Revolutionary road door Richard Yates

Beoordeling 7.2
Foto van een scholier
Boekcover Revolutionary road
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 6e klas vwo | 1120 woorden
  • 22 maart 2012
  • 11 keer beoordeeld
Cijfer 7.2
11 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
1961
Pagina's
352
Oorspronkelijke taal
Engels
Verfilmd als

Boekcover Revolutionary road
Shadow
Revolutionary road door Richard Yates
Shadow
ADVERTENTIE

Wat zou je het liefste doen?

Maak een keuze en ontdek welke opleiding bij jou past!

Verantwoording van de keuze & verwachtingen
Ik koos dit boek omdat mijn moeder het voor mij gekocht had nadat ik de film had gezien. De film had een enorme impact om mij gehad. Ik vond hem ontzettend mooi en wilde graag het boek lezen.

Ik verwachtte dat het boek misschien wel heel anders zou zijn dan de film, omdat dat vaak zo is. Het einde zou bijvoorbeeld heel anders kunnen zijn. Daar was ik wel naar benieuwd. Ook wilde ik graag weten of de schrijfstijl mij aan zou staan en of ik het als geschreven verhaal ook mooi zou vinden.


Beoordeling
Ik wilde, meteen nadat ik dit boek uit had, het boek opnieuw lezen. Het verhaal greep me enorm, mede ook de reden waarom ik het boek wilde lezen.

Ik vond dat er hier en daar te lang over een scene werd geschreven, waardoor ik soms mijn aandacht wat zou verliezen. Ik voelde tijdens het lezen vaak een diversiteit aan gevoelens over hoe April en Frank Wheeler met elkaar om gingen. Ze zijn duidelijk heel verschillend en door de flashbacks naar hoe ze elkaar hebben ontmoet, weet ik dat ze anders zijn dan de andere ‘’suburbans’’. Ze proberen echter ontzettend om het huisje-boompje-beestje plaatje compleet te krijgen en offeren daarvoor veel op.

April Wheeler wordt fantastisch geschreven. Ze laat perfect zien hoe moeilijk het leven van de huisvrouwen in de jaren ’50 was. Het is ook haar idee om naar Parijs te verhuizen, ze wilt haarzelf en haar familie een kans geven om uit de sleur te komen, nu ze er nog vroeg bij zijn.

Mijn verwachtingen zijn niet uitgekomen. Ik ben daar ontzettend blij om! Ik had al gehoopt dat het einde hetzelfde zou blijven en dat de ontzettend rauwe emoties van de film ook in het boek goed te voelen zijn. Het is echt goed vind ik dat iemand de werkelijkheid achter een perfect-uitziende familie zo goed neer weet te zetten. Het boek was in de tijd dat het gepubliceerd werd, vast een grote schande.


Perspectief
Het boek is vanuit een alwetend perspectief geschreven. Je hoort niet de persoonlijke gedachtes van April en Frank Wheeler, maar iemand van buitenaf vertelt over de gebeurtenissen in het verhaal.

‘’ They shifted in their seats, they filled awkward pauses with elaborate courtesies about the refreshing of drinks, they avoided one another’s eyes and did their best to avoid the alarming, indisputable knowledge that they had nothing to talk about.’’


Hoofdpersonen
April Wheeler, is de vrouw van Frank. Samen hebben ze twee kleine kinderen, waarvoor zij thuis blijft wanneer hij gaat werken. Ze is niet blij met haar leven maar houdt al haar gevoelens binnen en weet niet zo goed wat ze met zichzelf aan moet om het te veranderen. Wanneer ze met een plan komt om naar Parijs te verhuizen, voelt ze zich denk ik opgelucht, omdat ze een uitweg heeft gevonden.

Frank Wheeler, is de man van April. Toen de twee elkaar ontmoeten zat Frank vol met ideeën over het leven. Hij had grootse plannen; hij wilde rondreizen, teruggaan naar Parijs
Frank heeft een temperament. Hij kan van ontzettend kalm naar ontzettend boos worden in 0,5 seconde. Aan het begin van het verhaal wordt hij dertig, en realiseert hij zich dat hij zijn vader is geworden.

Beide April en Frank zijn ongelukkig. Ze willen ook allebei niet meer het leven leidden die ze leidden. Het probleem is, is dat ze niet goed met elkaar communiceren. Als ze eerlijk tegenover elkaar zouden zijn en elkaar zouden proberen te begrijpen, zou het al veel helpen. Ze raken echter heel erg verstrikt in het web van perfectie, wat verwacht wordt van families in de jaren ’50 (op Revolutionary Road)


Plaats en tijd
Het verhaal speelt zich af in de jaren ’50. Dit is te merken aan de leefwijze van de personages en aan kleine details als het bedrijf waar Frank werkt, Knox. Het meeste gedeelte van het verhaal speelt zich af in het huis op Revolutionary Road en op het werk van Frank.

Het verhaal speelt zich af over een tijd van ongeveer een jaar.


Probleem/conflict
Het grootste ‘’probleem’’ is het idee van April en Frank om naar Parijs te verhuizen. In het begin geeft het ze nieuw levenslust, maar Frank krijgt al snel een promotie aangeboden, wat hem doet twijfelen. April raakt ook weer zwanger, wat de plannen nog meer dwars gaat zitten. Uiteindelijk beslissen ze het toch niet te doen, wat vooral komt door Frank’s bezwaren. April ziet het derde kind als oorzaak en overlijdt nadat ze bij zichzelf een abortie probeert te doen.


Thema en motieven
Het thema van dit verhaal is ongelukkigheid. De motieven die dit ondersteunen zijn; liefde, vriendschap, werk en de jaren ’50.
 De ongelukkigheid van The Wheelers zijn de reden waarom ze in de eerste instantie willen verhuizen. ‘
 De liefde tussen Frank en April ondersteunt dit, door het soms dwars te zitten en soms te versterken.
 De vrienden van The Wheelers spelen ook een grote rol, omdat ze laten zien hoe de samenleving in die tijd naar het leven keek.
 Als laatst is de tijd waarin het verhaal zich afspeelt heel belangrijk.


Taalgebruik
‘’In the meantime, Frank Wheeler´s coffee was delicious, his paper napkin was excellently white and dry, and the grandmotherly woman who served him was s courteous and so clearly pleased with the rhythm of her own efficiency that he wanted to lean over and press a kiss into her wrinkled cheek.´´


Titel
De titel Revolutionary Road komt voort uit de straat waarop the Wheelers wonen die zo genaamd is. De straat staat bekend om de geweldig mooie huizen bewoond door perfecte families. Het woord Revolutionary geeft hoopt aan toekomstige kopers. Ze kopen een huis in verwachting van een vlekkeloos leven met hun familie.


De schrijver
De schrijver van dit boek is Richard Yates. Hij was een Amerikaanse schrijver van de jaren ’60 tot de jaren ’80. Revolutionary Road is zijn eerste roman. Hij heeft zelf eerst in New York gewoond en is daarna verhuisd naar Connecticut, waar hij naar school ging. Na zijn schooljaren ging hij het leger in en reisde daarmee rond Frankrijk en Duitsland.

Het is duidelijk dat hij zijn inspiratie voor Revolutionary Road haalde uit zijn eigen ervaringen in Connecticut toen hij er zelf woonde. Zijn liefde voor Parijs komt er ook duidelijk in voor.

Het boek veroorzaakte in de tijd dat het uitgegeven werd, voor veel ophef omdat het een heel realistisch beeld gaf van de samenleving. Hij werd ook als schrijver gecategoriseerd onder de stroming ‘’Het realisme’’.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.