Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Paper Towns door John Green

Beoordeling 7.7
Foto van een scholier
Boekcover Paper Towns
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 2448 woorden
  • 2 oktober 2016
  • 44 keer beoordeeld
Cijfer 7.7
44 keer beoordeeld

Boekcover Paper Towns
Shadow

The thing about Margo Roth Spiegelman is that really all I could ever do was let her talk, and then when she stopped talking encourage her to go on, due to the facts that 1. I was incontestably in love with her, and 2. she was absolutely unprecedented in every way, and 3. she never really asked me any questions...

Quentin Jacobson has always loved Margo from afar. …

The thing about Margo Roth Spiegelman is that really all I could ever do was let her talk, and then when she stopped talking encourage her to go on, due to the facts that 1. I was …

The thing about Margo Roth Spiegelman is that really all I could ever do was let her talk, and then when she stopped talking encourage her to go on, due to the facts that 1. I was incontestably in love with her, and 2. she was absolutely unprecedented in every way, and 3. she never really asked me any questions...

Quentin Jacobson has always loved Margo from afar. So when she climbs through his window to summon him on an all-night road trip of revenge he cannot help but follow. But the next morning, Q turns up at school and Margo doesn't. She's left clues to her disappearance, like a trail of breadcrumbs for Q to follow.

And everything leads to one unavoidable question: Who is the real Margo?

Paper Towns door John Green
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

Leesanalyse Paper Towns

 

Mening

Ik vind het boek grappig. De personages hebben een hele leuke chemie met elkaar en ze zijn ook best grappig als persoon. Radar en Q vullen elkaars zinnen vaak op een grappige manier aan en Ben is sowieso heel grappig. Hij noemt bijvoorbeeld elk meisje ‘schatteboutje’.

Het boek is ook best wel droevig, omdat Q het hele boek lang op zoek is naar Margo, maar als hij haar vindt blijkt dat ze eigenlijk helemaal niet wilde dat Q haar vond en ze is dan best wel boos op hem. Daarnaast gaan Q en Margo aan het eind van het boek niet met elkaar verder, maar gaat Margo naar New York en Q terug naar Orlando.

Het is boek is ook spannend, omdat Q, Radar, Ben en Lacey het hele boek op zoek zijn naar Margo en je je afvraagt of ze haar wel of niet zullen vinden en wat alle aanwijzingen betekenen. Daarnaast zijn er ook kleine spanningsbogen, bijvoorbeeld als Q en Margo inbreken in SeaWorld en bijna gepakt worden.

Daarnaast heeft John Green veel verwijzingen naar bekende muzikanten en schrijvers en is het werk erg filosofisch, maar hij legt duidelijk uit wat dit allemaal betekent: hij doet dit op een subtiele manier waardoor het niet eens voelt alsof hij het voor zijn lezer voorkauwt. Dit doet hij door deze filosofische gedachtes en gedichten ook onbegrijpelijk te maken voor het hoofdpersonage, en door het boek heen leer je geleidelijk, samen met Q, wat het allemaal betekent. Dit vind ik heel leuk en daardoor is het boek ook nog best wel leerzaam.

 

Tijd en opbouw

Tijd waarin een verhaal speelt

Dit verhaal speelt zich af in het heden.

 

Verteltijd en vertelde tijd

De verteltijd beslaat 300 bladzijden. De vertelde tijd is een paar weken, vanaf de nacht voor Margo’s verdwijning tot de examenuitreiking. Het verhaal is opgedeeld in verschillende delen. Eerst is er een proloog, dan drie ‘delen’. Deze delen heten ‘de touwtjes’, ‘het gras’, en ‘het vat’. De eerste twee delen zijn opgedeeld in hoofdstukken, het laatste deel in uren (eerste uur, tweede uur).

