Rebecca door Daphne du Maurier

Beoordeling 8.1
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas vwo | 1249 woorden
  • 15 augustus 2006
  • 21 keer beoordeeld
  • Cijfer 8.1
  • 21 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
1938
Pagina's
379
Oorspronkelijke taal
Engels
Verfilmd als

Boekcover Rebecca
Shadow

Na de dood van zijn vrouw Rebecca zoekt Maxim de Winter rust en vergetelheid in Monte Carlo. Daar ontmoet hij de verlegen, jonge gezelschapsdame van een rijke Amerikaanse. Ze trouwen en Maxim neemt haar mee naar Engeland, naar zijn landgoed Manderley.

Al snel wordt haar door de onverzoenlijke huishoudster duidelijk gemaakt dat zij niet de kwaliteiten heeft die de e…

Na de dood van zijn vrouw Rebecca zoekt Maxim de Winter rust en vergetelheid in Monte Carlo. Daar ontmoet hij de verlegen, jonge gezelschapsdame van een rijke Amerikaanse. Ze trouw…

Na de dood van zijn vrouw Rebecca zoekt Maxim de Winter rust en vergetelheid in Monte Carlo. Daar ontmoet hij de verlegen, jonge gezelschapsdame van een rijke Amerikaanse. Ze trouwen en Maxim neemt haar mee naar Engeland, naar zijn landgoed Manderley.

Al snel wordt haar door de onverzoenlijke huishoudster duidelijk gemaakt dat zij niet de kwaliteiten heeft die de eerste mevrouw De Winter bezat. Dagelijks voelt zij de schim van het verleden in en rond Manderley rondwaren......

Rebecca door Daphne du Maurier
Shadow
ADVERTENTIE
Studententijd zomerspecial

Heb jij de Zomerspecial van Studententijd de podcast al geluisterd? Joes, Steie, Dienke en Pleun nemen je mee in hun zomer vol festivals, vakanties en liefde. En kijken ook alvast vooruit naar de introductietijd van het nieuwe collegejaar. Luister lekker mee vanaf je strandbedje, de camping of onderweg. 

Luister nu!
Waarom koos je voor dit boek?
Ik koos voor dit boek, omdat ik benieuwd was naar wat de titel zou betekenen. En ook omdat heel veel boekjes over horror en zo gaan, en daar had ik geen zin in. Dit leek mij een ‘normaal’ boek dus nam ik deze ook maar.

Wat verwachtte je van het boek?
Ik dacht dat dit boek over een meisje zou gaan, die van alles mee maakte. Natuurlijk dacht ik wel dat ze een ander leven had dan mij, omdat je geen boek gaat maken over een doorsnee leven. Maar ik wist verder niet wat ik moest verwachten omdat de titel niet veel zegt!

Vertel in het kort de inhoud.
De hoofdpersoon ontmoet Maxim de Winter als ze in een hotel aan het werk is. Na een paar ontmoetingen worden ze verliefd en ze trouwen Monte Carlo. Wanneer ze naar Maxims huis Manderley gaan beginnen de problemen. Ze wordt voorgesteld aan de bedienden Frith en Robert en aan het hoofd van de huishouding, Mrs. Danvers. Al meteen heeft ze een hekel aan haar. Met Maxims zus Beatrice, die ze dezelfde dag ontmoet, kan ze wel goed opschieten. Maar bij het afscheid zegt Beatrice dat ze helemaal niet zo was als ze had gedacht, ze was namelijk heel anders dan Rebecca, de vroegere vrouw van haar man. En dat zit de hoofdpersoon niet lekker! Ze krijgt het gevoel dat ze met alles wat ze doet vergeleken wordt met Rebecca, en dat ze Rebecca maar beter vonden dan haar. Dan ontmoet ze Frank, en hij vertelt haar wat meer over Rebecca’s ongeluk.

En op een gegeven moment heeft ze een verkleedfeest, en Mrs. Danvers wijst haar een jurk aan die ze moet dragen. Maar wat ze niet weet, is dat Rebecca die jurk ooit aan had. Opeens beveelt Maxim haar heel bot om een ander jurk aan te doen en verteld waarom. En dan realiseert ze zich dat hun huwelijk toch niet zo goed werkt, en dat ze niet zo gelukkig is. Ook merkt ze dat Maxim nogsteeds heel veel aan Rebecca denkt, die nog steeds aanwezig lijkt te zijn.
Maar dan krijgt een schip een ongeluk in de baai bij Manderley. Er wordt gedoken, en de duikers stuiten op een skelet in een gezonken bootje. Het blijkt Rebecca te zijn en er wordt weer nieuw onderzoek gedaan naar haar dood. Er zaten grote gaten in de onderkant van haar boot, en Jack Favell woont de verhoring van Maxim bij, waar ontdekt wordt dat Rebecca zelfmoord heeft gepleegd. Jack gelooft er niets van en klaagt Maxim aan als moordenaar. Maar omdat hij geen grote bewijzen heeft en omdat Colonel Julyan, die het onderzoek leidt, erachter komt dat Rebecca ongeneeslijk ziek was, kan hij dat niet aantonen. Wanneer Maxim en zijn vrouw op weg terug naar huis zijn, belt hij met Frank, en die zegt dat Mrs. Danvers ineens is verdwenen na een telefoongesprek. Als ze bijna thuis zijn zien ze dat Manderley in brand staat.

