Scar tissue door Anthony Kiedis

Beoordeling 7.9
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 1556 woorden
  • 9 augustus 2006
  • 14 keer beoordeeld
  • Cijfer 7.9
  • 14 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
2004
Pagina's
480
Oorspronkelijke taal
Engels
Prijzen
Booker prize (1993 Genomineerd)

Boekcover Scar tissue
Shadow
Scar tissue door Anthony Kiedis
Shadow
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
Scar Tissue
Door: Anthony Kiedis
Met: Larry Sloman
Uitgebracht in 2004
1e druk

Samenvatting

Het boek gaat over het leven van Anthony Kiedis, de zanger van de Red Hot Chili Peppers. Hij vertelt heel eerlijk en uitgebreid over zijn hele leven. Vooral over zijn verslavingen, liefdesleven en natuurlijk over de band.
Anthony wordt geboren in Grand Rapids, Michigan, USA op 1 november 1962, als zoon van John Michael Kiedis ook wel bekend als Blackie Dammet, een Amerikaanse acteur, en Peggy Nobel.
Op 11 jarige leeftijd gaat Anthony bij zijn vader in Hollywood wonen, daar komt hij al vroeg in contact met seks en drugs. Op zijn 9e rookt hij al zijn eerste joint, op zijn 11e gaat hij voor het eerst met een vriendin van zijn vader naar bed, op zijn 13e snuift hij zijn eerste lijntje cocaïne en op zijn 14e snuift hij zijn eerste lijntje heroïne.

Op Fairfax High School ontmoet hij Micheal Balzary, de bassist van de Peppers, en zijn beste vriend. Micheal wordt ook wel Flea genoemd omdat hij een keer kaal op school kwam, en een paar mensen dachten dat hij vlooien had. Samen met Flea en nog een andere schoolvriend Hillel Slovak, ook een heel goeie vriend van Anthony richten ze een band op, Anthony and the chest pimps. Deze naam veranderden ze later in the Red Hot Chili Peppers.
In het begin treden ze vooral op in kleine kroegen waar maar twintig man aanwezig waren, maar er kwamen steeds meer mensen kijken. Na een tijd waren ze best bekend in L.A. Daarna gaan ze op zoek naar een manager, ze vinden er een, Lindy, die had ook met meer bekende namen gewerkt. Toen gingen ze touren door Amerika. Toen ze in New York aankwamen wouden ze iets doen wat niemand zou vergeten. Toen zijn ze bij de toegift opgekomen met alleen maar een sok om hun kruis, dat is ook hun bekendste actie geworden en het heeft ze in één klap een hoop bekendheid gegeven.
Na de tour besluiten ze een demo op te nemen en daarmee langs platenmaatschappijen te gaan. Ze vinden een platenmaatschappij, EMI America Records, en nemen er een album op. Bij deze maatschappij nemen ze 4 albums op. Nadat het vijfjarig contract was verlopen gingen ze opzoek naar een andere platenmaatschappij. Ze werden gevraagd door alle grote platenmaatschappijen, maar ze kiezen uiteindelijk voor Warner Bros. Daar nemen ze hun 5e album op, Blood Sugar Sex Magic. Dat is een grote hit, en veel fans vinden dat hun beste album. Met dat album breken ze wereldwijd door en zijn ze razend populair. Ze gaan Touren door Azië, Europa en Australië.
Bij Warner brengen ze nog drie albums uit, en hun nieuwe die in april dit jaar uit komt ook.
Anthony raakt op jonge leeftijd verslaafd aan drugs, maar is nu clean. Hij is na de dood van Hillel, die is overleden aan een overdosis, vijf jaar clean geweest. Hij is daarna weer aan de drugs gegaan doordat hij bij een tandarts verdoving kreeg en daar high van werd. Toen werd hij weer verslaafd. Hij heeft vaak geprobeerd af te kicken, en dat is hem uiteindelijk gelukt. Hij is nu alweer 5 jaar clean, maar als hij zijn leven over zou mogen doen zou hij het niet anders doen.

Mijn Mening
Ik vond het een interessant boek. Ik vond het interessant om te lezen over zijn drugs verslaving, en doordat ik dit boek heb gelezen heb ik allerlei redenen om geen drugs te gebruiken (niet dat ik dat van plan was). Ik vind het ook best knap dat hij overal zo eerlijk over durft te vertellen. Hij vertelt alle details van zijn ervaringen alle leuke ervaringen en alle slechte, bijvoorbeeld dat hij een keer onder invloed van cocaïne en marihuana van het dak van een vijf hoog flatgebouw sprong en met zijn hakken op de rand van het zwembad terecht kwam. Hij vertelt niet alleen dit verhaal maar ook zijn gedachten op dat moment of zijn gedachten in het ziekenhuis en de reacties van zijn familie en vrienden.

