Refugee boy door Benjamin Zephaniah

Beoordeling 5.2
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas havo | 2533 woorden
  • 1 augustus 2006
  • 106 keer beoordeeld
  • Cijfer 5.2
  • 106 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
2001
Pagina's
224
Oorspronkelijke taal
Engels
Literaire thema's

Boekcover Refugee boy
Shadow
Refugee boy door Benjamin Zephaniah
Shadow
ADVERTENTIE
Studententijd zomerspecial

Heb jij de Zomerspecial van Studententijd de podcast al geluisterd? Joes, Steie, Dienke en Pleun nemen je mee in hun zomer vol festivals, vakanties en liefde. En kijken ook alvast vooruit naar de introductietijd van het nieuwe collegejaar. Luister lekker mee vanaf je strandbedje, de camping of onderweg. 

Luister nu!
Primaire gegevens :

Titel: refugee boy

Auteur: Benjamin Zephaniah

Ondertitel: is er niet

Jaar van 1e publicatie: 2001

Aantal bladzijde: 291

Code: rood

Uitgelezen op: 3 April

de “Ten Questions”:
1:
Het boek heet Refugee boy omdat het gaat over een refuged boy de hoofdrolspeler in het boek. Alem de hoofdrolspeler in dit boek word door zijn vader alleen achter gelaten in Engeland omdat het in hun eigen land te gevaarlijk voor hem is. In Engeland komt wordt hij refugee genoemd in het Nederlands houd dat ook wel in asielzoeker.

2:

Je kunt het een psychologische of sociale roman noemen, omdat je Alem van binnen leert kennen je weet wat er in hem om gaat hoe hij over dingen denkt. Je ziet hoe hij verandert en zijn weg vind in Engeland.
Maar aan de andere kant is het ook sociale omdat het ook wel gaat over hoe Engeland met mensen zoals Alem omgaat. Op Alem komt het over of alle Engelse asielzoekers haten door krantenartikelen dit speelt van grote parte in zijn denken, hij voelt zich in een hoekje geplaatst.

3:
-A : * Alem = De hoofdpersoon , een jonge jongen die heel erg leergierig is. Die zich goed kan aanpassen aan nieuwe omstandigheden. Hij komt in een heel nieuw land terecht zonder ouders maar toch gaat hij door en probeert zoveel te leren als die kan en te hopen zijn ouders weer terug te zien en voor vrede in zijn land.
* Mr / Mrs Fitzgerald = zijn pleegouders. Staan altijd voor hem klaar en hopen dat hij weer verenigd kan worden met zijn ouders maar dat lukt niet echt omdat ze beiden overlijden. Adopteren hem later.
*Mr kelo ( Alem’s vader )= Man die het beste voorheeft met zijn zoon, maar dat niet allemaal voor elkaar krijgt. Hij verliest zijn vrouw. En is verrast door de steun die ze krijgen in Engeland als ze uitgeprocedeerd worden. Hij probeert de vrede te krijgen in hun land en doordat hij dat wil wordt hij ook vermoord.
* Sheila en Mariam = Proberen Alem te helpen dat is hun werk. Ze vinden dit een hele aparte zaak. En steunen Alem met al de dingen die hij meemaakt.

* Ruth = Alem’s nieuwe zus. Zij is de dochter van de Fitzegald. Behandeld hem eerst zonder respect maar krijgt later in het verhaal veel respect voor hem doordat hij sterk blijft en een doel voor ogen blijft houden maakt niet uit wat er gebeurd ( zijn moeder gaat dood bijvoorbeeld) hij gaat door met zijn doel bereiken.

