Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

The cement garden door Ian McEwan

Beoordeling 4.9
Foto van een scholier
Boekcover The cement garden
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas havo | 1105 woorden
  • 5 juni 2001
  • 55 keer beoordeeld
Cijfer 4.9
55 keer beoordeeld

Boekcover The cement garden
Shadow
First Father died, then Mother. Now the four children are left alone in a house that looks like a castle stranded among grim high-rises. Free of supervision, free of restraint, they can do anything. Be anything. As long as they keep the house's secret. In this tour de force of psychological unease, Ian McEwan excavates the ruins of childhood and uncovers thing tha…
First Father died, then Mother. Now the four children are left alone in a house that looks like a castle stranded among grim high-rises. Free of supervision, free of restraint, the…
First Father died, then Mother. Now the four children are left alone in a house that looks like a castle stranded among grim high-rises. Free of supervision, free of restraint, they can do anything. Be anything. As long as they keep the house's secret. In this tour de force of psychological unease, Ian McEwan excavates the ruins of childhood and uncovers thing that most adults have spent a lifetime forgetting--- or denying. Out of blasphemous wishes and hair-raising games, he construct a novel that is all the more chilling for its offhand approach to the unspeakable.
The cement garden door Ian McEwan
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
1.Titel The cement garden 2.Schrijver Ian McEwan is in 1948 in England geboren. Hij is begonnen met schrijven in 1970. Hij woont en werkt in Londen. Hij heeft gestudeerd op de universiteit van East Anglia. Hij was de eerste en meest beroemde beschermeling van Malcom Bradbury. Zijn verhalen verschenen in American Review, Transatlantic Review, Amazing Stories. De Rivisor and Avenu (Holland), en Nagy Vilag (Hongarij). Zijn eerste boek, First Love, Last Rites, heeft de Somerset Maugham Award in 1976 gewonnen. Dit en zijn tweede boek, In between The Sheets, zijn ook gepubliceerd door Dicador samen met zijn romans The Comfort of Strangers, en The Child in Time. Hij heeft ook een stuk voor televisie geschreven The Imitation Game (1981). Zijn boeken krijgen veel aandacht, omdat hij heel expliciet over sex schrijft. 3.Samenvatting At the beginning of the novel four children (Julie, Jack, Sue and Tom) live with their parents in a large old house. The house is literally isolated from the world since it its in an area that is being demolished to make room for a new motorway. On top of this, the family have no friends or relatives and the children are strongly and consistently discouraged to bring friends home. The father is very fond of gardening, but since he was struck by an heart attack, he has decided that gardening is too much of a strain for him. Therefor he wanted to cover his garden with cement. While he's doing that, he gets a second, fatal heart attack. Now his mother become ill and three days after Jack's birthday she died too. The children put her in a big trunk in the basement which they fill up with the cement that was left from their father's garden project. After their mother's death Tom begins to say that he wants to be a girl. His two sisters threated him like that and dressed him up like a girl. Julie brought home her boy-friend, Derek, who found out the truth about the mother. Jack didn't like Derek. Derek discovers the crack in the cement (which Jack had already discovered) where the smell was coming from. He helped to fill it again. The four children said that they had buried their dog in the trunk. While Jack and Julie are having actual sexual intercourse Derek catches them in the act and quickly disappears from the room. Then he goes down in the basement to look what is really hidden in the trunk. A few minutes later he has catched the police.
Verhaalanalyse 1. Tijdsverloop Het verhaal is chronologisch verteld, maar vertoont soms een terugblik, het boek valt in twee stukken te verdelen. -De dood van de ouders. -En hoe de relatie onder de kinderen sterker wordt. Het verhaal vindt plaats tijdens een warme zomer, en de verhaaltijd is ook een zomer lang. 2. Vertelperspectief Alle gebeurtenissen worden door Jacks ogen gezien, en ook wordt het verhaal door hem verteld. 3. Verhaalpersonages Jack (14-15 jr). Hij zit in zijn puberteit. Wanneer zijn moeder sterft wordt de broer zus relatie telkens sterker en aan het eind van het boek heeft hij zelfs een sex relatie met zijn oudste zus (Julie). Julie (17-18 jr). Knap en atletisch, oudste van de kinderen. Zij is verantwoordelijk voor het huishouden en voor de rest van de kinderen, maar kan het niet aan. Sue (12-13jr). Heeft vanaf de dood van de moeder een dagboek bij gehouden. Tom (6 jr). Jongste uit het gezin. Hij wordt vaak op school gepest en wil een meisje zijn (want die worden niet gepest). Derek Hij is de vriend van Julie, en denkt dat hij alles is, en wil bij hen komen wonen om de baas te kunnen spelen. Hij haalt op het laatst de politie erbij. 4. Ruimte Het huis van de kinderen staat in een straat waar de rest van de huizen gesloopt zijn, om ruimte te maken voor een nieuwe snelweg. Ze wonen geïsoleerd van de buitenwereld. 5. Thema Het verhaal gaat over de emotionele ontwikkeling van vier kinderen na de dood van hun ouders. Ze worden emotioneel sterker en sterker tot elkaar aangetrokken. Na een tijd hebben ze met de buiten wereld bijna geen contact meer, en zien ze alleen elkaar. Ze kunnen en willen ook niet toe geven dat er een andere wereld bestaat, buiten de wereld die ze voor hen eigen hebben gecreëerd. - Puberteit - De dood - Familie relatie Persoonlijke leeservaring De titel van het boek "the Cement Garden" past bij het boek en een andere titel is moeilijk te bedenken. Dat Jack het verhaal vertelt en tevens de hoofdpersoon speelt is een moeilijke opgaven, en ik zou niet graag in zijn schoenen staan om alle gebeurtenissen te moeten beschrijven en ook nog te moeten meemaken. Voor Tom het jongste broertje kan ik veel sympathiek opbrengen omdat voor hem het hele gebeuren het moeilijkst te verwerken en te begrijpen is.Derek is voor mij de meest gehate figuur, omdat hij langs Julie om de kans krijgt om over de rest van de familie te heersen en misbruik maakt van de omstandigheden, zoals de ontdekking in de kelder en het bespieden van Jack en Julie toen ze aan het vrijen waren. Hij brengt tenslotte alles aan het licht. Er zijn twee passages die ik heel ontroerend vond, en wel die wanneer Tom maar niet kan geloven dat zijn moeder dood is en bij haar in bed wil kruipen en zegt : `No, no…` Tom squealed, just like he always did, and with his free hand held on to the sleeve of Mother's nightdress.As Julie pulled,Mother toppled sideways in a frightening, wooden sort of way

En de passage dat de kinderen met elkaar praten over de dood van hun moeder en de politie voor de deur staan en Tom wakker wordt en Julie voorover buigt en zegt ` There!` she said, `wasn't that a lovely sleep. Dit om Tom gerust te stellen, en net te doen dat er niets aan de hand was. Maar Julie wist dat dit de laatste keer kon zijn dat ze Tom uit bed zou halen en dat de familie voor de laatste keer bij elkaar zou zijn. Als je de plus en min punten van dit boek op een rijtje zet, dan zijn er voor mij meer minnen dan plussen. +: Omdat het boek klein is leest het gemakkelijk, de tekst is daardoor makkelijk te onthouden, het taalgebruik is eenvoudig en goed te begrijpen zodat het vertalen niet moeilijk was. -: Het verhaal boeide me niet en leek me een beetje onwaar. Ook de relatie tussen de familieleden vond ik eng, en er gebeurden dingen die je het liefst zo vlug mogelijk wou vergeten.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "The cement garden door Ian McEwan"