Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

The chosen door Chaim Potok

Beoordeling 8.1
Foto van een scholier
Boekcover The chosen
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 5e klas vwo | 6741 woorden
  • 28 oktober 2007
  • 136 keer beoordeeld
Cijfer 8.1
136 keer beoordeeld

Boekcover The chosen
Shadow
The chosen door Chaim Potok
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Titel: The chosen
Auteur: C. Potok
Uitgeverij: Wolters- Noordhoff
Jaa van eerste druk: 1967
Jaar van gelezen druk: 1993

Samenvatting
De Liberale Jood Reuven Malter en de Orthodoxe Jood Danny Saunders wonen al 15 jaar vijf blokken van elkaar vandaan, maar geen van beiden weten ze van elkaars bestaan. Tot de honkbal wedstrijd, waarin ze tegen elkaar moeten spelen... De ploeg van de Orthodoxe Joden speelt ontzettend gemeen. Het gaat zelfs zo ver dat Danny een hele harde honkbal tegen Reuven's hoofd slaat, waardoor hij met spoed naar het ziekenhuis moet worden gebracht. Het ziet ernaar uit dat de twee aartsvijanden zullen worden, maar Reuven en Danny worden de beste vrienden.
Deze vriendschap ondergaat grote testen. Hun verschil in geloof en het feit dat hun vaders lijnrecht tegenover elkaar staan, brengt onrust tussen de vrienden. De steeds terugkomende vraag door het hele boek is dan ook: blijven Reuven en Danny bevriend?


Het verhaal begint met een honkbalwedstrijd tussen een Liberale en een Chassidische (zeer Orthodoxe) Joodse school. Het Chassidische team speelt de wedstrijd op een bijzonder vervelende manier en lijkt puur voor een overwinning te honkballen. Zij zien de wedstrijd dan ook niet als een normale honkbal wedstrijd, maar als een strijd tussen goed (de Chassieden) en kwaad (de ‘Liberale’ Joden), waarbij het kwade overwonnen moet worden. De aanvoerder van het Chassidische team Danny Saunders spoort zijn team aan de apikorsiem (Jiddisch woord voor ‘ongelovigen’) te verslaan. Met nog een paar zeer agressieve uitspraken weet hij zijn team tot op het bot te motiveren (op basis van hun geloofsovertuiging). Het Chassidische team lijkt de wedstrijd steeds meer op te vatten als een strijd tussen beide varianten van geloof. Als Reuven Malter, de werper van het liberale team naar de werpplaats loopt kookt hij nagenoeg van woede.
Hij is verschrikkelijk kwaad op het hele Chassidische team dat de wedstrijd verziekt en zijn hele team beledigt en intimideert. Hij is zo kwaad, dat hij niet alert genoeg reageert op een keiharde bal van Danny en de bal dus op zijn oog krijgt. Aangezien Reuven brildragend is, versplintert zijn bril en moet hij naar het ziekenhuis worden gebracht. Zijn oog lijkt gelukkig goed te helen, en in het ziekenhuis heeft hij leuk gezelschap. Eerst wil Reuven niet dat Danny hem komt opzoeken in het ziekenhuis. Reuven had namelijk de indruk dat Danny hem geprobeerd had te doden (dit had Danny geroepen als een van zijn ‘aanmoedigingen’). Reuven’s vader weet hem uiteindelijk toch te overtuigen het verhaal van Danny’s kant aan te horen. Als Danny hem daarna ook daadwerkelijk op komt zoeken blijkt dat ze het goed met elkaar kunnen vinden.

Toch zijn er bepaalde dingen aan Danny die Reuven blijven irriteren. Het feit dat hij zich neerlegt bij een geloof dat hem verbiedt om bepaalde dingen te lezen, zeggen of zelfs te denken kan Reuven moeilijk accepteren. Reuven zelf wordt veel minder streng opgevoed en beschouwt de gematigde Joodse opvoeding van zijn vader als vanzelfsprekend. Hij begrijpt ook niets van de band die Danny en zijn vader met elkaar hebben: zij spreken nooit met elkaar, behalve wanneer zij de Talmud bestuderen, dit is een boek met Joodse geschriften (hoe meer kennis een Jood ervan heeft, des te hoger staat hij in aanzien). Er is nog een andere gelegenheid waarbij Danny en zijn vader met elkaar spreken: in het openbaar tijdens de diensten van Danny’s vader. Dan test vader Saunders zijn zoon op zijn kennis en begrip van de Talmud. Reuven woont soms zo’n dienst bij, en ontdekt tijdens zo’n gelegenheid dat Danny hele bladzijdes tekst met gemak uit zijn hoofd kan citeren. Danny heeft een fotografisch geheugen. Meteen dringt het tot hem door dat Danny behoefte moet hebben aan andere stof om over na te denken. Danny is met name geïnteresseerd in de psychoanalyse, een onderwerp waarover Reuven’s vader bijzonder goed van op de hoogte is. Danny leest vaak boeken over dit ‘verboden’ onderwerp in de bibliotheek. Als zijn vader erachter komt dat zijn zoon ‘rationele’ literatuur leest is hij niet kwaad, maar erg verdrietig. Hij ziet in dat zijn zoon te intelligent is om zich eeuwig te beperken tot een denkbeeld en dat hij een echt analytisch wereldbeeld heeft. Vlak nadat de vader van Danny achter de verboden boeken is gekomen, slagen zowel Danny als Reuven. Beiden gaan naar een Joodse school waar Reuven wiskunde (waarin hij uitblinkt) en Danny psychologie gaat studeren. Danny begint in deze periode steeds sterker te twijfelen aan het Chassidische geloof. Daarnaast heeft hij nog het probleem van de opvolging: hij moet eigenlijk rabbi worden, of hij wil of niet.