* Robert= Alem’s beste vriend die meteen al de eerste dag dat Alem op school is al met elkaar optrekken. Hij heeft veel begrip voor hoe moeilijk Alem het heeft en probeerd hem ook te helpen. Een voorbeeld daarvan is dat hij Alem naar een jongen brengt waarvan hij dacht dat die uit hetzelfde land kwam bleek niet zo te zijn maar hij zit vol goede bedoelingen.
-B : -Alem staat in relatie met Mr en Mrs Fitzegald als een soort familie pleegouders en pleegkind die niet vergeten wie zijn echte familie is en elkaar altijd proberen te helpen hoe moeilijk het ook is.
-Alem en Mr kelo zijn een vader en zoon die in moeilijke tijden hebben zijn vader probeert hem een goed leven te geven door hem naar Engeland te brengen zodat die niet weer bijna word vermoord in hun eigen land. Ze delen lief en leed met elkaar.
- Alem en Sheila en Mariam zijn Alem’s sociale werkers regelen alle belangrijke dingen voor hem, maar steunen hem persoonlijk ook. Ze behandelen hem niet als patient zonder gevoel maar geven hem echt aandacht daarmee winnen ze ook zijn vertrouwen.
- Alem en Ruth zijn aan het begin vreemden voor elkaar maar aan het einde krijgen ze een soort echte broeder zuster brand terwijl ze dat biologisch niet van elkaar zijn. Ruth probeert hem te steunen en begrijpt hem heel goed.
- Alem en Robert
-C : De personen zijn bijna allemaal flat karakters omdat je ze niet echt leert kennen dit komt ook wel door het perspectief van het verhaal omdat je alles door de ogen van Alem ziet en Alem is daarom ook een round karakter want hem leer je echt kennen hoe die denkt over mensen wat die van mensen vind etc.
-D : Alem’s karakter veranderd wel in het verhaal in het begin is hij een beetje ontwetend met de nieuwe situatie aan het einde heeft er vrede mee en hoeft hij niet perse meer terug naar zijn eigen land. Hij leert ook echt de Engelse gewoontes en hun cultuur hij veranderd helemaal qua cultuur in begin levert dit ook wel een beetje voor een cultuur schok op.

4:
Het thema van dit boek is hoe een asielzoeker zich aanpast. Of hoe mensen zich aanpassen in een nieuwe situatie terwijl zich waar hij eerst behoorde veel problemen spelen maar toch verder gaat met zijn nieuwe leven en zich niet teveel laat bezig houden met het verleden en dingen goed verwerkt.

5:
Het verhaal speelt zich af in Engeland in de omgeving van Londen en aan het begin in Ethiopië en een gedeelte in Eritrea de landen waaruit zijn ouders vandaan kwamen en waarin ze leefden eerder. Het speelde zich tussen 1960 en 1991 af omdat ik onderzoek over die oorlog heb gedaan op internet en daaruit kwamen deze getallen uit dat in die tijd de burgeroorlog was. En in het boek zijn de landen nog in burgeroorlog.

6:
27 hoofdstukken. De titels van de hoofdstukken slaan op belangrijke dingen die in het hoofdstuk gebeuren. Zoals dat hij voor de eerste keer voor de rechter moet verschijnen het hoofdstuk heet dan : Court in action.
je weet dus al een beetje wat er dan gebeurd in het hoofdstuk.

7:
het verhaal word chronologisch verteld want je ziet bijvoorbeeld niet later pas waarom hun naar Engeland gaan maar meteen aan het begin al in een proloog. Alles speelt zich achter elkaar door geen echte belangrijke flash-backs zoals bijvoorbeeld hoe Alem het vroeger in zijn eigen 2 landen op school had hoe het veranderde door de burgeroorlog daar werd niet veel aan besteed meer hoe het in Engeland was.

8:
A: Hij/zij perspectief omdat je alles door de ogen van Alem ziet maar ook soms door de ogen van andere mensen. In het boek verteld Alem niet alleen over zichzelf het is dus personaal.
B: Het is eenvoudig taalgebruik niet te lang zinnen en niet te moeilijke woorden. Aardig groot lettertype waardoor je het verhaal snel kunt doorlezen.
C: Een gesloten want een van de belangrijkste dingen in het boek is of Alem in Engeland mag blijven en aan het einde mag die dat omdat dan beiden ouders zijn overleden.

9:
Full Name: Benjamin Obadiah Iqbal Zephaniah
Place of Birth: Birmingham/England.
Occupation: Poet/Writer.
Union Memberships: Equity, Musicians Union, Writers Guild, Performing Rights Society, Author Licensing and Collecting Society.
Hobbies: Martial Arts, Numismatics.

