Pirates door Celia Rees

Beoordeling 6.6
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas vmbo | 2314 woorden
  • 1 augustus 2006
  • 34 keer beoordeeld
  • Cijfer 6.6
  • 34 keer beoordeeld

Boek
Vertaald als
Piraten
Auteur
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
2004
Pagina's
400
Oorspronkelijke taal
Engels

Boekcover Pirates
Shadow
Pirates door Celia Rees
Shadow
ADVERTENTIE
Studententijd zomerspecial

Heb jij de Zomerspecial van Studententijd de podcast al geluisterd? Joes, Steie, Dienke en Pleun nemen je mee in hun zomer vol festivals, vakanties en liefde. En kijken ook alvast vooruit naar de introductietijd van het nieuwe collegejaar. Luister lekker mee vanaf je strandbedje, de camping of onderweg. 

Luister nu!
Titel: Piraten
Auteur: Celia Res

Genre: het is een historisch verhaal

Tijd: het begint in 1722 en dat eindigt in 1724

Plaats: Engeland (Bristol en Bath), op Jamaica, Madagaskar en op veel plaatsen op zee.

Titelverklaring: de titel is zo, omdat zij en Minerva piraten worden.

Mijn mening:
Ik vind het een heel mooi boek. Er gebeurt veel en daarom wordt het ook niet saai. Ik vond het ook makkelijk om te lezen. Alles werd ook goed omschreven en weet je ook hoe het eruit zou zien. Het is een open einde en dat vind ik best jammer, want nu weet ik niet of ze William nog had gevonden.

De hoofdpersoon is Nancy Kington: in het begin van het verhaal is ze 15 jaar. Ze is best onzeker en als ze op het schip naar Madagaskar gaat weet ze ook niet wat er met haar gaat gebeuren.


Joseph, Henry en Ned: het zijn de broers van Nancy. Later na de dood van hun vader worden Josph en Henry haar voogden.

William Davies: ze woont de eerste jaren van haar leven bij hem en is voor haar dan een soort van broer. Later in het verhaal worden ze verliefd op elkaar en willen graag trouwen.

Nail Graham: hij is de scheepsdokter op het schip naar Jamaica en later is hij scheepsdokter bij de piraten. En hij ken William ook, van Williams eerste reis.

Adem Broom: Hij is een officier op het schip naar Jamaica en later is hij de kapitein bij de piraten. En hij ken William ook, van Williams eerste reis.

Minerva Sharpe: Zij is eerst slaaf op het landgoed op Jamaica. Later gaat ze samen met Nancy mee naar de piraten en ze trouwt later met Vincent.

Phillis Sharpe: Zij was eerst ook slaaf en de moeder van Minerva. Later gaat ze ook mee naar de Marrons en blijft daar.

De Braziliaan: Nancy is aan hem beloof , omdat hij de schulden op zich nam. Hij houd van mooie dingen en wil graag alles hebben. Hij gaat achter Nancy aan als zij probeert te vluchten.

Vincent Crasby: Hij is bij de piraten de steurman en gaat later met Minerva trouwen.


Samenvatting:
Nancy is een jong meisje dat samen met haar vader en broers woont in Bristol. Haar moeder is bij haar geboorte overleden. Nancy is erg goed bevriend met William, daar heeft ze de eerste vier jaar van heer leven gewoond. Maar aan die vriendschap komt een eind als William van zijn vader bij een schip moet aanmonsteren. Ze ziet hem bijna vier jaar lang niet. In die tijd trouwt haar vader opnieuw met mevrouw Wilkans en verhuizen ze. Toen ze elkaar weer zagen herkenden ze elkaar nauwelijks, hij kwam zijn geld halen die hij niet kreeg, daarom stal Nancy dat voor hem. Hij vertelde aan haar waarom hij zolang weg was en dat hij het geld nodig had om bij de marine te gaan. En weer ging hij weg. Twee jaar later is Nancy met mevrouw Wilkens en haar broers in Bath om een huwelijkskandidaat voor haar te zoeken. Daar komt ze Willaim weer tegen en danst ze de hele avond met hem. Ze willen graag met elkaar trouwen, maar dat kan niet. Dan geven ze elkaar hun ringen, en William gaat weer. Die avond gaat het hard stormen en vergaan veel schepen. Net als een hele vloot van haar vader op een schip na. Een paar dagen later krijgt haar vader een beroerte en overlijdt. Haar vader laat alles aan Nancy en haar broers over, ook zijn schulden.
Dan komt er op de dag van de begrafenis een Braziliaan. Hij is bereid om alles op zich te nemen de schilden dus inruil voor iets. Nancy haar broers gaan met hem in overleg, maar Nancy mag er niks van weten.
Nancy moet van haar oudste broer mee naar Jamaica, om op een van de plantages van haar vader te wonen.
Op de boot ontmoet ze Broom en Graham. Twee mannen die op het schip werken dat hun naar Jamaica brengt. Nancy verteld hun veel over William en over haar leven op Engeland. Broom en Graham kenden William van zijn eerste reis.
Aangekomen op Jamaica word Nancy ontvangen door de Duke de opzichter.
Ze wordt rondgeleid op de plantage, en hij vertelt haar veel.
Dan gaat ze naar haar nieuwe huis, waar haar twee slavinnen staan. Phillis en Minerva (moeder en dochter).
Ze bediende haar goed, en Nancy probeerde een band met ze te krijgen, wat niet goed lukte.
Op een dag ging Nancy samen met Minerva rijden, en ze begonnen te praten. Ze kregen een band, en werden vriendinnen. De Duke was erg boos op Nancy, omdat zij haar slavinnen met respect behandelde en dat kon volgens hem niet. Ook kreeg ze te horen dat de plantage van haar was. Nancy schrok, want ze vond het vreselijk te zien hoe die mensen mishandeld werden.
Op een avond kwam de Braziliaan weer, en nodigde Nancy en haar broer uit om te eten.
Nancy moest van haar broer haar mooiste jurk aan doen, en eruit zien als een echte dame. Aan het einde van de avond deed de Braziliaan haar een huwelijks aanzoek. Ze kreeg ook een ketting en oorbellen van rode robijnen. Op het huwelijks aanzoek wist ze nog geen antwoord en vroeg of ze wat bedenk tijd mocht hebben. En dat mocht. Haar broer was inmiddels bezopen, en kon niet mee naar huis, dus ging Nancy alleen met Thomas de hulp van haar broer. Thuis aangekomen zat Phillis met een bebloede rug aan tafel. Ze vroeg aan haar wie dat had gedaan en waar Minerva was.Ze antwoorden dat de Duke het gedaan had, en dat Minerva in zijn huis was.
Nancy ging naar zijn huis, en zag zijn vrouw. Toen rende ze naar boven, waar de Duke op Minerva zat. Nancy schoot hem dood.

