Lesuitval, een mondkapjesplicht, onzekerheid over de eindexamens... Wij zijn benieuwd hoe jij met de coronacrisis omgaat en wat jij vindt van de maatregelen. Doe mee met ons corona-onderzoek! 😷🦠🏫 We zoeken nog extra jongens!

Doe mee


ADVERTENTIE
1500 euro winnen met je pws of sectorwerkstuk?

Check de online masterclasses van het Rijksmuseum waarin experts hun kennis en tips delen, zodat jij tot een goed onderwerp komt. En wist je dat je mee kunt doen aan de Rijksmuseum Junior Fellowship wedstrijd? Je maakt dan met jouw pws of sectorwerkstuk kans op 1500 euro en een traineeship!

Naam: Niels B.
Klas: 4HC
Datum: 12-10-11
1. Titel: The Cement Garden
Auteur: Ian McEwan
Eerste druk: 1978
2. Aantal bladzijden: 156
Soort werk: psychologische roman
3. De schrijver van het boek:
-maakt deel uit van het boek
-staat er buiten
De schrijver staat buiten het boek.
Het verhaal is geschreven in de: -ik-vorm
-hij/zij-vorm
-alwetende vorm
Het verhaal word verteld door Jack, maar ook zie je het verhaal door zijn ogen.
De tijd verloopt: -chronologisch


-niet chronologisch
Het verhaal is chronologisch verteld, maar soms bevat het verhaal ook een terugblik.
Hoeveel tijd verloopt er tussen de eerste en de laatste bladzijde?
Er verloopt ongeveer 1 zomer tussen het begin en het einde van het boek.
Het verhaal is verdeeld in: -hoofdstukken
-delen
Het verhaal is verdeeld in hoofdstukken.
4. Omschrijf de thematiek in max. 15 woorden:
Het boek draait eigenlijk om 3 dingen:
- de puberteit
- de dood
- familie relaties
5. Verklaar de titel van het boek.
De titel ‘The Cement Garden’ slaat op het tuinproject van de vader van de kinderen die in het boek sterft, maar als hij net aan dit project begonnen is, met het bedekken van zijn tuin met cement, sterft hij.
Vlak daarna sterft ook hun moeder, maar hun moeder word door de kinderen in een kist die gevuld is met cement wat bestemd was voor de tuin begraven in de kelder.