Voor in het boek las ik dat ze nu in een hotel zitten, de ik-persoon kijkt terug op hun tijd in Manderley, de tijd dat ze nog erg jong en nog weinig ervaren was. Hun leven is nou heel saai, maar ze hebben in elk geval niet meer te maken met de bedreigingen in Engeland.

De hoofd- en bijpersonen.
De hoofdpersoon is Mrs de Winter, een jonge vrouw die van een saai in een apart leven belandt doordat ze met Maxim de Winter trouwt. Ze heeft steil haar en ziet er niet opvallend uit. Ze is erg onzeker, niet hoog opgeleid en soms wat naief, een beetje kinderlijk maar ze bedoeld het altijd goed en is vriendelijk. Later trekt ze bij Maxim in, in het super mooie huis Manderley. Maar ze heeft altijd het idee dat ze minder wordt gevonden dan Maxims eerste vrouw Rebecca. Nadat Maxim haar vertelt dat hij zijn eerste vrouw haatte, wordt de ik-persoon in een klap een heel stuk volwassener.
Haar voornaam wordt niet gegeven, en dat zorgt er voor dat je in de gaten krijgt dat het niet om haar gaat, maar om Rebecca.

Maar natuurlijk zijn er ook nog belangrijke bijpersonen, die beschrijf ik nu.
Maxim de Winter: Dit is de man waar de hoofdpersoon mee trouwt. Maxim woont in het mooie huis Manderley, waar hij veel van houdt, en waar zijn eerste vrouw is gestorven. Na haar dood is Maxim opeens een heel ander mens. Niet omdat hij het zo erg vindt dat ze dood is, want wat niemand weet: hij heeft haar zelf vermoord. Maar alles doet hem denken aan de vreselijke tijd met Rebecca. Je weet bij hem nooit wat er door hem heen gaat, hij is erg stil en gesloten. Zijn nieuwe huwelijk draait nog steeds eigenlijk om Rebecca, want hij denkt dat zijn nieuwe vrouw hem saai vind, maar zijn vrouw denkt juist dat Maxim haar minder goed vind dan Rebecca. Dat komt omdat ze niet weet dat hij haar heeft vermoord, en dus denkt dat hij het heel erg vind dat Rebecca dood is.

Rebecca de Winter: Zij was Maxims eerste vrouw. Een heel aparte, ze is beeldschoon, erg intelligent en het lijkt alsof ze werkelijk alles goed doet. Iedereen is gek op haar en ze lijkt een perfecte vrouw voor Maxim. Maar daar is niets van waar. Rebecca is slecht, lacht iedereen achter hun rug uit, is erg onverschillig en ziet Maxim als een speeltje. Ze zet Maxim onder druk met Manderley als inzet, omdat ze weet dat hij er veel om geeft. Ze zal voor de ogen van vrienden en bedienden de lieftallige echtgenote uithangen, maar ze beleeft wilde tijden in haar huis in Londen. Dit vindt Maxim goed, zolang ze die lui maar niet naar Manderley brengt. Jarenlang heeft ze hem zo in de tang, totdat hij haar vermoordt. Iedereen is in diepe rouw om Rebecca.

Frank Crawley en Beatrice de Winter: Dit zijn goede vrienden van Maxim, Rebecca en de nieuwe Mrs. De Winter. Ze praten nooit over Rebecca, na haar dood, en Mrs. De winter denkt dat dat komt omdat ze er nog steeds kapot van zijn. Maar Maxim weet dat zijn vrienden Rebecca door hadden. Zij waren twee van de weinigen die door haar masker ‘heenkeken’. Beatrice is Maxims zus, maar ze lijkt totaal niet op hem. Ze uit alles wat ze voelt en is erg rechtstreeks. Frank is vooral aardig en verstandig.

Mrs. Danvers: Ze is een bediende in Manderley, ze regelt alles en is het hoofd van de huishouding. Ze was erg gesteld op Rebecca, ze hadden dezelfde wrede, spottende humor, en ze heeft meteen al een hekel aan Maxims nieuwe vrouw. Het is een erg apart figuur, met haar donkere haar, donkere ogen met haar strakke blik en bleke huid. Mrs. Danvers is een beetje bang voor haar en mist Rebecca heel erg.

Jack Favell: Dit is de neef van Rebecca waarmee zij in Londen een relatie had. Maxim, Frank en de ik-persoon mogen hem helemaal niet. Jack woont de heropende rechtszaak bij en hij wil maar niet geloven dat Rebecca zelfmoord heeft gepleegd, en daarom klaagt hij dus Maxim aan.

Mijn mening.
Ik vond het een leuk boek. Héél anders dan ik verwacht had, maar wel een leuk en origineel verhaal. Het is goed te begrijpen en erg uitgebreid. Hoe verder je in het boek komt, hoe meer je over de personen en hun karakters te weten komt. Ik vond het best leuk om te lezen.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Rebecca door Daphne du Maurier"