Als na de oorlog (het verhaal speelt in de Tweede Wereldoorlog, in de Verenigde Staten) bekend wordt dat in Europa zes miljoen Joden gedood zijn, is dit voor Reuven’s vader en vele andere Joden reden tot het vormen van een Zionistische gemeenschap. Zij willen dat Palestina een thuisplaats wordt voor alle Joden. De Chassieden daarentegen willen wachten op hun Messias en zijn daarom tegen het Zionisme. Als Reuven’s vader dan ook nog eens een zeer actief Zionist wordt en artikelen in die trend gaat publiceren rest Rebbi Saunders (Danny’s vader) weinig anders dan de vriendschap tussen zijn zoon en de zoon van een Zionist te verbieden. De twee daaropvolgende jaren zien de beide vrienden elkaar degelijks op school, maar het is Danny verboden met Reuven te spreken. Na twee (voor beide akelige) jaren geeft Reb Saunders toestemming, omdat de totstandkoming van de staat Israel een feit is geworden: de jongens mogen weer spreken. Danny stuurt na de hereniging sollicitatie brieven aan drie verschillende (openbare) universiteiten en blijkt bij alle drie welkom te zijn. Zijn probleem is echter dat hij zijn vader nog niet verteld heeft dat hij wil gaan studeren en hem dus niet op zal volgen als Rabbi. Als Danny zijn vader hierover wil gaan vertellen is Reuven er ook bij. Een vreemde situatie doet zich voor: Reb Saunders praat namelijk tegen Reuven (hij ‘kan’ niet tegen Danny spreken), maar gebruikt hem feitelijk als aanspreekpunt om tegen zijn zoon te praten. Hij legt Reuven uit (Danny zit ook naast hem, en het woord wordt eigenlijk tot hem gericht) waarom hij al die jaren geen woord tegen Danny heeft gezegd. Danny moest zijn eigen ziel vinden en leren kennen. Nadat hij dit heeft uitgelegd richt hij het woord tot Danny en vraagt hem om begrip voor deze wijze van opvoeding. Vervolgens verontschuldigt hij zich tegen Danny dat hij de band tussen de jongens het slachtoffer heeft laten worden van het zionisme van Reuven’s vader. Tenslotte staat hij zijn zoon (zeer tegen de regels in) toe om te gaan studeren in plaats van hem op te volgen.

Inhoud:
Het boek ‘The Chosen’ (de uitverkorene) gaat over twee Joodse jongens die na een honkbalwedstrijd, wat bijna godsdienstige oorlog is, goede vrienden worden! Danny hoort bij een chassidische Joodse (orthodoxe Joden) groep die erg ouderwets zijn. Reuven wordt opgevoed door zijn vader die zich heel erg goed bewust is van de 20ste eeuw. Als zes miljoen Joden dood zijn na de WO2 staat hun vriendschap op de tocht! Het hele boek draait om vriendschap! Hiermee wordt niet alleen de vriendschap bedoelt tussen de twee jongens, maar ook het begrip vriendschap in een ruimer verband. Denk aan de relaties tussen vader en zoon, die ook erg belangrijk zijn in dit boek. De vriendschapsband tussen Danny en Reuven is toch wel een bijzondere band waar het hele verhaal om draait: door toeval worden ze elkaars vijanden, waarna een sterke vriendschapsband ontwikkelt. Reuven is de uitverkorene om Danny’s vriend te zijn! Citaat: “Reuven, you and your father were a blessing to me. The Master of the Universe sent you to my son. He sent you to listen to my son’s words. He sent you to be my closed eyes and my sealed ears.” (blz. 278).

Hoofdpersonen:
In dit boek is er sprake van twee hoofdpersonen. Namelijk Reuven Malter en Danny Saunders.
- Reuven Malter is vijftien jaar oud. Citaat: “How old are you, Reuven?’ ‘Fifteen.’ ‘That’s grown up.” (blz. 49). Hij wordt opgevoed door zijn vader, omdat zijn moeder kort na zijn geboorte overleden is. Reuven is een traditionele Liberale Jood die met zijn vader in een flat in Brooklyn woont. Hij houdt zich aan de Tien Joodse Geboden en zit op een Joodse parochiale school, oftewel de Yeshiva, waar zijn vader ook les geeft. Reuven is een intelligente en populaire jongen. Tevens is hij ook erg goed in softbal en wiskunde. Erg belangrijk zijn zijn ‘Talmud lessen’, waarin hij samen met zijn vader de Talmud bestudeert. Zijn vader vindt dat Reuven een wiskundige moet worden, maar Reuven zelf wilt het liefste Rabbi worden.
Hij heeft een lange en soms erg ingewikkelde vriendschap met Danny Saunders. Die hij leert kennen tijdens een heftige softbalwedstrijd. Danny slaat de bal expres recht op Reuven af die niet meer weet te ontkomen aan deze bal…Hij krijgt de bal op zijn oog en is genoodzaakt naar het ziekenhuis te gaan en daar een paar dagen te blijven. Op dit moment haat Reuven Danny zo erg dat Reuven in staat is om Danny te vermoorden. Danny komt op een gegeven moment zijn excuses aanbieden, waarna de twee jongens goed bevriend raken.

Tijdens het verhaal wordt Reuven volwassen en merk je dat hij op zoek is naar zijn kijk op godsdienst, cultuur en spiritualiteit!

