Snow falling on cedars door David Guterson

Beoordeling 6.7
Foto van een scholier
Boekcover Snow falling on cedars
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 6e klas vwo | 1589 woorden
  • 12 mei 2013
  • 3 keer beoordeeld
Cijfer 6.7
3 keer beoordeeld

Boekcover Snow falling on cedars
Shadow
Snow falling on cedars door David Guterson
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Schrijver: David Guterson
 
Titel: Snow Falling On Cedars
 
Jaar eerste publicatie: 1995
 
Aantal punten: 4
 
4 Belangrijkste karakters en hun onderlinge relaties:

1. Carl Heine: Een visser die in het begin van het boek dood wordt gevonden op zijn schip. Het hele verhaal is een onderzoek naar zijn doodsoorzaak.

2. Kabuo Miyamoto: Kabuo is de man die wordt verdacht van de moord op Carl. Hij was een jeugdvriend van Carl. Het ultieme doel in zijn leven is het vergaren van de 7 acres land waarvan hij vindt dat het behoort tot zijn familie.

3. Ishmael Chambers: Ishmael is een journalist die de plaatselijke krant runt. Hij had in zijn jeugd een geheime relatie met Hatsue en vindt uiteindelijk hét bewijs dat leidt tot Kabuo’s vrijspraak.

4. Hatsue Miyamoto: Vrouw van Kabuo, die een grote rol speelt omdat ze Ishmael zeer beïnvloed. Ze werd, net als alle Japanners, naar Seattle gebracht tijdens de oorlog tussen de VS en Japan. Daar ontmoette ze Kabuo.

Perspectief: Het verhaal wordt door een ‘verteller’ verteld. Dus een auctoriaal perspectief.

Thema’s:

1. Moord (of berechting daarvan): Het boek is de beschrijving van een strafproces

waarbij de moordenaar van Carl Heine wordt gezocht.

2. De relatie tussen Japanners en Amerikanen: er bestaat een wantrouwen tussen de twee (vooral Amerikanen richting Japanners), waar het proces van Carl Heine door wordt gekleurd.

Geef in het kort aan wat het verband is tussen het begin en het einde van het boek (min. 40 woorden):

Aan het begin van het boek vinden sheriff Art Moran en zijn ondergeschikte Abel Martison het lichaam van Carl Heine in de vissersnetten van zijn boot Susan Marie. Hij beschrijft dat moment in de rechtszaal, waar Kabuo op dat moment al zit als verdachte. Gedurende het boek wordt de zaak, waarin het draait om de schuldvraag van Kabuo, gevolgd en aan het eind van het boek wordt duidelijk of Kabuo berecht wordt of niet. Dat gebeurt uiteindelijk niet, omdat er te veel gebrek aan bewijs/te veel twijfel is.

Samenvatting (min. 600 woorden):

Het boek begint zijn verhaal in de rechtszaal van San Piedro, een rustig eilandje in de Verenigde Staten met 5000 inwoners, waar Kabuo Miyamoto terecht staat voor de moord op Carl Heine. De openbaar aanklager, Alvin Hooks, en de (advocaat van de) verdachte moeten met hulp van bewijsstukken en verschillende getuigen tijdens het proces de jury weten te overtuigen van de schuld of onschuld van Kabuo. De eerste getuige is sheriff Art Moran. Hij vertelt dat hij op 16 september werd benaderd door zijn  ondergeschikte Abel Martison met het bericht dat het vissersschip Susan Marie van Carl Heine op klaarlichte dag met de lichten aan en netten uit vaarde. Omdat volgens de wet er na 9 uur ’s ochtends niet meer gevist mag worden, gingen ze een kijkje nemen. Al snel ontdekken ze het dode lichaam van Carl Heine in de netten. Hij heeft een wond bij zijn linkeroor en schuim op zijn mond. Horace Whaly onderzoekt het lichaam van Carl en hij denkt dat de wond is gemaakt door een ‘kendo’, een zwaard waarmee alle Japanners in hun jeugd leren omgaan. Kabuo is een Japanner. Tevens veronderstelt hij dat moet zijn verdronken – en niet eerder al zijn vermoord –, omdat het schuim op Carls mond wordt veroorzaakt door adem in het water (ofwel: er zat nog adem in Carls lichaam toen hij kopje onder ging). Alvin en Art vinden ook twee batterijen op het schip, een D8 en een D6 batterij. Carls boot draaide op D8 batterijen, terwijl die van Kabuo op D6 batterijen draaide. Dat er een D8 batterij in Carls schip zat, terwijl die daar helemaal niet in past, wijst ook richting Kabuo volgens de aanklager.

