Doe mee met Markteffect's studiekeuze-onderzoek
Maakt niet uit of je je studie al gekozen hebt. Win één van de 200 (!) cadeaubonnen van €25

Meedoen

The catcher in the rye door J.D. Salinger

Beoordeling 5.6
Foto van een scholier
Boekcover The catcher in the rye
Shadow
 • Boekverslag door een scholier
 • 4e klas vwo | 940 woorden
 • 12 mei 2013
 • 6 keer beoordeeld
Cijfer 5.6
6 keer beoordeeld

Boek
Vertaald als
De vanger in het graan
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
1945
Pagina's
208
Geschikt voor
bovenbouw
Punten
3 uit 5
Oorspronkelijke taal
Engels
Literaire thema's

Boekcover The catcher in the rye
Shadow

The Catcher in the Rye is the ultimate novel for disaffected youth, but it's relevant to all ages. The story is told by Holden Caulfield, a seventeen- year-old dropout who has just been kicked out of his fourth school. Throughout, Holden dissects the 'phony' aspects of society, and the 'phonies' themselves: the headmaster whose affability depends o…

The Catcher in the Rye is the ultimate novel for disaffected youth, but it's relevant to all ages. The story is told by Holden Caulfield, a seventeen- year-old dropout who has …

The Catcher in the Rye is the ultimate novel for disaffected youth, but it's relevant to all ages. The story is told by Holden Caulfield, a seventeen- year-old dropout who has just been kicked out of his fourth school. Throughout, Holden dissects the 'phony' aspects of society, and the 'phonies' themselves: the headmaster whose affability depends on the wealth of the parents, his roommate who scores with girls using sickly-sweet affection.
 

The catcher in the rye door J.D. Salinger
Shadow
ADVERTENTIE
Check check, dubbelcheck!

Heb jij tweestapsverificatie al ingesteld op je accounts? Tweestapsverificatie is jouw tweede slot op de deur 🔐. Met tweestapsverificatie heb je 99,9 procent minder kans dat je account gehackt wordt. Check hoe jij je accounts beter kunt beveiligen!

Meer informatie

Boekverslag

 

 • Schrijver: J.D. Salinger

 

 • Titel: The Catcher In The Rye

 

 • Jaar eerste publicatie: 1951

 

 • Aantal punten: 3

 

 • 4 Belangrijkste karakters en hun onderlinge relaties:

1. Holden Caulfield is de hoofdpersoon van het verhaal, de ik-persoon. Hij is 16 jaar, en student op een kostschool in Penssylvania. Hij vindt de volwassen wereld verschrikkelijk, en wil absoluut niet volwassen worden. Hij haalt alles behalve goede cijfers op school, rookt veel en houdt van roken, uitgaan, meisjes en seks.Een student, dus.

 

2. Phoebe Caulfield is de tien jaar oude zus van Holden. Ze is een knap en slim meisje volgens Holden. Ze kunnen het goed met elkaar vinden en hebben vaak gesprekken, zeker wanneer Holden verdrietig is.

 

3.  Sally Hayes is een oudere vriendin van Holden.

 

4. Jane Gallagher is het vroegere buurmeisje van Holden. Ze is niet een heel erg knap meisje, maar heeft wel een mooie hond. Ze leerden elkaar kennen door het feit dat de hond van Jane altijd zijn behoeften deed op het gras van Holdens gezin.

 

Perspectief:

Het boek wordt verteld in de eerste persoon (de ik-persoon), vanuit het perspectief van Holden Caulfield.

 

 

 

Thema:

Het thema van het boek is volwassen worden of opgroeien. Holden wilt kosten wat het kost niet volwassen worden, maar naarmate het boek vordert gaat hij zich toch steeds meer volwassen gedragen. Er wordt geleerd dat je niet alleen naar de negatieve dingen in het leven moet kijken, maar ook naar de positieve.

 

 

 

 • Geef in het kort aan wat het verband is tussen het begin en het einde van het boek

(min. 40 woorden):

In het begin van het boek worstelt Holden met het probleem dat niemand hem mag en iedereen altijd maar kritiek op hem heeft (en hij loopt daarom weg). Aan het eind van het boek komt hij erachter dat dit toch wel zo is: en daarom besluit hij uiteindelijk weer naar huis te gaan en daar te blijven.

