van haar opa geleerd over symboliek toen ze nog klein was. Ze vormt samen met langdon een team bij de zoektocht naar de graal

Bezu Fache, hoofdinspecteur van de Franse recherche. Hij gelooft dat Robert Langdon verantwoordelijk is voor de moord op de conservator.


Silas, een magere albino monnik die de plannen van de leermeester uitvoert. Silas heeft de drie senechaux en Sauniere vermoord en wil de Graal bemachtigen voor het Opus Dei. Hij vormt een team met de leermeester.

Teabing, een oude mank lopende man die een grootgedeelte van het verhaal in scène heeft gezet om de graal te bemachtigen. Hij is ook de leermeester, ookal weet niemand dat hij dat ook is.

Eigenlijk zijn alle personages in het boek met elkaar verbonden. Allen zijn eigenlijk op zoek naar de Graal.
Het verhaal speelt zich vooral in Parijs en Londen af.

Samenvatting:
Robert Langdon is bezig met het schrijven van een nieuw boek over de heilige graal en de symbolen daaromheen. Langdon is in Parijs om een presentatie te geven over heidense symbolen die verborgen zijn in de stenen van de Kathedraal van Chartres. Na afloop van de presentatie heeft Langdon een afspraak met Jacques Sauniere, de beroemde conservator van museum het Louvre in Parijs. Sauniere komt niet opdagen. Midden in de nacht wordt langdon opgebeld op zijn hotelkamer. Sauniere blijkt kort voor de afspraak met Langdon te zijn vermoord.

Langdon wordt als belangrijkste verdachte gezien. De reden hiervoor is de afspraak die Sauniere met Langdon zou hebben en het feit dat Sauniere voordat hij stierf met zijn eigen bloed vind robert langdon op de grond heeft geschreven.
Sauniere heeft behalve de naam van Langdon nog een aantal andere cryptische aanwijzingen achtergelaten vlak voor hij stierf.

Met behulp van Sophie Neveu lukt het Langdon om uit het Louvre te vluchten voor de politie. Ookal heeft ze erge ruzie met haar opa gehad, toch wil ze haar opa’s laatste wens vervullen. Samen proberen Langdon en Neveu de cryptische aanwijzingen van Sauniere op te lossen om er achter te komen welk geheim Sauniere koste wat het kost wilde doorgeven voor zijn dood.

Langdon en Neveu komen erachter dat de aanwijzingen in verband staan met het grote geheim rondom de heilige graal. Het geheim wordt heel streng bewaard door de Priorij van Sion. Dit is een geheim genootschap waar Sauniere grootmeester van was, die al meer dan 2000 jaar het geheim van de graal beschermen. Het geheim is niet zonder reden al zolang bewaard gebleven. Als het geheim uitkomt, verliest het Vaticaan heel veel macht, en zullen heel veel van hun theorieën niet meer kloppen, zelfs zowat de hele Bijbel. Ook het genootschap Opus Dei zal hierdoor veel macht verliezen.

Door een aantal aanwijzingen te volgen vinden ze een sleutel van een kluis in een Zwitserse bank. Na nog een aantal raadsels op te lossen krijgen ze de kluis open. Hier ligt een cryptex in. Neveu vertelt dat het haar opa’s hobby was om van die cryptexen te maken.
Om meer over het geheim te weten te komen moeten ze de code van de cryptex kraken, die ook weer met een cryptische aanwijzing verborgen is. Ze gaan naar een oude vriend van Langdon toe, Teabing, en met behulp van hem kunnen ze de eerste cryptex openen. Hij legt Neveu samen met Langdon ook een heel vernieuwende theorie over de heilige graal en het christelijke geloof uit. In de cryptex zit weer een kleinere cryptex. Ondertussen zit de Franse politie achter hen aan en Silas van het Opus Dei.

Langdon en Neveu komen uiteindelijk uit in Londen en gaan daar naar de Tempelkerk om de oplossing van de kleinere cryptex te vinden. Ze zien dat het de verkeerde kerk moet zijn. In de kerk worden ze door een albinomonnik, Silas, van het genootschap Opus Dei, alleen weten Langdon en Neveu dat nog niet, en de bediende van Teabing gedwongen de cryptex aan hem af te geven omdat er anders iets met Teabing zou gebeuren, die ze gekidnapt hebben. Langdon geeft de cryptex, omdat hij niet wil dat Teabing gewond raakt, en de bediende en monnik vluchten weg met Teabing in de achterbak.

Langdon en Sophie beseffen dat degene die nu de cryptex heeft ook graag de oplossing van de cryptex wil weten en dus naar de oplossing gaat zoeken. Ze komen uit bij Westminster Abbey, een grote kathedraal, waar ze de oplossing van de cryptische aanwijzing zouden kunnen vinden, waarmee ze dan de cryptex kunnen openen.
Als ze in Westminster Abbey zijn, zien ze bij een sarcofaag een boodschap staan waar de kidnapper zegt dat hij Teabing heeft en dat ze naar een speciale plek in Westminster Abbey moeten komen.
Langdon en Neveu doen dat en zien dan tot hun verbazing Teabing daar staan met een revolver in zijn hand.

Langdon en Neveu krijgen nu de kans om te ontrafelen waar de heilige graal nou precies verborgen is. Ze komen uit bij de Rosslyn Chapel maar komen er niet precies uit waar de graal nou verborgen zou moeten liggen. Sophie Neveu herinnert zich dat ze hier toen ze heel klein was wel eens met haar opa is geweest en hij toen erg moest huilen. Ze gaat naar het huis naast de Chapel en daar blijkt dat haar oma en broertje helemaal niet dood zijn maar daar wonen voor angst voor aanslagen op de Priorij van Sion, waar haar opa bij aangesloten was. Bij het auto ongeluk waren alleen haar ouders omgekomen maar voor de veiligheid zijn haar oma en broertje toen in Londen ondergedoken. De oma van Sophie blijkt te weten waar de heilige graal is omdat zijzelf ook hoogstaand lid was van de Priorij van Sion. Ze legt het Langdon uit en hij begrijpt nu ook waarom Sauniere een afspraak met hem wou maken. In zijn nieuwe boek heeft hij toevallig geraden waar de heilige graal verborgen ligt.

Langdon gaat terug naar Parijs. Als hij ‘s nachts wakker wordt, beseft hij waar de graal ligt. Hij gaat naar het Louvre waar het hele avontuur begon en besefte dat de beste plaats waar Sauniere de graal kon bewaken het zijn eigen woonplaats moest zijn. Ergens, diep onder vele lagen steen lag ergens iets wat de graal was. Zolang het hele Louvre niet werd weggehaald voor archeologisch onderzoek lag het hier veilig, en ongestoord, wachtend op het moment dat zij, de waarheid, openbaar zou worden gemaakt.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "The Da Vinci code door Dan Brown"