Je werd wel meegesleurd in het boek. Hij is heel vaak afgekickt, en vaak was het eerste wat hij deed als hij uit het afkickcentrum kwam op zoek gaan naar een goede dealer. Dan dacht ik van waarom doe je dat, het is niet dat ik ging huilen, maar ik schrok wel.
Soms vertelde hij over zijn seksleven, dan dacht ik dat mag wel een beetje minder gedetailleerd. Ik hoef niet te weten wat welk meisje op welk moment bij hem deed. Een beetje romantiek is niet erg, maar sommige stukken heb ik overgeslagen, want een hele bladzijde over een seksuele ervaring van hem is een beetje goor om te lezen.
Maar de mooiste verhalen zijn die over de band. Hij vertelt over alle plaatsen waar ze gespeeld hebben, en bizarre gebeurtenissen tijdens een optreden, zo moesten ze een keer optreden op de noordpool of moesten ze een keer na twee nummers ophouden omdat er een tornado op ze afkwam. Of dat ze in het begin in een kroeg speelden waar maar 20 man aanwezig waren en er bier naar ze gegooid werd, en nu geven ze optredens voor 100.000 man en worden hun platen wereldwijd verkocht.
Ik zou dit boek wel aanraden om te lezen, misschien wel aan iets oudere mensen, maar je moet dit zeker gelezen hebben. Niet alleen als je een Red Hot Chili Peppers fan bent maar iedereen. Het is een spannend boek, je wordt helemaal meegesleurd en het is moeilijk om te stoppen.

Omschrijving van de hoofdpersoon
Anthony Kiedis is geobsedeerd door drugs. Een groot deel van zijn leven ging om het high worden. Hij heeft vaak geprobeerd om te stoppen, en dat is hem uiteindelijk ook gelukt, hij is nu 5 jaar clean.
Verder houdt hij ook van mooie vrouwen. Hij heeft veel vriendinnen gehad, en hij hield ook veel van ze, maar een lange relatie heeft hij nog niet gehad.
Het is ook een echte doorzetter. Want de band heeft veel tegenslagen gehad, ze hebben veel verschillende bandleden gehad, want de gitarist ging dood aan een overdosis, maar samen met Flea is hij doorgegaan en ze hebben in totaal 4 verschillende drummers gehad en ook 4 gitaristen. Op dit moment bestaat de band uit Anthony Kiedis, Micheal “Flea” Balzary, John Frusciante en Chad Smith. Ze bestaan nu al 6 jaar uit deze formatie, maar zonder het doorzettingsvermogen van Anthony had de band nu niet meer bestaan.

Mijn Favoriete stuk
In zijn boek legde Anthony ook de betekenissen van zijn songs uit. Alle songs van de Red Hot Chili Peppers zijn door Anthony zelf geschreven en ze gaan ook regelmatig over zichzelf, de band of zijn vrienden.
In zijn boek wordt ook de betekenis en geschiedenis van het nummer “Under The Brige” uitgelegd. Dit is mijn Favoriete nummer, en de tekst is zeer sterk. Als ik dit nummer hoor of de tekst lees krijg ik kippenvel. Daarom heb ik dit stukje gekozen.

Under The Bridge

Sometimes I feel like I don’t have a partner
Sometimes I feel that my only friend
Is the city I live in
The city of Angel
Lonely as I am
Together we cry

I drive on her streets cause she’s my companion
I walk trough her hills cause she knows who I am
She sees my good deeds and
She kisses me windy
I never worry
Now that is a lie

I don’t ever wanna feel
Like I did that day
Take me to the place Iove
Take me all the way
I don’t ever wanna feel
Like I did that day
Take me to the place I love take me all the way

It’s hard to believe that there’s nobody out there
It’s hard to believe that I’m all alone
At least I have her love
The city she loves me
Lonely as I am
Together we cry

I don’t ever wanna feel
Like I did that day
Take me to the place Iove
Take me all the way
I don’t ever wanna feel
Like I did that day
Take me to the place I love take me all the way

Under the bridge downtown
Is where I drew some blood
Under the bridge downtown
I could not get enough
Under the bridge downtown
Forgotten by my love
Under the bridge downtown
I gave my life away


Ik vind dit nummer super omdat het op zijn drugsleven slaat. Het is geschreven in de tijd dat de gitarist en zijn vriend Hillel Slovak is overleden. Hij ziet wat een puinhoop drugs nalaat, en schrijft daar dit nummer over.
Er wordt vooral duidelijk dat hij zich eenzaam voelt. Dat lees je ook in zijn boek. Het ging op dat moment slecht met de band, zijn vriend stierf en hij was er zelf ook slecht aan toe.
Dat lees je ook in de zin I don’t never wanna feel Like I did that day. Hij was toen verslaafd en volledig afhankelijk geworden van de drugs en zijn gezondheid was slecht.
Ook de zin, “Under the bridge downtown I could not get enough” zegt veel over zijn verslaving. Hij had nooit genoeg drugs en het is echt een wonder dat hij nog leeft na al die hopen drugs en vechtpartijen in de getto’s waar de dealers waren.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Scar tissue door Anthony Kiedis"