Schuldig door Nancy Werlin

Beoordeling 5.7
Foto van een scholier
Boekcover Schuldig
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas havo/vwo | 733 woorden
  • 1 december 2010
  • 3 keer beoordeeld
Cijfer 5.7
3 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
1998
Pagina's
239
Oorspronkelijke taal
Engels

Boekcover Schuldig
Shadow
Schuldig door Nancy Werlin
Shadow

SAMENVATTING:

Schuldig
Nancy Werlin


David is vrijgesproken van de moord op zijn vriendin Emily. Na het proces verhuist David naar zijn oom en tante in een andere staat, om zijn school af te maken en rustig te kunnen leven.
Op zijn nieuwe school ontmoet hij Frank Delgado, een jongen waar David helemaal verkeerd over denkt.

Helaas is zijn nichtje Lily het er niet mee eens dat David daar komt wonen. Al vanaf het begin laat ze merken dat David niet welkom is. Ze vraagt aan David wat hij voelde toen hij Emily neersloeg. David wordt op een gegeven moment zelfs bang van zijn nichtje.

Ook zijn tante Julia doet onaardig tegen hem, dit komt omdat Julia en de moeder van David niet goed met elkaar overweg kunnen. David doet nooit iets goed volgens haar.

David woont op de zolder van het huis. Zijn oom Vic heeft die jaren geleden omgebouwd tot een appartement voor hun dochter Kathy. Maar Kathy is vier jaar geleden om het leven gekomen door zelfmoord, al is dat  nooit bewezen.

’s Avonds hoort David een vreemd neuriënd geluid in het appartement. Hij ziet vreemde schaduwen en hij denkt zelfs dat hij Kathy “Help Lily” hoort zeggen..

Ondertussen komt Lily steeds vaker op zijn appartement. Ze vernielt zijn spullen en haalt heel zijn kamer overhoop. Als David vervolgens naar Vic en Julia gaat met het verhaal dat Lily zijn spullen kapot maakt, zeggen ze dat hij gek is.

Als zijn ouders komen met Thanksgiving vertellen ze hem iets, Lily was erbij toen Kathy zelfmoord pleegde in haar bad boven in het huis waar David nu verblijft. Langzaam wordt het duidelijk voor David waarom Lily het appartement voor haar zelf wil.

Als David vervolgens een plakboek vindt waar alleen maar foto’s van Kathy instaan gaat hij daar in bladeren. Als vervolgens Vic, Julia en Lily naar boven komen om zijn spullen te pakken omdat hij weer naar zijn ouders gaat, vindt Lily het boek en gaat er ook in kijken. Dat vindt Julia niet fijn en rent naar beneden met Vic achter haar aan. En dan begint David met een soort overhoring en zegt dat hij het weet van Lily en Kathy. Hij weet dat Lily Kathy heeft vermoord, de reden: ze was jaloers.
Maar hoe ze het heeft gedaan, dat vertelt Lily nu. Kathy ging in bad en wist dat Lily er ook was, ze vroeg om een glas water. Dat kreeg ze ook, maar Lily had er nog iets bij gedaan, namelijk ammoniak. Ze dacht dat Kathy het wel zou ruiken ook al was ze verkouden. Maar ze dronk het toch omdat ze niks rook. Haar glas viel kapot op de grond en ze ging kopje onder.

David wilde al een tijdje aan z’n oom en tante vertellen dat Lily hulp nodig heeft. Maar die geloofden dat niet, en dit liep zo uit de hand dat zijn vader hem moet komen halen. Die avond logeren ze in een hotel.

Diezelfde nacht kan David niet slapen, en hij gaat hardlopen, wat hij vaker doet als hij niet kan slapen. Zijn benen brengen hem zo snel vooruit dat hij ze niet kan besturen. En hij loopt zomaar naar het huis van zijn oom, tante en nichtje, en ziet dat er brand is in het huis, waarschijnlijk in de bovenste kamer. Hij rent naar het huis en ziet daar zijn oom en tante staan, maar geen Lily. Hij vraagt het nog aan een brandweerman maar die weet ook niet waar ze is. Er is nog maar een optie, ze is nog in het huis, en David weet dan al genoeg. Lily heeft de brand veroorzaakt en zit zelf nog op zolder.

Als David, helemaal gewond, bovenkomt, ziet hij Lily niet in de kamer. Hij weet nu precies waar ze is, en dat bevalt hem niks. Als David de badkamer binnenkomt ligt ze inderdaad in de badkuip. Ze wil David’s hulp eerst niet maar laat hem niet meer los als ze naar beneden gaan.

Uiteindelijk wordt hij wakker in het ziekenhuis, met ernstige brandwonden. Lily ligt er ook en krijgt hulp van psychiaters maar die geloven het verhaal van Kathy niet. Dat verhaal gelooft alleen David, en later ook diens vader, waaraan hij het vertelt.

De ouders van David hebben een appartement gekocht in Cambridge zodat ze dicht bij David kunnen blijven. En daar blijven ze voor zeker één jaar wonen.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Schuldig door Nancy Werlin"