The boy in the striped pyjamas door John Boyne

Beoordeling 6.5
Foto van een scholier
Boekcover The boy in the striped pyjamas
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 1184 woorden
  • 16 juni 2016
  • 8 keer beoordeeld
Cijfer 6.5
8 keer beoordeeld

Boek
Vertaald als
De jongen in de gestreepte pyjama
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
2006
Pagina's
240
Geschikt voor
onderbouw
Punten
2 uit 5
Oorspronkelijke taal
Engels
Literaire thema's
Verfilmd als

Boekcover The boy in the striped pyjamas
Shadow

The story of The Boy in the Striped Pyjamas is very difficult to describe. Usually we give some clues about the book on the cover, but in this case we think that would spoil the reading of the book. We think it is important that you start to read without knowing what it is about.

If you do start to read this book, you will go on a journey with a nine-y…

The story of The Boy in the Striped Pyjamas is very difficult to describe. Usually we give some clues about the book on the cover, but in this case we think that would spoil the re…

The story of The Boy in the Striped Pyjamas is very difficult to describe. Usually we give some clues about the book on the cover, but in this case we think that would spoil the reading of the book. We think it is important that you start to read without knowing what it is about.

If you do start to read this book, you will go on a journey with a nine-year-old boy called Bruno. (Though this isn't a book for nine-year-olds.) And sooner or later you will arrive with Bruno at a fence. Fences like this exist all over the world. We hope you never have to cross such a fence.

The boy in the striped pyjamas door John Boyne
Shadow
ADVERTENTIE
Fix onze energie!

Studeer energie & techniek. Iedereen staat te springen om jou! We hebben namelijk veel technische toppers nodig die de energie van morgen fixen. Met een opleiding in energie & techniek ben je onmisbaar voor de toekomst. Check Power Up The Planet en ontdek welke opleiding het beste bij je past! 

Check Power Up The Planet!

The boy in the striped pyjamas

Daniëlle Carol

H4A

Engels

1a primaire gegevens

John Boyne, The boy in the striped pyjamas, David Fickling books, Oxford, 2006

1b titelverklaring

De titel ‘the boy in the striped pyjamas’ verwijst naar de pyjama die Shmuel (een van de hoofdpersonen) aanheeft in het kamp. Op de titelpagina van dit verslag kun je de pyjama ook zien die de jongen aan heeft.

2 eerste verwachtingen

Ik had al wat over het boek gehoord voordat ik het koos. Ik had gehoord dat het over de tijd van de oorlog gaat en over een jongen in een kamp. Ik verwacht dus ook dat het een zielig maar ook spannend verhaal is omdat de tijd van de oorlog ook zo was. Aan de voorkant van het boek kon ik niet zo goed opmaken wat ik van het verhaal kon verwachten. De voorkant van de versie van het boek dat we hier op school hebben is namelijk een beetje saai.

3 biografie van de schrijver

De schrijver van het boek is John Boyne. Hij is een Ierse schrijver en hij is geboren op 30 april 1971. Op dit moment woont hij nog steeds in Ierland, namelijk in Dublin. The boy in the striped pyjamas is niet het enige boek dat hij heeft geschreven, maar dit boek werd wel het bekendste. Er werden wereldwijd 6 miljoen exemplaren van the boy in the striped pyjamas verkocht.

4 korte samenvatting

Het boek gaat over Bruno. Bruno woont samen met zijn ouders en zus in Berlijn. De vader van Bruno werkt voor de nazi’s. Hij krijgt een belangrijke promotie en daarom moeten ze verhuizen naar Polen. Bruno vind deze verhuizing erg moeilijk en hij vind het ook helemaal niet leuk in Polen. Hij mist zijn vrienden in Berlijn heel erg. Hun nieuwe huis in Polen staat naast een hek en Bruno denkt dat er aan de andere kant van het hek een boerderij is omdat er altijd mensen in gestreepte pakken lopen. Bruno besluit om te gaan kijken wat er nou werkelijk aan de andere kant van het hek is. Het blijkt een concentratiekamp te zijn maar dat snapt Bruno niet omdat hij nog maar 9 jaar is. Terwijl hij langs het hek loopt ziet hij daar een jongetje. Maar dat jongetje is aan de andere kant van het hek dus hij kan niet met Bruno komen spelen. Bruno praat tegen het jongetje en vraagt hoe hij heet. Het jongetje heet Shmuel. Bruno gaat vanaf nu iedere dag naar het hek toe om Shmuel te zien, maar hij zegt niks tegen zijn ouders. Elke dag vertellen Bruno en Shmuel elkaar een hoop over hun verschillende levens. Shmuel heeft heel erg honger en Bruno weet dat, en daarom neemt hij eten mee voor hem van huis. Een paar dagen is Shmuel opeens niet meer achter het hek. Bruno denkt dat hij hem heeft verlaten en dat vind hij heel jammer omdat hij zich nu opnieuw heel erg eenzaam voelt. Bruno besluit om toch terug te komen en dan zit hij er gelukkig weer. Shmuel legt uit waarom hij er een paar dagen niet was. Hij zegt dat hij heel verdrietig is omdat hij zijn vader nergens meer kan vinden in het kamp. Hij en Bruno gaan opzoek naar zijn vader, dus Bruno kruipt naar het kamp toe onder het hek door. Helaas gaat dit niet goed en worden ze gepakt door een groep soldaten. Ze moeten in een barak. Bruno is heel bang en blijft dichtbij Shmuel. De ouders van Bruno gaan opzoek naar hem, maar ze zijn ze laat. Bruno en Shmuel zijn meegenomen naar een gaskamer en daar worden ze vergast……

