Stargirl door Jerry Spinelli

Beoordeling 6
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 2e klas vwo | 664 woorden
  • 29 mei 2007
  • 14 keer beoordeeld
  • Cijfer 6
  • 14 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
2003
Pagina's
208
Oorspronkelijke taal
Engels

Boekcover Stargirl
Shadow
Stargirl door Jerry Spinelli
Shadow
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
TITEL EN GENRE:
Waarom ik dit boek heb gekozen: De kaft sprak mij aan, rozen met alleen een ster en een meisje erop. Ook staat er op de achterkant een tekst die ernaar vraagt om gelezen te worden:

Stargirl
Niemand weet waar
ze vandaan komt,
iedereen
houdt van haar


Ik vond het boek apart, je weet wel en je weet niet waar het over gaat.
Het is apart, anders en op een leuke manier verteld.
Het is anders dan de andere boeken, maar welke anders weet ik niet.
Dat is het leuke van het boek.

Geen idee……..

Mijn favoriete genre:
Mijn favoriete genres zijn vooral de liefdesverhalen, en de verhalen waar (puber)problemen in voorkomen. Deze spreken met vooral aan omdat het lekker ontspant. Dat is niet echt bij enge verhalen omdat ik met dan alleen maar zorgen zit te maken om de slachtoffers en bang ben voor de gemenen. Ook vind ik schoolleven een leuk genre.

Tot welke genre behoord dit boek?:
Dit boek behoord tot de genres schoolleven en anders zijn.

Over de titel:
De titel spreekt als je het boek gelezen hebt voor zich. De hoofdpersoon heet namelijk Stargirl Caraway. In het echt heet ze Susan maar vond het niet bij haar passen. Daarom heeft ze zich Stargirl genoemd. Eerst had ze zichzelf ook andere namen gegeven: Zandmuis, zandtaartje, hullygully en toen Stargirl. Stargirl betekent sterrenkind.

VORM:
Vanuit welk perspectief is het verhaal verteld?

Het verhaal wordt verteld door Leo. Hij vertelt over zijn leven 15 jaar geleden en hoe dat beïnvloed werd door een opvallende verschijning, Stargirl. In het voorheen zo rustige en vredige dorpje Mica, ten Westen van Arizona.


Wat is het effect?
Blijf zoals je bent. Probeer mensen in je omgeving die “anders” zijn niet te veranderen maar te waarderen. Er zijn maar weinig mensen die het lef hebben om zich te onderscheiden van de massa.

Is er van perspectief gewisseld?:
Nee, Leo verteld het hele verhaal.

DE PERSONEN:
De hoofdpersonen:


Hoofdpersoon: Stargirl
Karakter: De opmerkelijke en charismatische Stargirl is lekker non-conformistisch, uniek en niet makkelijk samen te vatten. Onvergetelijk. In het echt heet ze Susan Caraway.
Uiterlijk: Stargirl is ook qua looks alles behalve gemiddeld. Met haar ukelele en vreemde gewaden verovert ze menig scholierenhart. Een tijd lang klopt alles en houdt iedereen van haar en van elkaar. Maar als Stargirl dingen gaat doen die echt niemand begrijpt, slaat het om...

Andere hoofdpersoon: Leo
Karakter: Leo is de ik-persoon uit het boek. Op een gegeven moment is Leo nog een van de weinigen, eigenlijk, de enige, die zich met Stargirl durft te vertonen.
Uiterlijk: Een waarschijnlijk doorsnee uitziende jongen die eruitziet zoals alle jongens van zestien. Tenminste, dat gok ik. Z’n uiterlijk wordt eigenlijk niet beschreven, maar er wordt wel meerdere malen herhaald dat er geen kledinguitspatters op Mica Area High School zitten. Vandaar.

Problemen:
Een tijdje lang klopt alles en houdt iedereen van haar en elkaar. Totdat stargirl dingen gaat doen die niemand begrijpt…
Zoals: als cheerleader gaat ze voor de tegenstander gillen bij een hele belangrijke competitie en nog meer rare dingen! Opeens gaat iedereen zich weer aan haar ergeren en negeert iedereen haar compleet. Maar niet alleen haar, ook Leo die een goede vriend van haar is geworden en Dori Dilson, Stargirl’s enige vriendin. Iedereen negeert ze, zelfs Leo’s beste vriend Kevin.
Dit vind Leo heel moeilijk en besluit dat Stargirl zich moet aanpassen aan de standaard schoolmeisje:hip, make-up etc. Dit doet ze dan maar dit heeft geen uitwerking. Ze worden nog steeds genegeerd, uitgelachen en afgekraakt.

Uiterlijk:
Leo:
- normale kleren
- ongeveer de grootte van een 16-jarige

Stargirl:
- aparte kleren
- lang zandkleurig haar
- ongeveer de grootte van en 14-15-jarige

Of ik op de hoofdpersoon wil lijken:
Eigenlijk liever niet omdat ik niet zo graag erg opval. Ik blijf liever tussen de menigte zonder dat iedereen mij met grote ogen aankijkt. Ook ben ik niet zo extravagant en ik dat ook liever niet wil zijn!

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Stargirl door Jerry Spinelli"