- Danny Saunders is vijftien jaar oud. Hij is een traditionele Orthodoxe Jood. Dit komt door zijn vader die leider is van een Chassidische (zeer Orthodoxe) groep mensen. Als Danny later volwassen is, moet ook hij leider worden van deze groep, net als zijn vader en zijn opa.
Danny is ontzettend slim en heeft een fotografisch geheugen. Hij is erg geïnteresseerd in psychologie en leest dan ook uitvoerig de boeken van Freud over de psychoanalyse. Danny woont Chassidische bijeenkomsten van zijn vader bij, maar eigenlijk vindt hij er niks aan. Hij leest liever alleen maar boeken. Danny heeft tijdens dit verhaal een enorm conflict met zichzelf. Nml. aan de ene kant zijn vader waar hij verplichtingen bij heeft, zoals het leiderschap overnemen en het studeren van de Talmud iedere week, maar aan de andere kant zijn eigen ideeën over hoe te leven. Citaat: “Are you going to be a rabbi?’ ‘Sure,. I’m going to take my fathers place.’ He looked at me, an expression of surprise on his face. ‘What do you want to become a rabbi for?’ ‘Why not?’ ‘There are so many things you could be.’ ‘That’s a funny way for talk to you. You’re going to become a rabbi!’ ‘I have no choice. It’s an inherited position.’ ‘What would you be?’ ‘I don’t know. Probably a psychologist.” (blz. 73). Danny’s vader, Reb Saunders, praat niet tegen hem, alleen als ze de Talmud aan het bestuderen zijn. Deze stilte hoort bij de opvoeding en Danny heeft ermee leren leven. Hij kan hierdoor over veel dingen niet praten, maar als er ooit iets negatiefs over zijn vader gezegd wordt, neemt hij het wel voor hem op. Erg moedig van hem!
Ook Danny verandert tijdens het verhaal. Hij wordt volwassener en durft tegen zijn vader in te gaan. Iets wat aan het begin van het verhaal absoluut niet te bedenken was!

- Reuven- Danny: Reuven en Danny lijken in het begin van dit verhaal echt aartsvijanden te worden, maar het verhaal krijgt een soort wending en de twee worden de beste vrienden! Volgens Reb Saunders is Reuven de uitverkorene om naar Danny’s woorden te luisteren. Reuven is in dit verhaal de gesloten ogen en de dichte/ dove oren van Reb Saunders. Danny heeft een soort tweestrijd met zichzelf in dit verhaal. Als erfgenaam aan de chassidische gemeenschap, voelt hij zich verplicht om binnen zijn afgezonderde, uiterst conservatieve Joodse groep te blijven. Maar tegelijkertijd wilt hij het liefst studeren en de buitenwereld gaan bekijken. Reuven praat met Danny over zijn problemen en over zijn vader. Hij spoort Danny aan om toch eerlijk te zijn tegenover zijn vader!
Deze vriendschap heeft een pauze van twee jaar gekend, omdat Danny van zijn vader niet meer met Reuven om mocht gaan. De twee vaders waren het niet met elkaar eens op het gebied van geloof. De vriendschap weet stand te houden! En uiteindelijk praat zelfs Reb Saunders niet meer via Reuven tegen Danny, maar krijgen Danny en zijn vader weer de kans op een soort vader- zoon relatie op te bouwen!

Reuven- David Malter (vader): Sinds de geboorte van Reuven staat zijn vader er alleen voor in de opvoeding. Reuven kan met al zijn problemen bij zijn vader komen en hij probeert dan ook een echte oplossing te vinden. David probeert ook zijn zoon ook zoveel mogelijk te steunen bij zijn keuzes. Kortom: Reuven heeft een hele goede relatie met zijn vader.

Reuven- Reb Saunders: De relatie tussen Reuven is in mijn ogen een hele belangrijke relatie in dit hele verhaal. Volgens Reb Saunders is Reuven de ‘uitverkorene’ om als boodschapper te dienen tussen Reb Saunders en Danny. Citaat: “Reuven, you and your father were a blessing to me. The Master of the Universe sent you to my son. He sent you to listen to my son’s words. He sent you to be my closed eyes and my sealed ears.” (blz. 278).

Danny- Reb Saunders (vader): Danny en zijn vader spreken bijna nooit met elkaar, behalve wanneer zij de Talmud bestuderen, dit is een boek met Joodse geschriften (hoe meer kennis een Jood ervan heeft, des te hoger staat hij in aanzien). Er is nog een andere gelegenheid waarbij Danny en zijn vader met elkaar spreken: in het openbaar tijdens de diensten van Danny’s vader. Dan test Reb Saunders zijn zoon op zijn kennis en begrip van de Talmud.

Reb Saunders praat wel tegen Reuven. Reuven is eigenlijk een ‘boodschapper’. Alles wat de vader vertelt moet hij aan Danny door vertellen. Uiteindelijk legt Reb Saunders uit waarom hij zolang niks tegen Danny heeft gezegd: Danny moest zijn eigen ziel vinden en leren kennen. Nadat hij dit heeft uitgelegd aan Reuven, richt hij het woord tot Danny, die naast Reuven zit, en vraagt hem om begrip voor deze wijze van opvoeding.
Citaat: “Silence as a path to the soul” (blz. 279). Door de stilte tussen Reb Saunders en Danny, die op het eerste gezicht onnatuurlijk lijkt, probeert Reb Saunders het pad naar Danny’s ziel open te stellen. Volgens Reb Saunders was Danny te slim zodat hij geen ‘ziel’ meer had opgebouwd. Citaat: “Too much mind, too little soul.” (blz. 288). En zo zou Danny geen goede leider kunnen zijn terwijl hij het leiderschap van zijn vader zou gaan overnemen… dus werd Danny in stilte opgevoed.