De volgende getuige is Etta Heine, Carls moeder. Ze vertelt dat zij en haar man jarenlang een aardbeienplukkerij hadden. Op een dag kwam Zenhichi Miyamoto, de vader van Kabuo, langs om te vragen of hij een stuk land van 7 acres mocht kopen. Na een hoop getwijfeld te hebben ‘omdat het Jappen waren’ (zie thema), besluiten Etta en haar man (ook ‘Carl’) het te verkopen. De familie Miyamoto zou tweemaal per jaar een termijn betalen aan de Heines en zo het land in hun bezit hebben wanneer Kabuo 20 jaar werd. Toen er echter nog slechts 2 termijnen betaald moesten worden, moesten alle Japanners binnen 8 dagen hun woonplaats verlaten en naar een kamp in Seattle vertrekken. Vader Carl betaalde al hun geld terug, en overleed kort daarna. Etta verkocht al het land aan Olé Jurgensen, maar toen de oorlog over was en Kabuo terug kwam, vond hij dat hij recht had op het land. Het was dan ook een uitgelezen kans voor hem dat Olé zijn land na een tijdje verkocht. Carl Heine kocht het land echter iets eerder, waardoor Kabuo woest op hem was. De aanklager denkt hiermee een moordmotief in handen te hebben. Etta denkt ook dat Kabuo hiervoor haar zoon heeft vermoord.

Bij het proces is ook Ishmael Chambers aanwezig, die er een stuk over schrijft voor zijn krant. Terwijl hij de verhalen aanhoort denkt hij aan zijn jeugd, toen hij een geheime relatie had met Hatsue – de tegenwoordige vrouw van Kabuo. Ze ontmoetten elkaar altijd in een uitgeholde cedar. Hun relatie moest geheim blijven omdat zij een Japanner was en hij een Amerikaan: Hatsues familie zou er woest over zijn. Ook Hatsue wordt dan getroffen door het nieuws dat alle Japanners hun spullen moeten pakken en naar Seattle moeten vertrekken. De twee besluiten elkaar te blijven schrijven, maar wanneer Hatsues moeder een brief ontdekt, verbiedt ze verder contact. Zelf had Hatsue dat echter ook al bedacht: de relatie was niet juist volgens haar. Het is in het kamp in Seattle waar Hatsue en Kabuo elkaar leuk beginnen te vinden.

Terug bij de rechtszaak brengt sheriff Art Moran een nieuw bewijsstuk: op de boot van Carl is een aanmeerlijn gevonden die Kabuo ook gebruikt, hij zelf had normaal andere. Daarnaast is er een vishaak gevonden op Kabuo’s boot waar bloed van dezelfde bloedgroep als die van Carl blijkt te zitten. De bloedgroep is een zeldzame, en het lijkt dus een zekerheid dat het daadwerkelijk Carls bloed is. De zaak lijkt daarmee overduidelijk en zijn einde te naderen, totdat door de sneeuwstorm die op het eiland woedt de stroom uitvalt.

