The 10th kingdom door Kathryn Wesley

Beoordeling 5.9
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 2889 woorden
  • 20 juli 2006
  • 9 keer beoordeeld
  • Cijfer 5.9
  • 9 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
2000
Pagina's
479
Oorspronkelijke taal
Engels

Boekcover The 10th kingdom
Shadow
The 10th kingdom door Kathryn Wesley
Shadow
ADVERTENTIE
Studententijd zomerspecial

Heb jij de Zomerspecial van Studententijd de podcast al geluisterd? Joes, Steie, Dienke en Pleun nemen je mee in hun zomer vol festivals, vakanties en liefde. En kijken ook alvast vooruit naar de introductietijd van het nieuwe collegejaar. Luister lekker mee vanaf je strandbedje, de camping of onderweg. 

Luister nu!
Schrijver, titel, genre
a) Schrijver: Kathryn Wesley
b) Titel: The 10th kingdom, HarperCollins Entertainment, London, 2000
c) Genre: avontuur, fantasie, romantiek.

Samenvatting
The 10th kingdom is een verhaal over een fantasiewereld waar magie en sprookjesfiguren tot leven komen. In het verhaal komen Europese folklore en mythologie voor die gecombineerd worden met het hedendaagse.

Ons verhaal begint wanneer prins Wendell, heerser van het vierde koninkrijk en kleinzoon van Sneeuwwitje, in een list trapt en zijn slechte stiefmoeder, de Boze Koningin, zijn lichaam wisselt met dat van een hond. Terwijl hij hulpeloos is in zijn hondenlichaam, begint de Boze Koningin de nieuwe Wendell te leren hoe hij Wendell moet imiteren. Ze moet de hond al Wendells gewoonten aanleren, om het volk niet te laten merken wat ze met Wendell heeft gedaan. Wendell is bang om zijn leven te verliezen en probeert te ontsnappen aan de Koningin. Hij weet weg te komen, maar als hij valt over een hoop rotzooi komt hij per ongeluk op een magische spiegel terecht die hem naar New York brengt. De trollen dopen dit land tot the 10 kingdom.

Gelukkig valt Wendell in de handen van Virginia, een serveerster die altijd klaagt over haar voorspelbare en monotone leventje. Virginia zit vol met verwachtingen over wat de wereld te bieden heeft, maar is te onzeker en bang om er wat aan te doen. Totdat Wendell in haar leven komt, hij wordt achterna gezeten door een moordlustige Jager, 3 vandalen trollen en een half-wolf met een buitengewoonlijk goed reukorgaan. Virginia’s leven is compleet omgeslagen van het voorspelbare naar avontuur en gevaar.


Toen Wolf Virginia voor het eerst zag, was hij meteen smoorverliefd op haar. Wolf koos voor haar kant, in plaats van die van de Koningin en zette zijn reis voort met Virginia, Wendell en Tony, Virginia’s vader. Hij is net zo’n klager als Virginia en voelt zich bedrogen door de wereld maar is te lui om er iets aan te doen.

Deze onvolkomen-niet-bij-elkaar-passende-groep gaat samen terug naar de 9 koninkrijken door de magische spiegel. Ze zijn terug gegaan omdat hun levens niet zeker zouden zijn als ze de uitweg van Wendell, die voorstelde om door de magische spiegel te reizen, niet opvolgden. In deze 9 koninkrijken zijn Virginia en Tony vooral op zoek naar de magische spiegel die zoekraakt nadat ze erdoor zijn gereisd. Maar naarmate het verhaal volgt komen Virginia en Tony erachter dat ze hierheen zijn geleidt om de 9 koninkrijken te redden. Met ‘hierheen zijn geleidt’ bedoel ik dat het een van hun levenspaden is om de 9 koninkrijken te redden. Ze helpen Wendell om zijn oude vorm en koninkrijk weer terug te krijgen. Dit blijkt echter een moeilijke taak te zijn, omdat ze altijd achterna worden gezeten door de 3 trollen en dodelijk Jager. Maar Wendell weet dat de 9 koninkrijken onder de macht van de Boze Koningin zullen vallen als ze niet proberen haar te verslaan. Doordat Wendell zo ongerust is weet hij de groep voort te dragen, ondanks de vele obstakels die ze tegen komen.

Tijdens hun reis, ontdekken Tony en Virginia dat dit geen sprookjeswereld is, maar dat de bewoners van deze 9 koninkrijken cynisch, onoprecht en listig zijn net als de mensen uit de 20ste eeuw. Ze worden bedrogen door hun heersers en zijn ontevreden over hun leven. Tony en Virginia herkennen de figuren allemaal goed.