David Malter- Reb Saunders: Als na de oorlog (het verhaal speelt in de Tweede Wereldoorlog, in de Verenigde Staten) bekend wordt dat in Europa zes miljoen Joden gedood Zijn, is dit voor Reuven’s vader en vele andere Joden reden tot het vormen van een Zionistische gemeenschap. Zij willen dat Palestina een thuisplaats wordt voor alle Joden. De Chassieden daarentegen willen wachten op hun Messias en zijn daarom tegen het Zionisme. Als Reuven’s vader dan ook nog eens een zeer actief Zionist wordt en artikelen in die trend gaat publiceren rest Rebbi Saunders (Danny’s vader) weinig anders dan de vriendschap tussen zijn zoon en de zoon van een Zionist te verbieden. Deze twee mannen staan dus eigenlijk lijnrecht tegenover elkaar op het gebied van hun denkwijze en de manier waarop ze het geloven!

Toelichting personages:
Reuven: Hij is een nieuwsgierige buitenstaander die heel graag meer te weten komt over de voor hem geheel onbekende wereld van de Orthodoxe Joden. Reuven is een slimme jongen die weet hij wil. Tijdens het verhaal verandert zijn kijk op godsdienst, cultuur en spiritualiteit! Reuven is een slimme, spontane jongen met lef. Hij helpt als vriend zijnde Danny onbewust in zijn keuze zijn vader niet op te volgen als Rabbi.

Danny: Danny is echt een hele slimme jongen die zich interesseert in psychologie. Hij leest zoveel mogelijk boeken om er ook zoveel mogelijk van op te steken. Danny heeft tijdens dit verhaal een enorm conflict met zichzelf. Nml. aan de ene kant zijn vader waar hij verplichtingen bij heeft, zoals het leiderschap overnemen en het studeren van de Talmud iedere week, maar aan de andere kant zijn eigen ideeën over hoe te leven. Citaat: “Are you going to be a rabbi?’ ‘Sure,. I’m going to take my fathers place.’ He looked at me, an expression of surprise on his face. ‘What do you want to become a rabbi for?’ ‘Why not?’ ‘There are so many things you could be.’ ‘That’s a funny way for talk to you. You’re going to become a rabbi!’ ‘I have no choice. It’s an inherited position.’ ‘What would you be?’ ‘I don’t know. Probably a psychologist.” (blz. 73). Het liefst wil hij gaan studeren en zich verder gaan ontwikkelen, maar hoe vertelt hij dit aan zijn vader? Uiteindelijk kiest Danny ervoor om zijn vader toch maar op de hoogt te brengen van zijn toekomstplannen. Erg moedig van hem!

Reb Saunders: Hij is een man die goed weet wat hij wel en niet wil. Het huis van de familie Saunders is ook het centrum van studie en gebed voor zijn aanhangers, die zich bij hem hebben aangesloten. Reb Saunders is een wijze, geleerde, en zeer godsdienstige man die Danny in stilte opvoedt. Hij is een man die iedereen zijn meningen probeert op te leggen zich en zich strikt aan chassidische regels houdt.

David Malter: Een traditionele Orthodoxe Jood, een leraar, geleerde en schrijver. David voedt zijn zoon op met het idee op een eerlijk en intellectueel jong mens te zijn die goed is in meerdere dingen zowel op sportief gebied als op school. Hij wil dat Reuven een wiskundige wordt, maar zodra hij zich realiseert dat zijn zoon een Rabbi wilt worden vindt hij dat ook goed. Naarmate het verhaal vordert, moedigt hij de intellectuele nieuwsgierigheid van zowel zijn zoon als Danny Saunders aan.

In welk personage kan je je het meest inleven?
Persoonlijk herken ik me in Reuven. Zelf ben ik vaak ook een beetje nieuwsgierig en wil graag dingen over sommige mensen of bepaalde onderwerpen te weten komen. Ook denk ik dat ik Danny in dit geval zou helpen. Ik heb vaak een zwak voor eenzame, zielige mensen. Ik herken me hier dus wel in. In David Malter herken ik me ook wel een beetje. Als mijn kinderen later een leuke baan vinden en ze zijn er zelf tevreden mee, wie ben ik dan om daar tegen in te gaan?

Ik kan mezelf niet echt vinden in Reb Saunders en Danny, dit zijn toch twee aparte mensen. Zelf heb ik een goede relatie met mijn vader (en mijn moeder) en problemen heb ik niet.

Problemen van de personages
6. Het eerste probleem dat zich voordoet is de vriendschap tussen Danny en Reuven. Zij behoren allebei tot het Joodse geloof maar de één is Liberaal en de ander Orthodox. Eigenlijk kan dit helemaal niet samen gaan. Citaat: “Do you know what a friend is, Reuven?A Greek philosopher said that two people who are true friends are like two bodies with one soul. Reuven, if you can, make Danny Saunders your friend.’ ‘Even though he’s a Hasid?’ I asked, smiling. ‘Make him your friend,’ my father repeated.” (blz. 79). Ik weet niet of ik er zelf een probleem van zou maken, maar ik denk het niet. Reuven heeft dit probleem goed opgelost door vrienden te maken met Danny.