6. De auteur is geboren: op 21 juni 1948 in Engeland.
Noem relevante biografische gegevens van de auteur:
Ian McEwan is in 1948 in England geboren. Hij is begonnen met schrijven in 1970. Hij woont en werkt in Londen. Hij heeft gestudeerd op de universiteit van East Anglia. Hij was de eerste en meest beroemde beschermeling van Malcom Bradbury. Zijn verhalen verschenen in American Review, Transatlantic Review, Amazing Stories.
De Rivisor and Avenue (Holland), en Nagy Vilag (Hongarije).
Zijn eerste boek ‘First Love, Last Rites, heeft de Somerset Maugham Award in 1976 gewonnen. Dit en zijn tweede boek ‘In Between The Sheets’ zijn ook gepubliceerd door Dicador samen met zijn romans ‘The Comfort of Strangers’ en ‘The Child in Time’. Hij heeft ook een stuk voor de televisie geschreven, ‘The Imitation Game’ (1981).
Zijn boeken krijgen veel aandacht, omdat hij heel expliciet over seks schrijft.(dit is een letterlijke citaat van het internet)
7. Geef een korte kernachtige samenvatting.
De vader van de 4 kinderen houdt van tuinieren, maar sinds hij een hartinfarct heeft gehad, is het te zwaar voor hem. Daarom besluit hij de tuin met cement te bedekken, terwijl hij daarmee bezig is krijgt hij een tweede fataal hartinfarct. Na de dood van zijn vader wordt de moeder ernstig ziek en drie dagen na Jacks verjaardag sterft zij ook. De kinderen zijn bang om uit elkaar gehaald te worden en vertellen aan niemand dat hun ouders zijn overleden. Jack en Julie stoppen hun moeder in een kist en begraven haar in de kelder in cement. Op een dag neemt Julie haar vriend Derek mee naar huis. Jack vindt hem niet aardig, grotendeels omdat hij bepaalde gevoelens heeft voor Julie. Als Derek een paar dagen later weer langs komt hangt er een vreemde geur in de kelder. Jack en Sue gaan in de kelder kijken en komen erachter dat de geur uit de kist komt. Derek helpt hen de scheur weer dicht te maken. Jack en Julie zitten in Julie’s kamer te praten over hun leven en de veranderingen. Jack en Julie zitten elkaar te betasten en dit ziet Derek. Derek rent de kamer uit en gaat naar beneden. Nadat Derek de kamer heeft verlaten sluit Julie de deur en vrijt zij met Jack. Na een tijdje komt Sue boven en zegt dat Derek beneden in de kelder de kist aan het kapot maken is.
Een paar minuten later komt de politie.
Wie is/zijn de hoofdpersonen in het boek?
Jack (14-15 jr). Hij zit in zijn puberteit. Wanneer zijn moeder sterft wordt de broer zus relatie telkens sterker en aan het eind van het boek heeft hij zelfs een seks relatie met zijn oudste zus (Julie).
Julie (17-18 jr). Knap en atletisch, oudste van de kinderen. Zij is verantwoordelijk voor het huishouden en voor de rest van de kinderen, maar kan het niet aan.
Sue (12-13jr). Heeft vanaf de dood van de moeder een dagboek bij gehouden.
Tom (6 jr). Jongste uit het gezin. Hij wordt vaak op school gepest en wil een meisje zijn (want die worden niet gepest).
Derek(17-18 jr.) Hij is de vriend van Julie, en denkt dat hij alles is, en wil bij hen komen wonen om de baas te kunnen spelen. Hij haalt op het laatst de politie erbij.
8. Wat waren je verwachtingen?
Ik verwachte meer spanning in het boek, omdat ‘The Cement Garden’ wel mysteries klinkt. Ik denk dat ik daardoor wel op het verkeerde been ben gezet.
Door wie of waardoor zijn die verwachtingen gewekt?
De verwachting zijn gewekt door de voorkant van het boek en het eerste hoofdstuk van het boek.
9. Geef aan welke passage het meeste indruk op je heeft gemaakt, en waarom die?
De laatste passage heeft het meeste indruk op mij gemaakt, omdat daar Derek Julie een streek bezorgd door de politie te waarschuwen.
Beschrijf de karakters van de belangrijkste personen.
Ik vind Jacks karaktereigenschappen niet herkenbaar. Jack lijkt niet emotioneel onder het verlies van zijn ouders, terwijl dat voor mij heel erg zou zijn. Julie houd zich erg sterk, maar zij is zelf ook wel onzeker over veel dingen. Ze heeft veel moeite met het huishouden draaiende te houden.
Welke vraag zou je aan wie willen stellen?
Ik zou Julie en Jack willen vragen waarom zij een relatie hebben met elkaar, maar ook zou ik Derek graag vragen waarom hij de politie heeft gebeld.
Bedenk een alternatieve titel voor het boek en motiveer je keuze.
Ik zou deze titel ook wel passend vinden voor het boek: ‘A Family With a Hidden Mother’, omdat het eigenlijk over een gezin die hun vader en moeder verliezen, maar om te voorkomen dat ze naar een kindertehuis moeten verstoppen ze het lijk van hun moeder.
10. Evaluatie.
Ik vond het een erg mooi boek, maar vaak moest ik er een woordenboek bij pakken, omdat mijn woordenschat nog niet groot genoeg is. Dit maakte het lezen soms erg moeilijk en tijdrovend. Ik heb wel weer veel nieuwe woorden bijgeleerd.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.