De koninkrijken zijn gevuld met figuren zoals wij ze op de dag van vandaag nog kennen. In de 9 koninkrijken is de leefden-nog-lang-en-gelukkig-periode allang voorbij. The 10th kingdom is een mystieke werkelijkheid die ons hedendaags bestaan vergelijkt met dromen van avontuur en magie.

Verhaaltechniek
1. Ruimte: Het verhaal speelt zich af in deze tijd, in het heden, maar er wordt de omgeving van de sprookjes gebruikt waardoor het lijkt alsof het verhaal zich in het verleden afspeelt. Met de omgeving bedoel ik dat er gebouwen en objecten worden beschreven die in sprookjes voorkomen zoals: kastelen en paard-en-wagen.
Het verhaal speelt zich af in New York-city, en in de 9 koninkrijken van Wendells wereld. Deze koninkrijken zitten vol sprookjesfiguren en verhalen vol magie. Dit is een verband van ruimte en tijd.

2. Verhaalfiguren: Virginia: Zij leeft samen met haar vader, Tony, in New York. Ze is serveerster in een grillrestaurant, haar grootste droom is een eigen restaurant te openen en een man te ontmoeten die haar hierin steunt. Ze verwacht veel van de wereld maar is te onzeker en bang een stap te nemen naar haar dromen. Zij is de dochter van de Boze Koningin, daar komt ze later in het verhaal achter. Haar moeder was op haar 7de spoorloos verdwenen. Zij en Wolf bouwen naarmate het verhaal loopt een relatie op en ze raakt verloofd en zwanger van hem.

Tony: Hij is de vader van Virginia, en woont samen met haar in New York. Hij is conciërge van het gebouw waar ze wonen. Ook hij klaagt over het voorspelbare leven dat hij lijdt, hij voegt zich bedrogen door de wereld omdat hij veel meer had gewacht. Maar hij is te lui om er iets aan te doen. Tony was getrouwd met de Boze Koningin, totdat zij op een dag wegliep. Hij is chaotisch en heeft overal wel iets te zeuren. Hij en Wolf kunnen in het begin niet goed met elkaar opschieten maar later wordt dit beter. Hij en Wendell bouwen een sterke relatie op.
Wendell: Hij is heerser van het 4de koninkrijk. Als hij wordt omgetoverd tot hond komt hij Virginia en Tony tegen, dan start het verhaal en ze bouwen een band op. Wendell is arrogant, en heeft een grote mond maar een klein hartje. Als het erop aankomt, zal hij rennen in plaats van vechten. Hij zal een deel van het verhaal ook van goud zijn door een ongelukje met Tony, door deze gebeurtenis bouwen zij een band op. Hij is niet enthousiast over Wolf omdat het een half-wolf is, en waarschuwt Virginia geen relatie met hem aan te gaan. Maar naarmate het verhaal volgt wordt hij wat enthousiaster over hem. Wendell reikt aan het einde van het verhaal benoemingen uit aan Virginia, Tony en Wolf.
Wolf: Hij is een half-wolf die in het begin van het verhaal in dienst van de Boze Koningin werkt, maar later, nadat hij Virginia voor het eerst heeft gezien, aan de kant van Virginia en Tony komt te staan. Wolf is chaotisch en heeft een gespleten persoonlijkheid. Dit komt doordat hij een wolf is, maar ook een mens. Deze 2 hebben allebei andere behoeften. Hij heeft ook een zwak voor andere mooie vrouwen, vooral als het de tijd van de volle maan is. Wolf doet zijn best om het hart van Virginia te veroveren, maar dit lukte steeds maar niet. Naarmate het verhaal volgt, krijg ook Virginia meer passie voor hem en ze raken verloofd en zwanger aan het einde van het verhaal.

3. Vertelwijze: Het verhaal is een auctoriaal verhaal.

4. Motieven: ontevredenheid: blz. 3 - 4:
“ Virginia blinked and opened her eyes teh whole way. The trees before her weren’t part of any forest. They were a small grove on this side of Central Park in the middle of the most urban environment in the world – New York City, land of the concrete jungle, a place where sunshine was rare and exhaust fumes ruled.
She could smell them now, toxic and foul. A bus belched on the street below, and some passerby, caught in the cloud of black smoke, yelled an insult. Her tower was really her apartment, the one she shared with her father. They were on the edge of the Park not because they were rich – they weren’t even close – but because he was the janitor in this building and the apartment was part of his pay.”