Als na de tweede Wereld Oorlog bekend wordt dat in Europa zes miljoen Joden gedood zijn, is dit voor Reuven’s vader en vele andere Joden reden tot het vormen van een Zionistische gemeenschap. Zij willen dat Palestina een thuisplaats wordt voor alle Joden. De Chassieden daarentegen willen wachten op hun Messias en zijn daarom tegen het Zionisme. Als Reuven’s vader dan ook nog eens een zeer actief Zionist wordt en artikelen in die trend gaat publiceren rest Rebbi Saunders (Danny’s vader) weinig anders dan de vriendschap tussen zijn zoon en de zoon van een zionist te verbieden. De twee daaropvolgende jaren zien de beide vrienden elkaar degelijks op school, maar het is Danny verboden met Reuven te spreken. Dit is natuurlijk een groot probleem. De twee vrienden mogen elkaar gedurende een periode van twee jaar niet spreken, alleen maar omdat de vaders het niet met elkaar eens zijn. Persoonlijk zou ik dit anders proberen aan te pakken, want je ‘pakt’ hier wel twee jonge jongens mee. Zeker omdat Reuven Danny’s enige vriend was. Iets tussen volwassenen moet je niet over de rug van twee kinderen gaan proberen te spelen!

Het derde probleem is natuurlijk de stille periode tussen Reb Saunders en zijn zoon Danny. Reb praat niet meer tegen zijn zoon sinds dat Danny elf jaar is. Op die leeftijd stelde Danny zoveel vragen dat Reb Saunders er gek van werd en vond dat Danny de antwoorden maar in zijn eigen ziel moest vinden! Dit vind ik echt een hele slechte oplossing en een onnatuurlijke situatie! Je moet er toch met woorden uit kunnen komen. Zelf zou ik dus gewoon tegen mijn kinderen blijven praten.

Sympathiekste personage:
De sympathiekste persoon in dit verhaal vind ik David Malter. Het is een man die in zijn eentje een zoon moet opvoeden en dat zo goed mogelijk probeert te doen. In mijn ogen lukt dit hem aardig! Hij is zowel streng in de opvoeding, maar ook kan Reuven altijd bij hem terecht met zijn problemen en verhalen. Het liefst wil David dat Reuven een wiskundige wordt, maar zodra hij erachter komt dat Reuven dit eigenlijk helemaal niet ziet zitten, sluit hij zich aan bij de keuze van zijn zoon, die graag rabbi wil worden. David denkt dus niet alleen maar aan zichzelf, maar ook aan zijn zoon en andere mensen. Ook helpt hij Danny met zijn problemen. David zorgt ervoor dat Danny de boeken kan lezen die hij wil lezen, zonder dat zijn vader het weet. Zo kan Danny zich verder ontwikkelen op het gebied dat hem het meest interesseert: psychologie.

Minst sympathieke personage:
Het minst sympathiekst vind ik Reb Saunders. Het is een man die een gezin moet onderhouden en tevens een leider is van een grote groep Orthodoxe Joden. Als Danny een bepaalde leeftijd bereikt heeft en heel erg slim blijkt te zijn, bepaalt Reb dat hij een stilte gaat inlassen. Reb en Danny praten alleen nog maar tijdens het bestuderen van de Talmud en tijdens de diensten waarin hij de kennis van Danny test over de Talmud. Deze stilte heeft hij ingelast zodat Danny zijn eigen ‘ziel’ zou vinden en later een goede leider zou kunnen zijn, maar hij denkt niet een Danny. Dit vind ik slecht, je moet zoiets juist met woorden oplossen denk ik! Citaat: “Reb Saunders’ son is a terribly torn and lonely boy. There is literally no one in the world he can talk to. He needs a friend.” (blz. 112). Hieruit kan je opmaken dat Danny erg eenzaam was en dus echt een vriend nodig had!

Tijd:
Het verhaal speelt zich af in de jaren ’40. Je leest o.a. over de WOII, het begin en het eind, dus in totaal wordt er een tijd van ongeveer 6 tot 7 jaar verteld. Citaat: “Three years later the rabbi married once again, and in 1929, Danny was born in the Brooklyn Memorial Hospital.” (blz. 121). Danny is aan het begin van het verhaal 15 jaar dus: 1929+15= 1944.

Door het verhaal heen komen veel dingen uit deze tijd naar voren. Denk aan de dood van president Roosevelt en de zes miljoen Joden die omgekomen zijn na de WOII. Citaat: “On the Thursday afternoon of the second week in April, I was sitting at a meeting of the student council. The meeting had started pleasantly enough with the usual reading of the minutes and committee reports, when Davey Cantor burst into the room, looking as though he was crying, and shouted breathlessly that someone had just told him President Roosevelt was dead.” (blz. 186).
De tijd in verhaal is erg belangrijk! Als het verhaal zich niet in deze tijd had afgespeeld, had je nooit echt een mooi verhaal gekregen over een Liberal Jood en een Orthodoxe Jood die echt vrienden werden. Eigenlijk was deze vriendschap in die tijd ‘not done’.
In het heden zie je weinig echte Orthodoxe Joden meer leven met de krullen langs hun hoofd en de hoeden op. Dit hoort ook echt bij de jaren ’40. Dit zijn twee erg belangrijke punten die te maken hebben met de jaren ’40!
Een hele belangrijke omstandigheid is de WOII. Voor Joden is dit natuurlijk een vreselijke gebeurtenis! In het verhaal komen ze er ook af en toe op terug en komt het naar voren dat het een belangrijke rol speelt in hun dagelijkse leven. Zeker als de oorlog afgelopen is en er blijken zes miljoen Joden vermoordt te zijn. Dan merk je dat er in zowel de vader van Danny als de vader van Reuven, allebei hele aparte mensen, toch een soort van verbondenheid ontstaat. Iedereen is een mens en heeft toch gevoelens en dat blijkt ook maar weer hier in dit verhaal. Dit speelt dus wel een belangrijke rol, want de beide mannen, maar zeker ook de kinderen zullen het idee altijd in hun achterhoofd hebben van de miljoenen “afslachtingen”!

