Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

The boy in the striped pyjamas door John Boyne

Beoordeling 5.1
Foto van een scholier
Boekcover The boy in the striped pyjamas
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas havo | 534 woorden
  • 12 december 2010
  • 17 keer beoordeeld
Cijfer 5.1
17 keer beoordeeld

Boekcover The boy in the striped pyjamas
Shadow

The story of The Boy in the Striped Pyjamas is very difficult to describe. Usually we give some clues about the book on the cover, but in this case we think that would spoil the reading of the book. We think it is important that you start to read without knowing what it is about.

If you do start to read this book, you will go on a journey with a nine-y…

The story of The Boy in the Striped Pyjamas is very difficult to describe. Usually we give some clues about the book on the cover, but in this case we think that would spoil the re…

The story of The Boy in the Striped Pyjamas is very difficult to describe. Usually we give some clues about the book on the cover, but in this case we think that would spoil the reading of the book. We think it is important that you start to read without knowing what it is about.

If you do start to read this book, you will go on a journey with a nine-year-old boy called Bruno. (Though this isn't a book for nine-year-olds.) And sooner or later you will arrive with Bruno at a fence. Fences like this exist all over the world. We hope you never have to cross such a fence.

The boy in the striped pyjamas door John Boyne
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

The boy in the striped pyjamas

by John Boyne

'I was wondering what all those people were doing there...' Het boek The boy in the striped pyjamas is een boek dat gaat over Bruno en speelt zich af in de Tweede Wereldoorlog. Bruno verhuist samen met zijn ouders en zijn zusje uit Berlijn naar Out-With. In het begin is niet duidelijk wat voor plek dit is, maar later in het boek kreeg ik door dat het ging over het kamp Auschwitz, in Polen. Ik vind dit boek echt een aanrader.

Allereerst wil ik zeggen dat het boek een erg leuk thema heeft. Het speelt zich af in de Tweede Wereldoorlog. Ik vind dat erg interessant om over te lezen, omdat er toen veel dingen zijn gebeurd. Ook gaat het niet alleen maar over de Tweede Wereldoorlog, maar ook over vriendschap en nieuwsgierigheid. Ik vind het erg mooi hoe de vriendschap tussen Bruno en Schmuel ontstaat. Ook al zijn ze zo anders, omdat Bruno Duits is en Schmuel Pools, worden ze toch goede vrienden. Wat ik ook erg leuk vind is dat je merkt hoe ontzettend nieuwsgierig Bruno is naar iets wat hij eigenlijk helemaal niet weten, namelijk wie de mensen aan de andere kant van het hek zijn. Hij wil persé te weten komen wat iedereen daar doet.

Ten tweede wil ik het hebben over de personages. Ik vind dat de personages erg verschillend zijn en dat dat het boek juist leuk maakt. Bruno is heel nieuwsgierig en verveeld zich dood in Out-With. Hij probeert steeds iets leuks te verzinnen, omdat er niets te doen is. Dan heb je Schmuel, een Pools jongetje die vast zit in Out-With. Hij is op zoek naar zijn vader, die ergens in het kamp moet zijn, maar hij kan hem niet vinden. Ook heb je Gretel, de zus van Bruno. Ze denkt dat sarcasme het toppunt van wijsheid is en is erg betweterig. Zij is de hele dag alleen maar bezig met haar poppen op een rij zetten, maar ondertussen is ze erg benieuwd waar ze eigenlijk zijn. Verder heb je nog wat bijfiguren, zoals de vader van Bruno. Hij is de leider van Out-With. Ook officier Kotler speelt een kleine bijrol. Gretel heeft een oogje op hem en Kotler probeert Bruno het leven nog vervelender te maken dan het al is.

Als laatste vind ik de stijl waarin het boek is geschreven erg leuk. Het zijn vaak korte zinnen met niet al te moeilijke spelling. Ik denk dat de schrijver het met opzet zo heeft gedaan, omdat je alleen in het hoofd van Bruno kan kijken. Bruno is nog maar jong, en ik denk dat hij op deze manier wou laten zien hoe een oorlog is door de ogen van een kind. Ik vind het idee wat hierachter zit erg mooi.

Ik vind The boy in the striped pyjamas dus een leuk boek, omdat het anders is dan andere boeken over de Tweede Wereldoorlog, door de schrijfstijl en de verschillende personages. Het is leuk, soms spannend, met een treurig einde. Ik denk dat dit boek veel mensen zal aanspreken, omdat het leuk en gemakkelijk is om te lezen. Ik heb het in ieder geval wel met plezier gelezen!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "The boy in the striped pyjamas door John Boyne"