5 thema

Ik denk dat het thema van het boek oorlog en vriendschap is. Want het boek is van de tijd van de oorlog en het grootste deel van het verhaal speelt zich ook af in een concentratiekamp.

Ook speelt vriendschap in dit verhaal een grote rol omdat Bruno en Shmuel vrienden worden en elkaar helpen.

6 personages

Bruno: een jongetje van 9 jaar. In het verhaal komt hij over als een rustig, eenzaam jongetje

Shmuel: ook een 9- jarig jongetje. Hij is vaak erg verdrietig omdat hij erge honger heeft. Hij realiseert zich beter wat er aan de hand is dan Bruno

Vader van Bruno: geeft veel om zijn werk. Hij ziet eruit als iemand van de nazi’s door de kleren die hij draagt. Anders tegen de buitenwereld dan tegen zijn gezin

Moeder van Bruno: wordt niet veel over gezegd in het verhaal. Ze komt heel lief over en staat open voor de keuzes van haar man, ondanks ze niet blij is met wat voor werk hij nu doet

Dit wil je ook lezen:

7 perspectief en verteller

Het verhaal heeft een hij/zij- perspectief en onzichtbare verteller. De personages in het verhaal worden hij en zij genoemd.

8 tijd

Verteltijd = tijd die ik nodig had om te lezen was ongeveer 4 weken

Vertelde tijd = 1,5 tot 2 jaar

Chronologie

Het verhaal is chronologisch want het begint bij het begin namelijk nog in Berlijn en het eindigt in Polen en dat is ook het einde van het verhaal.

Flashback

Volgens mij is er in het verhaal geen sprake van een flashback.

Flashforward

Er is ook geen sprake van flashforward.

Tijdverdichting

Van tijdverdichting is wel sprake want over het ene stukje wordt meer informatie gegeven dan over het andere stukje.

Tijdsprong

Van tijdsprongen is sprake tussen ieder nieuw hoofdstuk. Dan mis je namelijk een stukje dat de schrijver niet verteld en dat maakt het verhaal spannend.

Tijdvertraging

Van tijdvertraging is soms ook sprake als er wat meer informatie over een bepaalde situatie wordt gegeven. Bijvoorbeeld als Bruno en Shmuel bij het hek zijn wordt daar wat langer bij stilgestaan dan wanneer Bruno thuis is.

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen

Van tijdvertraging is soms ook sprake als er wat meer informatie over een bepaalde situatie wordt gegeven. Bijvoorbeeld als Bruno en Shmuel bij het hek zijn wordt daar wat langer bij stilgestaan dan wanneer Bruno thuis is.

9 ruimte

De plaatsen die voorkomen in het verhaal zijn het concentratiekamp en de huizen in Berlijn en in Polen. Het concentratiekamp kan een symbolische betekenis hebben bijvoorbeeld afschuw.

10 stijl

De auteur gebruikt lange en korte zinnen afwisselend door elkaar. Hij gebruikt veel makkelijke woorden. Ook veel bijvoeglijke woorden. De auteur maakt gebruikt van redelijk nieuwe woorden. Hij gebruikt ook levendige dialogen. De stijlfiguren vallen niet echt heel erg op vind ik. Er worden op zich niet heel veel ruimtebeschrijvingen gegeven.

Ik vond het boek wel leuk en ook niet te moeilijk omdat er afwisselende zinnen werden gebruikt en ook makkelijke woorden zodat het makkelijk te begrijpen was.

11 waardering

Mijn verwachting over het boek is redelijk uitgekomen. Ik had alleen niet verwacht dat ze dood zouden gaan. Ik vond het verhaal ook wel boeiend en ik kon me ook vinden in de personages, hoe zij zich op een moment zouden voelen kon ik me ook indenken/ voorstellen. De gebeurtenissen kwamen ook levensecht over, en ik vond het ook spannend genoeg. De taalgebruik wat de auteur gebruikte vond ik ook goed en niet te moeilijk. Het paste goed bij mijn leeftijd en daarom zou ik dit boek ook wel aanraden aan leeftijdsgenootjes.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "The boy in the striped pyjamas door John Boyne"