Scar tissue door Anthony Kiedis

Beoordeling 5.2
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas havo | 980 woorden
  • 9 augustus 2006
  • 15 keer beoordeeld
  • Cijfer 5.2
  • 15 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
2004
Pagina's
480
Oorspronkelijke taal
Engels
Prijzen
Booker prize (1993 Genomineerd)

Boekcover Scar tissue
Shadow
Scar tissue door Anthony Kiedis
Shadow
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
Scar Tissue – Anthony Kiedis
Het boek gaat over het leven van de zanger Anthony Kiedis van de Red Hot Chili Peppers tot zijn 40e (nu).

Samenvatting:
Antonhy Kiedis wordt geboren in Michigan in de jaren 60. Als Anthony bij zijn vader is (gescheiden ouders) wordt hij behandeld als een volwassene. Zijn vader gebruikt softdrugs en dealt later harddrugs waar hij bij is. Anthony doet het slecht op school en steelt vaak dingen met zijn vrienden uit winkels en gebruikt regelmatig drugs. Op zijn 14e gebruikt hij cocaïne en heroïne van zijn vader. Zijn vader corrigeert hem niet, maar toch haalt Anthony de universiteit, waar hij medegebruikers leert kennen, waaronder Mike en Hillel. Dan gaat hij van de universiteit af en bij iemand wonen en gebruikt hij steeds vaker drugs.
Mike verandert zijn naam in Flea in gaat samen met Hillel in een bandje. Wanneer deze stopt, besluit Anthony om te zingen terwijl Flea en Hillel samen gitaar spelen. Omdat het goed ging vormen ze in 1983 een band, samen met een drummende kennis Jack Irons. Ze treden regelmatig op in clubs en na een paar jaar krijgen ze een manager. Anthony is een tijd dakloos omdat hij teveel geld verspilt aan drugs. Ze brengen nog wel 3 albums uit, ondanks Hillels en Anthonys regelmatige repetitieafwezigheid door de drugs die ze gebruiken. Plotseling sterft Hillel aan een overdosis heroïne. Jack ziet het niet meer zitten en verlaat de band. Na ongeveer een half jaar vinden ze een nieuwe gitarist, John, en drummer, Chad. Anthony schrijft een nummer over zijn gevoelens: Under The Bridge, wat een grote hit wordt. De band krijgt weer een contract en brengt een succesvol album uit. John kan niet omgaan met het succes, raakt aan drugs en verlaat de band maar komt na jaren weer terug. Anthony is tijdens alles nog steeds verslaafd en probeert meerdere keren af te kicken. Hij vertelt heel veel over zijn pogingen om af te kicken en zijn gevoelens voor drugs. In 2000 lukt het hem om af te kicken en tot op heden is hij nog steeds clean.

Tot slot vertelt hij dat hij met zijn fouten in het verleden zal moeten leven en dat zijn drugservaringen altijd een deel van zijn leven zullen blijven.

Opvallende zaken:
- Het verhaal bestaat uit verschillende verhaallijnen: de band, zijn vriendinnen, en vooral zijn drugsverslaving en hoe die ontstaan is, wel hebben deze een duidelijk verband.
- Het boek bestaat vrijwel alleen maar uit losse interessante anekdotes, hierdoor hoef je niet alles precies te volgen wat er gebeurt, hierdoor is ook wel te merken dat de schrijver van het boek geen echte schrijver is.
- Er vinden zich erg veel tijdsprongen plaats, ook zijn gebeurtenissen soms niet in volgorde.
- Het valt mee op dat de schrijver alles heel uitgebreid kan beschrijven, zelfs gebeurtenissen die zich ongeveer 35 jaar geleden hebben plaatsgevonden.
- De hoofdpersoon maakt al veel mee op jonge leeftijd, (seks met zijn vaders 18 jarige vriendin op zijn 12de, wiet op zijn 10e enz.) deze zorgen duidelijk nog voor problemen in zijn latere leven.
- De hoofdpersoon is nogal onverantwoordelijk; hij steelt, ondanks de moeite van zijn familie om hem van drugs te helpen blijft hij het nog lang gebruiken, hij haalt gevaarlijke stunts uit met zijn vrienden waardoor hij een keer zijn rug breekt, hij stopt met school en leeft op straat. Het valt me op dat de meeste dingen ontstaan zijn door zijn vaders onverantwoordelijkheid.

- Het valt me ook op hoe nuchter de hoofdpersoon vertelt over al zijn ongewone ervaringen en dat hij ondanks al zijn slechte ervaringen geen een keer in het boek het gebruik van drugs afgeraden heeft.
- De hoofdpersoon vertelt erg veel over zijn vriendinnen en beschrijft ze allemaal als godinnen en neemt een keer een vriendin die ook cokeverslaafd is waardoor hij het ook weer wordt.

Vragen die bij me opkwamen zijn:

Waarom verwaarloosde Anthony zijn vader hem zo door hem drugs te geven, hem mee laten helpen aan zijn drugshandel en hem niet te corrigeren wanneer hij verkeerde dingen deed? Hier heb ik geen antwoord op omdat er niet wordt ingegaan op de gevoelens van zijn vader.

Hoe erg beïnvloedt het eenmalig gebruik van een harddrug je verdere leven? Heel sterk, het is namelijk zeer verslavend en levensgevaarlijk kost een heleboel geld en blijft je je hele leven achtervolgen.

Hoe is het om een rockster te zijn? Heftig, er gebeurt nogal veel, vanwege veel geld worden drugs verleidelijk, wel is het zo dat heel veel vrouwen voor je vallen wanneer je echt bekend bent.

Evaluatie:

Ik heb het boek gelezen omdat ik de muziek van Red Hot Chili Peppers goed vond en meer over het ontstaan van de band en de jeugd van de bandleden te weten wilde komen. Helaas ging het boek vrijwel alleen maar over Anthony zijn drugsverslaving en zijn vele vriendinnen en zijn problemen daarmee. Er gebeuren veel boeiende dingen in het leven van de schrijver maar hij beschrijft ze met geen emotie, en vertelt alleen maar anekdotes. Het boek bestaat eigenlijk alleen maar uit achter elkaar gezette gebeurtenissen en feitjes, er zit niet echt een grote lijn in het verhaal, ook al is het interessant om te leren over de vorderingen van zijn drugsgebruik, vriendinnen, en de band. Ik vind de teksten van de liedjes van de schrijver van het boek altijd wel mooi, daarom was het ook een teleurstelling dat het boek niet echt boeiend geschreven is, ook al is de schrijver geholpen door een echte schrijver, Larry Sloman.
Voor mij als fan was het wel een leuk boek om te lezen vanwege de feitjes van de band en af en toe verhalen achter liedjes zitten, maar ik denk dat het voor andere mensen geen interessant boek is vanwege de slechte schrijftechniek van de schrijver.

Samenvatting in max. 10 woorden:
Gebruik nooit drugs, want het blijft je je leven achtervolgen.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Scar tissue door Anthony Kiedis"