The curse of the mummy's tomb door R.L. Stine

Beoordeling 6.6
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vmbo | 1268 woorden
  • 30 juli 2007
  • 51 keer beoordeeld
  • Cijfer 6.6
  • 51 keer beoordeeld

Boek
Vertaald als
De vloek van de farao
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
1992
Pagina's
160
Oorspronkelijke taal
Engels

Boekcover The curse of the mummy's tomb
Shadow
The curse of the mummy's tomb door R.L. Stine
Shadow
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
De titel van het boek:
Het boek heet ‘The Curse of the Mummy’s Tomb’ oftewel ‘De Vloek van de Farao’ omdat het over een vloek gaat van de mummy, die jaren geleden is gestorven. Khala’s wens was dat iedereen die haar gevonden had, levend gemummificeerd moest worden. Ahmed zorgde daar voor. (Oom Ben nam de vloek niet serieus)

De schrijver van het boek:
R.L. Stine
Geboortedatum: 8 oktober 1943
Geboorteplaats: Columbus, Ohio, Verenigde Staten


Biografie: Als kind hield Robert Lawrence Stine al heel veel van lezen. Toen hij 9 was vond hij op zolder een oude typemachine, waarop hij boeken en verhalen begon te schrijven. Hij wilde toen al schrijver worden. Op de universiteit besteedde hij veel tijd aan een humoristisch tijdschrift; ook behaalde hij zijn graad in Engels. Hij gaf een jaar les aan een middelbare school in Ohio, maar verhuisde toen naar New York, want hij wilde niets liever dan voor een tijdschrift werken. In 1968 kwam hij bij de uitgever Scholastic, waar hij zestien jaar zou blijven. Hij werkte daar voor vier tijdschriften en ontmoette er zijn vrouw. In die tijd begon hij ook met het schrijven van boeken. Dat waren toen voornamelijk humoristische boeken. Toen het slecht ging bij de uitgever werd R.L. Stine ontslagen. Hij begon met het schrijven van griezelige boeken voor jongeren en dat werd een doorslaand succes. Hij schrijft tegenwoordig ongeveer twee boeken per maand. Met zijn vrouw en zoon woont hij in New York.
Profiel: R.L. Stine schreef een aantal thrillers en detectives, maar het bekendste zijn zijn griezelverhalen, die verschijnen in series als Kippenvel en Fear Street. Zijn boeken lezen makkelijk. Hij gebruikt korte zinnen en spreektaal van kinderen. De boeken zitten vol met enge zaken zoals heksen, vampiers, levende doden, geesten en monsters. Maar ook zijn het soms doodgewone zaken die in iets engs veranderen. De spanning wordt nog meer opgevoerd doordat de hoofdstukken meestal eindigen op het spannendste moment. Zijn boeken zitten vol met verrassende wendingen en lopen vaak op een onverwachte manier af.

De uitgever en de plaats waar de uitgever zit.
Vertaler : Annemarie Horrman.
Plaats van uitgave : Alkmaar.
Jaar van uitgave : 1998.
Uitgever : Kluitman.

De hoofdpersoon.
*Gabe: Hij is 12 jaar oud en houdt van klieren en grapjes maken. Hij is best snel bang en daar heeft hij een hekel aan. Hij is opgegroeid in Michigan en hij houdt heel veel van mummies en piramides.

De bijpersonen.
*Sari: Ze is de dochter van Ben en een nicht van Gabe, ze is 12 jaar, slim en mooi. Sari wordt niet snel bang en ze vindt het leuk om Gabe te laten schrikken.
*Gabe’s moeder: Ze is geboren in Michigan, en ze hebben een eigen bedrijf dat goed loopt.

*Gabe’s vader: Hij is ook geboren in Michigan, hij is aardig en slim en verstandig.
*Oom Ben: Hij is een beroemde Archeoloog, hij is een expert op het gebied van piramides en mummies. Hij houdt van grapjes maken, en als hij eenmaal aan het werk is vergeet hij iedereen om zich heen.
*Ahmed: Hij is een van de werkers van Ben in de piramide. Hij is boos (omdat ze de graftombe van Khala ontdekten) en slecht. Hij is een afstammeling van een Egyptische koning, die vroeger eigenaar van de piramide was.

De gebeurtenis.
De belangrijkste gebeurtenis in het boek is dat Adrian, Sari en Ben naar een piramide gaan en worden ontvoerd door Achmed.

