Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

The bluest eye door Toni Morrison

Beoordeling 5.9
Foto van een scholier
Boekcover The bluest eye
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 362 woorden
  • 17 december 2003
  • 30 keer beoordeeld
Cijfer 5.9
30 keer beoordeeld

Boekcover The bluest eye
Shadow
The bluest eye door Toni Morrison
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Pecola Breedlove is een zwart meisje van 11. Haar familie is erg arm en ongelukkig. Haar moeder, Pauline, is huishoudhulp bij een blanke familie. Hour ouders ruziën constant en haar vader is erg gewelddadig. Pecola besteedt haar tijd vaak bij de prostituees die boven hen wonen. China Poland en Marie zijn niet slecht voor haar, maar ze geven haar ook geen liefde. Als haar vader, Cholly Breedlove, een poging doet om hun huis af te branden, moet Pecola tijdelijk bij de familie MacTeers wonen. Claudia en Frieda behandelen haar niet slecht. Hier wordt zij voor het eerst ongesteld. In het boek komt duidelijk naar voren dat Pecola een obsessie heeft voor blauwe ogen. Elke nacht bidt zij voor blauwe ogen. Ze denkt dat mensen dan van haar zullen houden, omdat ze dan mooier zou zijn. Ook de MacTeers hebben problemen, maar de ouders van Claudia en Frieda beschermen hun dochters wel altijd voor dreigingen van buitenaf. Bijvoorbeeld als mr. Henry, de man die bij ze inwoont, zich onzedig gedraagt ten opzichte van Frieda. Haar ouders treden hard op tegen hem en twijfelen niet aan hun dochter’s onschuld. Bij de Breedlove’s zien wij een tegenstelling: de seksuele dreiging komt niet van buitenaf, maar van binnenuit de familie. Pecola’s vader verkracht haar. Zij raakt hierdoor zwanger van haar eigen vader. De diep ongelukkige en wanhopige Pecola gelooft meer dan ooit dat blauwe ogen haar leven zullen veranderen. Zij gaat naat een pedofiele waarzegger Soaphead Church om blauwe ogen van hem te vragen. De waarzegger besluit om gebruik te maken van het meisje en haar een taak te laten verrichten voor hem. Hij zegt haar dat zij een hond, waaraan hij een hekel heeft, moet doden. Pecola doet het en ze denkt dat ze door deze daad blauwe ogen zal krijgen. De volgende keer dat we Pecola ‘zien’ is ze niet meer bij zinnen. Ze heeft een miskraam gehad en heeft nu een nieuwe ‘vriend(in)’. Hij/zij is denkbeeldig en is de enige persoon met wie Pecola nog praat. Meestal praten zij over de blauwheid van Pecola’s ogen. De rest van haar leven brengt zij door als een krankzinnige vrouw.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "The bluest eye door Toni Morrison"