Benjamin who??
My full name is Benjamin Obadiah Iqbal Zephaniah which is Christian, Jewish and Muslim. I was born in the district of Handsworth in Birmingham. My poetry is strongly influenced by the music and poetry of Jamaica and I can't remember a time when I was not creating poetry. This had nothing to do with school where poetry meant very little to me, infact I had finished full time education at the age of 13.
I wanted to reach more people so at the age of 22 I headed south to London where Page One Books published my first book Pen Rhythm. My mission was to take poetry everywhere and I was able to do this through performing my poems directly to the people.
I try to write poems that are fun but they should also have a serious message. I am very concerned about racism, animal rights, pollution and I have always believed that boys and girls should be treated equally. I hate wars and I think it is not right that adults should tell children not to deal with disputes by fighting and then those same adults fo and fight in wars. I think armies should be banned.
I love jogging, Kung Fu, football, collecting old banknotes and exploring woods and forests. Most of my best friends are animals and I am passionate abou being vegan. I have written 7 plays, 7 books for adults and 4 books for children which are: Talking Turkeys, Funky Chickens, Face, Refugee Boy and Wicked World. You can read about them below.
I love being on television programmes and I have been on some silly ones like The Bill and Eastenders. I have also been on things like Live and Kicking, Blue Peter and Wise Up - they were fun but they don't pay you much.
I have travelled around the world many times and my favorite countries for performing are in Asia and Africa. I now live in the East End of London right next door to West Ham Football ground but I still support the best team in the world - Aston Villa!


Dit komt van zijn officieel site af.

10:
Ik vond het een goed boek omdat het onderwerp me erg aansprak. Dit was het eerste boek wat ik heb gelezen over asielzoekers en hoe moeilijk hun het hebben. Het is een gewaagd onderwerp wat veel aan het bod is hier in Nederland heel actueel dus. Je gaat met de hoofdpersoon Alem helemaal meeleven door alle moeilijke dingen die hij meemaakt in zijn leven want je zou er zelf niet aan moeten denken in een vreemd land te wonen en je beide ouders kwijt te raken. Het boek hield me de hele tijd geboeid omdat je echt graag wil weten of zijn ouders hem komen ophalen in Engeland of hij in Engeland mag blijven hoe hij zich red helemaal alleen in Engeland. Het taalgebruik was niet te moeilijk dus makkelijk te lezen dat was wel fijn ik had het boek dus aardig snel doorgelezen. Wat ik wel apart vond dat iemand die voor vrijheid uitkomt zoals Alem’s ouders dat die om worden gebracht zelfs in Engeland waar de hele oorlog niet plaatsvindt.

Dat vond ik wel apart je denkt toch wel daar ben ik veilig daar is de oorlog niet word je alsnog omgebracht vanwege de oorlog omdat je daar tegen bent heel apart. Al bij al vond ik het dus een heel goed boek.

Samenvatting :

Proloog
Ze wonen eerst in Ethiopië daar word aan de deur geklopt en worden ze hun hun bed uitgesleurd ze zeggen daar dat zijn vader een verrader is en zijn moeder de vijand en dat hij een mongool is. In Eritrea zeggen ze juist dat zijn moeder een verrader is een de vader een vijand.

