Stravaganza, City of stars door Mary Hoffman

Beoordeling 7.8
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas havo | 1320 woorden
  • 7 februari 2007
  • 17 keer beoordeeld
  • Cijfer 7.8
  • 17 keer beoordeeld

Boek
Vertaald als
Stravaganza, Stad van sterren
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
2003
Pagina's
464
Oorspronkelijke taal
Engels

Boekcover Stravaganza, City of stars
Shadow
Stravaganza, City of stars door Mary Hoffman
Shadow
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
Het is 2003. in Engeland koopt Georgia een prachtig etruskisch beeldje van een gevleugeld paard. Het beeldje blijkt een talisman te zijn waarmee ze door de tijd kan reizen. Ze komt terecht in de stad Remora, een zestiende-eeuwse stad in de parallelle wereld Talia. In deze stad bereidt men zich voor op de jaarlijkse paardenraces, waarin twaalf stadsdelen tegen elkaar zullen strijden. In het stadsdeel Ram staat Georgia tot haar verbijstering ineens oog in oog met Lucien, haar voormalige schoolgenoot…

Fictiedossier 15-01-05


Recensie:

Mijn fictiedossier gaat over Stravaganza, Stad van sterren. De schrijfter is Mary Hoffman, het verhaal gaat over Georgia, die een klein beeldje koopt en de ontdekking doet dat ze ermee kan stravageren. Ze komt terecht in Remora, waar een klein gevleugeld paard word geboren. Uiteindelijk moet ze meedoen aan de strada delle stelle, die ze moet winnen om de eer van de Ram hoog te houden.
Ik vind het een interessant en leuk boek. Het is wel een beetje ingewikkeld.

ik vind dit boek interessant, omdat er veel verteld word over het leven van vroeger, (zoals hoe de mensen leefden, woonden en werkten) en het word best goed beschreven hoe dat allemaal in elkaar stak.

Het was ook leuk, want het was best spannend geschreven. zoals het moment waar Merla ontvoerd word en dat ook word ontdekt, is erg spannend, want je weet niet precies hoe iedereen gaat reageren.

Het is wel een beetje een ingewikkeld boek, dat komt door alle tijdsprongen en beschrijvingen van alles wat er gebeurt,zoals Cesare’s rondleiding door Remora. Deze dingen moet je allemaal onthouden, anders snap je uiteindelijk niks meer van het boek. En dat is dan wel jammer.

het is een prachtig boek, zowel kaft als verhaal. Het is best ingewikkeld, maar zeker de moeite waard. Ik zou het aanraden, omdat je er wat van leert over de leefstijl van de Italianen vroeger, en omdat het een boeiend boek is. Ik zou het ’t liefste in een keer uitlezen, maar dat ging toen niet helaas.


ik koos dit boek voor mijn fictiedossier, omdat het verhaal nog niet zo bekend is, en het loopt door op mijn vorige boekverslag, wat ik wel leuk vond. Jammer genoeg is boek 3 nog niet uit, want anders had ik daar waarschijnlijk mijn volgende boekverslag over gedaan.

Gegevens:
auteur: Mary Hoffman.
titel: stravanganza, stad van sterren.
Uitgeverij: van Goor
(oorspronkelijk bloomsbury publishing Plc, london)
jaar van uitgave: 2004
het boek heeft 447 bladzijde’s.
de schrijfster gebruikt geen pseudoniem.

Het is geen autobiografisch boek. Ze heeft dit boek geschreven omdat ze Italië interessant vind. het is een vervolg op het boek Stravaganza, stad van maskers.
Mary hoffman heeft wel een poosje in Italië gewoond, en daar met mensen gesproken over haar boeken.

Het genre staat niet op ’t boek vermeld, maar ik denk dat het Geschiedenis, Liefde en avontuur is.

Georgia woont in Londen, en is helemaal gek van paardrijden. Ze koopt een beeldje van een gevleugeld paardje, waarmee ze kan stravageren. Als ze voor t eerst stravageert, komt ze in de paardenstal van Cesare en Paolo terecht, waar ze de geboorte van een klein, zwart gevleugeld paardje, genaamd Merla, meemaakt. Cesare leid haar rond door de stad, genaamd Remora (het tegenwoordige Siena), en vertelt haar over de Strada delle stelle, een belangrijke paardenrace die twee keer per jaar plaatsvindt. Doordat Merla geboren is, is de kans heel groot dat het twaalfde van de Ram dit jaar gaat winnen. Maar de Di Chmici’s komen erachter dat er een gevleugeld paardje is geboren, en stelen haar. Uiteindelijk halen Georgia en Lucien Merla terug, net op tijd voordat de Race begint.

