Peaches door Jodi Lynn Anderson

Beoordeling 7.5
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 1e klas vwo | 1490 woorden
  • 8 mei 2007
  • 97 keer beoordeeld
  • Cijfer 7.5
  • 97 keer beoordeeld

Boek
Vertaald als
3 vriendinnen, 1 fruitige zomer
Auteur
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
2006
Pagina's
320
Oorspronkelijke taal
Engels

Boekcover Peaches
Shadow
Peaches door Jodi Lynn Anderson
Shadow
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
3 VRIENDINNEN 1FRUITIGE ZOMER
JODI LYNN ANDERSON

De oorspronkelijke titel van dit boek is Peaches. Het is door Aimée Warmerdam vertaald uit het Engels naar Nederlands. De uitgever is De Fontein.

OVER JODI LYNN ANDERSON...
Ze woont in Atlanta in Amerika. Je kunt haar regelmatig spotten met perziken, perziktaart en perzikijs. Dit is haar eerste boek en het is wereldwijd een groot succes. Ze schrijft aan een vervolg. Verder staat er niks over haar in of op het boek en is er niks over op internet te vinden.

HET NEDERLANDS...
Het Nederlands in dit boek is niet al te moeilijk. Er zaten soms wel zinnen in die ik nog eens over moest lezen.


HET SPEELT ZICH AF...
Het verhaal speelt zich het meest af in de perzikboomgaard van familie Darlington in Bridgewater (dat ligt in Georgina). Verder speelt het zich af bij Leeda thuis, bij Murphy thuis, in een soort café en op Danay’s bruiloft
Het verhaal speelt zich af in de tijd van nu, in de lente en zomer.

DE HOOFDPERSONEN...
Birdie: Is dol op de boomgaard van haar ouders. Ze plukt al haar hele leven perziken. Maar nu gaan haar ouders scheiden en de perzikboomgaard dreigt ook nog eens failliet te gaan.
Leeda: Komt uit een rijke familie en is erg verwend. Maar haar ouders hebben alleen maar aandacht voor haar oudere zus Danay die deze zomer gaat trouwen. Leeda’s vriendje keuren ze ook nog af. Daarom besluit Leeda deze zomer in de perzikboomgaard van haar oom te gaan werken.
Murphy: Is een brutaal en eigenwijs meisje. Wanneer ze betrapt wordt op diefstal in de perzikboomgaard, moet ze haar schuld terugbetalen door in de zomer perziken te komen plukken.


ANDERE BELANGRIJKE PERSONEN...
Rex: Is het vriendje van Leeda en is erg aardig. Maar Murphy vindt hem stiekem ook leuk en hij Murphy ook. Dan krijgen Leeda en Murphy ruzie.
Enrico: Is één van de plukkers die helpt in de boomgaard en een knappe jongen. Birdie wordt verliefd op hem, maar ze is bang dat hij haar niet leuk vindt.
Poopie: Is de hulp van de familie Darlington. Ze maakt schoon, helpt met klusjes en bakt heerlijke taarten.
Danay: Is de zus van Leeda, die gaat trouwen. Leeda moet het vrijgezellenfeestje voor haar organiseren. Maar Danay krijgt veel meer aandacht van haar ouders dan Leeda krijgt. Dat vindt Leeda niet leuk en ze weigert dingen te regelen voor de bruiloft.
Walter Darlington: Is de vader van Birdie en is net gescheiden van zijn vrouw, Cynthia. Hij is de baas van de perzikboomgaard.
Horatio Balmeade: Is een soort buurman van de darlingtons en heeft een luxe golfclub. Hij wil de grond van de Perzikboomgaard kopen, omdat de Darlingtons in de schulden zitten en wel geld kunnen gebruiken, lukt dat hem ook nog bijna.

WELK KARAKTER...
Ik vond Birdie het leukste karakter, want ze is niet brutaal of verwend, maar is gewoon een normaal, eerlijk meisje.
Ik vond Horatio Balmeade het minst leuke karakter, want hij wil de grond van de Darlingtons kopen.

HET BELANGRIJKSTE PROBLEEM...
Het belangrijkste probleem uit het boek is dat de perzikboomgaard in de schulden zit, dus hij dreigt failliet te gaan. En dan wil Horatio Balmeade de grond dus ook nog van ze kopen.

HET EINDE...
Ik vond het einde van het boek leuk, maar niet heel speciaal, het loopt wel goed af. De laatste zin van het boek is wel mooi, maar daar vertel ik straks meer over.

