The boy in the striped pyjamas door John Boyne

Beoordeling 6.2
Foto van een scholier
Boekcover The boy in the striped pyjamas
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas vwo | 661 woorden
  • 29 maart 2009
  • 94 keer beoordeeld
Cijfer 6.2
94 keer beoordeeld

Boekcover The boy in the striped pyjamas
Shadow

The story of The Boy in the Striped Pyjamas is very difficult to describe. Usually we give some clues about the book on the cover, but in this case we think that would spoil the reading of the book. We think it is important that you start to read without knowing what it is about.

If you do start to read this book, you will go on a journey with a nine-y…

The story of The Boy in the Striped Pyjamas is very difficult to describe. Usually we give some clues about the book on the cover, but in this case we think that would spoil the re…

The story of The Boy in the Striped Pyjamas is very difficult to describe. Usually we give some clues about the book on the cover, but in this case we think that would spoil the reading of the book. We think it is important that you start to read without knowing what it is about.

If you do start to read this book, you will go on a journey with a nine-year-old boy called Bruno. (Though this isn't a book for nine-year-olds.) And sooner or later you will arrive with Bruno at a fence. Fences like this exist all over the world. We hope you never have to cross such a fence.

The boy in the striped pyjamas door John Boyne
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

The Boy in the Striped Pyjamas | De jongen in de gestreepte pyjama,
door John Boyne

Biografie auteur
Het boek is dus geschreven door John Boyne. Hij is een Ierse schrijver en in 1971 geboren in Dublin. In Dublin, waar hij nu nog steeds woont, heeft hij gestudeerd aan de Universiteit van East Angilia, waar hij zijn studie Creative Writing heeft afgerond. John heeft inmiddels zes romans gepubliceerd en schrijft regelmatig recensies voor The Irish Times en The Irish Book Review. Zijn boeken zijn in meer dan dertig verschillende talen vertaald; dit boek, ‘De jongen in de gestreepte pyjama’, is één van zijn meest succesvolle boeken. Ik kan gerust zeggen dat dit een bekend en een populair boek is; het heeft inmiddels al twee Awards en diverse prijzen gekregen. Het boek is ook verfilmd en sinds januari 2009 in de Nederlandse bioscopen te zien.

Keuze
Tijdens het zoeken naar een leuk boek om vervolgens een recensie over te schrijven, ben ik nadrukkelijk gaan zoeken naar Tweede Wereld Oorlog boeken. Deze oorlog heeft me al erg lang geïnteresseerd en we zijn met het vak geschiedenis ons al een tijdje aan het verdiepen op dit onderwerp. Het boek dat ik heb gekozen speelt zich dan ook af in deze spannende tijd. De titel heeft te maken met de jongen, gekleed in een gestreepte pyjama, die Bruno heeft ontmoet, een paar maanden nadat Bruno verhuist was.


Samenvatting
Het gaat over het negenjarige jongetje Bruno. Omdat zijn vader nieuw werk heeft gekregen, moet hij tegen zijn zin in verhuizen, weg uit Berlijn. In Berlijn woonde hij in een sjiek groot huis en had hij drie goede vrienden en als ze eenmaal verhuist zijn moppert Bruno veel en denkt hij dat hij het nooit leuk gaat vinden in zijn nieuwe omgeving, ze wonen nu namelijk in een veel kleiner huis dat ver weg is van de stad en waar hij geen vrienden heeft. Bruno wil later ontdekkingsreiziger worden en vind het na een paar maanden maar eens tijd om zijn omgeving te verkennen. Hij ontdekt iemand van zijn eigen leeftijd wat zijn toekomst voorgoed zal veranderen.
Ik heb specifiek dit boek gekozen, omdat het verhaal met een perspectief van een jongetje van negen vertelt wordt, wat anders is dan dat ik normaal gewend ben van oorlogsverhalen. Dit negenjarige jongetje is dus Bruno; Bruno is de hoofdpersoon van dit verhaal. Het hele verhaal wordt door zijn ogen vertelt en dat maakt dit boek interessant, want Bruno stelt de ‘domste’ vragen die tegelijkertijd ook grappig en schokkend zijn. Terwijl Bruno al verhuist is, vertelt hij langzaam met een soort van flashbacks hoe zijn leven in Berlijn was; dit maakt het contrast met zijn nieuwe woonplaats en zijn oude omgeving duidelijk. Maar je merkt ook tussendoor dat hij begint te wennen en na een tijdje sluit Bruno een bijzondere vriendschap met een jongetje van zijn leeftijd. Hij heet Schmuel en is gekleed in een gestreepte pyjama. Schmuel is een belangrijk persoon en is de oorzaak van de climax op het einde.
Ondanks dat dit boek voor jongeren vanaf veertien jaar is geschreven, wordt het verhaal een beetje ‘kinderlijk’ vertelt en is het vlot geschreven. Deze zwarte bladzijde uit onze geschiedenis lijkt in het begin dus ook een beetje lichtjes vertelt te worden, maar dit is slechts schijn. Want als je deze roman eenmaal gelezen hebt komt het hard aan.
Het boek zet je dus aan het denken en is erg spannend, maar ik heb ook zo mijn vraagtekens. Want zou het in die omstandigheden mogelijk zijn zo’n vriendschap met elkaar te hebben en wist Bruno écht niet dat er een verschrikkelijke oorlog aan de gang was? Het feit dat dit verhaal wordt vertelt door zo’n klein jongetje maakt het weer goed, want de gedachten en beschrijvingen van Bruno zijn pakkend, ontroerend en gruwelijk. Je hebt geen voorkennis nodig en je stapt zo in, in het leven van Bruno; het is abrupt en hard.

Kortom, het is een bijzonder boek dat onverwacht hard aankomt.

REACTIES

D.

D.

normaal gesproken op het niveau dat ik doe is het belangrijk dat je over het hele boek een klein stukje schrijven

12 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "The boy in the striped pyjamas door John Boyne"