Rebuilding Coventry door Sue Townsend

Beoordeling 7.2
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 6e klas vwo | 1191 woorden
  • 15 augustus 2006
  • 71 keer beoordeeld
  • Cijfer 7.2
  • 71 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
1988
Pagina's
160
Oorspronkelijke taal
Engels

Boekcover Rebuilding Coventry
Shadow
Rebuilding Coventry door Sue Townsend
Shadow
ADVERTENTIE
Studententijd zomerspecial

Heb jij de Zomerspecial van Studententijd de podcast al geluisterd? Joes, Steie, Dienke en Pleun nemen je mee in hun zomer vol festivals, vakanties en liefde. En kijken ook alvast vooruit naar de introductietijd van het nieuwe collegejaar. Luister lekker mee vanaf je strandbedje, de camping of onderweg. 

Luister nu!
Rebuilding Coventry

1) Auteur: Sue Townsend
Titel: Rebuilding Coventry
Plaats van uitgave: Groningen
Jaar van uitgave: 2002

2) Motto:
Er is geen motto in het boek.

Ondertitel:
Er is geen ondertitel aanwezig.

Titelverklaring:
Het boek heet ‘Rebuilding Coventry’ omdat het hoofdpersonage in het verhaal op de vlucht slaat en zij van buiten en van binnen een verandering meemaakt. Voordat zij haar buurman vermoorde met een Action Man pop was ze een introverte vrouw die er voor zorgde dat altijd alles goed was. Dat ze een goede indruk op andere maakte. Ook deed ze er altijd alles aan om er goed uit te zien. Zo ging ze gemiddeld drie keer per dag in bad. Nadat ze haar buurman vermoord heeft moet ze zich aanpassen aan de nieuwe omstandigheden waar ze vanaf dan in leeft. Ze moet voor zichzelf opkomen. Ook heeft ze niet langer de kans om zichzelf te wassen, al probeert ze zichzelf er wel op allerlei manieren een beetje schoon uit te laten zien. Als ze op een gegeven moment bij een stel mensen in huis woont/werkt grijpt ze zelfs de kans om haar haar drastisch te kleuren zodat ze niet langer gemakkelijk herkend kan worden door de politie.

3) Aantal hoofdstukken/delen:
Het boek bestaat uit 45 hoofdstukken en achter in het boek is ook nog een epiloog te vinden. Daarin wordt beschreven hoe het na zes maanden met de personages gaat.


4) Inhoud:
Coventry woont met haar man en twee kinderen in een stadje dat Badger's Copse Close heet en op een avond vermoordt ze per ongeluk een man, Gerald Fox. Ze is radeloos en ze vlucht naar Londen. Er waren getuigen van de moord en dus gaat de politie naar Coventry op zoek. Niemand weet waar ze is en Coventry leeft als een zwerfster in Londen. Ze gaat stiekem in hotels naar het toilet, en uiteindelijk gaat ze ergens als huishoudster werken. Het is een beetje een vreemd gezin waar ze in terecht komt. Het bestaat uit een hele vreemde professor, zijn vrouw en zijn zoon. De vrouw is nudist en ze loopt de hele dag naakt door het huis. De zoon is gek en eet al een paar jaar niet meer. Het is een ongelooflijke bende in het huis en als Coventry wat schoon heeft gemaakt is het onmiddellijk weer vies. Ze heeft er na een tijdje schoon genoeg van en ze is eigenlijk best blij als haar baas achter haar verleden als moordenares komt en haar weg stuurt. Hierna gaat Coventry in een huis wonen waar allerlei mensen van de straat wonen en ze ontmoet er Dodo. Natuurlijk heeft Coventry hulp nodig, want ze kan niet altijd zo blijven leven. Dus belt ze haar broer Sidney. Die is echter op vakantie naar Portugal. Als hij terugkomt gaat ze hem ophalen van het vliegtuig. Ondertussen heeft ze besloten zelf ook te vluchten, met Dodo, die de paspoorten en visa regelt. Op het vliegveld ziet ze haar kinderen voor de laatste keer, die komt ze er namelijk tegen. Daarna gaat ze naar Moskou met Dodo.

