Bovenbouwers gezocht!

Ben je bezig met je studiekeuze en doe je havo of vwo? Doe mee aan dit onderzoek over een Nederlandse universiteit. Vul de vragenlijst in en maak kans op één van de Bol.com bonnen!

Doe mee!

The climb door John Escott

Beoordeling 5.1
Foto van een scholier
Boekcover The climb
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 1e klas vwo | 773 woorden
  • 8 februari 2011
  • 34 keer beoordeeld
Cijfer 5.1
34 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
2000
Pagina's
48
Oorspronkelijke taal
Engels

Boekcover The climb
Shadow
The climb door John Escott
Shadow


The Climb (door John Escott)Het boek is volgens mij een avonturenboek, omdat het boek eigenlijk een groot avontuur is. Ik vind het verhaal realistisch, omdat in het echt ook zoiets kan gebeuren en mensen willen vaker geld van de verzekering krijgen op een oneerlijke manier.

De belangrijkste personen in het boek vind ik Costas, Eleni, mr. Vitalis en mr. Ashken. Costas is een student, hij wil Eagles Rock beklimmen. Eleni is scholier en houd van zwemmen. Ze werkt bij mr. Papas in een winkel. Mr. Vitalis is rijk en heeft een goed beveiligde villa. Mr Ashken was een beroemde klimmer, hij heeft 5 jaar geleden een ernstig ongeluk gehad. Gaat op vakantie onder een andere naam.

Als ik iemand van het boek zou mogen ontmoeten, zou dat Costas zijn, omdat hij goed kan klimmen en misschien wil hij dat mij ook wel leren! Iemand die ik absoluut niet zou willen ontmoeten, is mr. Vitalis. Ik vind dat hij arrogant oogt en is niet eerlijk. Ik vind zelf dat ik niet op iemand lijk in het boek. Wel zou ik graag Costas willen zijn, omdat ik dan goed kan klimmen.

Het verhaal speelt zich denk ik in de tijd van nu af, omdat er al verzekeringen zijn en er komt een computerbedrijf in het voor, en computers zijn van de 20 jaar. De locatie waar het verhaal zich afspeelt is den ik op een Grieks eiland. Dat denk ik omdat in het verhaal al gezegd is dat het in de buurt van Griekenland ligt en de namen klinken ook Grieks. De tijd heeft best veel invloed op het verhaal, omdat als het zich vroeger afspeelde er nog geen computerbedrijven waren en geen supergoed beveiligde villa’s bestonden. De plaats is een beetje belangrijk, omdat er in bijvoorbeeld Nederland geen bergen en rotsen zijn en in het verhaal komen wel steile rotsen en bergen voor.

Ik ga nu beschrijven wat er na het begin gebeurd tot het einde:

Mr. Vitalis wil schilderijen kopen van de winkel van mr. Papas. Eleni werkt in de zomervakantie in een winkel van mr. Papas. Costas herkent mr. Holland ergens van, maar weet niet waarvan. Uiteindelijk komen ze erachter dat mr. Holland vroeger een beroemde klimmer en schrijver was. Mr. Vitalis heeft een sluw plan bedacht. Hij laat mr. Ashken de Eagles Rock beklimmen, en mr. Ashken steelt dan de schilderijen van mr. Vitalis. Mr. Vitalis krijgt van de verzekering dan geld voor de gestolen schilderijen, maar mr. Ashken geeft die weer terug zodat mr. Vitalis die weer kan verkopen. Zo verdient mr. Vitalis dubbel van z’n schilderijen.

Ik vind dat de titel goedgekozen is. “De Klim”, ik denk dat ze met “de Klim”, de klim bedoelen van Costas die Eagles Rock probeert te beklimmen. Die klim heeft heel veel invloed op het verhaal. Namelijk dat Costas niet meer Eagles Rock gaat beklimmen. En dat mr. Ashken niet meer Eagles Rock gaat beklimmen voor mr. Vitalis en hij gaat weer bergen beklimmen en boeken schrijven over klimmen.

Mijn eigen mening is dat het een leuk boek is. Ik heb het boek met plezier gelezen. Ik vond het leuk dat het af en toe erg spannend was. Het iets minder leuke vond ik dat het verhaal best voorspelbaar was, ik wist al vrij vroeg dat mr. Vitalis geld van de verzekering wilde krijgen, op een oneerlijke manier. Ik heb weleens een boek gelezen dat hiermee te vergelijken valt. Dat was een boek van de Kameleon. Ik weet de titel daarvan niet meer, maar in dat verhaal probeert ook iemand geld van de verzekering afhandig te maken op een oneerlijke manier. Ik zou het iemand aanraden om dit boekje te lezen, omdat het een spannend boek is boordevol avonturen.KeuzeopdrachtIk ga een brief aan Costas schrijven, zodat hij Eagles Rock niet meer probeert te beklimmen.Beste Costas,Als ik jou was, zou ik Eagles Rock niet beklimmen. Het is erg gevaarlijk en je kunt er een ernstig letsel aan over houden. Er zijn nog genoeg andere bergen die je kunt beklimmen. En wat je misschien nog niet weet, mr. Ashken wilt Eagles Rock ook beklimmen, maar hij krijgt er geld voor. Maar mr. Ashken gaat het uiteindelijk toch niet doen, omdat hij het ook eng vind. Dus zelfs voor geld doet de beroemde klimmer het niet. Zou jij zijn voorbeeld niet nemen? Jouw held zegt zelf dat het te gevaarlijk is. En jij? Zou het voor jou dan niet gevaarlijk zijn? Costas, het is en blijft jouw keuze, maar ik hoop dat ik jou heb kunnen overtuigen, zodat jij niet Eagles Rock probeert te klimmen. Succes met je keuze!Groetjes,ELSTENAAR


REACTIES

H.

H.

bedankt, dit is precies hetzelfde engels boek als wij hebben met al die opdrachten

12 jaar geleden

M.

M.

Mooi boekverlag,
ik vond t erg handig wel jammer dat we een andere keuzeopdracht moeten doen. Maar goed werk! XD

11 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "The climb door John Escott"