In het verhaal wordt vooral scenisch verteld. De scenes die verteld worden zijn heel gedetailleerd verteld. De nacht waarin Margo en Q wraak nemen op iedereen bijvoorbeeld, beslaat ruim 50 pagina’s en daarmee zo goed als het hele eerste deel. Ook het derde deel is heel gedetailleerd verteld. Daar wordt 21 uur in 35 bladzijdes verteld.

 Er zitten veel versnellingen en vertragingen in het verhaal. Het eerste deel is vrijwel continu verteld, het tweede deel scenisch en het derde deel ook weer bijna helemaal continu.

 

Volgorde en tijd

Het verhaal is bijna helemaal in chronologische volgorde verteld. Er staan wel terugblikken en terug verwijzingen in.

 

Tijdperspectief

De verteller vertelt achteraf wat hem is overkomen. Het laatste deel is echter wel in de tegenwoordige tijd geschreven en daar weet de verteller dus net zomin als de lezer hoe het verder gaat en afloopt.

 

Verhaalopbouw

Het verhaal begint in medias res. Alleen de proloog geeft een beetje uitleg over de voorgeschiedenis van de hoofdpersonen. Het motorisch moment is de verdwijning van Margo Roth Spiegelman. Het verhaal heeft niet echt een gesloten, maar ook niet echt een open einde. Je weet namelijk wel dat Margo en Q niet samen weggaan, maar niet of ze uiteindelijk samen zullen komen of niet.

Er is één verhaallijn in het verhaal en dat is de verhaallijn rondom de verdwijning van Margo Roth Spiegelman.

 

Perspectief en vertelsituatie

De vertelsituatie is de ik-vertelsituatie en de ik-persoon ik Quentin Jacobsen. Dit levert een heel subjectief beeld op, want Q heeft over veel mensen een bepaalde mening. Zo denk je bijvoorbeeld dat Margo het allergeweldigste, prachtigste meisje op aarde is, maar later blijkt dat Margo volgens anderen helemaal niet zo heel erg speciaal is.

 

Spanning

De meeste spanning in het verhaal draait om de verdwijning van Margo en daarmee de vraag ‘Waar is Margo Roth Spiegelman?’ Dit is ook de grootste open plek. Verder zijn er nog andere open plekken in het verhaal, maar die zijn meestal kort en worden al snel opgelost.

In het verhaal wordt vooral gebruikt gemaakt van onverwachte wendingen en vermoedens en verwachtingen. De onverwachte wendingen zijn onder de verdwijning van Margo en de nacht dat Margo opeens voor Quentins raam verschijnt. Je krijgt vermoedens en verwachtingen over waar Margo is en over wat haar aanwijzingen betekenen.

Er is veel lokale spanning op verschillende momenten en er zijn dus meerdere spanningsbogen.

De spanning in het boek is vooral op de toekomst gericht en er is actiespanning, maar ook psychologische spanning.

 

Personages

Hoofdpersonen

Quentin

Zijn bijnaam is Q. Hij is een 17-jarige jongen die al sinds hij naast haar kwam wonen verliefd is op Margo Roth Spiegelman. Ze waren eerst goede vrienden, maar sinds dat ze samen een dode man vonden niet meer. Hij is een erg rustige en introverte jongen. Hij heeft een aantal goeie vrienden op de middelbare school en is niet echt op zoek naar meer. Hij voelt zich ook niet aangetrokken tot dingen zoals uitgaan, alcohol drinken en naar het gala gaan. Hij is het liefst met zijn vrienden aan het gamen.

 

Radar

Zijn echte naam is Marcus, Radar is zijn bijnaam. Hij is een van de beste vrienden van Q, hij is ook erg rustig en in balans. Hij heeft een vriendin en is in zijn vrije tijd vooral bezig met het maken van een soort Wikipediapagina, Omnictionary. Daarnaast adviseert hij Q vaak en geeft hij inzichten op dingen waar Q zich mee bezig houdt. Hij helpt alleen met het zoeken naar Margo omdat hij Q wil helpen.

