The collector door John Fowles

Beoordeling 7.5
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vwo | 2305 woorden
  • 17 augustus 2006
  • 64 keer beoordeeld
  • Cijfer 7.5
  • 64 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
1963
Pagina's
288
Geschikt voor
bovenbouw havo/vwo
Punten
3 uit 5
Oorspronkelijke taal
Engels
Verfilmd als

Boekcover The collector
Shadow
The collector door John Fowles
Shadow
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
"I would not want this not to have happened. Because if I escape I shall be a completely different and I think better person. Because if I don't escape, if something dreadful happened, I shall still know that the person I was and would have stayed if this hadn't happened was not the person I now want to be. It is like firing a pot. You have to risk the cracking and warping."

Dit waren enkele woorden uit het dagboek van een van de slachtoffers van de hoofdpersoon, daarover en over het verhaal meer in de samenvatting.

Samenvatting

Deel 1:
De hoofdpersoon Frederick Clegg van 22 jaar woont bij zijn oom Dick en tante Annie en zijn nichtje Mabel, omdat zijn vader dood is en zijn moeder niets om hem geeft. Frederick verzameld vlinders die hij zelf vangt, de enige die Frederick prijst om zijn verzameling is oom Dick, als hij dood gaat zit Frederick alleen met zijn onvriendelijke tante en nichtje in huis. Op een gegeven moment wint Frederick de pools en verdient hij 73000 pond. Als zijn tante en nichtje naar Australië emigreren, besluit hij te blijven. Want hij is geobsedeerd door Miranda, een studente van 22 jaar aan de kunstacademie. Hij maakt plannen om haar te ontvoeren. Hij koopt een huis in een kleine dorpje genaamd Sussex. Hij richt de kelder in zodat hij haar daar gevangen kan houden. Hij koopt kleding en boeken voor Miranda.

Op een dag lukt het Frederick daadwerkelijk haar te ontvoeren, hij dacht eerst dat hij het eigenlijk niet zou doen. Als Miranda eenmaal gevangen zit in ‘haar’ kelderkamer, smeekt ze hem haar vrij te laten. Frederick zegt dat ze 4 weken moet blijven. De communicatie loopt stroef, ze zijn totaal andere persoonlijkheden. Miranda probeert hem te begrijpen. Hij laat weten dat hij haar niet wil vermoorden of verkrachten. Miranda beseft dat ze gevangen is door een zieke gozer. Iemand die vlinders verzameld en haar aan zijn verzameling toegevoegd heeft. Frederick maakt foto’s van haar en koopt alles voor haar wat ze wil, maar laat haar niet gaan. Terwijl ze gevangen zit probeert ze 7 keer te ontsnappen wat niet lukt. Ze probeert hem om ver te duwen en weg te rennen, maar de buitendeur zit op slot. Ze probeert te vluchten als ze in bad gaat, ze probeert een tunnel te graven, ze doet alsof ze ziek is, ze probeert hem te vermoorden met een kleine bijl die ze gevonden heeft en uiteindelijk probeert ze hem te verleiden, wat hij niet erg prettig vind. Hij behandelt haar niet meer met het zelfde respect als eerst. Hij bindt haar vast en maakt pornografische foto’s van haar. De 4 weken zijn inmiddels al 2 maanden geworden. Hij laat haar niet meer gaan.

Deel 2:
Hier lees je het dagboek van Miranda en hoe zij dezelfde gebeurtenissen en dialogen beleeft. Ze walgt van Frederick en noemt hem in haar dagboek Caliban, een halfmenselijke slaaf uit het toneelstuk “The Tempest” van Shakespeare. Aan de andere kant heeft ze medelijden met Frederick en wil ze hem helpen. In haar dagboek schrijft ze hoe graag ze wil ontsnappen. Ook schrijft ze over G.P. en komt ze er achter dat ze verliefd is op deze man. Je merkt aan het lezen van haar dagboek op dat ze hem adoreert, aan het eind van het dagboek maakt ze zelfs plannen om met hem te trouwen als ze vrij is.
Op een gegeven moment wordt ze ziek, ze heeft volgens haar pneumonia. De stukjes die ze op het laatst in haar dagboek schrijft worden steeds korter, tot ze zo ziek is dat ze niet meer kan schrijven. Dat is echt zielig om te lezen. Ze beseft dat Frederick haar zal laten sterven en ze had net besloten om niet voor hem te sterven.

Deel 3:
Miranda gaat uiteindelijk dood. Frederick had beloofd een dokter te halen, maar dat heeft hij niet gedaan. Hij heeft haar wel naar boven gedragen toen ze dat vroeg want ze wilde nog daglicht zien voordat ze dood zou gaan. Voor ze sterft zegt ze nog dat ze het hem vergeeft. Als ze echt dood is weet hij niet wat hij moet doen, uiteindelijk besluit hij zelfmoord te plegen, want zonder haar is hij niets.

