Post office door Charles Bukowski

Beoordeling 5.6
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 5e klas havo | 635 woorden
  • 30 juli 2007
  • 23 keer beoordeeld
  • Cijfer 5.6
  • 23 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
1971
Pagina's
176
Oorspronkelijke taal
Engels

Boekcover Post office
Shadow
Post office door Charles Bukowski
Shadow
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
A. Analyse
Titel: Post Office
Auteur: Charles Bukowski
Uitgeverij: Harper Collins Publishers
Jaar van uitgave:1972
Gelezen druk: 2002
Het boek telt 196 bladzijden
Aantal uren: 15

B. Samenvatting
Er gebeurt heel vele in het boek. Het is zo geschreven dat het lijkt of de ik persoon het verhaal vertelt. Aan het eind wordt duidelijk waarom. Het is eigenlijk een levensverhaal, geschreven toen de ik persoon Hank Chinaski eindelijk na 12 jaar bij de Amerikaanse PTT te hebben gewerkt, ontslag heeft genomen en eigenlijk een beetje doordraait. Het verhaal begint midden in het leven van Hank, waar hij net begint met werken bij de post. Hij ontmoet door zijn werk, Betty waar hij een tijdje een relatie mee krijgt. Vervolgens werkt hij, drinkt hij en heeft hij alleen maar seks en dat is zo ongeveer zijn leven dan. Later in het boek gaat hij weg bij Betty en ontmoet hij Joyce, een meisje uit Texas, die stinkend rijk is en naar het westen vertrekt om te laten zien aan haar familie dat ze zonder het geld ook kan overleven. Hank trouwt met haar en wordt door haar onderhouden, totdat Joyce zegt dat hij een baan moet zoeken. In die tijd werkt hij niet meer bij de post. Hij krijgt een baan in een kunstuitleen zaak, hij werkt daar een tijd maar wordt gek van zijn collega. Dus besluit hij weer bij de post te gaan werken maar dan niet als bezorger maar als “clerk” ( wat dat is weet ik nog steeds niet zeker). Hij krijgt de baan, vervolgens verlaat Joyce hem, en gaat hij weer terug op zoek naar vrouwen. Hij verdiend ook nog wat bij met gokken bij paardenraces. Hij ontmoet Betty weer en brengt haar later naar het kerkhof. Zijn drankgebruik wordt erger en erger. Zijn baan bij de post kan hij niet meer volhouden omdat hij steeds ziek wordt. Tussen zijn relatie met Joyce en de korte relatie met Betty verwekt hij ook nog een kind bij een oudere vrouw, die later bevalt en met kind naar het zuiden van Mexico vertrekt om in een hippie commune te wonen. Hij ziet hun nooit meer. Eigenlijk is het leven van Hank, zijn werk bij de post, vrouwen en drank. Dus in plaats van seks, drugs en rock ’n roll heeft Hank, de post, vrouwen en drank. Door het boek heen zijn alledrie de ingrediënten dan ook zeer belangrijk.

C.1 Thematiek
Als er een thema in het boek zit dan is het waarschijnlijk, dat het leven niet altijd zo rooskleurig is als het altijd wordt beschreven in boeken.


C.2 Motto
Het leven van anderen kan mooi lijken, maar niets is wat het lijkt.

D.1 andere boeken
- Shakespeare Never Did This (1979)
- The Last Night of the Earth Poems (1992)
- Hollywood (1989)
- Hot Water Music (1983)
- The Days Run Away like Wild Horses Over the Hills (1969)

D.2 Persoonlijke Tekstbeleving
Ik vond het boek best lachwekkend. Als je ziet hoeveel met hoeveel vrouwen Hank het bed deelt zou je denken dat het boek erg vrouw onvriendelijk is. Het tegendeel is waar. Vrouwen zouden dit boek moeten lezen om eens in het brein van een man te kunnen kijken. De manier waarop het geschreven is maakt het wel extra leuk. Doordat je eigenlijk een beetje met hem “mee leeft” kun je zelfs een beetje voelen hoe het is om na een nacht in een bar te hebben gezeten en totaal van de wereld te zijn door de drank, om dan de volgende morgen weer te gaan werken. Er gebeurt best veel in het boek, en je moet echt goed opletten om het te volgen. Maar de keerzijde hiervan is wel dat je geboeid blijft. Ik vond het een leuk boek en het is weer eens wat anders dan een saai oud Engels boek te lezen, dit is een leuke variatie.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.