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Eindexamens

Alles wat je moet weten over de eindexamens

 

Ben

De andere beste vriend van Q. Q en Ben botsen echter vaak omdat Ben geen vrede heeft met zichzelf. Ben wilt namelijk heel graag populairder zijn op school, een vriendin krijgen (wat hem uiteindelijk lukt met Lacey) en is heel erg nieuwsgierig naar het uitgaansleven. Hij is soms erg egoïstisch waardoor hij dan geen aandacht heeft voor Q. Maar uiteindelijk blijkt Ben, met al zijn gebreken, toch een trouwe vriend te zijn voor Q die voor hem door het vuur gaat.

 

Lacey

Lacey was voor Margo's verdwijning Margo's beste vriendin. Margo heeft echter op de avond dat ze haar wraakactie hield met Q ook haar vriendschap met Lacey verbroken door een rotte vis in haar auto te verstoppen. Dit deed ze omdat Lacey Margo niet had verteld dat Jase met Becca vreemd ging. Uiteindelijk blijkt het dat Lacey niet wist dat Jase vreemdging en gaat ze meehelpen met de jongens om Margo terug te vinden. Ze wordt ook het vriendinnetje van Ben in de loop van het verhaal.

 

Margo Roth Spiegelman

Haar volledige naam is hier ingevoerd omdat zij in het boek ook als enige met haar volledige naam wordt genoemd. Op het eerste gezicht lijkt Margo een vrolijk, spontaan en avontuurlijk meisje, maar eigenlijk blijkt het dat ze erg in zichzelf getrokken en depressief is. Haar spontane ik is een masker en dat hield ze niet langer uit waardoor ze besluit weg te gaan.

 

Medespelers

  • Jase Worthington, het ex-vriendje van MRS (stereotiep)
  • Becca Arrington, de voormalig beste vriendin van MRS (stereotiep)
  • Chuck Parson, een goede vriend van Jase
  • Ouders van Q, beiden psycholoog
  • Ouders van Margo, overbezorgd en helemaal agressief door MRS
  • Ruthie, jonger zusje van MRS, wil graag geld verdienen
  • Myrna Mountweazel, de hond van MRS
  • Angela, het vriendinnetje van Radar
  • Gus, hij zat in de twaalfde toen wij in de negende zaten
  • Robert Joyner, de dode man die Q en MRS vonden toen ze 9 waren

 

Thema en motief

Het overkoepelende thema van het boek is de zoektocht naar Margo Roth Spiegelman, dus de zoektocht naar een verdwenen vriendin. Er zijn verschillende motieven die in het boek een rol spelen.

 

Vriendschap en verraad (psychologisch motief)

Ten eerste is vriendschap erg belangrijk in dit verhaal omdat Ben en Radar Q eigenlijk de hele tijd helpen met zijn zoektocht naar Margo, ook al snappen ze vaak niet waarom Q zo door Margo geobsedeerd is. Ook Lacey doet mee met de jongens om haar vriendschap met Margo te redden. De jongeren zijn in staat om al het belangrijke van hun levensfase te laten vallen om elkaar te helpen en dat laat zien hoe hecht de band is tussen de personages.

Daarnaast was Margo's minderwaardigheidscomplex niet de enige reden dat zij wegvluchtte. Ze was Orlando ook zat omdat ze zich verraden voelde door haar vrienden omdat Jase vreemd ging met Becca (haar vriendin) en de rest van haar vrienden niet hadden verteld dat dit gaande was. Hierdoor had Margo het gevoel dat ze geen echte vrienden meer had en zag ze het nut niet meer om in Orlando te blijven. Margo had echter niet door dat ze ook Q als vriend had toen ze wegvluchtte, en realiseerde ze zich dit pas toen het te laat was.

 

Verlangen naar vrijheid/ vrijheidsdrang (intrigemotief)

Margo heeft geen zin om het volwassene leven te beginnen en vlucht daarom weg. Ze gelooft dat de enige manier om zichzelf te zijn en haar plichten niet op te volgen is wanneer ze niet in de buurt is van bekende mensen en veel alleen is.