De vrouw van de Duke had ondertussen Thomas gehaald, en de Duke werd aan de krokodillen gevoerd.
Nancy moest zosnel mogelijk van het eiland af, omdat ze niet met de Braziliaan wou trouwen en Duke had dood geschoten.
Ze ging samen met Minerva, Phillis en Thomas (was een hulp van haar broer) naar het bos.
Daar klommen ze omhoog, en zo kwamen ze bij de Marrons terecht.
Daar werden ze ontvangen als gasten, en ze mochten er blijven. Nancy voelde zich niet veilig, omdat ze wist dat de Braziliaan en haar broer haar zochten.
Toen kwamen er een stel piraten. En ze herkende de kapitein, het was Broom.
Ze wou met hun mee, omdat ze zich niet meer veilig voelde, en ze het dorp in gevaar bracht. Minerva wou dan ook mee, ze liet Nancy niet alleen.
In de eerste instantie namen de piraten geen vrouwen mee aan boord.Maar omdat Nancy in levensgevaar was, mochten zij en Minerva wel mee.
Eerst gingen ze nog bij Phillis langs, die kon dingen zien. Ze voorspelde dat de Braziliaan Nancy achterna zat, ook al waren ze op zee. Ook zag ze de dood van Nancy, door de Braziliaan. En zij dat ze de ketting en de oorbellen weg moest doen, maar dat deed Nancy niet want ze waren veel te kostbaar en zonde om weg te gooien. Ze gingen mee met de piraten, hun jurken ruilden ze in voor een matrozen plunje en voor ze de zee weer op gingen moesten ze een eed aflegen. Toen begon het echte werk.
Nancy hielp eerst Graham in de ziekenboeg. Minerva moest helpen met de echte mannen karweien.
Toen maakte ze zich klaar voor de eerste echte aanval op een ander schip.
Het stelde niet veel voor, de mannen gaven zich meestal gelijk over, en ze konden zo alles meenemen. Het was meestal niet echt kostbaar, voor hun in elk geval.
Minerva had ondertussen een band opgebouwd met Vincent, en ze werden verliefd, ook al lieten ze dat aan niemand merken.
Nancy had aldoor enge dromen over de Braziliaan, ze waren levens echt. Ze hoorde de heletijdzijn stem en het water dar langs het schip ging.
Ze praatte er veel over met Minerva, die zei dat ze misschien beter de robijnen ketting en oorbellen aan Broom kon geven, dan waren ze niet zo dichtbij Nancy. Dat deed ze ook, alleen gingen de dromen niet weg.
Na een tijdje waren kapitein Broom en zijn piraten erg berucht, en iedereen had het over ze. Ze zette hun onbelangrijke goederen die ze hadden gestolen zoals specerijen om in geld en in New York verdeelde ze het. En gingen ze uit elkaar, al bleef meer dan de helft wel. Ze waren binnen no time al hun geld weer kwijt.
Een paar dagen na dat ze weg gingen uit New York kwamen ze in een grote storm en gingen ze naar een eiland die het dichts bij was. Daar ging bijna de hele bemanning naar de kroeg. Minerva en Nancy gingen ook, maar wel verkleed als man. Toen ze nog maar net binnen waren kwam de marine binnen. Ze zochten Broom en zijn bende dus werden ze gearresteerd. De eigenares van de kroeg bood de mannen van de marine wat te drinken aan en stuurde iemand naar de Swift Return het schip van Broom. De marine had het schip zien wegvaren en de kapitein wou het schip ook hebben, dus werden de mensen die opgepakt waren in het ruim van het grote schip opgesloten. Nancy herkent William, alleen hij haar niet, omdat ze nog als man was gekleed. Dan vraagt Nancy of ze de kapitein mag spreken maar inplaats van de kapitein krijgt ze de officier, William dus. En dan verteld Nancy alles aan William, wat er gebeurd was en waarom ze piraat was en dat ze nog steeds met hem wou trouwen. En hij wou het ook nog. En niet veel later werd Minerva ook ontdekt. En werden ze ergens apart opgesloten. Niet veel later loopt het schip vast op het koraal tussen een paar kleine eilandjes in. Nancy en Minerva werden