The amazing Maurice and his educated rodents door Terry Pratchett

Beoordeling 5.7
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • groep 8 | 1164 woorden
  • 25 juli 2007
  • 17 keer beoordeeld
  • Cijfer 5.7
  • 17 keer beoordeeld

Boek
Vertaald als
Mirakelse Maurits en zijn gestudeerde knaagdieren
Auteur
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
2001
Pagina's
288
Oorspronkelijke taal
Engels

Boekcover The amazing Maurice and his educated rodents
Shadow
The amazing Maurice and his educated rodents door Terry Pratchett
Shadow
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
Inleiding
Ik hou mijn boekbespreking over: Mirakelse Maurits en zijn gestudeerde knaagdieren.
Ik ben heb dit boek gekozen omdat mijn moeder de hele serie in het engels heeft en iedere keer weer moest lachen. Toen ben ik gaan vragen of er ook boeken in het Nederlands waren. Toen heb ik MIRAKELSE MAURITS EN ZIJN GESTUDEERDE KNAAGDIEREN gekocht
Het is geschreven door Terry Pratchett, en is voor het eerst in Engeland gepubliceerd in 2001 als The amazing Maurice and his educated rodents. De illustraties zijn gemaakt door David Wyatt
Het is in het Nederlands vertaald door Venugopalan Ittekot.

De eerste druk in het nederlands was in oktober 2003. En het heeft 255 pagina’s
Schrijver
Terry Pratchett is een van de bekendste Engelse fantasy-schrijvers (foto laten zien). Hij is in 1948 in Beaconfield in Engeland geboren. Toen hij 17 was ging hij van school en deed nationaal journalistiekexamen. In 1971 verscheen the carpet people. Die had hij al veel eerder geschreven, nl toen hij 17 was. Twee boeken volgden: the dark side of the sun { die kwam in 1976} en strata (die kwam in 1981).Dit waren science fiction boeken.In 1983, toen hij nog werkte als woordvoerder bij een Brits nationaal energiebedrijf, kwam zijn eerste boek uit dat zich op de schijfwereld afspeelt. Daar vertel ik straks wat over. Het boek heet: de kleur van magie. Toen de schijfwereld een succes bleek nam hij ontslag als woordvoerder en ging verder met schrijven. De schijfwereld serie bestaat ondertussen uit 33 boeken, waarvan 3 speciaal voor kinderen.
Hij heeft ook 11 boeken geschreven die zich niet op de schijfwereld afspelen zoals: alleen jij kan ons redden en wij pikken het niet langer. In de boeken van Terry Pratchett zit heel veel humor en veel verborgen woordgrapjes. Er is een site waar mensen als die een grapje vinden dat dan op dat forum zetten. Terry vindt het altijd leuk om daaraan mee te doen.
De Schijfwereld
De schijfwereld bestaat uit een reusachtige schildpad die door de ruimte zweeft (kaart laten zien). Op die schildpad staan weer vier olifanten en die dragen de platte wereld op hun rug. Daarom heet het ook de schijfwereld. Veel landen en continenten op de schijfwereld lijken op bestaande landen op onze aarde. MIRAKELSE MAURITS EN ZIJN GESTUDEERDE KNAAGDIEREN speelt zich af in Überwald, dat lijkt op het oude Roemenie. (aanwijzen op de kaart)
Hoofdpersonen
1. Maurits de kater. Kan praten en denken, en is zeer sluw. Kan soms heel raar doen maar is meestal erg lollig. (blz 104)