 

Eenzaamheid (psychologisch motief)

Margo leek op de oppervlakte een heel leuk en spontaan meisje, maar dat blijkt niet zo te zijn. Om deze reden voelde Margo zich erg eenzaam en vluchtte ze vaak weg van huis om alleen te zijn zodat ze niet op de plek hoefde te zijn waar ze gewaardeerd wordt voor wat ze niet is. Margo voelt zich eenzaam omdat niemand haar begrijpt en omdat ze Orlando een papieren stad vindt en zelf een papieren meisje is.

 

Liefdesrelatie: onbereikbare liefde (psychologisch motief)

De liefdesrelatie tussen Q en Margo is op het begin van het boek onbereikbaar omdat Margo niet inziet hoe waardevol en oprecht Q eigenlijk is. Margo denkt dat Q net zo oppervlakkig is als de rest van haar klasgenoten en kijkt daarom op school niet naar hem om. De avond dat ze met hem wraak gaat nemen op haar (ex-)vrienden ontdekt ze dat Q toch wel een diepgaand en goed persoon is. Maar op dat moment is het al te laat en moet ze weg. Q gaat ook vooral om deze reden naar haar op zoek. Doordat ze weg loopt van huis en ook niet terug wilt komen wanneer Q en zijn vrienden haar in Agloe vinden blijft deze liefde dan ook onbereikbaar, maar dan op een andere manier. Eerst is het mentale onbereikbaarheid en daarna wordt het fysiek.

 

 

 

Ruimte

Er wordt in dit boek goed gebruik gemaakt van de ruimte en de ruimte is ook redelijk belangrijk voor het verhaal. Er zijn verschillende plaatsen die op een bepaalde manier gebruikt worden.

  • Orlando, de stad waarin iedereen woont. Volgens Margo is het een papieren stad en is zij een papieren meisje dat daar woont. Dit is ook een van de redenen dat Margo verdween.
  • Grovepoint Acres, een pseudowijk waar Margo vaak kwam. Het is een trieste, verlaten omgeving, met deze omgeving wordt dus heel sterk een sfeer opgeroepen. Deze sfeer ondersteunt ook meerdere aspecten uit het verhaal, zoals dat Q hier de hele avond alleen zit op de avond van het eindgala, heel erg alleen en triest dus. Het ondersteunt ook heel erg dat Margo hier heel vaak kwam omdat ze, naast dat ze heel spontaan en avontuurlijk kon zijn, ook een andere kant had, namelijk dat ze vaak teruggetrokken was en vaak alleen wilde zijn.
  • Agloe, een ‘paper town’ en de plaats waar Q, Ben, Radar en Lacey Margo uiteindelijk vinden. Het is eigenlijk geen echte stad, maar een plaats die door cartografen op een kaart is gezet terwijl hij helemaal niet bestaat. Deze stad is helemaal verlaten, alleen en ‘inhoudsloos’, dit heeft een hele symbolische betekenis. Margo is hier heen gevlucht omdat zij zich had gerealiseerd dat ze op school nooit zichzelf was, de spontane populaire Margo was een façade om haar diepere, duistere persoonlijkheid te verbergen. Daarom vindt zij zichzelf een paper girl: wie mensen denken dat zij is bestaat eigenlijk niet echt.

Er wordt in dit boek goed gebruik gemaakt van de ruimte en de ruimte is ook redelijk belangrijk voor het verhaal. Er zijn verschillende plaatsen die op een bepaalde manier gebruikt worden.