Vijandigheid blz. 130 – 131:
She was peering down intently, breathing very softly. He was having trouble breathing that quietly. Her proximity was quite arousing, even if there were Trolls and dogs lurking nearby.
As if in answer to his thought, the Troll King appeared below them, leading two giant Dobermans. The clogs were snarling and drooling and sniffing the ground. Wolf felt his hackles rise. He wanted to leap on their backs and tear their guts out. He wanted to bite their necks until they died. He wanted to – but he wouldn’t. He would hide up here like a good human until they went away.
“Keep moving,” the Troll King said. “They are very near. The dogs can smell them. Don’t let them escape again.”
“No, Dad,” the three children said in unison.
After a moment, the Troll King and the dogs passed by. Wolf could see only the tops of the children’s heads and that didn’t help him distinguish between the males. Only Blabberwort’s orange hair made her stand out. Fortunately, he recognized the voices.
“Got any magic mushrooms, Blabberwort?” Burly asked.
“I’ve gat some dwarf moss,” Blabberwort said. “It’ll blow your head off, though. I saw fairies for three days last time I took it.”
“Roll us a giant,” Bluebell said. “This could be a long night.”
The Trolls moved away, following their father deeper into the forest.
Virginia was clinging to the vine so hard that her knuckles had turned white. Apparently she had thought they were going to find her.
Wolf turned to Virginia and whispered, “Beanstalk has a very potent smell. It puts off the dogs.”
Virginia rubbed her nose with the back of one hand. “You don’t have to tell me.”
“We’ll star here until it’s safe,” Wolf said. “
Je moet slim zijn om te overleven blz. 289 – 299
“ A dozen Trolls came out of the orchard and surrounded her. They were all carrying weapons, and some of them pointed the weapons at her.
She was hopelessly trapped.
The Troll King sauntered over to her, secure in his victory. The idiot.
“You didn’t expect that, did you?” he asked. “My men have been hiding here for the last hour.”
“I am impressed at your foresight.” She looked up at him and smiled very, very slowly. “And had you arrived two hours earlier, you would have met me, poisoning all the apples.”
The Troll King put a hand to his throat, and looked afraid for the first time since she met him. All around him the other Trolls started to gag and fall.
“Poison is something of a science with me,” she said, smiling. “And I seem to have timed it just right.” “
Leugen en list blz. 312:
“Overhead, fireworks went off. He had no idea what this was far. It was not a holiday, was it? Had he forgotten that too?
Bells were ringing in the distance and people were shouting. Wendell glanced over his shoulder. The Huntsman was watching, but couldn’t shoot, not with all these people around.
Then Wendell focused on what the crowd was saying.
“The Troll King is dead!” someone in the crowd yelled. “Prince Wendell has killed the Troll King and twelve of his men. He’s on his way home. The crisis is over!”
“Get your souvenir copy of The Kingdom Times,” a newspaper man shouted. “Return of the Prince. Happy Ever After.”
Wendell felt his tail go between his legs.
“This can’t be,” Wendell said to himself. “This is a lie. I’m Prince Wendell. That’s me!”
“Here he comes!” a man shouted. “Here he comes!”
Wendell turned. There was his carriage. And there was the Dog Prince, leaning out of the window, tongue lolling. He was holding something and waving.
“Born to be King!” the crowd shouted. “Born to be King!”
As the carriage passed, Wendell finally saw what it was. The head of the Troll King dangled from the Dog Prince’s hand.
“Long live Prince Wendell. Long live Prince Wendell.”
Wendell watched the carriage disappear around a corner, like his life.
The Huntsman was nowhere to be seen. ”


5. Thema: Virginia en Tony komen in een wereld vol sprookjesfiguren terecht waar zij met behulp van Wolf en Wendell de ondergang van de 9 koninkrijken redden. De Boze Koningin wilde de 9 koninkrijken veroveren, maar door hun hulp wordt zij verslagen.

6. Titelverklaring: Als de 3 trollenkinderen door de magische spiegel reizen, op zoek naar Wendell komen zij een onbekend land tegen. Ze dopen dit land als het 10de koninkrijk, The 10th kingdom. Ze noemen het the 10th kingdom, omdat er al 9 bestaande koninkrijken zijn en er in hun wereld een verhaal ging dat er een magisch 10de koninkrijk zou zijn. Zij zouden het gevonden hebben. Tony en Virginia, 2 van de 4 hoofdpersonen, komen oorspronkelijk uit New York, het 10de koninkrijk. Zij zijn gedurende het verhaal op zoek naar de magische spiegel die hun weer terug kan brengen naar het 10de koninkrijk. Het gehele verhaal draait dus om de terugkeer naar het 10de koninkrijk, maar heeft op het einde een onverwachte wending.

7. Schrijfstijl: Het verhaal is vrij makkelijk geschreven. Je leest het boek gemakkelijk en snel uit. Je doet echter wel een tijdje over het boek, maar dat komt omdat het een vrij dik boek is. De schrijfstijl is kort en krachtig, gebeurtenissen worden beschreven en meteen daarna volgt een andere gebeurtenis. Je moet het boek dus intensief lezen om alle gebeurtenissen in je op te nemen en het verhaal te volgen.

