The breadwinner door Deborah Ellis

Beoordeling 7
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • vmbo | 1039 woorden
  • 9 augustus 2006
  • 69 keer beoordeeld
  • Cijfer 7
  • 69 keer beoordeeld

Boek
Vertaald als
Sluier over Kabul
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
2001
Pagina's
176
Oorspronkelijke taal
Engels
Literaire thema's

Boekcover The breadwinner
Shadow
The breadwinner door Deborah Ellis
Shadow
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
2) Titel: Sluier over Kabul
3) Auteur: Deborah Ellis
4) Genre: Sociale problemen

5) Gebeurtenissen: Parvana is een meisje rond de 12/13 jaar. Ze heeft een jonger zusje en broertje en een oudere zus. Ze woont samen met hen en haar ouders in Afghanistan. Haar vader heeft een afwijking aan één van zijn benen, en daarom helpt zij hem als hij gaat werken. Hij is een goedopgeleide man die kan lezen, en dat komt niet vaak voor in Afghanistan. Daarom zit hij altijd op de markt en leest (bijv.) brieven, voor mensen als zij hem wat geld betalen. Parvana gaat altijd met hem mee, om hem te helpen tijdens het lopen. Op een dag neemt de Taliban zomaar haar vader mee, en moet Parvana ervoor zorgen dat haar gezin geld in huis heeft om brood te kopen, maar dat gaat niet zo makkelijk als meisje zijnde, en dan moet Parvana een totaal andere wereld ingaan om voor haar gezin te kunnen zorgen.

6) Thema: Afghanistan


7) Personen:
* Parvana: Ze is nog maar rond de 12 jaar, en heeft mooie grote bruine ogen en een bos lang donker haar. Toen ze iets kleiner was, ging ze naar school. Later toen de Taliban kwam, kon dit niet meer. Toen heeft ze verder les gekregen van haar ouders, en zo heeft ze leren lezen en weet ze vrijwel een hoop voor haar leeftijd vergeleken bij haar leeftijdsgenootjes. Parvana is een meisje vol trots en moed, en is niet snel bang voor iets. Ze geeft niet snel op en kan ondanks alles blijven lachen. Parvana is de hoofdpersoon in het verhaal

* Moeder: De moeder van Parvana, ze heeft 4 kinderen. Eigenlijk had ze er 5 maar haar oudste zoon is afgemaakt door de Taliban. Daar heeft ze nog altijd verdriet om, ze kan het maar niet verwerken. Ze kan erg goed met haar oudste dochter opschieten, dat komt doordat zij natuurlijk het meest volwassene is. Parvana`s moeder is iemand die al snel de moed opgeeft, maar wel goed kan nadenken over problemen.

* Nooria: De oudste zus van Parvana. Ze is mooier dan Parvana, maar dat komt doordat ze al volgroeid is. Ze is rond de 16/17 jaar, dat kan je waarnemen, doordat haar ouders het hebben over trouwen, en 16 is een vrij normale leeftijd om te trouwen in
Afghanistan. Nooria is behulpzaam, zo helpt ze altijd haar moeder. Met Parvana heeft ze vaak discussies en toch houdt ze veel van haar zusje.

Moeder en Nooria zijn meer de bijpersonen in het verhaal.

8) Plaats: Het verhaal speelt zich af in Afghanistan, om precies te zijn in Kabul. Dit kan je onder ander waarnemen van de titel, maar ook in het verhaal wordt het zeer duidelijk gemaakt. Je kan dit bijv. te weten komen doordat ze het hebben over; voedselsoorten, kleding, regels, tradities etc.

9) Tijd: Dit boek speelt zich in onze tijd. Om precies te zijn enkele jaren terug. Het boek is dan ook in 2000 uitgebracht, en het is geschreven op basis van inspiratie die de Auteur heeft gekregen toen ze in Afghanistan was. Het is dan ook nog niet heel lang geleden, dat de Taliban niet meer zo op gang is als enkele jaren terug. Het verhaal is op chronologische volgorde verteld, en de periode waarin het verhaal zich afspeelt is onbekend, er wordt namelijk geen duidelijke informatie gegeven over dagen, weken en maanden.


10) Begin: Het verhaal begint middenin de gebeurtenissen. Er is geen inleiding. Parvana en haar vader zijn op de markt, en daarvoor was haar broer al gedood door de Taliban. Meisjes mochten al niet meer naar school, en vrouwen mochten niet meer vrij uit op straat lopen. Hoe verder je in het verhaal komt, hoe meer informatie je krijgt hoe alles gegaan is. Er wordt dus wel gebruik gemaakt van enkele flashbacks.

11) Probleem en afloop: Er zijn in het verhaal meerdere problemen aanwezig. In het begin was het probleem dat Parvana`s vader was meegenomen door de Taliban. Ze hebben toen een lange tijd zonder hem doorgebracht. Later vertrekken Parvana`s moeder, zus en de kleintjes naar het oosten van Afghanistan, omdat Nooria daar zal gaan trouwen. Iemand moet op het huis passen, dus blijft Parvana thuis. Nadat haar moeder en rest vertrokken zijn, keert haar vader terug naar huis. Het blijkt dat ze hem vrijgelaten hebben.
Parvana zou juist blij moeten wezen, maar ze kregen een bericht dat de Taliban ook het oosten van Afghanistan bereikt had, en dat haar familie die daar aanwezig was, gedood was.
Parvana had dus eigenlijk een geluk bij een ongeluk. Uiteindelijk gaan Parvana en haar vader proberen het land uit te vluchten, met de hoop op een beter leven.
Naar mijn idee was het geen ‘happy end’, maar ook niet een mooie einde. Het was meer iets er tussen in. Je weet namelijk niet of je juist blij voor haar moet wezen of niet.
Als Parvana met haar vader het land uit gaat vluchten, denkt ze over haar toekomst na, hoe haar leven zal worden, en of ze het eigenlijk wel voor elkaar krijgen om te vluchten. Het was dus kortom een open einde. Je kan er namelijk zelf een slot aan breien.

12) Perspectief: Het verhaal wordt verteld door een auctoriale verteller. Hij of zij deelt niet mee aan het verhaal, maar weet wel alles van de personages en gebeurtenissen af.

13) Titel: Dit boek is vertaald vanuit het engels. De officiële titel is: “The breadwinner”. Eerlijk gezegd vind ik dat ook meer een bijpassende titel voor dit verhaal. Parvana verandert haar uiterlijk later in het boek namelijk in een jonge, ze knipt haar haren, en draagt jongenskleren zodat ze makkelijker de straat op kan en makkelijker geld kan verdienen zodat ze voor haar gezin kan zorgen.

14) Beoordeling: Een prachtig verhaal over een gezind dat in de moeilijkheden zit. Het verhaal raakte me echt. Het ene moment kan je niet geloven dat haar moeder van haar eigen dochter verwacht om zich te verkleden als een jonge om geld te verdienen, en het andere moment denk je vol verbazing na, over hoe moedig een klein meisje kan zijn, om haar gezin niet te laten verhongeren. Op het moment dat ik ging bedenken dat dit verhaal een veel voorkomend geval was in Afghanistan, stond ik vol dankbaarheid stil bij het feit, hoe goed ons leven is.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

E.

E.

de familie van parvana in oost afghanistan is helemaal niet vermoord.
dat wisten ze niet zeker.
daarom gingen parvana samen met haar vader naar pakistan omdat mevrouw weera vermoedde dat parvana's familie in een van de vluchtelingen kampen zit

15 jaar geleden

Andere verslagen van "The breadwinner door Deborah Ellis"