2. Kees. Een onnozel joch dat goed kan fluitspelen. Is meestal heel stil maar wordt later in het boek steeds belangrijker.
3. Malicia. Malicia is de dochter van de burgemeester van Bad Blientz en leest heel veel. Denkt dat het leven een verhaal is en is daarom overal op voorbereid. (blz. 90)
4. Verder spelen de ratten een grote rol. Belangrijke ratten zijn: Lunchworst, Zonnebruin, Onveilige Bonen, Perzik en Sardientjes.
5. de Rattenkoning. Dit zijn een aantal ratten die met hun staarten aan elkaar geknoopt zitten. Samen vormen ze 1 geest, die kan kijken en horen met de ogen en oren van anderen.
Het verhaal
Het verhaal is geschreven in de hijvorm.
Het lijkt een beetje op “de rattenvanger van Hamelen”, alleen terry pratchett heeft er zijn eigen draai aan gegeven.
Maurits is een gewone straatkater die op een dag, net na de lunch ontdekt hij dat hij kan denken en praten. En niet alleen hij, maar ook de ratten die op de vuilnishoop van de school voor tovenaars leven. Hij trekt steeds meer met de ratten op, want die zijn de enige met wie hij kan praten, (en als het kan praten eet je het natuurlijk niet op).
Als hij een onnozel joch met een fluit ziet bedenkt hij een slim plan. Ze trekken van stad tot stad. De ratten gaan in ploegen voorop om onrust te veroorzaken. Maurits en het joch Kees duiken er later op, om voor veel geld de stad van de ratten te “bevrijden”. Het plan gaat goed tot ze in Bad Blientz terecht komen. In bad blientz is al een rattenplaag. Er is te weinig voedsel omdat de ratten alles op hebben gegeten,en er worden 50 duiten voor een rattenstaart gegeven. Maar als de ratten van Maurits in het riool kruipen komen ze niet 1 andere rat tegen. Terwijl de ratten van Maurits zich overal in de stad laten zien sluiten maurits en kees vriendschap met het meisje malicia. In de stad zijn ook al rattenmeppers bezig. Net als maurits en zijn vrienden nemen ze de bevolking in de maling. Ze doen alsof alleen speciaal opgeleide mensen de ratten kunnen vangen, en ze leveren leren veters in in plaats van echte rattenstaarten. Malicia, Maurits en Kees ontdekken in de schuur van de rattenmeppers een geheime doorgang. Daar ligt al het eten dat door de rattenmeppers gestolen is. Als ze kooien vol ratten ontdekken worden ze gesnapt door de rattenmeppers. Het blijkt dat de ratten in de kooien gebruikt worden voor de rattenkuil. Er wordt gewed op de hond die in de kuil binnen een bepaalde tijd de meeste ratten kan doden. Ook één van Maurits ratte is gevangen voor de rattenkuil.
Malicia en Kees weten te ontsnappen met hulp van Maurits, Onveilige Bonen en Perzik
Met een list vangen ze de rattemeppers.
Ondertussen hoort Maurits alsmaar een stem in zijn hoofd. Dit blijkt de rattenkoning te zijn, die alle niet denkende ratten in zijn macht heeft. Onder invloed onstaat er een strijd tussen de denkende en de niet denkende ratten. Maurits vecht uiteindelijk met de rattenkoning, en verslaat hem. Intussen is een ECHTE rattenfluiter in Bad Blientz aangekomen en Kees daagt hem uit. Hoe het daarna verder afloopt met Maurits, Kees, Malicia en de ratten, moet je zelf maar lezen.
(stukje voorlezen, blz. 133 )
Andere boeken.
Terry Pratchett heeft zoveel boeken geschreven, dat ik ze maar op papier heb gezet. (hangt op het bord)
De andere kinderboeken van de schijfwereldserie zijn
1. De vrijgemaakte ortjes
2. Een hoed vol lucht (is nog niet vertaald)
ik vind dat anderen dit boek moeten lezen omdat er veel humor in zit door verborgen woordgrapjes.
Discworld-boeken
The Colour Of Magic; De Kleur Van Toverij
The Light Fantastic; Dat Wonderbare Licht
Equal Rites; Meidezeggenschap
Mort; Dunne Hein
Sourcery; Betoverkind
Wyrd Sisters; De Plaagzusters
Pyramid; Pyramides
Guards! Guards!; Wacht! Wacht!
Faust Eric; Faust Erik
Moving Pictures; Rollende Prenten
Reaper Man; Maaistertijd
Witches Abroad; Heksen In De Lucht
Small Gods; Kleingoderij
Lords And Ladies; Edele Heren En Dames
Men At Arms; Te Wapen
Soul Music; Zieltonen
Interesting Times; Interessante Tijden
Maskerade; Maskerade
Feet Of Clay; Lemen Voeten
Hogfather; Berevaar
Jingo; Houzee
The Last Continent; Het Jongste Werelddeel
Carpe Jugulum; Pluk De Strot
The Fifth Elehant; De Vijfde Olifant
The Truth; De Waarheid
Thief Of Time; Dief Van De Tijd
The Last Hero; De Laatste Held
The Amazing Maurice And His Educated Rodents; Mirakelse Maurits En Zijn Gestudeerde Knaagdieren
De Nachtwacht; Night Watch
The Wee Free Men; De Vrijgemaakte Ortjes
The Monstrous Regiment; Het Monsterlijke Regiment
A Hat Full Of Sky; Een Hoed Van Lucht
Going Postal; (nog niet vertaald)
Darwin’s Watch; (nog niet vertaald)
overige boeken
Strata
The Dark Side Of The Sun
The Carpet People
The Bromeliad: -Truckers
-Diggers
-Wings
Good Omens
The Unadulterated Cat
Only You Can Safe Mankind Alleen Jij Kunt Ons Redden
Johnny And The Dead Wij Pikken Het Niet Langer
Johnny And The Bomb

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.