Beoordeling:
1. Een van de dingen waarom ik het verhaal zo leuk vond, is de aanhoudende spanning. Gebeurtenissen worden niet langdradig beschreven dus loopt het verhaal snel. Sommige dingen zijn ook aangrijpend, wat ik ook leuk vind. Zoals wanneer Virginia erachter komt dat de Boze Koningin eigenlijk haar weggelopen moeder is. Nog iets anders is dat er ook ontroerende elementen inzitten, dit is er ook een van. Het verhaal is echter niet diepzinnig, meestal vind ik dat jammer. Maar bij dit verhaal is dat niet zo. Ik denk dat als het diepzinnig was, ik er niet zoveel aan had gevonden. Omdat het een fantasieverhaal is. Bij fantasieverhalen moet je niet te diepzinnig gaan, omdat je dan te ver moet zoeken naar een echte betekenis.

2. De passage: “This truly was a magical place. She just hadn’t realized how magical until now” blz. 421, spreekt mij het meeste aan. Omdat je vaak pas denkt hoe geweldig iets was, als je eraan terug denkt. De meeste mensen willen geen verandering in hun dagelijkse leven, en als er een verandering komt is men er vaak niet blij mee. Maar kijkt men er achteraf op terug, dan denkt ze wat voor een goeie tijd heeft gehad. Je moet veranderingen accepteren, ook als zij nog gaande zijn. Er kunnen goede maar ook slechte dingen uit voorkomen, maar je moet het er zelf naar maken. Zie het voorbeeld 10th kingdom, Virginia vond het niet leuk dat ze in de 9 koninkrijken was gekomen. Maar ze kwam er met een doel, het redden van deze koninkrijken van de ondergang. Ze kwam Sneeuwwitje tegen en had altijd gedacht dat ze de 9 koninkrijken niet kon redden, totdat Sneeuwwitje zei dat het haar taak was om deze te redden. Uiteindelijk met alle wilskracht is het haar, plus de hulp van Tony, Wolf en Wendell toch gelukt.

3. Ik moet zeggen dat ik bijna geen negatieve elementen in het verhaal ben tegengekomen, alleen dat sommige gebeurtenissen voor de hand lagen. Ik ben heel positief over het verhaal. Misschien hadden ze het boek in 3 delen moeten maken, het is nu ook in 3 onderdelen verdeeld, maar ze zouden er 3 aparte boeken van moeten maken. De gebeurtenissen zouden dan iets meer uitgewerkt moeten worden, zo heb je langer lol van het verhaal. Want nu wil je het boek in 1 keer uitlezen, maar als je het te snel leest is het niet zo leuk als wanneer je een tijdje wacht met het lezen van volgende delen.

4. Er is ook een film/miniserie van het boek gemaakt. Het boek is geschreven omdat Simon Moore een idee had voor een miniserie en vroeg aan Kathryn Wesley (Kristine Kathryn Rusch en Dean Wesley Smith) om zijn idee uit te werken tot een screenplay.

5. Ik vind dat het thema goed is uitgezocht, het is voor een gedeelte herkenbaar. Maar dit heeft niets met het eigenlijke verhaal te maken, het is ook wel eens leuk om een verhaal te lezen over gewone fantasie waar je in weg kan dromen.

6. Het taalgebruik is gemakkelijk leesbaar. Er was maar een weinig aantal zinnen waar ik niets van snapte, maar dit snapte ik door het verhaal verder te lezen wel. Het leest snel en iedereen die een beetje engels kan, kan het gemakkelijk lezen.

7. Ik vind dat het een heel goed werk is omdat het vol met spanning zit, niet langdradig is, in sommige opzichten aangrijpend en ontroerend is, het is ook niet te diepzinnig voor een fantasieverhaal. De schrijfstijl is gemakkelijk waardoor je niet veel moeite hoeft te doen om het boek door te komen. Het enige negatieve element dat ik kan noemen is dat sommige gebeurtenissen voorspelbaar waren, maar dat heb je in bijna alle boeken.

8. Ik raad het boek zeker aan, omdat er lekker veel fantasie in zit. Het is niet gewoon fantasie, maar fantasie die gecombineerd is met het dagelijks leven in deze 21ste eeuw. Je kunt in het verhaal een aantal dingen herkennen, maar veel niet. Dit is het herkennen naar je eigen ervaringen, maar iedereen zal de weergave van sprookjes herkennen. Dit maakt het boek zo leuk, je keert als het ware een beetje terug naar de kindertijd, maar dan is alles in een toch volwassen stijl geschreven.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.