DE SAMENVATTING...
Murphy is ’s nachts bij de perzikboomgaard. Ze verveeld zich en wil iets leuks doen. Dan steelt ze iets uit het huis van de Darlingtons, als straf daarvoor moet ze die zomer in de perzikboomgaard van de Darlingtons werken. Leeda’s zus Danay gaat trouwen en daardoor krijgt Leeda weinig aandacht. Ze heeft het even gehad met haar familie en besluit bij haar oom en nichtje te gaan werken in de perzikboomgaard. Birdie’s ouders gaan scheiden en ze weet niet meer wat ze moet doen. Moet ze nou bij haar vader in de boomgaard blijven werken, of naar haar moeder gaan? Murphy heeft geen vader, en haar moeder heeft vaak een andere vriend. De meisjes zijn alledrie zestien jaar oud.
De eerste ontmoeting van de drie meisjes loopt niet erg soepel. Ze vinden elkaar niet zo aardig. Als Murphy op een avond naar buiten sluipt en Leeda tegen komt gaan ze naar een meertje vlak bij de boomgaard, daar leren ze elkaar beter kennen, als ze nog een keer afspreken wil Birdie ook mee, zo doen ze dat vaker en worden steeds betere vriendinnen. Ze doen van alles samen en er gebeurt van alles. Maar op een avond komt Rex zomaar tevoorschijn. Hij luistert niet naar Leeda en staart alleen maar naar Murphy. Leeda wordt boos op Rex.
Na een tijd is Danay’s bruiloft met Brighton, Daar moest Leeda eigenlijk een speech voor maken, maar dat is ze vergeten, ze verteld zomaar iets en dat klinkt blijkbaar goed. De bruiloft verloopt verder rustig.
Als ze weer een keer met z’n drieën bij het meer zijn, verteld Birdie dat ze eigenlijk verliefd is op Enrico. Maar volgens Murphy is er een probleem: Birdie heeft nog nooit gezoend, en volgens Murphy kun je niet ontgroend worden door een jongen die jij leuk vindt. Dus daarom gaan ze een avondje uit en zoent Birdie met een onbekende, rare, kerel die ze niet leuk vindt. Als ze uiteindelijk (Murphy’s auto deed het niet meer) weer bij de boerderij zijn, drinken zo ook nog bier.. Maar daardoor moet Birdie overgeven. Dat hoort haar vader en die komt erbij. Birdie krijgt huisarrest. Leeda en Birdie schrijven elkaar briefjes die ze door Birdie’s raam gooien.
Als Birdie’s huisarrest bijna voorbij is ziet ze door haar raam Rex met Murphy zoenen. Maar wat ze niet kan zien is dat Murphy dat niet wil. Ze vertelt het Leeda en zij is woedend op Murphy. Murphy probeert duidelijk te maken dat ze het helemaal niet wilde, maar dat lukt niet. Het is ook één van de laatste dagen van de perzikpluktijd. Birdie wil Enrico nog vertellen dat ze hem leuk vindt, maar het is te laat hij is al naar huis.
Birdie zoekt Enrico’s adres op en vraagt Murphy te komen. Murphy wil wel met haar mee naar hem toe maar ze heeft nog steeds ruzie met Leeda, dus ze wil niet dat zij meegaat. Maar als ze in de auto zitten leidt Birdie haar toch naar Leeda, want Murphy weet niet waar ze woont. Birdie had Leeda al gevraagd mee te gaan, dus Leeda staat al buiten te wachten. Als ze Murphy ziet, wil ze niet meer mee. En Murphy wil ook niet dat Leeda mee gaat. Maar ze gaat toch. Als ze bij eindelijk bij Enrico komen, gaat Birdie alleen naar binnen, de deur staat al open, dus ze loopt door. Dan ziet ze Enrico zitten, met een meisje op zijn schoot, ze rent keihard weg, spring in de auto en Murphy moet de auto starten en wegrijden. Leeda en Murphy snappen er niks van en Bridie legt het uit.

Mijn voorgelezen stuk staat op blz. 14, het gaat over de het stelen bij de perzikboomgaard.

Dit stukje heeft veel indruk op me gemaakt...
‘Even leek het of het een gewone dag was, alsof ze de klok teruggedraaid hadden en de zomer nog voor hen lag. Maar deze keer zou vanaf het begin duidelijk zijn dat ze elkaar hadden. Deze keer zouden ze het weten.’

Omdat het de laatste zin van het boek is, maar het is meer als een soort nieuw begin.

DE TITEL…
De titel van het boek is denk ik 3 vriendinnen 1 fruitige zomer, omdat het over 3 meisjes gaat, die vriendinnen worden, die een zomer in een perzikboomgaard door brengen, dat lijkt me wel fruitig.
Een andere goede titel voor het boek vindt in Perziken, want in Amerika heet dit boek Peaches en dat betekend Perziken. En natuurlijk, omdat het veel over de perziken gaat.

MIJN MENING...
Het was een spannend boek, want het wordt elke keer bij spannende stukjes, verlengt, en daardoor wordt het nog spannender. Het was erg interessant, omdat ik veel over perziken heb geleerd. Het was ook zeker geen saai boek, want erg gebeurt altijd wel iets, er zijn geen lange stukken waar er bijvoorbeeld niks interessants gebeurt. Het boek was in het begin best moeilijk te volgen, want de verhaallijnen raken elkaar pas later. Als alles duidelijk is dan is het niet moeilijk meer. Het eind van het boek is best mooi, dat heb ik net al verteld bij het stukje dat indruk op me heeft gemaakt, het is net alsof er bij het einde ook een begin is. Van dit boek heb ik veel dingen geleerd, vooral veel dingen over perziken, maar ook over vriendschap. Het boek heeft mij aan het denken gezet over wat ik had gedaan als ik één van de drie meisjes was.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.