bevrijd door William en hij vroeg of ze mee wouden komen maar ze wouden eerst de anderen bevrijden en zo kregen ze de sleutels van hun boeien. Ze kregen iedereen los, maar niet iedereen kon het strand van het eiland bereiken. Aan het eind van de dag kwam de Swift Return terug om hun op te halen. Maar moesten zo snel mogelijk ergens anders naar toe en met z’n allen besloten ze dar dat Afrika werd. Daar dachten ze een koopvaarderschip te zien, maar later bleek het een ander piratenschip te zijn. Ze waren in de minderheid maar wonnen toch. En zo hadden ze twee schepen. Nancy was bij het gevecht gewond geraakt en Minerva verzorgde haar. Die avond vertelden Minerva ook iets wat ze van Phillis eigenlijk niet mocht vertellen. Ze hadden de zelfde vader. Nancy was best wel blij om dat te horen, omdat dat veel dingen verklaarde. Toen ze in Afrika waren maakten ze plannen om een fort te overvallen. Ze deden zich voor als koopvaarders en dat ze wouden handelen, toen ze werden uitgenodigd om te komen eten overvielen ze het fort. Al het geld en goud dat er was namen ze mee. Door al het goud dat ze hadden werd het onrustig aan boord en er waren een paar mannen die een rondbrief hadden getekend en toen Broom daar achter kwam gooide hij al die mannen van zijn schip. En het goud wer verdeeld en iedereen die weg wou mocht weg. En een van die mannen die weg ging was Graham, hij wou graag een eigen praktijk oprichten in Londen of zo. Broom, Minerva en Nancy gingen door naar het eiland Madagaskar om te gaan wonen. Dat was een voorstel van Vincent, want hij was daar geboren. Toen ze daar aankwamen waren daar vervallen huisjes te vinden van piraten die er voor hun hadden gewoond. Die huizen gingen ze opknappen en gingen er wonen. Na een tijdje kwam Vincent bij Nancy om over Minerva te praten, hij vroeg aan haar of ze ook wist of Minerva wel met hem zou willen trouwen, Nancy zij dat hij het gewoon aan Minerva moest vragen en dat deed hij. Minerva was er heel blij mee en wou graag met hem trouwen. Een paar dagen daarna kwam een jongen om te handelen, want dat deden ze in plaats van roven. Die jongen ad eerst samen met hun gevaren. Hij vertelde over een schip dat op piraten jaagde. Eigenlijk op een kapitein en dat was Broom. Nancy wist meteen over wie hij het had: de Braziliaan. Ze gingen met z;n allen naar hem opzoek, alleen Minerva mocht niet mee omdat ze in verwachting was. Op een morgen, net na zon opkomst kwamen ze het schip van de Braziliaan tegen, ze wouden terug vechten maar op het laatst deden ze dat niet. Ze hadden Minerva gevangen genomen en als levend boegbeeld gebruikt. Ze werden allemaal gevangen genomen en Nancy moest een jurk aan doen. Ze zij dat Minerva heer moest helpen en dat mocht van hem. Hij had de jurk voor haar neergelegd die ze ook aan had toen hij haar het aanzoek deed. Nancy en Minerva bekeken alle kamers waar ze konden komen zonder dat iemand hun tegen hield. Toen werd Nancy opgehaald en naar de Braziliaan gebracht. Hij ging tegen haar praten over wat er allemaal was gebeurd en waar hij haar naar toe zou brengen, en haar had gevonden door de stenen. Naar een tijdje begon Nancy te begrijpen dat hij haar nergens nar toe zou brengen maar om haar te vermoorden, al zei hij het niet. Toen hij aan het praten was kwam Minerva binnen en pakte en zwaard van de muur en haalde een keer uit en hakte het hoofd van de Braziliaan eraf. De dag erna werden Minerva en Vincent getrouwd door kapitein Broom. En bleven op Madagaskar wonen. Nancy ging samen met Broom terug naar Engeland om William te zoeken.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

A.

A.

handig

11 jaar geleden

Andere verslagen van "Pirates door Celia Rees"