Personages:
Coventry Dakin is de hoofdpersoon, ze is getrouwd met Derek Dakin. Ze hebben samen 2 kinderen. Coventry is 39 jaar, maar wordt in het verhaal nog 40. Ze heeft lelijke ouders en vraagt zich dan ook af hoe zij zo knap is geworden. Ook is Coventry vaak bezig met het uiterlijk en kleding. Ze vermoordt haar buurman met een actionman pop en vlucht vervolgens naar London en leeft daar als een zwerver.

Derek Dakin is de man van Coventry en is een beetje een rare man. Hij is het tegenovergestelde van Coventry. Zijn grote bezigheid zijn schildpadden.

Dodo is het huismaatje van Coventry in London. Ze leven samen in Cardboard City. Ook gaan ze samen vaak de stad in om te bedelen of slimme trucjes bij mensen uit te halen om geld te vangen.

John en Mary zijn de kinderen van Coventry en Derek. Ze zijn allebei ook knap en ze zitten allebei nog op school. Ze houden erg van hun moeder, en gaan haar op een gegeven moment dan ook achterna.

Sydney is de broer van Coventry. Ze zegt in het begin van het boek over hem: ‘I love my brother Sidney, and I think he loves me.’ Samen lachen ze om hun ouders, die ze ‘Tennis Ball’ en ‘Bread Knife’ noemen. Haar vader is zo rond als een tennisbal, en haar moeder is ontzettend mager. Hij is getrouwd met Ruth.


Tijd:
Het verhaal speelt zich af in 1987.

Plaats:
In het begin speelt het verhaal zich eventjes in het dorpje Badger’s Copse Close af waar Coventry haar leven lang al woont, maar grotendeels speelt het verhaal zich af in Londen, waar ze naartoe vlucht.

Belangrijkste gebeurtenis:
In hoofdstuk drie kijkt Coventry uit haar keukenraampje en ziet hoe haar overbuurman, Gerald Fox, zijn vrouw aan het wurgen is. Ze twijfelt geen moment en rent naar het huis toe en slaat hem met een Action Man pop op zijn hoofd. Hij zakt onmiddellijk in elkaar en Coventry slaat op de vlucht.
De rest van het boek is het resultaat van deze actie. Dit is dus absoluut de belangrijkste gebeurtenis uit het boek.

5) Persoonlijke reactie:
Ik vind het een grappig verhaal, er gebeuren veel dingen in het boek en is zeker niet langdradig. Hoewel dit boek eigenlijk wel een serieus verhaal heeft is het op een ‘vrolijke' wijze geschreven. Het is ook geen ingewikkeld verhaal, maar wel met veel afwisseling. Het is makkelijk leesbaar; er worden makkelijke woorden gebruikt en geen lange zinnen, dus daardoor had ik ook geen moeite met het lezen van een engels verhaal. Ik las het bijna zoals ik het boek in het Nederlands zal lezen. Het boek heeft ook korte hoofdstukjes zodat je gemakkelijk even 10 minuten kan lezen en het dan weer wegleggen, zonder dat je het verhaal kwijt bent.

Ik vond het een vreemd boek. Er komen ongewoonlijke dingen in voor, bijvoorbeeld de rare familie waar ze het huishouden gaat doen. Ik bleef me constant afvragen wat ze daarna zou gaan doen. Ik vond het ook leuk om te lezen hoe het met de personen uit het boek verder ging aan het einde van het verhaal.
Het begin van het boek vond ik ook geweldig. De eerste zinnen zijn: "There are two things that you should know about me immediately: the first is that I am beautiful, the second is that yesterday I killed a man called Gerald Fox."

6) Eindoordeel:
Ik vond het een erg grappig boek om te lezen. Ik vond de schrijfstijl van de schrijfster erg leuk. Het eerste wat je als lezer wordt medegedeeld is dat de hoofdpersoon erg knap is en dat ze gisteren een man heeft vermoord. Ik vond het een geweldig begin waardoor ik er meteen goed voor ging zitten. Ook later worden dingen soms op een heel directe manier aan de lezer duidelijk gemaakt. Dit maakte het boek erg verrassend. De hoofdstukken waren over het algemeen erg kort waardoor je het idee kreeg dat je lekker snel door het boek heen ging. Ook was het engels absoluut niet lastig, waardoor ik dit boek zeker aan mensen wil aanraden die moeite hebben met het lezen van engelse boeken.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Rebuilding Coventry door Sue Townsend"