Razor eyes door Richard Hough

Beoordeling 6.2
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vmbo | 610 woorden
  • 9 augustus 2006
  • 4 keer beoordeeld
  • Cijfer 6.2
  • 4 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
1983
Pagina's
116
Oorspronkelijke taal
Engels

Boekcover Razor eyes
Shadow
Razor eyes door Richard Hough
Shadow
ADVERTENTIE
Studententijd zomerspecial

Heb jij de Zomerspecial van Studententijd de podcast al geluisterd? Joes, Steie, Dienke en Pleun nemen je mee in hun zomer vol festivals, vakanties en liefde. En kijken ook alvast vooruit naar de introductietijd van het nieuwe collegejaar. Luister lekker mee vanaf je strandbedje, de camping of onderweg. 

Luister nu!
Samenvatting

De hoofdpersonage is Mick Boyd, een gepensioneerde boer. Hij leeft in een dorpje in Engeland. Op een dag kijkt hij in een doos en vindt daar een paar oude spullen vanuit de oorlog. Een van die oude spullen is een revolver met daarin drie kogels. Door het zien van de revolver begint hij een verhaal te vertellen wat er in de tweede wereldoorlog gebeurde.
Hij woont op vijftien jarige leeftijd in een dorpje in Engeland met zijn vader, moeder en zus Jo. Volgens allerlei bronnen, zoals kranten bioscopen en buurtbewoners, lijkt het alsof er een nieuwe wereld oorlog op het punt te staan uitbreken. Mick woont bij in een dorp dat aangesloten ligt aan een vliegveld. Hierdoor heeft hij veel interesse in vliegtuigen, samen met zijn vriend Bruno. Ze willen wanneer de oorlog begint bij de R.A.F. (royal air force). Maar omdat zij in drie weken pas zestien worden kan dat niet. Je moet achttien zijn om bij de R.A.F. te mogen. Ze liegen over hun leeftijd en komen er uiteindelijk in.
Aangezien ze niet tegelijkertijd bij de R.A.F. gingen solliciteren komen ze in verschillende trainingskampen. Mick is in het geheim bang voor pijn maar zo geïnteresseerd in het vliegen dat hij er alles voor over heeft. Toch blijft het in de achterkant van zijn hoofd zitten dat hij na de training de oorlog in moet. Toch rond Mick zijn training af en blijkt exceptioneel oogzicht te hebben. Hij krijgt de bijnaam “Razor Eye” (scherpe ogen), vandaar de titel van het boek.

Na zijn training besluit hij bij de E.F.T.S. (elementary flying training school) te gaan werken als vlieginstructeur. Dat is immers het verste van de oorlog vandaan, wat zijn angst indimt.
Hij werkt hier een tijdje en neemt een week vakantie om zijn gezin te bezoeken. Ondertussen is Mick achttien. Bij aankomst van zijn trein staat Jo, zijn zus, te wachten op hem samen met Vivienne, een collega van Jo uit Nieuw Zeeland. Naarmate hij meer met haar praat begint hij gevoelens voor haar te krijgen. Ze krijgen een relatie maar gaan weinig met elkaar om omdat zij hun werk moeten volhouden wat hen kilometers uit elkaar houd.
Mick wordt tegen zijn zin overgeplaatst naar de frontlinie geplaatst door de R.A.F. Hij gaat daar op zijn eerste oorlogsoperatie. Hij dringt diep in de vijandelijke gebieden van het Duitse rijk door waar hij in gevecht raakt met zes vliegtuigen van de Duitsers. Hij schiet hier zijn eerste vijand neer. Hiervan krijgt hij een enorme kick en machtgevoel.
Na twaalf oorlog operaties wordt hij bij de C.O. (commanding officer) geroepen. Omdat hij zulk scherp zicht heeft krijgt hij van de C.O. een opdracht. De opdracht is dat hij een superieur vliegtuig van de Duitsers moet vinden, fotograferen en plat bombarderen wanneer mogelijk. Hij neemt deze opdracht aan omdat hij het een hele eer vindt. Maar hoort hierbij dat hij binnen vier uur vertrekt. Hij bereidt zich zo snel mogelijk voor en begint aan zijn opdracht.
Urenlang vliegt hij over Frankrijk zonder een teken van leven op de grond. Ineens wordt hij achtervolgd door twee vliegtuigen van de Duitsers en weet na een heftig gevecht te ontsnappen. Uiteindelijk vindt hij het superieure vliegtuig van de Duitsers en weet veilig thuis te komen.
Eenmaal thuis blijkt zijn zus weer thuis te zijn en zijn vriendin weer in zijn armen. Het verhaal keert terug uit zijn verleden en Mick Boyd is zesenzeventig. Nog steeds gelukkig getrouwd met zijn vrouw Vivienne en heeft vijf kinderen met “razor sharp eyes” (zeer scherpe ogen), die nooit in aanraking met oorlog zullen komen.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.