Deel 4:
Het is de volgende dag, het is een mooie stralende dag. Hij besluit geen zelfmoord te plegen. In een dorpje ziet hij op een dag een meisje dat veel op Miranda lijkt. Hij begraaft Miranda en maakt de kamer in orde voor zijn volgende slachtoffer. Een meisje genaamd Marian, waar hij nu achteraan gaat.


Aanraden
Als ik dit boek aan iemand zou mogen aanraden, zou ik het zonder twijfel aanraden aan mensen die houden van spannende en sensationele verhalen. Ik heb zelf nogal genoten van de schrijfstijl van de schrijver en vooral alle details waar op gelet is, de mensen die van uitgebreide verhalen houden moeten dit boek dus echt lezen. Een leeftijd kan ik er niet echt aan koppelen, maar ik denk wel dat je sowieso goed Engels moet kunnen en ten tweede alles moet kunnen begrijpen. De mensen die deze eigenschappen hebben zijn in mijn ogen de perfecte doelgroep om dit boek aan te bevelen. De groep waar ik het boek aan zou afraden zijn mensen die veel over dingen nadenken, want ikzelf heb ook nadat ik het boek heb gelezen veel nagedacht over de gebeurtenissen. Ook natuurlijk mensen die niet of nauwelijks Engels kunnen lezen of begrijpen, want dan is het verhaal onmogelijk te volgen. Ook als je snel met je gedachten ergens anders bent is het moeilijk om bij het verhaal te blijven, want als even pauze neemt kan het zijn dat je sommige details vergeet waardoor het een stuk minder bijzonder wordt.

Personen
De personages in het boek zijn zeker ‘personen van vlees en bloed’, meer dan dat zelfs. De personages komen erg realistisch over en worden ook uitgebreid beschreven. Ze tonen veel emoties en reageren net als echte mensen op sommige situaties. Ze hebben ook een geschiedenis, en vooral die van Frederick is erg uitgebreid beschreven. Zo wordt er verteld over zijn geestelijk gehandicapte nichtje Mabel en hoe hij daar mee om ging, terwijl dit voor de rest van het verhaal eigenlijk helemaal niet belangrijk is. De geloofwaardigheid van de gebeurtenissen wordt door deze goed uitgewerkte achtergrond groter dan als de gebeurtenissen als vanzelfsprekend zouden worden gezien.

Frederick is in het boek eigenlijk erg aardig tegenover Miranda, en ik zou hem dan ook als redelijk vriendelijk willen beschrijven. Ik wil niet zeggen dat hij er niets aan kan doen dat hij zo doet, maar er spelen zeker dingen mee waar veel niet door hem voorkomen had kunnen worden. Miranda is ook erg vriendelijk in dit verhaal, zeker gezien het feit dat ze tegen haar wil in vastgehouden word en niet bekend is wat Frederick nu precies van haar wil, want dat weet hij zelf niet. Oom Dick lijkt me ook vriendelijk omdat hij als enige aardig was tegenover hem door Fredericks hobby, het verzamelen van vlinders, niet als onbenullig te noemen in een periode dat hij het toch al zwaar had. G.P. lijkt me juist niet zo vriendelijk, hij heeft in mijn ogen een veel gestoordere geest dan Frederick. Wat in zijn gedachten omgaat, blijft een beetje een raadsel, maar zijn gedrag is zo asociaal dat je vanzelf wel gaat denken dat er hoogstwaarschijnlijk meer niet helemaal in orde is in zijn hersenen.

Ik kon me niet echt in de personages inleven, maar ik kon hun gedrag wel op een bijzondere manier een beetje begrijpen. Ik zou zelf nooit zoiets doen, maar gezien de achtergrond van het geheel zijn de gebeurtenissen en woordenwisselingen tussen de personages wel te begrijpen.
Ik kan mezelf echt niet vergelijken met de personages. Ik kan me moeilijk voorstellen dat ik ooit door zo iets zo geobsedeerd zou raken dat ik er alles voor zou doen datgene te krijgen en te houden, zeker niet als het om een ander mens gaat.

Eigen mening

De gebeurtenissen kwamen over alsof het in het echt zou kunnen gebeuren. Aan elk detail in het verhaal is gedacht. De geschiedenis van Frederick is erg uitgebreid en komt ook meerdere malen in het boek voor. Gedurende de gesprekken tussen Frederick en Miranda worden ook allerlei dingen gezegd die erg goed bedacht zijn en laten zien dat het om totaal verschillende mensen gaat. Deze intelligentie is heel erg overtuigend en zorgt voor een heel erg geloofwaardig verhaal. Verder is de manier van het beschrijven van gebeurtenissen erg geloofwaardig en daardoor erg overtuigend. Het is wel erg toevallig dat nou net zo’n gestoorde geest als hij toevallig zoveel geld in handen krijgt. Dit geeft ook meteen de draai aan het verhaal dat alles wel eens heel anders had kunnen lopen als hij niet zoveel geld had gewonnen, want dan had hij ook niet zoveel voor haar kunnen kopen waardoor het steeds onwaarschijnlijker wordt dat zij zoveel medelijden met hem zou krijgen en hem zou willen proberen te begrijpen.