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Leraar worden

Alles wat je moet weten over leraar worden

Terug bij de rechtszaak brengt sheriff Art Moran een nieuw bewijsstuk: op de boot van Carl is een aanmeerlijn gevonden die Kabuo ook gebruikt, hij zelf had normaal andere. Daarnaast is er een vishaak gevonden op Kabuo’s boot waar bloed van dezelfde bloedgroep als die van Carl blijkt te zitten. De bloedgroep is een zeldzame, en het lijkt dus een zekerheid dat het daadwerkelijk Carls bloed is. De zaak lijkt daarmee overduidelijk en zijn einde te naderen, totdat door de sneeuwstorm die op het eiland woedt de stroom uitvalt.

Als Ishmael Chambers naar huis rijdt, besluit hij een stuk te gaan schrijven over de sneeuwstorm. Hij gaat naar de vuurtoren op San Piedro om informatie te zoeken over stormen in de afgelopen jaren. Hij vindt echter aantekeningen van kustwacht Phillip Millholand van 16 september – de nacht van Carls overlijden. Erin staat dat rond kwart voor twee er een groot vrachtschip langs de Susan Marie voer, terwijl het horloge van Carl om 1.47 was gestopt. Het vrachtschip moet een golf hebben geproduceerd die krachtig genoeg was om een man van boord te hebben gegooid, en hiermee heeft Ishmael de werkelijkheid in handen. Hij besluit het echter niet te vertellen in de rechtszaak nadat hij Hatsues afscheidsbrief – waarin ze zegt dat ze Ishmael nooit leuk zal vinden – opnieuw leest.

Op de laatste dag van het proces wordt Hatsue ondervraagd. Zij vertelt dat Carl Heine en Kabuo een akkoord hadden bereikt over de verkoop van de 7 acres land. Verder had Kabuo haar verteld dat hij op Carls boot was gekomen om Carl een nieuwe batterij te geven – die van hem was op. Dat verklaard dat er een D6 en een D8 batterij waren gevonden op Carls boot.

De volgende getuige is Josiah Gillanders, een ervaren visser en voorzitter van de San Piedro Gillnetters Assocation. Het is inmiddels zeker dat Kabuo op Carls schip is geweest, en Piedro zegt dat het onmogelijk is dat dat ‘zomaar’ gebeurde. Aanmeren gebeurt alleen in geval van nood. Of in geval van moord.

De laatste persoon die wordt ondervraagd is Kabuo zelf. Hij besluit, in tegenstelling tot bij zijn arrestatie, het echte verhaal te vertellen: Heine zat zonder batterij in de nacht van zijn dood, en Kabuo leent er hem één (alhoewel het een andere is). Terwijl Carl deze grotere batterij erin propte, sneed hij zich aan de vishaak van Kabuo. Toen alles het weer deed, praatten ze nog even over de stukken land en sloten er een akkoord over. Aanklager Alvin Hooks betwijfelt Kabuo’s openhartigheid: waarom had hij het immers niet eerder verteld? Kabuo antwoordt daarop dat hij wilde wachten op een advocaat. Door de regels door laat hij echter vallen dat het was omdat hij dacht dat het beter was dat hij zou zwijgen: als hij überhaupt gevonden zou worden, zou hij worden veroordeeld – puur omdat hij een Japanner is, ook al onschuldig. Voor de arrestatie al naar de sheriff gegaan zijn, was dus zelfmoord geweest volgens Kabuo.

Ishmael heeft nog steeds de aantekeningen over het vrachtschip in zijn bezit, en denkt na over hoe zijn vader – de oprichter van zijn krant – zou hebben gehandeld. Hij realiseert zich dat de waarheid boven water moet komen, en hij Hatsue maar achter zich moet laten. Hij besluit het bewijs aan de jury te geven. Daarbij wordt er op Heines schip een lantaarn gevonden, die daar normaal niet hing. Dat wijst erop dat Heine echt noodverlichting nodig had, en dus inderdaad geen batterij meer had tot Kabuo er één kwam brengen. Daarmee is er voor de jury genoeg bewijs om Kabuo vrij te laten.

+vlaggenmast   +hoe kwam de wond bij zn hoofd dan?

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Snow falling on cedars door David Guterson"