 

 • Samenvatting (min. 600 woorden):

 

Het verhaal begint op een kostschool in Penssylvania, waar de hoofdpersoon Holden Caulfield vlak voor de kerstvakantie wordt geschorst vanwege te slechte cijfers en slecht gedrag. Er wordt vaak tegen hem verteld dat hij zich meer volwassen moet gedragen, maar zelf zegt hij hierover dat hij dat regelmatig doet – maar absoluut niet als een volwassene wilt zijn.

Formeel moet hij nog tot de kerstvakantie op de kostschool blijven, maar hij besluit weg te gaan. Hij durft niet naar huis te gaan, omdat hij bang is dat zijn ouders te boos op hem zullen zijn. Hij besluit met de trein naar New York te gaan. Wanneer hij uit de trein stapt, bedenkt hij dat hij graag Phoebe, zijn zus, wilt bellen. Hij doet het echter niet, omdat hij veel te bang is dat zijn ouders opnemen. Holden zoekt de straten van New York af, en besluit uiteindelijk een goedkope kamer in een hotel te huren.

 

Omdat Holden vervolgens geen idee heeft wat hij moet doen, besluit hij naar de Lavender Room te gaan, waar drie dames en van rond de 30 zaten. Holden danste met één van hen, maar zij wilde niet verder gaan dan dansen – wat ze overigens wel boven verwachting goed kon. Daarop besloot Holden naar een ander café te gaan: Ernie's, waar hij met zijn broer vroeger ook wel eens kwam. Toen hij in de lift stond, kwam hij een man tegen die hem een hoer aanbood voor . Holden accepteerde het aanbod, en zo geschiedde. Toen ze er echter was, had Holden geen zin meer en gaf haar de om weg te gaan. Plotseling zegt ze dat ze dollar wilt, dat Holden haar ook geeft – na wat klappen te hebben gehad van haar pooier.

 

De volgende ochtend belt Holden Sally, een oude vriendin van hem en maakt met haar een afspraakje. Voordat ze naar haar gaat, gaat Holden echter even kijken in het Skatepark of zijn zusje Phoebe daar misschien is – daar was ze echter niet. Sally en Holden aten wat, en gingen daarna naar een skatepaleis, waar ze ruzie kregen. Holden kan het allemaal niet meer hebben, en besluit naar zijn ouderlijk huis te gaan om Phoebe te spreken. Er was echter niemand thuis. Hij wachtte een poos in de slaapkamer van Phoebe, maar het bleef stil. Omdat hij niet wilde dat zijn ouders zouden weten dat hij was langsgeweest, zocht hij een andere slaapplek. Hij besloot zijn oud-leraar Antolini te bellen, waar hij inderdaad mocht slapen. Meneer Antolini was een jong iemand die Holden altijd verzag van een goede raad, en hij zei dat Holden altijd bij hem mocht blijven slapen. Toen Holden eenmaal op bed lag, sliep hij vrijwel direct.

 

Wanneer Holden midden in de nacht wakker schrikt, merkt hij dat meneer Antolini hem over zijn hoofd aan het aaien en strelen is, iets waardoor hij onmiddellijk vertrok. Hij had plannen om in een blokhut te gaan wonen in het westen, en daar al liftend te komen. Voordat hij vertrok, wilde hij echter toch Phoebe nog een keer zien, en hij besloot haar op te zoeken in de pauze.

 

Na het verhaal gehoord te hebben, is Phoebe vastbesloten dat ze óók meewilt naar het westen, maar dat is iets waar Holden niet mee kan leven. Hij besluit dan ook om te blijven, voor Phoebe.

 

Aan het eind van het verhaal blijkt dat hij dit hele verhaal tegen een psychiater vertelde. Gelukkig loopt dat allemaal goed af, want de laatste zinnen van het boek vertellen je dat hij is genezen van zijn problemen en dat hij weer van iedereen houdt.

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Online oplichting

Tips en trucs om geen slachtoffer te worden van online oplichting

Aan het eind van het verhaal blijkt dat hij dit hele verhaal tegen een psychiater vertelde. Gelukkig loopt dat allemaal goed af, want de laatste zinnen van het boek vertellen je dat hij is genezen van zijn problemen en dat hij weer van iedereen houdt.

 

Einde.

REACTIES

H.

H.

Wat gebeurde er in de 2de alinea? Daar klopt grammaticaal niks van. To h wel wat details vergeten (als ik naar andere samenvattingen kijk)

8 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "The catcher in the rye door J.D. Salinger"