Plaats
Het verhaal speelt zich af in Brooklyn. Beide jongens wonen in dezelfde buurt in Williamsburg. Citaat: “The sidewalks of Williamsburg were cracked squares of sement, the streets paved with asphalt that softened in the stifling summers and broke apart into photoles in the bitter winters. Many of the houses were brownstones, set tightly together, none taller than three or four stories.” (blz. 11).
De plaats speelt wel een belangrijke rol in dit verhaal: mede doordat het zich in deze wijk afspeelt, waar veel orthodoxe Joden wonen, kan Reb Saunders een grote invloed uit oefenen op de gehele Chassidische bevolking. Door deze invloed durft Danny niet tegen zijn vader in te gaan en doet hij alles wat zijn vader zegt. Als zijn vader minder macht zou hebben, zou hij misschien wel meer met hem praten en zijn gevoelens durven te uiten!
De omstandigheden spelen dus een belangrijke rol in dit verhaal, maar echt het onderwerp spelen ze niet. Natuurlijk is de plaats belangrijk, maar het komt niet echt naar voren. Wel is duidelijk dat Reb Saunders veel invloed heeft in de gemeenschap waar hij woont. Maar dit had ook een andere plaats kunnen zijn…

Je leest dit verhaal door de ogen van Reuven Malter. Citaat: “I lay very still on the table. Except for the time I had my tonsils out I had never been overnight in a hospital. I was frightened, and I wondered what was causing the pain in my eye.” (blz. 41). Dit is een citaat waarin duidelijk naar voren komt dat het een ik- perspectief is. Reuven is een hoofdpersoon in het verhaal, dus is het erg leuk om het vanuit zijn ogen te lezen.
Er komen grote gedeeltes voor met dialogen tussen Reuven en Danny of Reb Saunders, en ook vooral veel dialogen tussen Reuven en zijn vader. Deze dialogen zorgen ervoor dat de lezer zijn gedachten een beetje kan ordenen en zo kom je veel te weten over de verschillende personen. Er is sprake van een ik-verteller maar hierdoor krijg je niet echt een beter beeld van de gevoelens van Reuven. Dit krijg je vooral door de dialogen!

De gevoelens van Danny kom je alleen maar te weten door de dialogen tussen Danny en Reuven. Denk maar aan de stilte tussen Danny en zijn vader. Citaat: “How do you do it?’ I asked. ‘He blinked again. ‘Do what?’ ‘How do you take the silence?’ He didn’t say anuthing. But his face was frightened. ‘I hated it,’ I told him. ‘How do you take it?’ He pulled nervously at an earlock, his eyes dark and brooding. ‘I think I would lose my mind.’ ‘No you wouldn’t,’ he said softly. ‘You’d learn with it.” (blz. 254). En zo kom je wat te weten over de manier waarop Danny omgaat met de stilte.

Motto:
Het motto van dit verhaal is: Citaat: “Silence as a path to the soul” (blz. 279). Door de stilte tussen Reb Saunders en Danny, die op het eerste gezicht onnatuurlijk lijkt, probeert Reb Saunders het pad naar Danny’s ziel open te stellen.
Terwijl je aan het lezen bent, merk je dat de stilte mensen kan helpen om elkaar beter te leren begrijpen.
De ervaring die Danny opdoet door deze stilte, is dezelfde ervaring die Reuven heeft met de blindheid nadat Danny de bal tegen zijn oog had aangeslagen. De ervaring van Danny dwingt hem om zich ‘binnenste buiten te draaien” om zo een beter beeld van zijn eigen ziel te krijgen. Maar niet alleen dat, ook een grotere empathie voor anderen en een betere betekenis van de wereld en Danny’s rol daarin te ontwikkelen.
Wanneer Reuven Danny ontmoet, is Reuven niet gewend aan stilte. De relatie tussen Reuven en zijn vader is gebaseerd op een constante, gemakkelijke manier van gesprekken voeren; als vriend! Doordat Reuven zo met zijn vader praat als een soort vriend denkt hij dat stilte vreemd, donker, en iets leeg is en hij vindt dat het wreed is om deze stilte tegenover Danny aan te houden!
De schrijver wilt aantonen dat stilte niet altijd negatief hoeft te zijn, maar dat het ook heel positief kan zijn!
De stilte komt tussen alle belangrijke karakters voor in dit verhaal. Danny en zijn vader zijn het belangrijkste voorbeeld, maar de stilte bestaat ook tussen David Malter en Reb Saunders. Danny en David Malter spreken niet na hun ontmoeting in het ziekenhuis tot het einde van het boek; Reuven en Danny hebben stilte die door Reb Saunders wordt opgelegd en Reuven legt een stilte aan Reb Saunders op wanneer hij de verzoeken van Reb om gesprek negeert.
Kortom: overal bestaat er een vorm van stilte. Deze stilte kan net zoveel betekenen als woorden!