Verhaal
Dan begint het verhaal echt. Zijn vader en Alem gaan op vakantie naar Engeland als verjaardag cadeau voor Alem. Ze hebben het daar heel gezellig ze gaan naar allemaal bezienswaardigheden totdat op de 3e ochtend de baas van het hotel binnenkomt en vraagt of zijn vader daar is. Was hij dus niet het blijkt dat hij Alem alleen achtergelaten heeft in Engeland. Hij krijgt te maken met allerlei instanties eerst brengen ze hem naar een opvangtehuis voor kinderen zoals hem. Meteen de 2e dag wordt hij al in elkaar geslagen omdat hij zijn eten niet aan de groteren wil afstaan die avond vlucht hij ook hij loopt zoveel die kan slaapt op een boerderij en loopt de volgende dag weer verder totdat hij weer de oprit van opvangtehuis ziet hij heeft een rondje gelopen. Maar gelukkig kregen de mensen door dat hij zich niet op zijn gemak voelde en mocht hij daar weg.
Gelukkig vonden ze snel voor hem pleegouders hij vond het goed om daar te gaan wonen dus gebeurde dat. Hij ging in het begin nog niet naar school maar later wel. Op een gegeven moment kreeg hij een bericht van zijn vader dat zijn moeder overleden was dit was heel zwaar voor hem maar hij ging gewoon verder met school. Hij kreeg steeds meer vrienden en die probeerden hem te helpen , zoals Robert hij probeerde ervoor te zorgen dat hij in contact kwam met andere mensen die uit dezelfde landen als hij kwam maar dat lukte niet goed. Tussendoor moest hij voor de eerste keer bij de rechter komen om te kijken of hij Asiel krijgt maar hij moest nog terugkomen voor een 2e hoorzitting. Het gaat bij de familie Fitzgerald steeds beter hij krijgt alles wat hij nodig heeft, hij heeft veel boeken een eigen pc en fiets etc. zijn leven gaat eigenlijk wel goed alleen zijn vader mist die heel erg. Dan op een avond zit hij op zijn kamer word er op zijn deur geklopt staan er allemaal mensen dan ziet hij tussen die mensen opeens zijn vader. Zijn vader verblijft in het asielzoekers centrum maar nu moet hij niet meer alleen voor de rechter komen maar moet hij samen met zijn vader. Daar krijgen ze te horen dat ze omdat de zaak nu veranderd is ze weer nog een keer moeten komen en Alem nu bij zijn vader moet intrekken in het Asielzoekers centrum. Hij vindt het daar niet leuk en klein maar vind het niet erg want nu is hij weer bij zijn vader.

Dan komen ze weer voor de rechter en krijgen ze te horen dat ze het land worden uitgezet. Alem vertelde dit aan zijn vrienden en die zeiden meteen dat ze een actie / demonstratie zouden beginnen zodat Alem
in Engeland kon blijven maar hiervoor hadden ze wel de toestemming van Alem’s vader nodig die leek het in eerste opzicht geen goed plan. Maar Alem haalde hem over om eerst te kijken bij de 1e bijeenkomst en dan te zeggen of het goed was of niet. Dit deden ze. Bij de bijeenkomst was de opkomt groot ze verdeelden allerlei taken zoals handtekeningen verzamelen televisieploegen regelen folders maken etc. Aan het einde vroegen ze aan zijn vader of hij het ermee eens was en ze dit plan in werking mochten zetten. Hij stemde ermee in. Eindelijk was het zover de demonstratie ze liepen met zijn allen naar het Stadhuis er was veel belangstelling voor en de groep mensen was groot. Er waren geen tegenslagen op een groep mensen na racisten die vonden dat ze weg moeten. Ze hebben bij het gemeente tehuis de handtekeningen afgegeven en zijn weer rustig verder gegaan er was ook genoeg media interesse het was een geslaagde optocht. De maandag op school hield de directeur hier een toespraak over. Dat hij het zo goed vond dat zoveel mensen Alem steunden etc. etc. zijn vader was daar ook bij. Op 1 dag was zijn vader naar de organisatie voor vrede in de 2 landen waarin hun wonen waarvan hij een voornaam lid was om te helpen. Maar hij kwam nooit meer terug. Toen Alem thuiskwam kon hij zijn vader nergens vinden en hele poos niet totdat hij te horen kreeg dat zijn vader vermoord was vanwege dat hij vrede wou stichten. Hij kwam weer bij de Fitzgerald te wonen en alles ging wel zijn gangetje. Hij moest voor de allerlaatste keer bij de rechter te verschijnen omdat de hele boel nu weer was veranderd omdat hij geen ouders meer had. Hij mocht nu wel in Engeland blijven bij de Fitzgerald.
En ze leefden als een gelukkig gezinnetje verder dat veel had meegemaakt.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

M.

M.

je nederlandse grammatica en spelling is echt diep triest... ( leer alstjeblieft wanneer je ''hun'' en wanneer je ''zei'' gebruikt.
verder erg bedankt

10 jaar geleden

G.

G.

Het is Nederlandse grammatica met een hoofdletter en grammatica en spelling ZIJN echt diep triest. Eerst naar jezelf kijken wanneer je een ander af zeikt.

8 jaar geleden

B.

B.

nice 1 en die andere heeft ook gelijk over die hun en die!

10 jaar geleden

R.

R.

Bedankt, heeft mij gered :D

7 jaar geleden