De hoofdpersoon van dit verhaal is Georgia, ze is 16 jaar oud, heeft kort haar en een wenkbrauwpiercing. Ze is erg verlegen, maar wel lief en slim.
De bijpersonen zijn Lucien, voormalig klasgenootje en vriend van Georgia, Paolo, een vriend, en Cesare, een vriend en andere Stravagante in het verhaal, en Ronaldo di Chimici, haar grote vijand.
Het boek is niet in de ik-vorm geschreven, maar word verteld door de ogen van een omstander of Mary Hoffman.

Het verhaal speelt zich af in Remora, een stad in Talia, die in het heden Siena heet. het verhaal speelt zich ook af in Londen, daar woont Georgia eerst.

over Remora:
In Remora worden de twaalf sterrenbeelden als wijknamen gebruikt. Ieder stadsdeel heeft zijn eigen kleuren, motto en idealen, die van de Ram zijn rood en geel, hun motto is 'Sotto il mio colpa la muraglia crolla'( met mijn wind zal de muur instorten) en hun ideaal is ambitie. De stadsdelen zijn grote vijanden van elkaar, ze zouden elkaar kunnen vermoorden als bijvoorbeeld iemand van de Ram in het deel van Vissen kwam. Ieder deel heeft wel een bondgenoot, die van de Ram is de Leeuw.

In het boek is het vooral vaak zonnig, waardoor er een vrolijke sfeer ontstaat.het speelt meestal buiten. Als er iets spannends te wachten staat, is het (meestal) altijd nacht. De nachten zijn altijd helder. Als het verhaal terug gaat naar Londen regent het meestal, zo word er een sfeer gecreëerd die somber en druilerig is, zoals een bewolkte en saaie zondagmiddag. Dit zal wel zijn om te laten zien dat Georgia liever in Remora is dan in Londen.


Het verhaal speelt zich af rond het jaar 1554, dat leid ik af aan het feit dat er wordt verteld dat er 450 jaar zit tussen de tijd in Talia en de tijd in Londen. Ik zou het ook kunnen afleiden aan het feit dat de kleding en muziekstijl in dit boek geheel anders is. Ook de regering is anders en ze gebruiken ouderwetse vervoersmiddelen. Dat t verhaal zich ook in het heden afspeelt, leid ik af aan het feit dat er allemaal moderne dingen worden gebruikt als een lift, auto, bus, magnetron enz.

Het verhaal wordt op chronologische wijze verteld, er zijn geen tijdsprongen naar eerder in het verhaal, maar wel naar andere tijden en leefomgevingen enzo (tijdens het stravageren).
Er is geen sprake van een opvallende tijdsvertraging, maar wel van tijdsprongen van een paar maanden.
Er wordt wel gebruik gemaakt van een flashback.Op het moment dat Georgia Lucien ontmoet in Remora word er een flashback gemaakt naar het moment dat Lucien overlijd in de “echte” wereld.
Er wordt uiteindelijk een periode van ongeveer een jaar gebruikt.

Het verhaal begint in het boek met een proloog, daarna begint t verhaal precies aan het begin van de gebeurtenissen (Merla word geboren).

Het belangrijkste probleem in het boek is dat Merla word gestolen. Dit loopt goed af, want Lucien en Georgia vinden haar terug precies op tijd om nog mee te kunnen doen aan de strada delle stelle.

De gebeurtenissen worden voornamelijk verteld door de schrijfster, dus er is niet iemand waarbij je “meekijkt”.je leert wel iedereen’s gevoelens en gedachtes kennen, want die worden wel beschreven.

Ik vind de titel van het boek erg goed gekozen, want je begrijpt de titel pas echt goed als je halverwege het boek bent. Stravaganza is gewoon de titel van de gehele trilogie, maar Stad van sterren slaat op het specifieke boek. Het boek gaat over de 12 delen van Remora, die de namen van de sterrenbeelden hebben. Daarom de keuze voor Stad van sterren.

Het thema van het verhaal is verlangen (naar een leuker leven), liefde (bloeit op tussen een paar personage’s) en macht.
De boodschap in dit verhaal is denk ik dat je blij moet zijn met wie je bent, en ik denk dat de schrijfster je wat wil vertellen over de geschiedenis van Italië.

Steeds terugkerende elementen in het verhaal zijn o.a het feit dat Georgia zo bezeten is met paarden, dit zal wel komen doordat ze haar aandacht ergens op wil storten, zodat ze haar echte problemen even kan vergeten. Het paardenbeeldje dat ze koopt slaat erop dat in Remora het paardje Merla is geboren, en daar het verhaal voor een deel over gaat.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Stravaganza, City of stars door Mary Hoffman"