Gebeurtenissen worden in vergelijking met andere verhalen redelijk uitgebreid beschreven. Er worden veel details beschreven in het boek, zeker in vergelijking met andere boeken. In het boek worden details in een manier geschreven waarin het lijkt alsof ze er niet toe doen, maar verder in het boek blijkt dat ze een groot deel van de leesstof uitmaken, daar waar bij de meeste andere boeken alleen de nodige informatie wordt gegeven om de belangrijke dingen te begrijpen.

Ik heb best veel gebeurtenissen in het boek als bijzonder ervaren, te beginnen met de trieste geschiedenis van Frederick. Hoe hij bij zijn oom Dick, tante Annie en zijn nichtje Mabel moet wonen omdat zijn vader er niet meer is en zijn moeder niets om hem geeft laat toch wel zien dat hij een zeer ongelukkige jeugd had. Als hij dan uiteindelijk de pools wint krijgt hij felicitaties van medespelers die nooit aardig tegen hem deden omdat hij alleen meegedaan heeft en zij er samen in speelden. Ze maakten ook altijd grapjes over hem, die hij helemaal niet kon waarderen, en hij heeft het idee dat ze hem nu verwijten dat het geld alleen naar hem gaat, waardoor hij besluit ze vijfhonderd pond te sturen. Er staat bij dat hij geen bedankjes wil, want hij geeft het eigenlijk alleen maar om zijn geweten te sussen. Dit is eigenlijk ook erg bijzonder omdat hij zomaar geld geeft aan mensen die nooit een goed woordje voor hem over hadden en altijd erg onvriendelijk tegen hem waren. Verder is het idee van de ontvoering natuurlijk al erg, maar de uitvoering ervan is nog erger. Hij lokt haar naar zijn auto door net te doen alsof hij net een hond heeft aangereden en niet weet wat te doen. Dan pakt hij een met chloroform doordrenkte zakdoek uit een speciaal daarvoor gemaakt zakje in de binnenkant van zijn jas. Dan legt hij haar in de auto, rijd een stuk verder naar zijn buitenhuisje toe en doet haar dan een prop in de mond. Als ze wakker wordt doet hij de prop af, maar ze is zo ziekelijk om te zien dat hij hem snel weer in de mond stopt en haar thuis meteen naar ‘haar’ kelderkamer brengt. Dat is best erg omdat hij net gezegd had dat ze niet bang hoefde te zijn en hij dan meteen weer zo hardhandig doet terwijl het er net op leek dat hij wel klaar was voor een goed gesprek zodat Miranda een goed idee zou kunnen krijgen over wat ze van de situatie kon verwachten. Van haar ontsnappingspogingen zijn vooral de pogingen waar ze hem met een bijl te lijf wil gaan en dat ze hem wil verleiden echt erg spannend in mijn ogen. Verder is het natuurlijk erg vreemd wanneer hij naaktfoto’s maakt van Miranda omdat hij heel boos op haar is, en wanneer hij de dokter niet durft te gaan halen omdat hij bang is om gearresteerd te worden. Het meest vreemde is natuurlijk dat ze echt dood gaat en dat hij vervolgens al weer een nieuw slachtoffer op het oog heeft. Verder zijn er stukjes in Miranda’s dagboek over haar goede vriend G.P. die ik ook erg bijzonder vind. Het komt erop neer dat hij haar mee naar bed wil nemen en haar toevoegen aan zijn reeks veroveringen die hij in de loop der tijd onder het vrouwelijke geslacht gedaan heeft.

Het boek heeft me wel aan het denken gezet over sommige gebeurtenissen. Ten eerste is daar de vraag hoe iemand zo kan worden als Frederick. Als ik het bekijk vanuit het verhaal zelf denk ik dat het een combinatie is van een ongelukkige jeugd, de mogelijkheid om te doen wat je wilt omdat je zoveel geld hebt en het verlangen naar liefdevol behandeld worden door iemand. Ik ben er ook over na gaan denken hoe allerlei onbelangrijk lijkende details belangrijk waren voor de loop van het verhaal en hoe het verhaal zou zijn verlopen als enkele dingen anders geweest zouden zijn, bijvoorbeeld als Frederick niet zo veel geld gewonnen zou hebben. Verder is er het verschil tussen de personen dat het verhaal ook erg bijzonder maakt. Hierdoor ga je meer nadenken wat voor effect de verschillen in karakter tussen mensen kunnen hebben in de gesprekken en contacten. Als Frederick Miranda niet ontvoerd zou hebben zouden ze waarschijnlijk nooit een fatsoenlijk gesprek met elkaar gehad hebben.

Voor het vak Engels vond ik dit een erg goed boek, ondanks dat het op sommige momenten wat moeilijk te begrijpen valt. Ik ben blij dat ik dit boek heb uitgekozen, omdat ik anders echt iets gemist zou hebben. Verder hoop ik dat u van dit verslag geniet net zo als ik van het boek heb genoten, want dan zal het resultaat nog beter zijn. In ieder geval bedankt voor het lezen en ik hoop dat het enigszins interessant was.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "The collector door John Fowles"