Wil je meer lezen van dezelfde schrijver?
Van dezelfde schrijver wil ik nog wel eens wat lezen. Het was een makkelijk geschreven boek, waarbij vooral de achterliggende gedachte lastig was om erachter te komen. Maar als je er eenmaal achter bent is het een erg leuk boek. In mijn ogen is het niet een boek dat je in één keer uit wilt lezen, maar het is goed te doen! Het is zeker een aanrader om van deze schrijver meer te lezen!
Ondanks het feit dat dit boek zich afspeelt in de jaren ’40 en ik dus niet echt een idee heb hoe het er in die tijd allemaal uitzag, zou ik best nog wel eens een boek over dezelfde tijd willen lezen. Eigenlijk houd ik helemaal niet van geschiedenis boeken, maar dit is niet echt een geschiedenis verhaal over bijv. de oorlog! De tijd is wel belangrijk in het verhaal maar vormt niet het belangrijkste deel. Dit maakt het leuk om te lezen!
In dit verhaal speelt de plaats niet echt een hele belangrijke rol, maar het was wel een beetje aanwezig. Het lijkt me leuk om nog eens iets over dezelfde plaats te lezen, want in dit boek krijg je niet echt een heel erg goed beeld van die plaats (Brooklyn). Het zal dus leuk zijn om een boek te lezen wat echt in gaat op de plaats ‘Brooklyn’ zelf!
Over hetzelfde onderwerp lijkt het me niet echt leuk om nog wat te lezen. In dit boek wordt al veel verteld over de Joden en hun doen en laten. Als je daar dan nog een verhaal overgaat lezen, lijkt het me niet echt heel erg interessant meer. Dus nee, ik zou niet zo snel meer een boek over het hetzelfde onderwerp lezen.

Eigen mening:
Kortom: ik ben redelijk positief over het boek. Het is makkelijk om echt in de sfeer te komen. Over het Jodendom wist ik weinig, maar door het lezen van dit boek ben ik echt wat te weten gekomen over de Joden en hun cultuur bijv. dat het bestuderen van de Talmud erg belangrijk is! De vriendschap tussen Reuven en Danny is heel open en direct en dat waardeer ik en hoop ik terug te zien in mijn eigen omgeving. Verder was het boek leuk en makkelijk te lezen door het gangbare taalgebruik. Een goed boek dus en ik zal het zeker aan mensen aan willen raden!

