Romeo and Juliet door William Shakespeare

Beoordeling 5.7
Foto van een scholier
Boekcover Romeo and Juliet
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 5e klas vwo | 628 woorden
  • 15 november 2003
  • 15 keer beoordeeld
Cijfer 5.7
15 keer beoordeeld

Boekcover Romeo and Juliet
Shadow
Romeo and Juliet door William Shakespeare
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Verwerkingsopdrachten Romeo and Juliet

1. Zakelijke gegevens van het toneelstuk.
Romeo en Julia is geschreven door William Shakespeare. Hij was een van de beste schrijvers in de Renaissance. Na zijn dood zijn al zijn werken verzameld en gedrukt.
Het is gepubliceerd in 1597 en het is een drama.

2. Achtergrond van het toneelstuk.
Shakespeare heeft het verhaal van Romeo en Julia niet zelf verzonnen, hij heeft het eigenlijk alleen maar vertaald naar het engels. Shakespeare heeft het verhaal van Arthur Brooks overgenomen. Hij had Romeo en Julia geschreven als een lang gedicht. Sommige dingen heeft Shakespeare direct uit het gedicht overgenomen. Dat is ook het kenmerkende aan Shakespeare: hij baseerde vaak zijn stukken op eerdere, bestaande stukken. Romeo en Julia is het meest bekende stuk van Shakespeare.

3.Geef een karakterbeschrijving van de hoofdpersonen en citeer daarbij uit de tekst.
Romeo is een Montague en is heel erg verliefd op Julia. Het is een vriendelijk en liefdevol persoon. Verder is hij knap, intelligent en gevoelig. Hij gelooft in liefde op het eerste gezicht. Hij wil eigenlijk geen Montague zijn en is ook niet zo haatdragend als zijn familie.

Julia is een heel lief en mooi meisje van 14 jaar. Zij is een Capulet, haar familie en Romeo’s familie zijn vijanden. Zij is best een romantische type en houdt ook erg van Romeo. Degene die zij het meest als haar beste vriend ziet is haar opvoeder.
Ze hebben alles voor elkaar over, als ze maar samen zijn.
Dit is niet echt een citatie maar meer een samenvatting van wat er dan gebeurt:
Julia is bereid een drankje in te nemen zodat het lijkt of ze echt dood is, zo wil ze verenigen met Romeo. Maar Romeo wist dat niet en dus pleegt hij zelfmoord. Daar kan Julia niet tegen en pleegt zij ook zelfmoord. Hieruit blijkt dat ze niet zonder elkaar kunnen leven.

4. Schrijf een gedeelte van het dagboek van Romeo of Juliet.
Lief dagboek,
vandaag was ik op het feest dat mijn vader had georganiseerd en daar zag ik hem. Hij is heel mooi en lief en laat mij voelen dat ik een speciaal iemand ben. Dat gevoel heeft niemand mij eerder gegeven. Ik heb hem stiekem gezoend.. oohh wat was dat lekker.

Alleen ik heb wel een heel groot probleem, Romeo is een Montague en de Montagues zijn de aartsvijanden van onze familie. Ik zou dus nooit met hem mogen trouwen. Oh lieve God help mij! Wat moet ik doen? Ik ben verliefd op een Montague! Wie had dat ooit kunnen denken?

5. Beschrijf een situatie die bij jou een emotie opriep.
Ik vond het eind heel erg emotioneel, dat twee geliefdes doodgaan omdat ze niet samen mogen zijn. Als ik Julia was, zou ik denk ik weglopen met Romeo naar een verre onbekende plek waar ze ons dan niet zouden kunnen vinden. Daar zouden we dan gelukkig kunnen zijn. Misschien dat onze families het na een tijdje wel zouden goedkeuren.

6. Vergelijk het originele (gelezen) stuk met de moderne verfilming.
De tijd: in het boek speelt het zich vroeger af, rond 1600. Dat kun je ook aan bepaalde dingen in het verhaal zien, zoals dat de meisjes al heel jong trouwen.

De film speelt zich rond deze tijd af, dat kun je aan van alles zien, zoals de auto’s, pistolen enz. Ze hebben in de film veel dingen uit de originele versie modern gemaakt.
De ruimte: De ruimtes zijn ook best anders in de film en in het boek. In de film bijv. gaat Romeo naar het strand om na te denken. Dat komt in het verhaal niet voor.
Ik vind de originele versie leuker, omdat ik de film er nepper uit vind zien. Het is ook best raar in de film dat alles modern is, maar dat ze wel dichtend praten.

REACTIES

K.

K.

goed heel goed :)

11 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Romeo and Juliet door William Shakespeare"