Tijd en plaats.
Het verhaal speelt zich af in Caïro, in een piramide. Het verhaal is ongeveer rond deze tijd. Omdat er al auto’s, fietsen, zaklampen enz. waren. Maar het merendeel van het verhaal speel zich af in de piramide, omdat oom Ben daar aan het onderzoeken is, en Gabe en Sari mochten mee.

Wat voor soort boek is het?
-Het boek is een avontuur maar ook weer een history, want ze gaan in de piramide`s. En ze leren er veel van.

Je mening over het boek.
- Het is een begrijpelijk boek, het is makkelijk te lezen.
- Ik deed er ongeveer een week over om het boek te lezen.

Vertel iets over het onderwerp van het boek.
- Ik vind het een goede titel omdat in het verhaal een vloek voor komt. Want de vloek komt door een dode mummie; de farao mummie. Vandaar de vloek van de farao.
- Nee, ik heb nog nooit een ander boek gelezen met deze titel.
- Ik raad wel mijn boek aan anderen aan omdat het een leuk spannend maar ook een leer boek is. En als je van avontuur houdt moet je het zeker lezen.

Waarom heeft de deze titel gekozen?
- Ik denk omdat het over een vloek gaat die de farao uitspreekt over Adrian en Sari.

Samenvatting:
Gabe was met zijn vader en moeder op vakantie in Caïro, tot dat zijn vader en moeder vertrokken. Ze moesten terug naar Michigan omdat ze een belangrijke klant hadden. Ze hadden gevraagd of Gabe’s oom Ben, die een beroemde archeoloog (die oudheid onderzoeker) is, wilde komen, om op Gabe te passen. In de tijd dat zijn vader en moeder weg waren had Gabe een mummie hand gekocht. De verkoper had gezegd dat het een echte was maar dat geloofde Gabe niet. Gabe mocht met zijn oom en zijn nichtje Sari mee in een van de piramides.

Daar maakte hij kennis met een man, Ahmed was zijn naam. Op een dag ging Gabe met zijn nichtje Sari en oom Ben de piramide binnen. Toen ze de piramide binnen kwamen moesten ze eerst van een lange touwladder af. Daar beneden zaten een paar archeologen. In de piramide deden Sari en Gabe iets wat niet mocht. Ze gingen verder de piramide in. Want oom Ben had gezegd blijf bij mij. Ze vonden iets wat ze niet hadden verwacht, de schatkamer van de piramide.

Toen ze terug wilden om het aan Gabe’s oom te vertellen konden ze moeilijk de weg terug vinden. Op een moment kwamen ze na lang zoeken gelukkig weer bij de oom van Gabe aan. Toen ze bij de oom waren gekomen vertelden, zij tegen hem wat ze gezien hadden. Natuurlijk ging oom Ben direct met ze mee. Gabe raakte zijn oom en nichtje later ook nog kwijt. Hij had wel een beeper mee, maar die werkte helaas niet, omdat hij er op was gevallen. Na lang zoeken vond hij zijn oom en nichtje terug.
Maar toen gebeurde er iets onverwachts. Ze kwamen Ahmed tegen met in zijn ene hand een fakkel en in de ander hand een dolk. Ahmed vertelde dat hij een afstammeling was van een Egyptische koning, die vroeger eigenaar van de piramide was geweest. Ook zei hij dat ze niet in de schatkamer mochten komen. Want met de mensen die op die plek kwamen gebeurde iets vreselijks. Ze werden vermoord met een dolk en werden ze een mummie van gemaakt. Hij nam ze mee naar een plek waar een groot vuur was. Er stonden twee sarcofagen (stenen doodskisten), waar hij ze dwong in te gaan. Het was Ahmed’s bedoeling geweest om ze te doden. Maar gelukkig lukte het hem niet. In de kisten zaten kleppen waar de geesten de kisten konden verlaten als ze dood waren. Door deze klep ontsnapten ze en daarna bevrijdden ze oom Ben uit zijn kist en vluchtten ze weg. Gabe dacht, toen Ahmed ze bijna te pakken had, zou die mummiehand soms echt geesten oproepen?
Gabe stopte hield de mummiehand boven zijn hoofd en zei: mummie hand help ons en pak Ahmed. Even later begonnen alle mummies in de kamer te bewegen en grepen Ahmed...

cijfer voor dit boekverslag 7.5

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Z.

Z.

dit is niet waar!!!!!!!!!!!!!!!

10 jaar geleden

Andere verslagen van "The curse of the mummy's tomb door R.L. Stine"