  • Orlando, de stad waarin iedereen woont. Volgens Margo is het een papieren stad en is zij een papieren meisje dat daar woont. Dit is ook een van de redenen dat Margo verdween.
  • Grovepoint Acres, een pseudowijk waar Margo vaak kwam. Het is een trieste, verlaten omgeving, met deze omgeving wordt dus heel sterk een sfeer opgeroepen. Deze sfeer ondersteunt ook meerdere aspecten uit het verhaal, zoals dat Q hier de hele avond alleen zit op de avond van het eindgala, heel erg alleen en triest dus. Het ondersteunt ook heel erg dat Margo hier heel vaak kwam omdat ze, naast dat ze heel spontaan en avontuurlijk kon zijn, ook een andere kant had, namelijk dat ze vaak teruggetrokken was en vaak alleen wilde zijn.
  • Agloe, een ‘paper town’ en de plaats waar Q, Ben, Radar en Lacey Margo uiteindelijk vinden. Het is eigenlijk geen echte stad, maar een plaats die door cartografen op een kaart is gezet terwijl hij helemaal niet bestaat. Deze stad is helemaal verlaten, alleen en ‘inhoudsloos’, dit heeft een hele symbolische betekenis. Margo is hier heen gevlucht omdat zij zich had gerealiseerd dat ze op school nooit zichzelf was, de spontane populaire Margo was een façade om haar diepere, duistere persoonlijkheid te verbergen. Daarom vindt zij zichzelf een paper girl: wie mensen denken dat zij is bestaat eigenlijk niet echt.

 

Verhaallaag

Thematische laag: motieven

Thematische laag: thema

  • Margo verdwijnt

 

  • Q gaat op zoek naar Margo
  • Radar, Lacey en Ben helpen Q met zoeken
  • Vrijheidsdrang, verraad, eenzaamheid
  • Vriendschap, liefdesrelatie
  • Vriendschap

De zoektocht naar Margo Roth Spiegelman

 

 

Titelverklaring 

De titel Paper Towns wordt letterlijk in het boek beschreven. Uit het Engels vertaald betekent het papieren steden, maar met de vertaling wordt je er als lezer niet veel wijzer op. Het concept paper towns is iets wat oude cartografen (mensen die kaarten maken) gebruikten als een soort copyright voor hun kaart. Het houdt namelijk in dat deze cartografen een zelfverzonnen stad ergens op een kaart plaatsten en daarmee kunnen ontdekken wanneer andere cartografen hun kaarten hadden gekopieerd door te kijken of die stad er wel of niet op staat. Soms werd een kaart zo vaak gekopieerd dat deze nep-steden echte steden werden en er gebouwen werden gebouwd. Bij Agloe was dit het geval. Op veel kaarten staat deze plaats vermeld en na verloop van tijd werd er een boerderij en winkel op die plek gebouwd waardoor Agloe van een paper town in een mini-dorp veranderde. Dit aspect van de betekenis van de titel heeft te maken met het feit dat Margo naar de oude boerderij in Agloe is gegaan toen ze weg was gelopen van huis.

 

Echter is er nog een betekenis van de titel in het boek te vinden. Wanneer Margo en Q de bij hoogste toren in hun stad inbreken op hun nachtelijke avontuur vertelt Margo dat ze de stad haat omdat alles van papier lijkt te zijn gemaakt: het ziet er wel leuk uit maar alles is nep. Iedereen is oppervlakkig en de nieuwbouwhuizen zien er wel mooi uit maar zijn van slecht goedkoop materiaal gemaakt. Hoewel dit ook een betekenis is voor het begrip, is dit een van de eerste clue's die Margo aan Q geeft om haar te vinden. Ze introduceert hem aan het concept zodat hij haar later makkelijker kan vinden in Agloe. Daarnaast vertelt Margo op het einde van het boek dat niet iedereen in Orlando van papier is gemaakt, maar dat zij zelf een papieren meisje is en ze daarom naar een paper town is gevlucht. Jarenlang heeft ze zich op de middelbare school voorgedaan als een stoer, leuk en spontaan meisje die op wilde avonturen gaat maar diep vanbinnen is ze maar een saai inhoudsloos persoon.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Paper Towns door John Green"