Samenvatting:
The Chosen gaat over een vriendschap tussen twee Joodse jongens die in Brooklyn opgroeien aan het einde van de WOII. Reuven Malter, Éen van de hoofdpersonen is de Liberale Reuven. Hij is de zoon van David Malter, een leraar en tevens schrijver. Danny Saunders, de andere hoofdpersoon, is een hele slimme chassidische (zeer orthodoxe) jongen met een fotografisch geheugen en een hartstocht voor de psychoanalyse. Danny is de Orthodoxe zoon van Reb Saunders, het vrome en gerespecteerde hoofd van een grote chassidische gemeenschap.
Het verhaal gaat over de vriendschap die zich tussen deze twee jongens ontwikkelt, en het laat de spanningen zien die kunnen opspelen aangezien hun culturen met elkaar en met de moderne Amerikaanse maatschappij in botsing komen. In Boek Één, de hoge schoolsoftball van Reuven speelt het team tegen yeshivateam van Danny in een spel van de Zondag. De spanning ontwikkelt zich snel aangezien het Hasidic team het geloof van Reuven en zijn teammates beledigt. Het spel wordt een soort heilige oorlog voor beide teams, en de resulterende concurrentie is woest. Bij het definitieve inning, werpt Reuven. Smacks van Danny een lijnaandrijving in Reuven die hem in het oog dat raakt, dat zijn glazen verbrijzelt en bijna hem verblindt. Reuven wordt meegesleept aan het ziekenhuis, waar hij week het herstellen besteedt. Terwijl in het ziekenhuis, wordt hij vriendschappelijk met twee medepatiënten: Tony Savo, een ex-boxer, en Billy Merrit, een jonge blinde jongen. Danny bezoekt Reuven in het ziekenhuis om zijn vergiffenis te vragen, en een dunne vriendschap begint. Voorlopig, beginnen de twee jongens sprekend over hun intellectuele belangen en hun hoop voor de toekomst. Danny openbaart dat hij verbazende intellect, met inbegrip van een fotografisch geheugen heeft, en hij een wonderbaarlijke kennis van Talmud toont. Danny vertrouwt ook toe dat hij in het geheim elke dag in de openbare bibliotheek leest, bestuderend boeken waarvan zijn vader zou afkeuren. Hij zegt ook dat een aardige oudere mens vaak boeken aan hem adviseert. Beide jongens zijn verrast om te ontdekken dat David Malter-Reuven's deze mens vader-is. Boek Twee nadruk op de rest van de tijd van Reuven en van Danny in hoge school. Reuven begint doorbrengend middagen Shabbat bij het huis van Danny. Op hun eerste Sabbat samen, introduceert Danny Reuven aan zijn vader, Rabijn Isaac Saunders. Reuven getuigt een vreemd ritueel: Reb Saunders ondervraagt Danny in publiek tijdens de maaltijd van de Sabbat van hun congregatie. Reb Saunders verrast ook Reuven, stellend hem een vraag over de toespraak Reb Saunders gaf. Reuven antwoordt correct, indruk makend op Reb Saunders. Danny en Reuven beginnen doorbrengend samen de meeste middagen in de bibliotheek en de Zaterdagen bestuderend Talmud met Reb Saunders. Reuven leert dat Reb Saunders in het opheffen van zijn zoon in stilte gelooft. Behalve besprekingen van Talmud, spreekt de vader van Danny nooit direct aan hem, hoewel hij begint Reuven als indirect middel te gebruiken om aan zijn zoon te spreken. Buiten shul, brengen Danny en Reuven samen bijna al hun vrije tijd door en hebben vele gesprekken. Ondertussen, bijna wordt iedereen geobsedeerd met nieuws over Oorlog van de Wereld II. De dood van President Roosevelt's in April 1945 bedroeft het volledige land. In Mei, vieren Reuven en zijn vader het eind van de oorlog in Europa, maar door de ontdekking van concentratiekampen achter vijandelijke lijnen geschokt. Iedereen, zelfs Reb Saunders, wordt gestoord door de rapporten van het Joodse lijden en dood bij de handen van Nazis. Na def. van Reuven die opspringen, lijdt zijn vader aan een hartaanval, en Reuven gaat met de familie Saunders voor de zomer leven. Terwijl daar, Danny en Reuven a great deal spreken, en Reuven leert dat Danny van plan is om Freudian psychoanalysis te bestuderen in plaats van het erven van de positie van zijn vader in de Hasidic gemeenschap. Danny hoopt dat zijn jongere broer Levi zijn vader in zijn plaats kan slagen. In de daling, beginnen beide jongens bestuderend bij Universiteit Hirsch in Brooklyn. Boek Drie stelt de ervaringen van Reuven en Danny bij Samson Seminary en de Universiteit van Raphael te boek Hirsch. Danny onmiddellijk wordt een leider van het Hasidic studentenlichaam, maar hij wordt teleurgesteld door de nadruk van de universiteit op experimenteel, eerder dan Freudian, psychologie. Ondertussen, besluit Reuven dat hij stevig geëngageerd is aan het worden een rabijn. Reuven is ook ongerust gemaakt over zijn vader, de van wie gezondheid snel voor een deel toe te schrijven aan zijn frenetic Zionist activiteit verslechtert. In school, blijft Danny door het psychologieleerplan worden gefrustreerd, maar Reuven overtuigt Danny om zijn verschillen met zijn psychologieprofessor te bespreken, en het resulterende gesprek is zeer productief voor Danny. Met behulp van tutelage van Reuven in wiskunde, komt Danny de waarde van de experimentele methode waarderen. Aangezien de conflicten over een Joodse staat intenser worden, zwellen de spanningen onder de diverse studentenfacties bij de universiteit. Nadat David Malter een hoogst bekend gemaakte pro-zionist toespraak bij de Vierkante Tuin van Madison geeft, verbiedt Reb Saunders, die trouw anti-zionist is, Danny van het spreken aan Reuven. De stilte tussen de twee jongens gaat in hun tweede jaar verder bij universiteit. Zij allebei nemen de klasse van Talmud van Rav Gershenson, die hen om toestaat onrechtstreeks op elkaar in te werken. Maar toch mist Reuven de vriendschap van Danny vreselijk, vooral nadat de vader van Reuven aan een tweede hartaanval lijdt. Aangezien David Malter terugkrijgt, bestudeert Reuven streng Talmud en verblindt volledige klasse-omvat Danny-met één in het bijzonder briljante klaslokaalvertoning van kennis. Nadat de vader van Reuven van het ziekenhuis terugkeert, wordt de universiteit gewankeld door het nieuws dat een oudstudent van Hirsch in het vechten in Israël stierf. Tot slot tijdens Reuven en van Danny verklaart het derde jaar van universiteit, na de Verenigde Naties officieel de verwezenlijking van de Staat Israël en na het wordt duidelijk dat Israël in zijn slagen tegen de Arabieren, Reb Saunders relents zal zegevieren en staat de twee jongens toe om aan elkaar opnieuw te spreken. Danny en Reuven hervatten snel hun intense vriendschap. Tijdens de zomer, keert Reuven aan Danny terug shul, gaat naar het huwelijk van de zuster van Danny, en ziet opnieuw Reb Saunders. De havens van Reuven irriteren nog naar de vader van Danny, en negeert de oudere man's uitnodiging aan een bespreking van Talmud van de Sabbat. Tijdens het definitieve jaar van de jongens bij universiteit, ziet Reuven Reb Saunders terwijl het aanwezig zijn Danny de Staaf Mitzvah van de broer, en opnieuw de rabijn Reuven over uitnodigen. Reuven negeert het verzoek. Ondertussen, schrijft Danny in het geheim in om programma's in psychologie een diploma te behalen, maar realiseert spoedig dat zijn vader onvermijdelijk brieven aan de scholen in de brievenbus van de familie zal merken. Één nacht, na een bespreking met zijn vader, Reuven realiseert dat Reb Saunders hem om vraagt te komen over zodat kan hij onrechtstreeks aan Danny spreken. Reuven gaat naar hun huis, en Reb Saunders, gebruikend Reuven aangezien een buffer om aan Danny te spreken, definitief verklaart waarom hij Danny in stilte ophief. Hij zegt hij altijd wist zijn zoon had een grote mening, maar dat zijn ziel leeg was ongerust werd gemaakt, onbekwaam empathize met het lijden van anderen. De stilte was een manier om Danny te maken zijn eigen ziel onderzoeken en het lijden van de wereld voelen. Reb Saunders openbaart verder dat hij van het plan van Danny om een psycholoog in plaats van een rabijn zich bewust is te worden. Hij verontschuldigt zich aan Reuven voor het scheiden van de twee jongens, en hij verontschuldigt zich aan Danny voor het opheffen van hem in stilte. Tezelfdertijd zegt hij hij geen andere manier zag om Danny op te heffen om te worden ware tzaddik- tzaddik voor de wereld, niet alleen een tzaddik voor zijn congregatie. Later, voor zijn congregatie, geeft hij zijn zegen aan Danny en het leven dat hij voor zich heeft gekozen. Danny scheert zijn baard en earlocks, en schrijft in een gediplomeerd programma in bij de Universiteit van Colombia.

REACTIES

B.

B.

het klopt niet dat reuven een liberale jood is. hij is een orthodoxe jood maar danny is een chassid, wat ultra-orthedoxe joden zijn.

13 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "The chosen door Chaim Potok"