Onderhuids door Michel Faber

Beoordeling 5.2
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 5e klas vwo | 674 woorden
  • 5 april 2007
  • 12 keer beoordeeld
  • Cijfer 5.2
  • 12 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
1999
Pagina's
299
Oorspronkelijke taal
Engels

Boekcover Onderhuids
Shadow
Onderhuids door Michel Faber
Shadow
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
Titel: Onderhuids
Auteur: Michel Faber
Plaats van uitgave: Amsterdam
Jaar van uitgave: 1999
Druk: Eerste druk

Motivatie boekkeuze:
Ik ben naar de bieb gegaan om een boek voor wereldliteratuur uit te zoeken, deze stond op de lijst en na de achterkant gelezen te hebben leek hij wel leuk. Ook heeft het boek maar 287 pagina’s, dat is weinig vergeleken met vele andere boeken van 400 pagina’s voor wereldliteratuur.

Korte samenvatting:
Het boek gaat over een vrouw Isserley genaamd. Ze leeft in Groot-Brittannië op een grote boerderij. Vroeger was ze een dier, maar op de Nieuwe Koloniën hebben ze haar helemaal omgebouwd tot mens. Ze heeft veel littekens en pijn op plekken waar bijvoorbeeld eerst haar staart zat of haar 6e vinger, ook moet ze zich op elke plek van haar lichaam scheren omdat haar vacht anders terugkomt. Ze moet voor NV Vess werken en lifters oppikken aan de kant van weg. Niet elke lifter is geschikt, Isserley neemt alleen lifters die gespierd zijn. Als ze ze in haar auto heeft drukt ze op de Icpathuaknop. De lifter wordt dan verdoofd en terug naar de boerderij gebracht. Daar nemen een paar mannen de man van haar over en brengen hem naar beneden. Ze snijden zijn tong eraf en mesten hem vet, totdat hij rijp is voor de slacht. Zijn vlees wordt naar NV Vess gebracht en daar verkopen ze het voor een heleboel geld. Isserley raakt steeds meer in de war naarmate het boek verloopt. Ze vraagt zich af waarom ze dit doet en ook heeft ze een trauma te verwerken. Ze is namelijk seksueel misbruikt door een lifter. Ze is vaak op het strand te vinden. Ze kijkt dan uit over de zee naar de lucht. Ze wordt ook afgeschrikt door opsporingsberichten van de politie van vermiste personen, die het laatst gezien zijn liftend langs de weg. Isserley is erg op zichzelf en wil geen vriendschap. Ensel (de enige andere mens meer op de boerderij, de rest is nog gewoon een beest) probeert hij telkens weer te benaderen, maar ze gaat er niet op in. Het boek roept veel vragen op, bijvoorbeeld waar NV Vess is gevestigd en wat voor een dier Isserley was.

Als Amlis Vess op bezoek komt (zoon van de baas van NV Vess) bedenkt Isserley dat ze wel wat meer van het eindproduct van haar inbreng wil weten. Ze is bij de eerste operatie van een ‘vodsel’ (de schrijver bedoelt hiermee een gewoon mens, maar gebruikt het woord ‘vodsel’) en ze is bij zijn slacht. Als ze dat ziet wordt ze ineens helemaal gek. Later snapt ze niet waarom.
Aan het eind loopt ze weg van de boerderij en wil ze een echt leven beginnen. Ze krijgt een auto-ongeluk en heeft allerlei verwondingen. Een langsrijdende vrouw gaat hulp halen, maar Isserley ziet het niet meer zitten en zou graag in de lucht willen zijn, ze denkt zo eeuwig te kunnen leven. Ze drukt op een knop die de hele auto met haar erin kan laten ontploffen. Hiermee eindigt het boek, je weet niet of het gelukt is, omdat de auto totall-loss was. Het kan zijn dat het knopje niet gereageerd heeft, maar het kan ook zijn dat er niks gebeurde en dat ze in de auto is achtergebleven totdat de vrouw terugkwam. Het boek eindigt met een grote open vraag.
Het boek zou zich rond deze tijd af kunnen spelen, al is het boek absoluut niet-realistisch.

Eerste persoonlijke reactie:
Ik vind het boek zeer vreemd en onduidelijk. Er komen vreemde woorden in voor zoals ‘vodsels’. Ook snap je niet precies wat nou de oorsprong van de vrouw is en wat ze vroeger geweest is. Toch is het boek ook spannend, omdat je in het begin niet weet wat ze met haar lifters gaat doen. Hoe verder je in het boek komt, hoe duidelijker alles wordt.
Ik zou het boek alleen aanraden aan mensen met een grote fantasie. Omdat het toch raar is dat een diersoort dmv. plastische chirurgie omgebouwd wordt tot mens en de meegenomen ‘vodsels’ verkocht worden als vlees.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.